orzechami laskowymi...Mhmm czego chcieć więcej. Kochani! Dodaję ten przepis dziś abyście i Wy mogli zrobić na Święta to cudowne ciasto. Pragnę jeszcze dodać, że jest to ciasto bez cukru i bez tłuszczu, w dodatku bezglutenowe (jeśli pominiemy polewę) dlatego zasługuje na szczególną uwagę. Serdecznie polecam bo smakuje tak jak wygląda. Składniki: Biszkopt 5 jaj 3/4 szklanki mąki(...)sztywno, dodajemy stopniowo stewię. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Kiedy otrzymamy sztywną, jednolitą masę dodajemy przesianą mąkę. Całość przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (papier do pieczenia wypuszczamy na zewnątrz tortownicy). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Następnie studzimy biszkopt. Składniki masy makowej dokładnie mieszamy, dodajemy stopniowo
Mango Papajaminut , całość ok. 1 godziny Temp. pieczenia : spód 190 C , całość 180 C Składniki: Spód 200 g mąki pszennej 100 g masła mocno schłodzonego 2 żółtka 4 łyżki gęstej śmietany Masa serowa: 1 kg sera tłustego ( użyłam 4 kostek sera po 250 g ) 500 g wiśni bez pestek 200 g cukru 100 g masła(...)czekoladowa Sposób wykonania : Spód: Mąkę przesiać na stolnicy. Dodać żółtka, śmietanę i masło. Razem wszystko posiekać. Zagnieść ciasto , uformować kulę i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po wyznaczonym czasie ciasto wyjąć i rozwałkować , po czym ułożyć na dnie tortownicy i ponakłuwać. Piec ok. 25 minut w temp. 190 C ( ciasto ma się zmienić kolor na złoty) Masa serowa
Słodkości i nie tylkoprzygotować tartę. Niezaprzeczalną zaletą tego dania jest szybkość i łatwość przygotowania oraz fakt, że nie może się nie udać. Ciasto kruche jak zwykle od Michela Roux z jego Ciast pikantnych i słodkich . Jest idealne - rozwałkowuje się bez najmniejszych problemów, po upieczeniu pozostaje idealnie kruche, nadaje się do wypieków wytrawnych, jak i słodkich. Nadzienie było w pełni improwizowane - poszłam(...)jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć szczelnie w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Pory pokroić w krążki, podsmażyć na dwóch łyżkach masła. Zdjąć z patelni. Rozpuścić resztę masła, podsmażyć pokrojonego w kosteczkę i doprawionego solą i pieprzem kurczaka. Ostudzić. Ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć do formy. Gęsto nakłuć widelcem. Ciasto podpiec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj pieczeń ze schabu. W troszkę innej odsłonie niż zazwyczaj, ponieważ zamiast śliwki jest omlet. Rolada ze schabu z omletem to idealna propozycja na rodzinny obiad. Dodatkowo jeśli zostanie Wam kawałek, świetnie sprawdzi się jako wędlina do chleba. Rolada ze schabu z omletem Składniki: około 1 kg kawałek schabu bez kości 3 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki(...)doprawiamy do smaku solą. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wlewamy połowę omletu. Smażymy do ścięcia jajek (możemy też smażyć z obu stron). Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta. Następnie oczyszczamy mięso z błonek. Następnie delikatnie rozcinamy schab wzdłuż jego dłuższego boku. Robimy to w taki sposób, jakbyśmy chcieli rozwinąć mięso z rulonu. Rozcięte mięso utworzy nam prostokąt, który
PatiGotujeJeżeli szukacie pomysłu na szybkie do przygotowania ciasto na zimno to zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu. Stefanka składa się z herbatników przełożonych masą kakaową z kaszki
Ugotowaćcytryną 6 jajek 2 opakowania budyniu śmietankowego (bez cukru 40g) 30 ml esencji cytryna sycylijska 1/2 szklanki oleju 0,5 szklanki zimnego mleka 1,5 szklanki mleka w proszku 1 szczypta soli 1 gorzka czekolada Przygotowanie: Blaszkę (20x20) wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy herbatniki. Ser, żółtka(...)ubitej piany dodajemy na przemian, masę serową i mleko. Mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki. Masę wylewamy na herbatniki. Pieczemy 55 minut w temperaturze 180°C. Jeśli góra zacznie za bardzo zaczyna się przypiekać, nad blaszkę z ciastem wsuwamy dużą blachę od piekarnika. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika, studzimy. Dekorujemy startą czekoladą
R'n'G Kitchenjuż robiłam tego rodzaju mini zapiekanki, zwane Quiche. np. z kwiatami czarnego bzu . Dodatki do farszu zmieniałam dowolnie. Podstawą jest śmietana, jajka, ser i oczywiście kruche ciasto. Przy okazji tego dania można „wyczyścić” lodówkę używając resztki wędlin, mięsa z bulionu czy kawałki sera. Można zapiekać w dużej formie lub małych miseczkach. Świetnie smakuje prosto z piekarnika, jak i na zimno(...)dodałam kuleczki mozzarelli. Zmieniłam również mąkę do ciasta kruchego, polecam te dwa gatunki. Zapiekanki są przepyszne, ciasto jest wyjątkowo kruche a farsz delikatnie wilgotny. Quiche z brokułami, kalafiorem i kulkami mozzarelli Na kruche ciasto 250g mąki semolina, 250g mąki orkiszowej jasnej, 200g masła, 2 jajka, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, sól do smaku. Składniki zagniatamy, zawijamy
Leśny ZakątekCiasto wygląda naprawdę realistycznie i zapewniam, że świetnie zaprezentuje się na wielkanocnym stole. Zresztą możecie je zrobić bez okazji, ponieważ przyjemnie orzeźwia oraz pysznie smakuje. Jest też bardzo delikatne i niezwykle proste w przygotowaniu! Delikatna pianka idealnie komponuje się z dodatkiem brzoskwiń i rześką galaretką. Aj... koniecznie spróbujcie! (Forma o wymiarach 21,5 x 27 cm) Masa maślankowa(...)wody i pozostawić do ostudzenia. Maślankę należy zmiksować, a następnie powoli połączyć z zimną galaretką. Masę schłodzić w lodówce, aby delikatnie stężała. Po tym czasie formę wysłać papierem do pieczenia i wyłożyć biszkoptami. Na ciastkach umieścić masę maślankową oraz równomiernie ułożyć połówki brzoskwiń uprzednio odsączonych z syropu. Owoce delikatnie docisnąć, żeby odrobinę "wbiły się" w piankę. Całość wstawić
Di gotujeinformacje tylko potwierdzić ponieważ ciasto jeszcze nigdy nie wyszło mi tak puszyste. Drożdżówki z mascarpone, borówkami i kruszonką wyszły genialne Bułki drożdżowe bez zaczynu Bułki z mascarpone, borówkami i kruszonką, przepis na 16 sztuk (a spokojnie wyjdzie 24): Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 40 g drożdży świeżych 1 jajko (do ciasta tylko żółtko(...)miksuję podsypując delikatnie mąką do momentu powstania jednolitego i sprężystego ciasta. Przykrywam ciasto folią spożywczą i wstawiam do lodówki na noc do wyrośnięcia. Następnego dnia szykuję bułki. Ciasto zagniatam na podsypanym mąką blacie tworząc wałek. Wykrawam z niego 16 porcji. Spokojnie można zrobić nawet 24. Foremkę wykładam papierem do pieczenia. Każdą porcję spłaszczam w dłoniach i układam na blaszce
RelaxtimeSkładniki: wiśnie bez pestek 1 szklanka, pomarańcza 2 sztuki, jabłka 1 sztuka, cukier 2 łyżki, cynamon 1 łyżeczka, mąka ziemniaczana 1 łyżka, mąka tortowa 15 dag, cukier 6 łyżek, sól - szczypta, masło 8 dag, posypka Decorada Delecta kuleczki zbożowe czekoladowe - 2 łyżki, posypka Decorada Delecta maczek mango 2 łyżki, posypka Decorada Delecta kuleczki zbożowe w różowej skorupce 2 łyżki(...)masłem i posypana tartą bułką, na dno wsypać równomiernie owoce na owoce rozsypać kruszonkę i piec w 200 C, termoobieg około 20-25 minut crumble zostawić do wystudzenia w blaszce, cukier puder 3 łyżki wymieszać z ciut mlekiem na nie za gęsty lukier , polać ciasto i posypać posypkami Decorada Delecta, zostawić do stężenia lukru - deser jest smaczny, kruchy i soczyście
