ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:1635/2705)

Gwiazdki smażone 241

Foremkę mam już kilku lat i najczęściej takie gwiazdeczki smażę w okresie karnawału. Bardzo je lubimy zarówno z pudrem jak i bez.  Jednak ja

Ala piecze i gotuje
ROLADA SZPINAKOWA Z TUŃCZYKIEM (keto, bez glutenu) 68

piany dodać masę szpinakową i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto wylać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzając równomiernie łopatką na całej powierzchni. Piec przez 15-20 minut w temperaturze 180° C w zależności od piekarnika. U mnie jest to 15 minut na termoobiegu. Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia. Polecam przykryć je na chwilę ściereczką(...)Następnie całość dokładnie wymieszać. Schłodzone ciasto przełożyć papierem do góry i delikatnie odklejać. Ciasto zostawić na papierze lub folii spożywczej by łatwiej było je zwijać. Następnie stronę, która była na wierzchu podczas pieczenia posmarować na całej powierzchni pozostałą częścią serka (250 g) śmietankowego. W kolejnym kroku na warstwie serka rozłożyć pastę tuńczykową. Następnie ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku ściśle

Ola la LCHF
Świąteczne, walentynkowe, piernikowe smakołyki 104

misce umieszczamy wszystkie składniki, rękoma wyrabiamy ciasto, aż stanie się ono jednolite i lśniące. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc (jeśli nam się spieszy, etap chłodzenia pomijamy, jednak ciasto może nam się kleić i trudno będzie nam z niego robić pierniczki). Schłodzone ciasto wykładamy z lodówki, pozostawiamy na kilka (kilkanaście(...)minut, żeby się lekko ogrzało. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Stolnicę oprószamy bardzo delikatnie mąką, rozwałkowujemy ciasto na grubość 4-5 mm, foremkami wykrawamy pierniczki, które umieszczamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy pierniczki przez około 10 minut. Gorące ciastka wykładamy z piekarnika i studzimy na kratce. Można zwiększyć ilość przyprawy do piernika

KulinarneImpresje.pl
Biszkopt kakaowy – tradycyjny. 55

woda dodana do biszkoptu rozrzedza ciasto, dzięki czemu uwalniaja się piana łatwiej unosi ciężką masę ciasta. Ponadto część wody została również związana przez białka , które potrzebują wody, aby wytworzyć sztywny szkielet proteinowy. Kolejną prawdopodobną przyczyną, dlaczego biszkopt z wodą rośnie ładniej jest fakt, iż parowanie wody też przyczynia się do podniesienia mas ciasta. (patrz ciasto parzone ). Pewnie wszystkie te czynniki(...)najlepiej. Biszkopt kakaowy lubi wyrastać z górką, górkę należy ściąć, a biszkopt odwrócić do góry nogami. Biszkopt należy włożyć do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 170*C z termoobiegiem, jednak każdy piekarnik piecze inaczej. Mój piekarnik bez termoobiegu osiąga temperaturę przynajmniej o 10*C niższą niż z termoobiegiem. Warto zaopatrzyć się w termometr do piekarnika. (Ja swój kupiłam

SmartBake.pl
Babka wielkanocna - Pandoro di Verona 171

świeżych drożdży 60 g ciepłej wody 50 g mąki 1 łyżka cukru (około 10 g ) 1 żółtko W rondelku wymieszać wszystkie składniki za pomocą trzepaczki (rózgi). Ciasto ma być rzadkie, bez grudek, o jednorodnej konsystencji. Odstawić je odkryte na godzinę w ciepłe miejsce, dopóki nie podwoi objętości. I etap: Do startera dodać: 200 g mąki 3 g drożdży ( rozpuszczonych(...)ciepłe miejsce na 45 minut. II etap: Oprócz ciasta z I etapu potrzeba: 200 g mąki 100 g cukru 2 jajka 1 łyżeczkę soli zawartość strączka wanilii ( lub cukier waniliowy) 140 g masła w pokojowej temperaturze Najpierw do ciasta z I etapu dodać jajka, cukier, mąkę, sól i wanilię. Wyrabiać ciasto 10 – 15 minut do uzyskania jednorodnej konsystencji. Włożyć

Posadzone i zjedzone
KRUCHE, MAŚLANE CIASTECZKA W TRZECH SMAKACH, BEZ CUKRU, BEZ PSZENICY, BEZ JAJEK 267

