odstawiamy na około 1 godzinę do podwojenia objętości. 3. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, zagniatamy je ponownie i dzielimy na 3 części, każdą cześć rozciągamy w wałek, wałki zaplatamy ze sobą w warkocz chowając końce chałki pod spód. 4. Zaplecioną chałkę przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy(...)napuszenia. Kiedy podrosła, smarujemy ją roztrzepanym żółtkiem z mlekiem, możemy w tym momencie posypać ją płatkami migdałowymi (ja ich nie miałam). Pieczemy w 190 stopniach grzanie góra-dół bez termoobiegu przez 25-30 min. Upieczoną przekładamy na kratkę do przestygnięcia. Smacznego
Gotowanie...to proste !garnku rozgrzewamy około 1 l oleju. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraciki i wyciskamy na nich z ciasta koło. Ja swoje pączusie zrobiłam małe ale Wy możecie zrobić sobie o dowolnej średnicy. Gdy olej się rozgrzeje, (sprawdzamy patyczkiem do szaszłyka, mają w koło patyczka powstawać bąbelki) wkładamy kwadraty z ciastem papierem do góry.Po sekundzie wyjmujemy papier szczypcami, smażymy(...)pączki z obydwu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku. Pączki można polukrować,oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą, niektórym smakują bez żadnych dodatków. Życzę smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliNakrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 1,5 godziny – aż podwoi objętość. Po tym czasie dzielimy ciasto na ok. 16-18 kulek. Jeśli je nadziewamy – każdą spłaszczamy dłońmi, nakładamy łyżeczkę nadzienia i zamykamy zlepiając uważnie brzegi. Naczynie, w którym będziemy piec buchty smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem (w mnie tortownica 26 cm, ale można użyć innego, średniej wielkości(...)dowolnym kształcie). Układamy bułeczki – powinny się lekko dotykać. Wierzch smarujemy za pomocą pędzelka rozpuszczonym masłem. Zostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Pieczemy ok. 20-25 minut w 190°C (bez termoobiegu). Po upieczeniu buchty posypujemy cukrem pudrem. Post Buchty z nadzieniem pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuBabka powstała przez przypadek, jak wiele ciast, które robię. Akurat zalegał mi likier advocat. Miałam ochotę na zwykłe ciasto, bez kremu. W zeszłym tygodniu było ciasto z bita śmietaną, dlatego zachciało mi się zwykłej babki. Na bazie babki piaskowej zrobiłam babkę z adwokatem. Wyszło całkiem fajnie. Likier nie jest mocno wyczuwalny, ale nadaje delikatnego smaku. Następnym razem do jednej(...)Oczywiście podzielę się z Wami przepisem :) Składniki: 4 jajka (jeśli małe to 5) 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanki maki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g. masła lub margaryny 1/2 szklanki likieru advocat Wykonanie: Margarynę roztopić w rondelku i zostawić do przestudzenia. Jajka ubić z cukrem na puszysta masę. Wsypać obie mąki
Agusiowe smakołykichrupiąca kruszonka... Pycha Przygotowanie ciasta nie zajmuje wiele czasu, przygotowuje się je bez użycia miksera, więc pracy zbyt wiele z nim nie ma. Idealne dla tych, którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni, a słodkości lubią Upały odpuściły, więc można włączyć piekarnik i upiec ciasto ze śliwkami i kruszonką Przepis na formę o średnicy(...)SKŁADNIKI: 4 jajka 3/4 szklanki śmietany 18% 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka do oprószenia śliwek 1/4 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka domowego cukru waniliowego lub 1 mały cukier wanilinowy 300 g śliwek Kruszonka: 40 g masła 40 g cukru 80 g mąki pszennej PRZYGOTOWANIE: Jajka wbić
WSZYSTKO SMACZNEużywają drożdży, inne robią na semolinie, a jeszcze inne z proszkiem do pieczenia. Absolutnie nie będę Wam sugerować, który sposób jest najlepszy, ale jedynie zasugeruję: zróbcie, bo warto! Są przepyszne! Ja swoje nadziałam kremem budyniowym i prażonymi orzechami. Następnym razem spróbuję też pistacjowej wersji! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 1 szkl * mąka pełnoziarnista – 0,5 skl * świeże
Ostra na Słodko100g mąki pszennej 3 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (po 35g) 3 jajka 4 łyżki mleka pół łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Na lukier: szklanka cukru pudru sok z połowy cytryny lub 3-4 łyżki gorącej wody Wykonanie: Mąkę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia oraz sodę przesiewamy do miski. Masło ucieramy(...)jasny, puszysty krem. Następnie wbijamy po 1 jajku miksując po każdym dodaniu około minuty. Wlewamy mleko i miksujemy. Na końcu dodajemy suche składniki i miksujemy do połączenia. Ciastem napełniamy foremki do 2/3 wysokości. Pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach. Cukier ucieramy z wodą lub sokiem z cytryny, lukrem dekorujemy babeczki. SMACZNEGO! Do pieczenia babeczek użyłam