W Mojej Kuchni Lubięjuż wspominałam we wcześniejszych wpisach uparcie eksperymentuję z ciastami bazującymi na warzywach. Ciasto z cukinią, ciasto marchewkowe, ciasto pietruszkowe, buraczkowe bardzo polecam. Z czystym sumieniem, bez obaw, że może Wam nie smakować podaję przepis na czekoladowo cukiniowe brownie, przełożone kremem śmietankowym z owocami, polane cytrynowym lukrem. Przepis na brownie z cukinią znalazłam przeglądając książki kulinarne a pomysł na połączenie(...)kakao 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Czekoladę kroimy na grube kawałki. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jajka ubijamy z cukrem. Wlewamy ostygnięte masło i ubijamy krótką chwilę. Dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii i ubijamy
Made By Mom And Sonjuż wspominałam we wcześniejszych wpisach uparcie eksperymentuję z ciastami bazującymi na warzywach. Ciasto z cukinią, ciasto marchewkowe, ciasto pietruszkowe, buraczkowe bardzo polecam. Z czystym sumieniem, bez obaw, że może Wam nie smakować podaję przepis na czekoladowo cukiniowe brownie, przełożone kremem śmietankowym z owocami, polane cytrynowym lukrem. Przepis na brownie z cukinią znalazłam przeglądając książki kulinarne a pomysł na połączenie(...)kakao 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Czekoladę kroimy na grube kawałki. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jajka ubijamy z cukrem. Wlewamy ostygnięte masło i ubijamy krótką chwilę. Dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii i ubijamy
Made By Mom And Sondodatkiem szpinaku i aromatycznych przypraw. Jest to świetnie niskokaloryczne danie dla osób odchudzających , ponieważ przygotowane jest właściwie bez tłuszczu, nie licząc jednej łyżki oleju kokosowego 😉 Pulpeciki pieczone są w piekarniku , a nie na patelni więc nie nasiąkają tłuszczem podczas pieczenia. Mięciutkie i delikatne, przypominają trochę falafele . Podałam je na ciepło z sosem koperkowo-sezamowym na mieszance sałat(...)zbyt rzadka można dodać płatki jaglane lub tartą bułkę (jeśli nie jesteście na diecie bezglutenowej). Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C. Przy pomocy łyżki do lodów nakładać porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzch pulpecików posypać odrobinę nasionek sezamu. Pulpeciki pieczemy przez 20 minut, do zarumienienia się wierzchu. Przygotowanie sosu Pastę tahini wymieszać z wodą
SprawdzonaKuchnia.plChleb piekłam z okazji 5 rocznicy starego Leśnego Zakątka. To nie jest mój pierwszy chleb, ale maj jest ulubionym miesiącem tej byliny i raz w roku próbuję przypomnieć Wam jej zapach:) Już niedługo! Najpiękniejszy miesiąc w roku! Chciałabym aby trwał jak najdłużej. Nie bez powodu daję ten przepis wcześniej. Jeśli macie możliwość zdobycia tataraku, proponuję zerwać więcej i zamrozić(...)tłuczkiem do mięsa aby nam nie sterczały i lepiej przylgnęły do ciasta. Jeśli nie macie możliwości zerwania tataraku, szukajcie w swoich rejonach na bazarkach przed Zielonymi Świątkami. W tym roku przypadają 20 maja. Chleb jest bardzo prosty, pachnący i wyjątkowo smaczny:) Żytni chleb na liściach tataraku Wieczór przed pieczeniem, 70g zakwasu z mąki żytniej razowej, prosto z lodówki, który
Leśny Zakątekkróluje jeszcze letnia aura, możemy przywołać jej ciepło i aromat, piekąc pyszną szarlotkę z brzoskwiniami. Ten klasyczny deser w owocowej odsłonie zachwyci każdego miłośnika słodkości, oferując słodką przyjemność bez względu na porę roku. Chociaż świeże brzoskwinie nie są teraz dostępne, możemy wykorzystać ich przetwory lub mrożonki, aby stworzyć deser, który ogrzeje nasze serca i podniebienia. Film(...)cukru kryształu ( szklanka 250 ml ) 1 łyżka cukru wanilinowego 2 szklanki mąki pszennej ( szklanka 250 ml ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 małe jabłka 1 łyżeczka cynamonu 3-4 połówki brzoskwiń z puszki cukier puder do posypania ciasta Przepis: Obrane ze skórki jabłka kroimy w małą kostkę. Pokrojone jabłka przekładamy do miski i łączymy z cynamonem. Odsączone z syropu
Smakowite Danianapoju roślinnego. Do wytrawnych naleśników świetnie będzie pasować mleko ryżowe lub sojowe. Czy można zrobić naleśniki bez miksera? Tak – możesz zrobić naleśniki bez użycia miksera. Wystarczy, że wykorzystasz trzepaczkę (rózgę). Możesz również energicznie wymieszać ciasto widelcem. Ważne, aby ciasto nie miało grudek mąki. Naleśniki nie odchodzą od patelni? Co zrobić? Jeśli naleśniki przywierają do patelni, spróbuj zwiększyć(...)ciasto na naleśniki są w temperaturze pokojowej, co ułatwi ich mieszanie. Do mieszania ciasta na naleśniki użyj trzepaczki ręcznej lub miksera na niskich obrotach , aby dokładnie wymieszać składniki, starając się, aby ciasto było gładkie i bez grudek. Cebulę do farszu pokrój jak najbardziej równomiernie , aby zapewnić jednolite smażenie. Podczas smażenia cebuli użyj średniego ognia, aby cebula zeszkliła się bez
Via Gustorozpływa się w ustach! To najlepszy przepis na domowe ciasto o czekoladowym smaku. Mam obsesję na punkcie czekoladowych ciast i deserów . Ta babka jest wykonana z kakao z dodatkiem kawy , aby nadać ciastu najbogatszego smaku czekolady. Każdy kęs to spełnienie marzeń! Kawa jest istotnym elementem – zwiększa czekoladowość ciasta. Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte(...)babki spryskaj obficie olejem. Przełóż ciasto do formy i piecz przez 60 – 70 minut. Upieczoną babkę zostaw w formie do ostygnięcia. Po ostygnięciu ciasto możesz posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą. Pozostałości ciasta przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku. Ciasto zachowa świeżość przez około 3 dni. Jeśli szukasz pysznego przepisu na bardzo czekoladowe ciasto, nie szukaj dalej… to jest
Zdrowy Styl Joannykofeina, ekstrakt z korzenia żeń-szenia, wit.B12, wit. B6, tiamina, cynk, magnez - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 60 g brązowego cukru - 1 duże jajo Dietetyczne ciasteczka. Dietetyczne ciasteczka. Jak zrobić kruche ciasteczka z mąki żytniej? Z podanych składników uformuj dość szybko kulę ciasta. Możesz to zrobić ręcznie lub w robocie. Z ciasta, wilgotnymi dłońmi uformuj małe kulki i układaj
Z Kuchni Do Kuchniciasto z kawałkami rabarbaru i wspaniałym, maślanym smakiem. Ciasto nie jest zbyt słodkie, a cierpki rabarbar dodaje mu niepowtarzalnego smaku. Do ciasta oraz finiszowej kruszonki dodaliśmy nutę wanilii, która idealnie komponuje się rabarbarem. Ten przepis potrzebuje tylko kilku łodyg rabarbaru oraz prostych składników na ciasto, do którego nie użyliśmy drożdży. Tą wersję ciasta z rabarbarem i kruszonką przygotujesz bez(...)użycia miksera. Przepis jest bardzo szybki w wykonaniu i zawsze się udaje! Ciasto maślankowe z rabarbarem , to łatwe i pyszne, wiosenne ciasto, idealne do kawy i herbaty w ogrodzie lub na tarasie. Uwielbiamy w nim o, że jest bardzo soczyste i wilgotne, co jest bardzo ważne, jeśli chcemy uzyskać cudowny kontrast chrupiącą kruszonką. Czasem do kruszonki dodajemy również płatki migdałów
