ciasto bez pieczenia - 40061 przepisów (strona:1585/2671)

TARTA LCHF (keto, LCHF, optymalna, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru) 191

tylko przyprawami i dodatkami, które dobieramy w zależności od rodzaju przygotowywanej tarty Składniki: 100 g mąki kokosowej 30 g mąki migdałowej 80 g oleju kokosowego (keto, LCHF, paleo, bez laktozy) lub masła (LCHF, optymalna) 3 jajka przyprawy i dodatki: „na słodko”: opcjonalnie stewia/erytrytol (keto, LCHF), ksylitol, cukier (optymalna), wanilia sproszkowana, cynamon, aromat waniliowy/migdałowy, cytrynowy itp. wytrawne(...)prowansalskie, oregano, kminek,   Wszystkie składniki wymieszać dokładnie na gładką masę. Można użyć blendera lub miksera. Formę dokładnie wylepić gotowym ciastem dociskając je do spodu oraz brzegów. Sekretem ciasta kruchego jest jego nakłucie widelcem. Dzięki temu podczas pieczenia spod ciasta wydostaje się para i nie powstają wybrzuszenia. Polecam docisnąć widelcem również brzegi ciasta. Wylepioną formę umieścić w lodówce

Ola la LCHF
dyniowe "słoneczko" drożdżowe 163

grubych oczkach dynię. Smażyć aż dynia będzie miękka, doprawić do smaku. Zdjąć z ognia, przestudzić. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na pół. Obie części rozwałkować w kształt koła na oprószonej mąką stolnicy. Pierwsze ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę (taką, ze standardowego wyposażenia piekarnika). Posmarować sosem pomidorowym, zostawiając ok 1,5 cm naokoło. Na środek nałożyć

6niebo
PĄCZKI PIECZONE 150

rąk i ścianek miski (po następnych mniej więcej 10-15 minutach), przykryjcie misę ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny. Po tym czasie zagniećcie ciasto jeszcze raz, jeśli to konieczne podsypując lekko mąką- (będzie dosyć luzne, nie będzie zachowywało kształtu, ale tak powinno być :) ). Rozciągnijcie palcami na grubość około 1 cm i podzielcie(...)brzegi. Układajcie bułeczki na blasze lub w papilotkach zlepioną częścią do dołu. Przykryjcie ściereczką  i poczekajcie jeszcze około 30 minut- niech podrosną. Piekarnik nagrzejcie do 170 st bez termoobiegu. Pieczcie około 14-15 minut. Studzcie na kratce, wystudzone polukrujcie

OliveandThyme
Chleb orkiszowy 138

stopni. Wyrośnięty chleb wstawić do piekarnika i piec 10 minut, a następnie temperaturę zmniejszyć do 200 stopni i piec około 30-40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia chleb można wyjąć z formy i dopiec na kratce już bez formy. Smacznego! Przepis znalazłam tutaj

kuchnia doski
Fougasse 175

Wyspach Normandzkich. Ze względu na dodatki oliwek, anchois czy sera fougasse była uważana za prymitywną wersję pizzy bez pomidorów, a w rzeczywistości, fougasse służyła do sprawdzenie temepratury pieca opalanego drewnem, czas w jakim płaski bochenek sie upiekł dostarczał informacji czy piec jest odpowiednio nagrzany żeby załodować go właściwymi bochenkami chleba.  Składniki: 2 szt Czas przygotowania: ok 3 godzin(...)misce miksera wyposażonego w hak do wyrabiania ciasta drożdżowego, lub wyrabiamy ręką do czasu aż ciasto będzie sprężyste i nie będzie kleić się do rąk 2. Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 2-3 godzin do wyrastania 3. Ciasto powinno podwioć swoją objętość 4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie cześci, każdą rozciągamy

Słodki Kompromis
Chleb bez wyrabiania, przygotowanie ciasta w 5 minut. Super 148

wlać do suchych składników, dolać jeszcze 1 szklankę ciepłej wody. Wymieszać wszystko drewnianą łyżką, nie wyrabiać nie ugniatać ciasta. Blaszkę o wymiarach 30 cm x 12 cm wysmarować olejem i wlać ciasto. Nagrzać piekarnik do 140 C z termoobiegiemi tak piec półtora godziny. Następnie zwiększyć do 180 C i piec jeszcze 10 minut. Lekko przestudzić i wyjąć chlebek na raszki

Kuchnia Pokoleń
Grzybowe placuszki z kurkami 164

cebulką, to możecie sobie wyobrazić zapach tych placuszków ... Smak wzbogaciłam szczyptą mielonej wędzonej papryki, co dodatkowo podkreśliło ich rumiany kolor. Jedliśmy je z sosem pomidorowym i z kwaśną śmietaną. Bez dodatków świetnie sprawdziły się jako przekąska między posiłkami regularnie cichaczem podjadane z talerzyka w lodówce:) Miłej niedzieli! U nas mgła, ale dość ciepło. Zostawiam Was z pysznymi placuszkami(...)kurkami mi wyszło 16 placuszków wielkości około 10 cm 75 g drobno posiekanych kurek 1 mała drobno posiekana cebula 1 łyżka masła szczypta soli ciasto: 1 i 2/3 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 szkl. mleka 1 jajko W małym garnuszku rozpuścić masło i wrzucić cebulę. Gdy się trochę

Posadzone i zjedzone
Szparagi z salami z dzika zapiekane parmezanem na francuskim cieście 149