Smak mojej kuchnimasła 3 żółtka Beza: 4 białka 250 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masło, mąkę, sól, cukier wymieszać i rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Dodać żółtka i wodę, a następnie szybko zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum pół godziny, żeby ciasto się chłodziło. Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkować nadając mu kształt koła(...)Wyłóż nim foremkę o średnicy 24-26 cm. Nakłuj ciasto widelcem i na jeszcze 15 minut włóż do zamrażalnika. Schłodzone ciasto piec ok. 20 minut w temp. 180 st. C. W misce wymieszać sok z mąką i żółtkami. Masło rozpuścić, dodać cukier i pozostałe składniki. Mieszać, aż całość się połączy i masa zacznie gęstnieć. Ostudzić. Białka ubić na sztywną
kulinarnyswiatdomimnie wyszły 24 sztuki – z każdego płata uzyskałam 8 trójkątów). Smarujemy wierzch rogalików pędzelkiem maczanym w mleku lub w jednym z pozostałych po pieczeniu białek. Odstawiamy na ok. 40 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pieczemy ok. 15-18 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Po upieczeniu i wystygnięciu warto posypać je cukrem pudrem. Trzymane w chłodnym miejscu(...)marką Piątnica Zobacz także: Tarta cytrynowa z lemon curd Pyszny sposób na wykorzystanie kremu lemon curd i pozostałyc... Pizza na cienkim cieście z rukolą Na blogu znajdziecie różne rodzaje pizzy. Była pizza z drożd... Brzoskwiniowe smoothie bez cukru Dziś śniadaniowy, bardzo prosty napój. Brzoskwiniowe smoothi... Wiosenna lekkość na talerzu wg Davida Gaboriaud Wiosna budzi nas do życia i kusi
Poezja smakutakże wprowadzić troszkę zdrowszych nowości. Jedną z nich będzie Świąteczny piernik bezglutenowy – lekko wegańskiej (w przepisie pojawia się miód, ale można bez problemu zastąpić go syropem daktylowym i od razu przepis staje się czysto wegański Ciasto przeszło już pierwsze testy i nikt nie dostrzegł, że coś z nim ,,nie tak” – tzn. że nie jest przygotowane(...)biegnie do kuchni przetestować przepis :)? Świąteczny piernik bezglutenowy przepis na keksówkę o długości 16 cm 300 g mąki gryczanej 50 g mąki kokosowej łyżka skrobii ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao lub karobu czubata łyżka przyprawy korzennej pół łyżeczki cynamonu orzechy/pestki/suszone owoce – ilość według uznania 200 g powideł śliwkowych (najlepiej takich domowej roboty) 100 g oleju
365 dni dookoła kuchniprzesianej uprzednio przez sitko Do dekoracji figi lub inne ulubione owoce Przygotowanie ciasta Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone na małe kawałki masło i żółtka i szybko wyrobić ciasto. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasno na placek zbliżony kształtem do formy, w której będziemy piec tartę. Wyłożyć ciastem dno formy i brzegi do wysokości około 1 centymetra
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataszklanki nasion chia - 3 łyżki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki słonecznika - 3 łyżki miodu z mniszka lekarskiego Do miski daję banany, a następnie rozgniatam je widelcem. Dodaję wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszam całość ze sobą. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładam łyżką ciasto, formując kształt ciasteczek. Piekę ok. 20 - 25 minut
Wielopokoleniowoklikania follow: jest to jeden z lepszych profili w internecie jakie znam. Ta kobieta naprawdę zna się na tym co mówi! Składniki: 120g komosy ryżowej, sól, jajko (opcjonalnie, bez jajka ciasto może się trochę łamać – w końcu to sama komosa), ulubione dodatki. Przygotowanie: Komosę ryżową wsypujemy do miski i zalewamy wodą. Odstawiamy na przynajmniej 12h, jednak ja moczę(...)szczyptę soli i blendujemy na gładką masę. Jak wspomniałem, oryginalnie możemy komosę wylewać na blaszkę, jednak zachęcam dodać jedno jajko, dzięki czemu ciasto wyjdzie mniej łamliwe. Ciasto wylewamy cienką warstwą na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy na 15 minut do gorącego piekarnika (200°C). Po 15 minutach wyciągamy blaszkę i na ciasto nakładamy nasze dodatki: sos, cebulka
Gar Zdrowiałyżkę oliwy, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, wierzch natłuścić łyżką oliwy. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok 40 minut. Oliwki drobno posiekać, dodać do wyrośniętego ciasta, ponownie wyrobić, uformować kulę, natłuścić pozostałą oliwą i odstawić jeszcze na ok 30 minut. Wyrośnięte ciasto rękoma rozciągnąć po pożądanego kształtu (ja piekłam na natłuszczonej blaszce ze standardowego wyposażenia piekarnika
6niebo