Kuchnia Na Wypasiedomowe bagietki z pestkami dyni? Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, cukier, olej, drożdże instant, pestki dyni i wlewamy ciepłą wodę. Wszystko wstępnie mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy ciasto ręką. Ciasto dzielimy na 3 części. Z każdej formujemy wałek i delikatnie go skręcamy. Blaszkę lub specjalną formę na bagietki natłuszczamy olejem. Układamy nasze 3 wałeczki (na zwykłej formie musimy pamiętać(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie ostrym nożem nacinamy w kilku miejscach każdy wałek. Bagietki z pestkami dyni pieczemy około 25 minut w nagrzanym do 220 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Co jakiś czas bagietki warto spryskać wodą (z 5-6 razy podczas pieczenia). Bagietki będą miały bardziej chrupiącą skórkę. Bagietki
Słodkie okruszkiDziś ciasto, które pobudza zmysły bardziej niż filiżanka najlepszego espresso. Marczello to cudownie miękki biszkopt kakaowy nasączony kawą i przełożony kremem na bazie - a jakże - : ) kawy i kakao. Polewa deserowa nadaje przekładańcowi eleganckiego wyglądu , a i smak podkręca znakomicie: ) Blaszka(...)Składniki na biszkopt kakaowy : 5 jaj ¾ szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczk a proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier- ubijamy na sztywną bezę. Następnie dodajemy stopniowo żółtka i dalej ubijamy na najniższych obrotach. Potem przesiewamy mąki oraz kakao i lekko, ale dokładnie mieszamy. Wykładamy do blaszki. Pieczemy
Domowe ciastaminutach: Ciasto możemy przygotować ręcznie lub za pomocą robota, miksera z hakami. Do rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto, oprócz masła i przez chwilę miksuję, tak żeby składniki wstępnie się połączyły. Następnie dodaję masła i miksuję przez kilka minut, tak żeby ciasto stało się gładkie. Wyrobione ciasto wykładam na blat podsypany mąką i formuję kulkę. Tak przygotowane ciasto wkładam(...)szerszy kawałek ciasta nakładam owoce i zwijam rogalik, po pierwszym zwinięciu rożki wkładam do środka rogalika (dzięki temu owoce nie wypłyną podczas pieczenia), i zwijam rogalik do końca, gotowy układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki na blasze nakrywam ściereczką i pozostawiam na 15 minut do wyrośnięcia. Pieczenie rogalików: Przed pieczeniem rogaliki maluję rozmąconym żółtkiem
Uwaga Babcia Gotujemomentu, aż ciasto zacznie się sklejać w większe grudki, wodę dodawać stopniowo, tylko w przypadku gdy ciasto nie będzie chciało się kleić. Ciasto ma być na tyle mokre, żeby można było uformować je w kulę. Ciasto kruche można też wyrobić ręcznie. Wyrobione ciasto przełożyć na wysypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość 4 mm, z ciasta wycinać okręgi o średnicy większej(...)niż foremki, tak aby starczyło na rant foremki. Ciastem wyłożyć foremki, ponakłuwać widelcem w kilku miejscach, wstawić do zamrażarki lub lodówki na 10-20 min. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Spody piec przez 10-15 min do złego koloru. Spody wystudzić na kratce, wyjąć z formy. Truskawkowy krem: 10-15 truskawek (umytych, odszypułkowanych) 400 ml mleczka kokosowego (1 cała puszka
moj przepis nawielkanocnym i pysznie smakuje. Podajemy ją w towarzystwie wysokiej jakości Majonezu Kieleckiego bez konserwantów i sztucznych dodatków. SKŁADNIKI : 250 g mąki pszennej 110 g masła szczypta soli 1 jajko 1 łyżka gęstej śmietany 18 % 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia(...)PRZYGOTOWANIE : Formę o średnicy 24 cm smarujemy masłem. Składniki na ciasto przekładamy do misy robota (masło kroimy na kawałki ) następnie wyrabiamy do połączenia się składników. Ciasto można również wyrobić ręcznie na stolnicy. Po wyrobieniu przekładamy je na stolnicę i rozwałkowujemy na wielkość naszej formy. Ciasto równo rozkładamy w formie. Białą kiełbasę obieramy ze skórki
Kulinarne Fantazje Mariolimomentu, aż ciasto zacznie się sklejać w większe grudki, wodę dodawać stopniowo, tylko w przypadku gdy ciasto nie będzie chciało się kleić. Ciasto ma być na tyle mokre, żeby można było uformować je w kulę. Ciasto kruche można też wyrobić ręcznie. Wyrobione ciasto przełożyć na wysypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość 4 mm, z ciasta wycinać okręgi o średnicy większej(...)niż foremki, tak aby starczyło na rant foremki. Ciastem wyłożyć foremki, ponakłuwać widelcem w kilku miejscach, wstawić do zamrażarki lub lodówki na 10-20 min. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Spody piec przez 10-15 min do złego koloru. Spody wystudzić na kratce, wyjąć z formy. Truskawkowy krem: 10-15 truskawek (umytych, odszypułkowanych) 400 ml mleczka kokosowego (1 cała puszka
moj przepis napieczarkami Mielone pieczone z boczkiem Pieczeń z dzika z grzybami Sznycel po włosku Najlepsza kaczka na obiad Pierś kaczki z tymiankiem Kalafior z boczkiem i mięsem mielonym. Mózg z kalafiora. Kotlety z kurczaka w panierce Kurczak w sosie grzybowym kurczak w sosie cebulowym Kurczak Caprese z piekarnika Kurczak w cieście francuskim Roladki z kurczaka Udka kurczaka pieczone z miodem(...)grudnia nie gotować już nic, ciasta z pewnością pozostaną z Wigilii. Do poobiedniej kawy będzie więc pyszny sernik , makowiec i jakieś inne świąteczne ciasto . Jeśli jednak chcesz czymś zaskoczyć gości , postaw na coś zupełnie innego, a jednocześnie prostego w wykonaniu – np. tiramisu bez jajek z adwokatem podane w szklankach albo Deser ombre czy Mini Pavlova The post Świąteczny obiad
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszklanki mąki pszennej 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 szklanka cukru 2 duże lub 3 mniejsze jajka 1/2 szklanki oleju 1 niepełna szklanka mleka 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 1/2 tabliczki białej czekolady, pokrojonej w drobną kosteczkę Wykonanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Jaja ubijamy w dużej misce z cukrami(...)zbyt długie ubijanie może spowodować, że ciasto nie wyrośnie odpowiednio puszyste i stanie się zbite. Na koniec dodajemy szczyptę soli i posiekaną białą czekoladę, mieszamy szpatułką. Przelewamy ciasto do formy na babkę z kominem. Wykorzystałam swoją ulubioną silikonową, - nie wymaga wcześniejszego natłuszczania i obsypywania mąką, bezproblemowo wyciąga się z niej ciasto po upieczeniu. Pieczemy w 180 stopniach przez około
Kronika PiekarnikaDrożdżówka dyniowa bez jajek to pyszne ciasto, które dodatkowo zachwyca pięknym, żółtym kolorem. Jest puszyste oraz przyjemnie delikatnie i niebyt słodkie, dlatego warto je polukrować, tak jak to zazwyczaj robię. Dodam, że taka drożdżówka idealnie się przechowuje i nawet na drugi dzień jest pachnąca oraz mięciutka. Polecam! Drożdżówka dyniowa bez jajek - składniki: (Forma o wymiarach(...)zaczyn, olej, aromat i dynię z mlekiem. Wszystko razem dokładnie wyrobić (dłońmi lub mikserem z końcówką haka) na gładkie oraz jednolite ciasto. (Uwaga! Ciasto będzie się kleiło, ale to normalne.) Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny, aby podwoiło swoją objętość. Po tym czasie