   Któż z nas nie lubi kruchych, maślanych ciasteczek..., chyba wszyscy je uwielbiamy. Są idealne zarówno do kawki, jak i na drugie śniadanie dla naszych

Smaczne Zdrowe
Dacquois orzechowe z cytrynowym kremem i borówkami amerykańskimi 208

przepisów nawet, jeżeli nowe będą ukazywały się rzadko :) DACQUOIS ORZECHOWE Z CYTRYNOWYM KREMEM I BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI Składniki na ciasto (dacquois): - 6 białek - 150 gramów cukru (kryształ) - 100 gramów cukru pudru - 200 gramów orzechów laskowych - 100 gramów migdałów (płatków) Przygotowanie ciasta (dacquois): 150 gramów orzechów laskowych i 50 gramów migdałów mielimy na mączkę. 50 gramów orzechów i 50 gramów migdałów siekamy(...)cukrem pudrem. Dodajemy do tego ubite białka i mieszamy do połączenia składników, ale delikatnie i w jedną stronę. Wykładamy ciasto do dwóch identycznych form wyłożonych papierem do pieczenia. Wygładzamy. Jeden z krążków obsypujemy siekanymi orzechami i migdałami. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 30-35 minut. Studzimy. Składniki na krem cytrynowy: - 6 żółtek - 2 opakowania cukru wanilinowego - 80 gramów

Życie zamknięte w smaku
Pierniczki 64

możecie użyć dowolnej, swojej ulubionej mieszkanki przypraw. Ja akurat wybrałem przyprawę korzenną. Jednak zanim kupicie taką mieszankę w sklepie zwróćcie uwagę na jej skład. Najlepiej aby miała tylko przyprawy, bez dodatków cukru i innych tego typu rzeczy. Pierniczki po przestudzeniu możemy dać dzieciom do dekorowania. Wystarczy przygotować im lukier, albo kupić, dostępne praktycznie w każdym sklepie mazaki do dekoracji(...)dużej miski dodajemy mąkę, śmietanę, cukier, żółtka jaj, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Porada: możecie zastąpić śmietanę, gęstym jogurtem naturalnym. A co zrobić z białkami jajek? Możecie zrobić pyszne kokosanki. Do składników w misce dodajemy masło wraz z przyprawami. Musicie uważać, aby nie było gorące. Ciasto dokładnie mieszamy przy pomocy łyżki. Ja używam łyżki drewnianej, ale jeśli chcecie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto Ruby Rose 149

miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania sztywnej „bezy”. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy . Wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut w temp. 175-180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa równe blaty(...)gładką masę dodajemy cukier i gotujemy 2-3 minuty na małym ogniu. Wsypujemy suche galaretki i żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Przesmażamy jeszcze kilka chwil. Ostudzoną masę wykładamy na ciasto.   Składniki na masę śmietankową: 500 g śmietany 18% 4 czubate łyżki cukru pudru 1 śnieżka w proszku 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w ¼ szklanki gorącej wody Do śmietany wsypujemy śnieżkę, puder

Domowe ciasta
Prosty mazurek kajmakowy 827

czyli ma tyle lat co ja, a prawdopodobnie nawet więcej ;) Spód stanowi delikatne, kruche ciasto, a nadzienie domowa masa kajmakowa z prawdziwą wanilią. Dzięki bakaliowej dekoracji nasz wypiek będzie również wspaniałą ozdobą wielkanocnego stołu. Serdecznie zapraszam :) Mazurek kajmakowy (ok. 20x30 cm) Do przygotowania kruchego ciasta potrzebujemy: 300 g mąki krupczatki 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 3 ugotowane(...)mamy i gotowane żółtka i surowe białka do dalszej obróbki.) Całość szybko zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 min. Na papierze do pieczenia rozwałkowujemy schłodzone ciasto na grubość 0,5 cm. Wycinamy prostokąt o wielkości ok. 20 na 30 cm. Z reszty ciasta formujemy wałeczki, które układamy na brzegach, tworząc podwyższony rant. Lekko dociskamy

