masła 8 dużych jabłek cukier puder 1 op masy marcepanowej 1 kubek suszonych śliwek bez pestek 1 jajko 2 łyżki cukru muscovado cynamon goździki cukier waniliowy Przygotowanie: ciasto Filo układamy na mokrym, czystym ręczniku piekarnik nagrzewamy do 175*C każdy plaster smarujemy mlekiem, tniemy ciasto na nieduże trójkąciki jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kosteczki. Wrzucamy do miski, doprawiamy cynamonem(...)Dorzucamy suszone śliwki masę marcepanową mieszamy z jajkiem, cukrem muscovado, a następnie z jabłkami formę żaroodporną smarujemy masłem, wsypujemy jabłka i przykrywamy trójkącikami z ciasta filo, gdzieniegdzie łyżeczką nakładamy kawałeczki masła Wstawiamy do piekarnika, pieczemy około 25 minut na złoty kolor Serwujemy na gorąco lub na zimno z lodami lub bitą śmietaną:) SMACZNEGO
Luźna Kuchniamoże magiczne ciasto na babcine rogaliki, które utopione w wodzie w końcu wypływa na powierzchnię? Bez względu na rodzaj kojarzone z miłości i ciepłem, z domem w którym ktoś zawsze na mnie czekał. Może moje zamiłowanie do wypieku domowych ciast i ciasteczek również się z tym wiąże? Może chce w ten sposób przenieść do swojego domu cząstkę tego(...)Może... Mam nadzieję, że się uda! Ciasteczka cytrynowe 2 i 3/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 jajo 15 dag masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli skórka otarta z 2 cytryn sok z 1 cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Masło utarłam z cukrem na puszystą masę, dodałam jajo, skórkę
Zapiski Młodej Żonybezy. Ja to robiłam przy pomocy pędzelka, ale można również małą łyżeczką.Czapeczek robimy, tyle na ile wystarczy nam składników. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut. *Papier do pieczenia nasmarowałam małą ilością tłuszczu, ale przy pieczeniu dżem, który się delikatnie rozpływa i przykleja się do formy, więc najlepiej zdjąć ciasteczka, póki nie zastygł
Moje pyszne gotowaniezakwasu z litrowego słoika (do reszty zakwasu dodaj ponownie pół szklanki wody i mąki. Szczegóły w linku powyżej) - 1 kilo mieszanej mąki ja wykorzystałam 400 g mąki chlebowej bez dodatku drożdży, 400 g orkiszowej i 200 g razowej typ 2000. Ty użyj dowolnie, jak Tobie smakuje. - 20 g drożdży - nieco więcej niż pół szklanki wody przegotowanej - łyżka soli(...)bardzo pracochłonne. U mnie pracuje kiciuś ale ręcznie trwa to około 15 minut. Chleb z zakwasem nie potrzebuje długiego wyrabiania. Wyrobione, nie klejące się zbytnio ciasto przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia foremek. Przykrywamy wilgotną ściereczką i czekamy aż wyrośnie. Po ok. 1.5 godziny włączamy piekarnik. Gdy się nagrzeje pieczemy pierwsze 10 minut w 220° dalsze
Pasje JolkiBardzo aromatyczne ciasto w którym banany grają główną rolę . Idealne do kawy w jesienne popołudnie z dodatkiem gruszki która staje się wypełnieniem całości ;) Szybkie w przygotowaniu bez użycia miksera. Składniki: 2,5 szkl. mąki pszennej 6 dojrzałych bananów 2/3 szkl. oleju słonecznikowego 2 jajka 1,5 łyż. sody oczyszczonej 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich(...)dodajemy rozgniecione banany, cukier i roztrzepane jajka. Dodajemy partiami mąkę z sodą. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Na koniec dodajemy orzechy. Przelewamy do blaszki na górze ciasta układamy pokrojone gruszki. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez
Wypieki Ulipolitykę, bo od tego można dostać ciężkiej niestrawności. Oprócz tego, że taki chlebek, lub jak kto woli ciasto z suszonych owoców i bakalii, to symbol nowych drzew, jest też obłędnie pyszny. Lojalnie uprzedzam, że znika szybko i żre się go bez umiaru. Ostatnio odkryłam połączenie – domowe masło orzechowe, chlebek bakaliowy i truskawki. Na swoje nieszczęście odkryłam, bo to cholerstwo(...)dodajemy sól, wanilię i startą skórkę pomarańczową. Wlewamy do miski z owocami i orzechami. Mieszamy dokładnie. Masę wylewamy do keksówki i dokładnie rozprowadzamy, lekko dociskając. Pieczemy około 35 minut, aż się ciasto zrumieni. Studzimy w formie, w której piekliśmy. Jak wystygnie, przykładamy deskę do keksówki i odwracamy do góry nogami. Wyciągamy ciasto i ściągamy papier. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Idealne
ladykitchenwykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę serową (będzie bardzo rzadka). Na najniższym poziomie piekarnika umieszczamy naczynie żaroodporne z wrzącą wodą. Sernik pieczemy w temperaturze 150 stopni (bez termoobiegu) około 60 minut. Creme brulee: W misie miksera umieszczamy żółtka z cukrem i ekstraktem waniliowym. Ucieramy do momentu, kiedy żółtka zaczną zmieniać kolor na jaśniejszy. Dodajemy śmietanę i miksujemy(...)wylewamy na sernik creme brulee. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 45-60 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy czy krem jest galaretowaty. Sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy w temperaturze pokojowej. Następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. Kolejnego dnia sernik wyjmujemy z lodówki, odpinamy obręcz tortownicy, przekładamy ciasto na paterę. Powierzchnię kremu delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Posypujemy
Smakowity Blog Kulinarnypuree z banana 150 g puree z mango 50 ml wody 25 g cukru 6 g żelatyny w płatkach 90 g białej czekolady 100 g śmietanki 30% Beza włoska: 50 g białka 100 g cukru woda Do przybrania: kulki z marcepana prażone migdały Sposób przygotowania: Blat kokosowy: W jednej misce łączymy mączkę migdałową, cukier puder i wiórki. W drugiej umieszczamy(...)mieszaninę. Jeśli będziemy długo wyrównywać, zaczną pojawiać się dziury. Pieczemy w temp. 150 ° C, do otrzymania złocistego koloru (ok. 20 minut). Powstały biszkopt białkowy ma być mokry i lepiący. Odstawiamy do ostygnięcia *Najlepiej użyć prostokątnej/kwadratowej blachy, którą każda z nas posiada w wyposażeniu piekarnika domowego. Będziemy z ciasta wykrawać 2 koła o średnicy 18 cm. Krem biała czekolada
DominikaDolciJak już można się domyśleć, niestety coraz bliżej święta. Nie mam żalu, że się zbliżają hehe tylko o to, że tak szybko czas ucieka. A co
Gotowanie z pasjąCzasami przepisy powstają „na życzenie” To znaczy pojawia się hasło „zrób coś dla mnie” i rozszerzone, błagalne źrenice, które potrafią zmiękczyć nawet największego twardziela. Tak też
Słodki sentymentCzasami przepisy powstają „na życzenie” To znaczy pojawia się hasło „zrób coś dla mnie” i rozszerzone, błagalne źrenice, które potrafią zmiękczyć nawet największego twardziela. Tak też
Słodki sentymentciasto nawinąć na wałek i przełożyć na wysmarowaną tłuszczem formę. Docisnąć delikatnie do formy i odciąć wystające poza formę ciasto. 6) Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą. 7) Piec około 20 – 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W połowie czasu usunąć papier z obciążeniem. 8) Po upieczeniu odstawić(...)powstanie gęsta, błyszcząca masa bezowa. 3) Na koniec dodać przesianą skrobię i wymieszać. Tarta: 1) Na kruche, przestudzony spód wykładamy masę makowo-jabłkową. 2) Na masę makową wyłożyć bezę. 3) Całość piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez ok 50 min., aż beza się zarumieni i lekko popęka, w razie potrzeby czas pieczenia wydłużyć o kilka minut
Fitsweet.meciasto nawinąć na wałek i przełożyć na wysmarowaną tłuszczem formę. Docisnąć delikatnie do formy i odciąć wystające poza formę ciasto. 6) Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą. 7) Piec około 20 – 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W połowie czasu usunąć papier z obciążeniem. 8) Po upieczeniu odstawić(...)powstanie gęsta, błyszcząca masa bezowa. 3) Na koniec dodać przesianą skrobię i wymieszać. Tarta: 1) Na kruche, przestudzony spód wykładamy masę makowo-jabłkową. 2) Na masę makową wyłożyć bezę. 3) Całość piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez ok 50 min., aż beza się zarumieni i lekko popęka, w razie potrzeby czas pieczenia wydłużyć o kilka minut
Fitsweet.medżemu pomarańczowego 300 g masy marcepanowej 12 sztuk migdałów bez skórki 150 g ciemnej czekolady 3 łyżka masła 1 sztuka bardzo dojrzałego mango może być mango z puszki Instructions Piekarnik rozgrzać do temperatury 165 st C, opcja górnej i dolnej grzałki. Do miski przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, dodać mielone migdały, wymieszać. Białka oddzielić od żółtek(...)trzy porcje ( miksując na najniższych obrotach ), trzeba zrobić to delikatnie, aby piana jak najmniej opadła. Dno tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, boków tortownicy niczym nie smarować. Ciasto przelać do formy, wstawić do piekarnika, piec 20 - 25 minut ( pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy jest już gotowe ) po upieczeniu ciasto wyjąc z piekarnika, wystudzić
SprawdzonaKuchnia.pl