Di gotujemleka i podgrzej w rondelku aby się rozpuściła, wystudź masę, dodaj pozostałe składniki i całość dokładnie wymieszaj. Naleśniki smaż na nieprzywierającej patelni do naleśników - smażymy bez tłuszczu bo olej już dodaliśmy do ciasta. NADZIENIE SERNIKOWE: - 650 g sera białego tłusty/ półtłusty lub z wiaderka (np. Wieluń) - 2 jaja - 100 g cukru - czubata łyżka proszku budyniowego (wanilia/śmietnaka) - kilka(...)składamy na cztery w trójkąt, możemy też zrolować. Formę do zapiekania wysmaruj sowicie masłem, ułóż naleśniki, polej 2 łyżkami miodu i posyp sowicie płatkami migdałowymi. Całość zapiekamy w gorącym piecu, temp. 180°C/ czas 20-30 minut/ grzanie dół+termoobieg Można podawać z bitą śmietaną ;-) ku zupełnej rozpuście. Smacznego
SMYKWKUCHNIgrubość 4 mm, z ciasta wycinać okręgi o średnicy większej niż foremki, tak aby starczyło na rant foremki. Ciastem wyłożyć foremki, ponakłuwać widelcem w kilku miejscach, wstawić do zamrażarki lub lodówki na 10-20 min. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Spody piec przez 10-15 min do złego koloru. Spody wystudzić na kratce, wyjąć z formy. Truskawkowy krem(...)mleczka kokosowego (1 cała puszka) 4 łyżki nasion chia 2 łyżki cukru pudru (lub więcej do smaku, w zależności o słodkości truskawek) Dodatkowo: kilka truskawek do dekoracji bezy Wszystkie składniki, oprócz nasion chia, umieścić w wysokim naczyniu, zmielić do momentu otrzymania gładkiej masy, dodać nasiona chia, wymieszać. Na wystudzone spody tartaletek, wyłożyć kilka łyżek kremu, udekorować truskawkami, wstawić do lodówki
moj przepis namasła. Ciasto wkładam do lodówki ponownie na pół godziny. Po pół godzinie wyciągam ciasto z lodówki, rozwałkowuję i składam na 3 bez masła. Ciasto wędruje po raz ostatni do lodówki na pół godziny. Przygotowane ciasto rozwałkowuję na prostokąt o grubości ½ cm. Prostokąt tnę na trójkąty, na trójkątach układam masę makową w dwóch rozchodzących się przy podstawie trójkąta paskach (zrobiłam(...)Podstawę trójkąta zawijam na 3 cm, nacinam środek i teraz mogę zwijać do końca (więcej, jak zwijać rogale https://www.youtube.com/watch?v=SpENdiBUcvM). Gotowe rogale układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywam ściereczką i odstawiam na pół godziny do wyrośnięcia. Następnie wstawiam rogale do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, aż się zarumienią. Jeszcze lekko ciepłe rogale smaruję
Słodki sentymentbiałek możecie zrobić bezy migdałowe ) Skórka otarta z cytryny 1 szczypta soli Uwaga: szklanka pojemności 200 ml Wszystkie składniki wkładam do miski i zagniatam ciasto. Następnie ciasto rozwałkowuję na kształt koła o średnicy 26 cm. Blaszkę do tarty (użyłam tortownicę 24 cm) smaruję masłem i układam w niej rozwałkowane ciasto. Formuję około 3 cm boczek. Ciasto nakłuwam wielokrotnie widelcem. Blaszkę(...)wkładam do zamrażarki i w tym czasie rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Blaszkę przekładam bezpośrednio z zamrażarki do piekarnika i piekę 15-20 minut, aż ciasto się zarumieni. Ciasto odstawiam do wystygnięcia. Międzyczasie przygotowuję krem do tarty. Składniki na krem cytrynowy: ¾ szklanki cukru 150 g masła 2 cytryny (sok i otarta skórka) 3 jajka 2 łyżeczki żelatyny Żelatynę zalewam niewielką
Słodki sentymentbatoniki z masłem orzechowym są doskonałą przekąską, ja biorę je często na drugie śniadanie do pracy albo podrzucam Dzieciom do śniadaniówki. Są pyszne i zdrowe, można jeść bez wyrzutów! SKŁADNIKI: 1 szklanka płatków owsianych 270 g bakalii (użyłam orzechów laskowych, pekan, słonecznik łuskany, wiórki kokosowe i migdały) 70 g daktyli 160 g masła orzechowego 50 ml mleka kokosowego(...)składniki umieść w malakserze lub blenderze i zmiksuj przez chwilę na drobno, ale tak, by pozostały maleńkie kawałki bakalii. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam dużej blachy do ciasta, ale dobra też będzie ceramiczna lub silikonowa foremka) i wyrównaj wierzch na gładko. Wsadź formę do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie pokrój masę
Słodko-Słony Świat Ilonywsypujemy kaszę mannę i dokładnie mieszamy. 3. Ciasteczka: Masę serową wykładamy na ciasto, delikatnie wygładzamy wierzch. Schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, za pomocą foremki w kształcie gwiazdki wycinamy ciasteczka i układamy ja na masie serowej. 4. Pieczenie: Sernik pieczemy około 70-80 minut do zrumienienia w temperaturze 170 stopni. Sernik studzimy. Ja studzę w piekarniku(...)kilka godzin. 5. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Budynie na pół litra mleka każdy i bez cukru. Sernik można pokroić na około 30 kawałków. Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Użyłam sernik gotowy w wiadereczku, inny sernik trzeba zmielić przynajmniej dwa razy
Izabelawkuchnijesiennych klimatach, z aromatycznym przyprawami, z mąki pełnoziarnistej, bez białego cukru i dużej ilości tłuszczu. Kruszonkę można pominąć w tym przepisie, ale zdecydowanie polecam dodać orzechy włoskie. Ciasto robiłam w bardzo małej formie, więc zdecydowanie polecam podwoić ilość składników jeśli chcemy przygotować go w większej ilości. Takie ciasto jest idealne na deser, ale także np. na śniadanie. Polecam(...)zwłaszcza podane z masłem orzechowym, jak widać na ostatnim zdjęciu :) Składniki (forma 21 x 21 cm): 250 g mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g ksylitolu/erytrytolu 2 duże jajka 200 ml mleka roślinnego 100 g roztopionego oleju kokosowego lub rzepakowego 1 łyżeczka cynamonu 2 jabłka Kruszonka: 2 łyżki cukru (użyłam brązowego) 30 g miękkiego masła (w temperaturze
Healthy food explorermasła. Ciasto wkładam do lodówki ponownie na pół godziny. Po pół godzinie wyciągam ciasto z lodówki, rozwałkowuję i składam na 3 bez masła. Ciasto wędruje po raz ostatni do lodówki na pół godziny. Przygotowane ciasto rozwałkowuję na prostokąt o grubości ½ cm. Prostokąt tnę na trójkąty, na trójkątach układam masę makową w dwóch rozchodzących się przy podstawie trójkąta paskach (zrobiłam(...)Podstawę trójkąta zawijam na 3 cm, nacinam środek i teraz mogę zwijać do końca (więcej, jak zwijać rogale https://www.youtube.com/watch?v=SpENdiBUcvM). Gotowe rogale układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywam ściereczką i odstawiam na pół godziny do wyrośnięcia. Następnie wstawiam rogale do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, aż się zarumienią. Jeszcze lekko ciepłe rogale smaruję
Słodki sentymentodstawiamy na około 1 godzinę do podwojenia objętości. 3. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, zagniatamy je ponownie i dzielimy na 3 części, każdą cześć rozciągamy w wałek, wałki zaplatamy ze sobą w warkocz chowając końce chałki pod spód. 4. Zaplecioną chałkę przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy(...)napuszenia. Kiedy podrosła, smarujemy ją roztrzepanym żółtkiem z mlekiem, możemy w tym momencie posypać ją płatkami migdałowymi (ja ich nie miałam). Pieczemy w 190 stopniach grzanie góra-dół bez termoobiegu przez 25-30 min. Upieczoną przekładamy na kratkę do przestygnięcia. Smacznego