Ratunku obiad
Czekoladowe ciasto z cukinii lekkie jak chmurka :) 38

Konsystencja – to zależy Ja jadłam ciasto jeszcze ciepłe, natomiast myślę, że po wcześniejszym schłodzeniu nawet w lodówce, ciasto będzie bardziej zbite i po prostu lepsze. W każdym razie jeśli Wy także nie wiecie, jak jeszcze wykorzystać cukinię, spróbujcie w ten sposób. Poniższe składniki sprawdzą się jako ciasto i jako omlet Czekoladowe ciasto z cukinii lekkie jak chmurka Składniki (mała(...)daktylowy, kakao oraz żółtka jaj i dokładnie całość wymieszaj łyżką. Białka ubij w osobnym naczyniu na sztywną piane i wmieszaj na końcu do reszty składników. Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 45 minut. Krój po wystygnięciu. Ciasto od razu po wyjęciu z piekarnika Jedna

Natka Pietruszki
Pieczony kalafior z kopytkami w śmietanowym sosie 50

macie pyszne danie gotowe. Czy polecam?...No przecież! A! BTW! Bez żadnych insynuacji dot. zdjęć :P To nie mój problem xD Arek Gie Składniki:         Kopytka:         800 g ziemniaków 300 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej         Pieczony kalafior:         1 kalafior 50 ml oleju(...)Przygotowanie:         Kopytka:   Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedzamy, odparowujemy, studzimy i mielimy.   Do zmielonych ziemniaków dodajemy obie mąki, zagniatamy ciasto (w razie potrzeby dosypujemy mąkę-zależy to od rodzaju ziemniaków). Z przygotowanej masy formujemy walce o grubości 2-3 cm i kroimy po przekątnej na 2-3 cm.   Tak przygotowane

R'n'G Kitchen
Muffinki z agrestem i mascarpone 68

puchate ciasto. Miękkie i wilgotne ciasto, słodki śmietankowy krem z mascarpone w zwieńczeniu muffinek i kwaskowaty agrest, który w naszych kuchniach ciągle pozostaje w cieniu innych sezonowych owoców, a przecież wnosi do potraw i wypieków mnóstwo smaku! Możecie przygotować agrestowy chutney z lawendą i serwować go jako dodatek do mięs i serów albo przykryć owoce grubą warstwą bezy(...)migdałowym cieście lub...upiec te pyszne i złote muffinki! :) Wiedzieliście, że w XIX w. wierzono, że zawieszona gałązka agrestu na drzwiach domu lub w oknie przynosi szczęście?  Nie dajcie się prosić i podarujcie sobie odrobinę tego pysznego szczęścia w mięciutkiej oprawie jogurtowych muffinek :) I niech zielone lato trwa! ♥ Jogurtowe muffiny z agrestem i mascarpone na ok. 12 muffinek Potrzebujesz

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Gniazdka bezowe 97

minutę *** *** Na papierze do pieczenia odrysowujemy pisakiem koła o średnicy 8 centymetrów. Papier odwracamy aby beza nie dotykała pisaka. Gniazdka możemy wyciskać za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżką, tak aby w środku było wgłębienie. Beziki muszą być mniejsze niż narysowane kółka, gdyż podczas pieczenia urosną *** *** Piekarnik nagrzewamy do 150’C , wkładamy blachę z bezami (jeśli robimy podwójną porcje(...)krem możemy trochę dosłodzić do smaku, ale ja tego nie robię gdyż bezy są już bardzo słodkie. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na gniazdka lub układamy łyżką *** *** Na krótko przed podaniem bezy dekorujemy cukrowymi jajeczkami lub owocami *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: Wielkanocne ciasta Przepisy tutaj (KLIK) PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ Artykuł Gniazdka

Blog z Apetytem
Chleb pieczony w naczyniu żaroodpornym 69

później ręcznie. (Ciasto powinno być elastyczne i swobodnie odchodzące od dłoni.) Ciasto w misce przykryć ścierką bawełnianą i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 45 minut, aby podwoiło swoją objętość. Podrośnięte ciasto opcjonalnie połączyć z ziarnami. (Miskę z ciastem można też przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki, aby chleb upiec następnego dnia. Wtedy rano ciasto należy wyjąć z lodówki(...)zakryć pokrywką, a temperaturę zmniejszyć do 180-190 stopni. Chleb piec przez 20 minut. Później zdjąć pokrywę z naczynia i piec kolejne 30 minut. Studzenie: Gotowy chleb ostudzić na kratce. Najlepiej ustawić ją nad zlewem, aby pieczywo mogło swobodnie i dokładnie odparować. Dodatkowo chleb pieczony już bez przykrycia posmarowałam jajkiem, bo niestety posiadam piekarnik gazowy, który grzeje jedynie

Di gotuje