Gotowanie...to proste !garnku rozgrzewamy około 1 l oleju. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraciki i wyciskamy na nich z ciasta koło. Ja swoje pączusie zrobiłam małe ale Wy możecie zrobić sobie o dowolnej średnicy. Gdy olej się rozgrzeje, (sprawdzamy patyczkiem do szaszłyka, mają w koło patyczka powstawać bąbelki) wkładamy kwadraty z ciastem papierem do góry.Po sekundzie wyjmujemy papier szczypcami, smażymy(...)pączki z obydwu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku. Pączki można polukrować,oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą, niektórym smakują bez żadnych dodatków. Życzę smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliNakrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 1,5 godziny – aż podwoi objętość. Po tym czasie dzielimy ciasto na ok. 16-18 kulek. Jeśli je nadziewamy – każdą spłaszczamy dłońmi, nakładamy łyżeczkę nadzienia i zamykamy zlepiając uważnie brzegi. Naczynie, w którym będziemy piec buchty smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem (w mnie tortownica 26 cm, ale można użyć innego, średniej wielkości(...)dowolnym kształcie). Układamy bułeczki – powinny się lekko dotykać. Wierzch smarujemy za pomocą pędzelka rozpuszczonym masłem. Zostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Pieczemy ok. 20-25 minut w 190°C (bez termoobiegu). Po upieczeniu buchty posypujemy cukrem pudrem. Post Buchty z nadzieniem pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuBabka powstała przez przypadek, jak wiele ciast, które robię. Akurat zalegał mi likier advocat. Miałam ochotę na zwykłe ciasto, bez kremu. W zeszłym tygodniu było ciasto z bita śmietaną, dlatego zachciało mi się zwykłej babki. Na bazie babki piaskowej zrobiłam babkę z adwokatem. Wyszło całkiem fajnie. Likier nie jest mocno wyczuwalny, ale nadaje delikatnego smaku. Następnym razem do jednej(...)Oczywiście podzielę się z Wami przepisem :) Składniki: 4 jajka (jeśli małe to 5) 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanki maki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g. masła lub margaryny 1/2 szklanki likieru advocat Wykonanie: Margarynę roztopić w rondelku i zostawić do przestudzenia. Jajka ubić z cukrem na puszysta masę. Wsypać obie mąki
Agusiowe smakołykichrupiąca kruszonka... Pycha Przygotowanie ciasta nie zajmuje wiele czasu, przygotowuje się je bez użycia miksera, więc pracy zbyt wiele z nim nie ma. Idealne dla tych, którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni, a słodkości lubią Upały odpuściły, więc można włączyć piekarnik i upiec ciasto ze śliwkami i kruszonką Przepis na formę o średnicy(...)SKŁADNIKI: 4 jajka 3/4 szklanki śmietany 18% 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka do oprószenia śliwek 1/4 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka domowego cukru waniliowego lub 1 mały cukier wanilinowy 300 g śliwek Kruszonka: 40 g masła 40 g cukru 80 g mąki pszennej PRZYGOTOWANIE: Jajka wbić
WSZYSTKO SMACZNEużywają drożdży, inne robią na semolinie, a jeszcze inne z proszkiem do pieczenia. Absolutnie nie będę Wam sugerować, który sposób jest najlepszy, ale jedynie zasugeruję: zróbcie, bo warto! Są przepyszne! Ja swoje nadziałam kremem budyniowym i prażonymi orzechami. Następnym razem spróbuję też pistacjowej wersji! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 1 szkl * mąka pełnoziarnista – 0,5 skl * świeże
Ostra na Słodko100g mąki pszennej 3 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (po 35g) 3 jajka 4 łyżki mleka pół łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Na lukier: szklanka cukru pudru sok z połowy cytryny lub 3-4 łyżki gorącej wody Wykonanie: Mąkę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia oraz sodę przesiewamy do miski. Masło ucieramy(...)jasny, puszysty krem. Następnie wbijamy po 1 jajku miksując po każdym dodaniu około minuty. Wlewamy mleko i miksujemy. Na końcu dodajemy suche składniki i miksujemy do połączenia. Ciastem napełniamy foremki do 2/3 wysokości. Pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach. Cukier ucieramy z wodą lub sokiem z cytryny, lukrem dekorujemy babeczki. SMACZNEGO! Do pieczenia babeczek użyłam
Smak mojej kuchnimasła 3 żółtka Beza: 4 białka 250 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masło, mąkę, sól, cukier wymieszać i rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Dodać żółtka i wodę, a następnie szybko zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum pół godziny, żeby ciasto się chłodziło. Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkować nadając mu kształt koła(...)Wyłóż nim foremkę o średnicy 24-26 cm. Nakłuj ciasto widelcem i na jeszcze 15 minut włóż do zamrażalnika. Schłodzone ciasto piec ok. 20 minut w temp. 180 st. C. W misce wymieszać sok z mąką i żółtkami. Masło rozpuścić, dodać cukier i pozostałe składniki. Mieszać, aż całość się połączy i masa zacznie gęstnieć. Ostudzić. Białka ubić na sztywną
kulinarnyswiatdomimnie wyszły 24 sztuki – z każdego płata uzyskałam 8 trójkątów). Smarujemy wierzch rogalików pędzelkiem maczanym w mleku lub w jednym z pozostałych po pieczeniu białek. Odstawiamy na ok. 40 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pieczemy ok. 15-18 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Po upieczeniu i wystygnięciu warto posypać je cukrem pudrem. Trzymane w chłodnym miejscu(...)marką Piątnica Zobacz także: Tarta cytrynowa z lemon curd Pyszny sposób na wykorzystanie kremu lemon curd i pozostałyc... Pizza na cienkim cieście z rukolą Na blogu znajdziecie różne rodzaje pizzy. Była pizza z drożd... Brzoskwiniowe smoothie bez cukru Dziś śniadaniowy, bardzo prosty napój. Brzoskwiniowe smoothi... Wiosenna lekkość na talerzu wg Davida Gaboriaud Wiosna budzi nas do życia i kusi
Poezja smakutakże wprowadzić troszkę zdrowszych nowości. Jedną z nich będzie Świąteczny piernik bezglutenowy – lekko wegańskiej (w przepisie pojawia się miód, ale można bez problemu zastąpić go syropem daktylowym i od razu przepis staje się czysto wegański Ciasto przeszło już pierwsze testy i nikt nie dostrzegł, że coś z nim ,,nie tak” – tzn. że nie jest przygotowane(...)biegnie do kuchni przetestować przepis :)? Świąteczny piernik bezglutenowy przepis na keksówkę o długości 16 cm 300 g mąki gryczanej 50 g mąki kokosowej łyżka skrobii ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao lub karobu czubata łyżka przyprawy korzennej pół łyżeczki cynamonu orzechy/pestki/suszone owoce – ilość według uznania 200 g powideł śliwkowych (najlepiej takich domowej roboty) 100 g oleju
365 dni dookoła kuchniprzesianej uprzednio przez sitko Do dekoracji figi lub inne ulubione owoce Przygotowanie ciasta Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone na małe kawałki masło i żółtka i szybko wyrobić ciasto. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasno na placek zbliżony kształtem do formy, w której będziemy piec tartę. Wyłożyć ciastem dno formy i brzegi do wysokości około 1 centymetra
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataszklanki nasion chia - 3 łyżki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki słonecznika - 3 łyżki miodu z mniszka lekarskiego Do miski daję banany, a następnie rozgniatam je widelcem. Dodaję wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszam całość ze sobą. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładam łyżką ciasto, formując kształt ciasteczek. Piekę ok. 20 - 25 minut
Wielopokoleniowoklikania follow: jest to jeden z lepszych profili w internecie jakie znam. Ta kobieta naprawdę zna się na tym co mówi! Składniki: 120g komosy ryżowej, sól, jajko (opcjonalnie, bez jajka ciasto może się trochę łamać – w końcu to sama komosa), ulubione dodatki. Przygotowanie: Komosę ryżową wsypujemy do miski i zalewamy wodą. Odstawiamy na przynajmniej 12h, jednak ja moczę(...)szczyptę soli i blendujemy na gładką masę. Jak wspomniałem, oryginalnie możemy komosę wylewać na blaszkę, jednak zachęcam dodać jedno jajko, dzięki czemu ciasto wyjdzie mniej łamliwe. Ciasto wylewamy cienką warstwą na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy na 15 minut do gorącego piekarnika (200°C). Po 15 minutach wyciągamy blaszkę i na ciasto nakładamy nasze dodatki: sos, cebulka
Gar Zdrowiałyżkę oliwy, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, wierzch natłuścić łyżką oliwy. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok 40 minut. Oliwki drobno posiekać, dodać do wyrośniętego ciasta, ponownie wyrobić, uformować kulę, natłuścić pozostałą oliwą i odstawić jeszcze na ok 30 minut. Wyrośnięte ciasto rękoma rozciągnąć po pożądanego kształtu (ja piekłam na natłuszczonej blaszce ze standardowego wyposażenia piekarnika
6niebotylko przyprawami i dodatkami, które dobieramy w zależności od rodzaju przygotowywanej tarty Składniki: 100 g mąki kokosowej 30 g mąki migdałowej 80 g oleju kokosowego (keto, LCHF, paleo, bez laktozy) lub masła (LCHF, optymalna) 3 jajka przyprawy i dodatki: „na słodko”: opcjonalnie stewia/erytrytol (keto, LCHF), ksylitol, cukier (optymalna), wanilia sproszkowana, cynamon, aromat waniliowy/migdałowy, cytrynowy itp. wytrawne(...)prowansalskie, oregano, kminek, Wszystkie składniki wymieszać dokładnie na gładką masę. Można użyć blendera lub miksera. Formę dokładnie wylepić gotowym ciastem dociskając je do spodu oraz brzegów. Sekretem ciasta kruchego jest jego nakłucie widelcem. Dzięki temu podczas pieczenia spod ciasta wydostaje się para i nie powstają wybrzuszenia. Polecam docisnąć widelcem również brzegi ciasta. Wylepioną formę umieścić w lodówce
Ola la LCHFgrubych oczkach dynię. Smażyć aż dynia będzie miękka, doprawić do smaku. Zdjąć z ognia, przestudzić. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na pół. Obie części rozwałkować w kształt koła na oprószonej mąką stolnicy. Pierwsze ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę (taką, ze standardowego wyposażenia piekarnika). Posmarować sosem pomidorowym, zostawiając ok 1,5 cm naokoło. Na środek nałożyć
6nieborąk i ścianek miski (po następnych mniej więcej 10-15 minutach), przykryjcie misę ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny. Po tym czasie zagniećcie ciasto jeszcze raz, jeśli to konieczne podsypując lekko mąką- (będzie dosyć luzne, nie będzie zachowywało kształtu, ale tak powinno być :) ). Rozciągnijcie palcami na grubość około 1 cm i podzielcie(...)brzegi. Układajcie bułeczki na blasze lub w papilotkach zlepioną częścią do dołu. Przykryjcie ściereczką i poczekajcie jeszcze około 30 minut- niech podrosną. Piekarnik nagrzejcie do 170 st bez termoobiegu. Pieczcie około 14-15 minut. Studzcie na kratce, wystudzone polukrujcie
OliveandThymestopni. Wyrośnięty chleb wstawić do piekarnika i piec 10 minut, a następnie temperaturę zmniejszyć do 200 stopni i piec około 30-40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia chleb można wyjąć z formy i dopiec na kratce już bez formy. Smacznego! Przepis znalazłam tutaj
kuchnia doskiWyspach Normandzkich. Ze względu na dodatki oliwek, anchois czy sera fougasse była uważana za prymitywną wersję pizzy bez pomidorów, a w rzeczywistości, fougasse służyła do sprawdzenie temepratury pieca opalanego drewnem, czas w jakim płaski bochenek sie upiekł dostarczał informacji czy piec jest odpowiednio nagrzany żeby załodować go właściwymi bochenkami chleba. Składniki: 2 szt Czas przygotowania: ok 3 godzin(...)misce miksera wyposażonego w hak do wyrabiania ciasta drożdżowego, lub wyrabiamy ręką do czasu aż ciasto będzie sprężyste i nie będzie kleić się do rąk 2. Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 2-3 godzin do wyrastania 3. Ciasto powinno podwioć swoją objętość 4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie cześci, każdą rozciągamy
Słodki Kompromiswlać do suchych składników, dolać jeszcze 1 szklankę ciepłej wody. Wymieszać wszystko drewnianą łyżką, nie wyrabiać nie ugniatać ciasta. Blaszkę o wymiarach 30 cm x 12 cm wysmarować olejem i wlać ciasto. Nagrzać piekarnik do 140 C z termoobiegiemi tak piec półtora godziny. Następnie zwiększyć do 180 C i piec jeszcze 10 minut. Lekko przestudzić i wyjąć chlebek na raszki
Kuchnia Pokoleńcebulką, to możecie sobie wyobrazić zapach tych placuszków ... Smak wzbogaciłam szczyptą mielonej wędzonej papryki, co dodatkowo podkreśliło ich rumiany kolor. Jedliśmy je z sosem pomidorowym i z kwaśną śmietaną. Bez dodatków świetnie sprawdziły się jako przekąska między posiłkami regularnie cichaczem podjadane z talerzyka w lodówce:) Miłej niedzieli! U nas mgła, ale dość ciepło. Zostawiam Was z pysznymi placuszkami(...)kurkami mi wyszło 16 placuszków wielkości około 10 cm 75 g drobno posiekanych kurek 1 mała drobno posiekana cebula 1 łyżka masła szczypta soli ciasto: 1 i 2/3 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 szkl. mleka 1 jajko W małym garnuszku rozpuścić masło i wrzucić cebulę. Gdy się trochę
Posadzone i zjedzonełyżek starkowanego miękkiego żółtego sera 2-3 słodkie " baby" papryczki 2 łyżki tłustego mleka Rozwijamy ciasto francuskie i kroimy na 6 części. Smarujemy mlekiem po całości. Zaginamy brzegi z każdej strony około 1 cm . Rozgrzewamy piekarnik Fun 180°C . Podsmażamy salami bez oleju na patelni , szparagi oczyszczamy jeśli jest taka potrzeba i tniemy na 3-4 części(...)osolonego wrzątku na minutkę zlewamy ,i studzimy. Kładziemy: ser żółty,bazylia ,salami ,papryka ,szparagi jeśli chcemy mogą być również oliwki . Zapiekamy 7 minut następnie posypujemy parmezanem i pieczemy kolejne 4 minuty. Smacznego
Viola cooks with passiongrubość 4 mm, z ciasta wycinać okręgi o średnicy większej niż foremki, tak aby starczyło na rant foremki. Ciastem wyłożyć foremki, ponakłuwać widelcem w kilku miejscach, wstawić do zamrażarki lub lodówki na 10-20 min. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Spody piec przez 10-15 min do złego koloru. Spody wystudzić na kratce, wyjąć z formy. Truskawkowy krem(...)mleczka kokosowego (1 cała puszka) 4 łyżki nasion chia 2 łyżki cukru pudru (lub więcej do smaku, w zależności o słodkości truskawek) Dodatkowo: kilka truskawek do dekoracji bezy Wszystkie składniki, oprócz nasion chia, umieścić w wysokim naczyniu, zmielić do momentu otrzymania gładkiej masy, dodać nasiona chia, wymieszać. Na wystudzone spody tartaletek, wyłożyć kilka łyżek kremu, udekorować truskawkami, wstawić do lodówki
moj przepis nasuchych wlewamy ciepłą wodę (30-36 stopni C) i olej. Łyżką mieszamy ciasto, aż niepozostanie surowej mąki. Ciasto będzie dosyć lepkie. Ciasto przykrywamy folią spożywczą, lub ściereczką i wstawiamy do lodówki na 12-18 godzin. Kiedy ciasto wyrosło, przekładamy na posypaną mąką, albo wyłożoną papierem do pieczenia blachę, formujemy bochenek i robimy kilka nadcięć nożem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Kuchnia Łukaszapierników 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Fasolę odsączyć na sicie z zalewy. Fasolę oraz jajka umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować na gładką masę blenderem. Następnie do przygotowanej masy dodać resztę składników i wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do 3/4 ich wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego
zadanie-gotowaniespód ciasta i naciągamy je ze spodu na górę. Po upływie 2,5 godziny dzielimy ciasto na 2 równe części i formujemy bochenki. Układamy je w wysypanych mąkach koszach wzrostowych. Przykrywamy i zostawiamy na kolejne 2,5 godziny. Blachę piekarnika (wyłożoną papierem do pieczenia) nagrzewamy do 240 stopni. Na spodzie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne z wodą (1-2 szklanki(...)wody). Wyjmujemy nagrzaną blachę i ostrożnie układamy na niej bochenki. Posypujemy mąką, nacinamy ukośnie w 3-4 miejscach i pieczemy 40-45 minut. Naczynie z wodą wyjmujemy po 25 minutach pieczenia i dalej pieczemy już bez pary. Smacznego
Marder&Marder Manufacturespód ciasta i naciągamy je ze spodu na górę. Po upływie 2,5 godziny dzielimy ciasto na 2 równe części i formujemy bochenki. Układamy je w wysypanych mąkach koszach wzrostowych. Przykrywamy i zostawiamy na kolejne 2,5 godziny. Blachę piekarnika (wyłożoną papierem do pieczenia) nagrzewamy do 240 stopni. Na spodzie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne z wodą (1-2 szklanki(...)wody). Wyjmujemy nagrzaną blachę i ostrożnie układamy na niej bochenki. Posypujemy mąką, nacinamy ukośnie w 3-4 miejscach i pieczemy 40-45 minut. Naczynie z wodą wyjmujemy po 25 minutach pieczenia i dalej pieczemy już bez pary. Smacznego
Marder&Marder Manufacturespód ciasta i naciągamy je ze spodu na górę. Po upływie 2,5 godziny dzielimy ciasto na 2 równe części i formujemy bochenki. Układamy je w wysypanych mąkach koszach wzrostowych. Przykrywamy i zostawiamy na kolejne 2,5 godziny. Blachę piekarnika (wyłożoną papierem do pieczenia) nagrzewamy do 240 stopni. Na spodzie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne z wodą (1-2 szklanki(...)wody). Wyjmujemy nagrzaną blachę i ostrożnie układamy na niej bochenki. Posypujemy mąką, nacinamy ukośnie w 3-4 miejscach i pieczemy 40-45 minut. Naczynie z wodą wyjmujemy po 25 minutach pieczenia i dalej pieczemy już bez pary. Smacznego
Marder&Marder Manufactureodstawić w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto uderzyć ręką, krótko wyrobić i rozwałkować na prostokątny placek o grubości ok. 1 cm. Posmarować gruszkową Owocową Rapsodią St. Dalfour , posypać orzechami i przyprawą korzenną. Zawinąć w rulon. Pokroić na ok 1,5 cm plastry i ułożyć ślimaczki na blasze wyłożonej papierem. Posmarować roztopionym masłem i piec na złoto ok. 12-15 minut(...)temperaturze 190 stopni. Partnerem wpisu jest dystrybutor Owocowej Rapsodii St. Dalfour Gruszka , tradycyjnej francuskiej konfitury słodzonej zagęszczonym sokiem owocowy, bez dodatku barwników i aromatów
Kulinarne Inspiracjerozwałkowanego ciasta wykrawam za pomocą radełka (noża) trójkąty . Teraz na podstawę trójkąta nakładam około 1 łyżeczki nadzienia i zwijam rogalik ( dokładnie widać na filmie) . Uformowane rogaliki układam w odstępach ( bo jeszcze urosną ) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Blachę nakrywam ściereczką i odstawiam jeszcze na około 15 minut do wyrośnięcia Pieczenie rogalików drożdżowych : Rogaliki przed pieczeniem maluję(...)roztrzepanym białkiem . Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę . Rogaliki piekły się około 20 minut w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu . Rogali drożdżowe są upieczone można się częstować . Życzę udanych wypieków i smacznego . Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Piecze Chlebdawna...ale zawsze było jakieś ale...no.. i w końcu bułeczki są...moje są z dżemem wiśniowym, ale to bez znaczenia jakie nadzienie damy do środka, bo bułeczki są pyszne.. Razem ze mną bułeczki piekły... 0,5kg mąki pszennej 1 szkl. mleka dżem wiśniowy 8o g masła 80 g cukru 30 g świeżych drożdży sól białko(...)zagnieść i odstawić do wyrośnięcia na 1-2 godzin.Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i wykroić z niego prostokąty o wielkości 10x14cm. Naciąć paski na 1/3 długości prostokątów i nałożyć nadzienie. Zamknąć po bokach aby dżem się ze środka nie wydostał i zwinąć. Bułeczki układać na papier do pieczenia i smarujemy roztrzepanym białkiem lub lukrem (cukier puder
Moje domowe kucharzeniebez ciasta… Sernik na kruchym spodzie z dodatkiem mleka w proszku, połączony z musem jabłkowym i galaretki to prawdziwa kwintesencja jesieni. Zachwyca swoją delikatnością a warstwa jabłkowa tylko dodaje mu smaku. Polecam również na świąteczne okazje dla tych, którzy nie lubią ciast z kremami. Do dekoracji użyłam wspaniałych produktów Dr.Oetker które otrzymałam dzięki uprzejmości firmy. Składniki: Ciasto(...)jabłkowy: 70 dag jabłek po obraniu 1 galaretka cytrynowa 2-3 łyżki wody 3 łyżki cukru z cynamonem Dekoracja: bita śmietana posypka cytrynowa beza Oetker serduszka z białej czekolady Oetker Sposób wykonania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść, nie ogrzewając za długo rękoma , wylepić dno natłuszczonej okrągłej foremki. Moja o średnicy 22 cm. Masa serowa; Mielony twaróg umieszczamy w misie
Wanilia i Kardamonzdecydowałam się na ciasto, którego głównym składnikiem jest awokado. Zainspirował mnie przepis pochodzący z tej strony. Gorąco polecam, ciasto jest wilgotne, mięciutkie i zielone! :) SKŁADNIKI ( na dużą babę wielkanocną lub keksówkę +/- 25cm) ciasto: 2 nieduże miękkie awokado ( około 300 g po usunięciu pestki i skórki) 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego lub kilka
DefinicjaSmakudnia bez jabłka ;) I kocham je tak bardzo, że chyba przesadziłam z ich ilością w tym cieście...w efekcie na jego dnie powstał lekki zakalec, bo jabłek było dużo za dużo i puściły dużo za dużo soku...Aleee - ja lubię zakalce! A szczególnie jabłkowo-cynamonowe ♥ Jednak nie polecam Wam pójścia w moje ślady, lepiej trzymajcie się przepisu ;) CIASTO(...)JABŁKAMI źródło przepisu: Moje Wypieki // blacha 20x25cm ~szklanka mąki pszennej ~szklanka mąki ziemniaczanej ~łyżeczka proszku do pieczenia ~5 jajek ~3/4 szklanki cukru (użyłam trzcinowego) ~250g masła, roztopionego i ostudzonego ~1,2kg jabłek ~opcjonalnie: orzechy/suszona żurawina/rodzynki (ja nie dawałam) ~łyżeczka cynamonu ~cukier puder do posypania Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę. Orzechy/suszone owoce (jeśli dodajecie je do ciasta
chili & sugarciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, mieszając z solą. Zrobić wgłębienie i wlewać wyrośnięte drożdże, oliwę z oliwek oraz resztę ciepłej wody. Pożądanie wyrabiać ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 0,5- 1h do wyrośnięcia. W tym czasie można przygotować pozostałe składniki pizzy. Pokroić szynkę, warzywa... zredukować pomidory z puszki, przyprawić czosnkiem(...)pizze) podsypując dodatkową mąkę. Pizze smarujemy sosem pomidorowym, posypać przyprawą do pizzy, ułożyć resztę składników... Pizzę ułożyć na papierze do pieczenia i przenieść do nagrzanych płytkach szamotowych (30 min piekarnik na maxa bez termoobiegu). Piec w wysokiej temperaturze przez 8-10 minut. Przyozdobić rukolą, podawać tylko z oliwą z oliwek- własną smakową( my mammy pikantną czosnkową
MarciochaKucharzyprzekładamy na kamień do pieczenia (podsypujemy niewielka ilością mąki). Sos: wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, następnie posypujemy serem, układamy kiełbasę pokrojoną w plastry na ok. 1 cm Dodajemy pomidorki pokrojone w ćwiartki i kapary. Pizzę pieczemy na grillu pod pokrywą, ok. 20 min w temp(...)kiełbasie jest bardzo cienka, ale można ją bardzo łatwo ściągnąć. Smacznego :) Polecam kiełbasę wędzoną firmy Nove, ponieważ przygotowana jest w 100% z wieprzowiny i jest: - bez dodatku polifosforanów - bez dodatku glutaminianu sodu - bez sztucznych barwników
Moniki Smakołykimoja najmłodsza siostra, która znalazła ten przepis w sieci. Placuszki tuńczykowe sprawdziły się świetnie! Dla małej smażyłam je bez tłuszczu. Składniki: 2 puszki tuńczyka w zalewie własnej 150g mąki gryczanej 100g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml mleka 2 jajka czubata łyżka drobno startego żółtego sera (może być parmezan, ale nie musi) 1 duża cebula(...)mlekiem. dodać odsączonego z zalewy tuńczyka - nie rozdrabniać za bardzo, fajnie, jak w plackach są kawałeczki ryby. Posiekać drobno cebulę i natkę pietruszki - wymieszać z dodać do ciasta. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia - połączyć z masą jajeczno-tuńczykową. na koniec dodać żółty ser, trochę soli i pieprzu - wszystko dobrze wymieszać. Smażyć
Kulinarne Inspiracjesmażonego dżemu własnej roboty bez dodatku żelfixu. Przepis (zmieniony) stąd . Składniki: 1 szklanka kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki brązowego cukru (lub białego) ½ szklanki gęstego i tłustego mleka kokosowego ½ szklanki gęstszego dżemu domowej roboty (np. jabłkowego, brzoskwiniowego , morelowego) 5-7 śliwek Wymieszaj w misce kaszę mannę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj dżem jabłkowy(...)mleko kokosowe i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Odstaw na około kwadrans, aż masa zgęstnieje. Nagrzej piekarnik do 180°C. Przekrój śliwki na pół, usuń pestki. Wlej ciasto do małej keksówki, natłuszczonej olejem i wyrównaj łyżką. Na wierzchu ułóż śliwki (jak na zdjęciu). Nie dociskaj ich w ciasto. Piecz ok. 40-50 minut. Wyjmij z piekarnika i dobrze wystudź przed podaniem. Przepis
Qlinarnie i Qlinarniemnie dnia bez warzyw, tak nie może być weekendu bez ciasta! Ponieważ w perspektywie, i to całkiem bliskiej, pojawią się mazurki, sernik, makowiec, babka drożdżowa, ten weekend musiał należeć do ..... szarlotki! Choć to zupełnie nie w porę, smakowała cudownie.Oblicze szarlotki nastroiłam wiosennie wyciętymi z resztek ciasta zajączkami. Korzystałam z wypróbowanego już latem przepisu Liski na szarlotkę z pierwszych(...)papierówek , które zastąpiłam jabłkami jonagold. Przepis cytuję za Liską . SKŁADNIKI NA CIASTO 200 g masła, pokrojonego w kostkę 380 g mąki 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60 g cukru cukier z prawdziwą wanilią szczypta soli SKŁADNIKI NA NADZIENIE 700 g jabłek, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cynamonu
KUCHARNIApozostałe składniki i miksować do momentu połączenia się składników. Następnie zawinąć ciasto w folię spożywczą lub aluminiową i włożyć do lodówki na 1h. Po wyjęciu z lodówki odrywać małe kawałki, nadając im kształt podkowy. Każdy rogalik posmarować białkiem i posypać cukrem. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180st ok 15 minut
Walijskie Pichceniebez termoobiegu. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Ciastem wykładamy dno i boki formy ceramicznej. Widelcem nakłuwamy ciasto, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 min. Do naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy jajka, ser żółty, przestudzoną cebulkę z porami, doprawiamy solą i dokładnie mieszamy. Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto układamy(...)brokuł podzielony na mniejsze różyczki, brukselkę i całość zalewamy masą śmietanową z cebulką i porami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 30-35 min. Pieczemy na złoty kolor, tak aby po wbiciu widelca masa nie była płynna. Smacznego
Moniki Smakołykiustach! Któż z nas tego nie lubi? ;) Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto czekoladowe ( kakaowe ) właśnie z tymi soczystymi brzoskwiniami. Niesamowicie puszyste , delikatne …. wypełnione po brzegi owocami – świetne do popołudniowej kawy! A dzięki temu, że zrobiłam je na mleku bez laktozy i ja mogę z przyjemnością sięgnąć po kawałek! Polecam! SKŁADNIKI: ( blacha(...)cukier – 1,5 szkl * letnia woda – 0,5 szkl * mleko – 1 szkl * olej rzepakowy – 0,5 szkl * mąka pszenna – 2,5 szkl * proszek do pieczenia – 2 pełne łyżeczki * kakao – 6 łyżek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki : mąkę, proszek , letnią wodę , olej , mleko i kakao
Ostra na Słodkogolaski! Takie puste , bez dodatków …. które są świetnym pomysłem na śniadanie czy też przekąskę w pracy. Z szynką , serem żółtym , pieczonym kurczakiem czy też soczystym pomidorkiem – zawsze smakują fenomenalnie! UWAGA! Przepis bez laktozy! Polecam! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 225 g * mąka kukurydziana – 110 g * suszone drożdże – 4 g * sól – 1 łyżeczka * ciepła woda – 200 ml * oliwa(...)mąką kukurydzianą i suszonymi drożdżami. W drugim naczyniu rozpuszczamy w ciepłej wodzie sól i dolewamy oliwę. Całość przelewamy do mąk i dokładnie mieszamy. Na posypanym mąką blacie wyrabiamy ciasto przez ok. 5 minut. Dzielimy na ok. 8 części i wyrabiamy bułeczki. Układamy na natłuszczonej blasze, posypujemy przez sitko odrobiną mąki kukurydzianej i odstawiamy na ok. 45 minut w ciepłe miejsce
Ostra na Słodkosiostrą staramy się nie jeść za dużo słodkiego, więc postanowiłam upiec coś dietetycznego, bez cukru i mąki. Za to otręby są jak najbardziej dietetyczne. Trochę się obawiałam, że wyjdzie twarde, ale moje obawy się rozwiały, bo ciasto wyszło może nie za duże (ale przecież to ciasto na dietę więc po kawałku wystarczy :)), ale naprawdę mięciutkie, i takie puszyste. Wszystkim(...)diecie, ale i nie tylko polecam jak najbardziej. Składniki: 2 jajka (żółtka oddzielone od białek) 4 łyżki otrąb owsianych 3 łyżki otrąb pszennych łyżeczka cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia łyżka słodzika pół szklanki gęstego jogurtu greckiego Wykonanie: Sypkie składniki wymieszać dokładnie w misce, dodać same żółtka, jogurt. Z białek ubić pianę i delikatnie dodać, wymieszać ze składnikami (najlepiej
Moje pyszne gotowaniejajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę jabłkową: 1,5- 2 kg jabłek 2 galeretki cytrynowe łyżeczka cynamonu opcjonalnie cukier - w zależności jak bardzo słodkie ciasta lubimy (u mnie były to 3 łyżki) Składniki na bitą śmietanę: 2 śnieżki 2 śmietan-fixy
charlotte gotuje