łyżek starkowanego miękkiego żółtego sera 2-3 słodkie " baby" papryczki 2 łyżki tłustego mleka Rozwijamy ciasto francuskie i kroimy na 6 części. Smarujemy mlekiem po całości. Zaginamy brzegi z każdej strony około  1 cm . Rozgrzewamy piekarnik Fun 180°C . Podsmażamy salami bez oleju na patelni , szparagi oczyszczamy jeśli  jest taka potrzeba i tniemy na 3-4 części(...)osolonego wrzątku na minutkę zlewamy ,i studzimy.  Kładziemy: ser żółty,bazylia ,salami ,papryka ,szparagi jeśli chcemy mogą być również  oliwki . Zapiekamy 7 minut następnie posypujemy parmezanem i pieczemy kolejne 4 minuty. Smacznego

Viola cooks with passion
Tartaletki z truskawkowym kremem 195

grubość 4 mm, z ciasta wycinać okręgi o średnicy większej niż foremki, tak aby starczyło na rant foremki. Ciastem wyłożyć foremki, ponakłuwać widelcem w kilku miejscach, wstawić do zamrażarki lub lodówki na 10-20 min. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Spody piec przez 10-15 min do złego koloru. Spody wystudzić na kratce, wyjąć z formy. Truskawkowy krem(...)mleczka kokosowego (1 cała puszka) 4 łyżki nasion chia 2 łyżki cukru pudru (lub więcej do smaku, w zależności o słodkości truskawek) Dodatkowo: kilka truskawek do dekoracji bezy Wszystkie składniki, oprócz nasion chia, umieścić w wysokim naczyniu, zmielić do momentu otrzymania gładkiej masy, dodać nasiona chia, wymieszać. Na wystudzone spody tartaletek, wyłożyć kilka łyżek kremu, udekorować truskawkami, wstawić do lodówki

moj przepis na
Idealny chleb bez zagniatania 369

suchych wlewamy ciepłą wodę (30-36 stopni C) i olej. Łyżką mieszamy ciasto, aż niepozostanie surowej mąki. Ciasto będzie dosyć lepkie. Ciasto przykrywamy folią spożywczą, lub ściereczką i wstawiamy do lodówki na 12-18 godzin. Kiedy ciasto wyrosło, przekładamy na posypaną mąką, albo wyłożoną papierem do pieczenia blachę, formujemy bochenek i robimy kilka nadcięć nożem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Kuchnia Łukasza
Muffinki z czerwonej fasoli. 131

pierników 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  Wykonanie: Fasolę odsączyć na sicie z zalewy. Fasolę oraz jajka umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować na gładką masę blenderem. Następnie do przygotowanej masy dodać resztę składników i wymieszać.  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do 3/4 ich wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego

zadanie-gotowanie
Chleb pszenny na zakwasie żytnim (chleb z Vermont) 133

spód ciasta i naciągamy je ze spodu na górę. Po upływie 2,5 godziny dzielimy ciasto na 2 równe części i formujemy bochenki. Układamy je w wysypanych mąkach koszach wzrostowych. Przykrywamy i zostawiamy na kolejne 2,5 godziny. Blachę piekarnika (wyłożoną papierem do pieczenia) nagrzewamy do 240 stopni. Na spodzie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne z wodą (1-2 szklanki(...)wody). Wyjmujemy nagrzaną blachę i ostrożnie układamy na  niej bochenki. Posypujemy mąką, nacinamy ukośnie w 3-4 miejscach i pieczemy 40-45 minut. Naczynie z wodą wyjmujemy po 25 minutach pieczenia i dalej pieczemy już bez pary. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenno-żytni na zakwasie pszennym (chleb z Vermont) 118

spód ciasta i naciągamy je ze spodu na górę. Po upływie 2,5 godziny dzielimy ciasto na 2 równe części i formujemy bochenki. Układamy je w wysypanych mąkach koszach wzrostowych. Przykrywamy i zostawiamy na kolejne 2,5 godziny. Blachę piekarnika (wyłożoną papierem do pieczenia) nagrzewamy do 240 stopni. Na spodzie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne z wodą (1-2 szklanki(...)wody). Wyjmujemy nagrzaną blachę i ostrożnie układamy na  niej bochenki. Posypujemy mąką, nacinamy ukośnie w 3-4 miejscach i pieczemy 40-45 minut. Naczynie z wodą wyjmujemy po 25 minutach pieczenia i dalej pieczemy już bez pary. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenny na zakwasie pszennym (chleb z Vermont) 130

spód ciasta i naciągamy je ze spodu na górę. Po upływie 2,5 godziny dzielimy ciasto na 2 równe części i formujemy bochenki. Układamy je w wysypanych mąkach koszach wzrostowych. Przykrywamy i zostawiamy na kolejne 2,5 godziny. Blachę piekarnika (wyłożoną papierem do pieczenia) nagrzewamy do 240 stopni. Na spodzie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne z wodą (1-2 szklanki(...)wody). Wyjmujemy nagrzaną blachę i ostrożnie układamy na  niej bochenki. Posypujemy mąką, nacinamy ukośnie w 3-4 miejscach i pieczemy 40-45 minut. Naczynie z wodą wyjmujemy po 25 minutach pieczenia i dalej pieczemy już bez pary. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Drożdżówki z konfiturą gruszkową i jabłkiem 144

odstawić w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto uderzyć ręką, krótko wyrobić i rozwałkować na prostokątny placek o grubości ok. 1 cm. Posmarować gruszkową Owocową Rapsodią St. Dalfour , posypać orzechami i przyprawą korzenną. Zawinąć w rulon. Pokroić na ok 1,5 cm plastry i ułożyć ślimaczki na blasze wyłożonej papierem. Posmarować roztopionym masłem i piec na złoto ok. 12-15 minut(...)temperaturze 190 stopni. Partnerem wpisu jest dystrybutor Owocowej Rapsodii St. Dalfour Gruszka ,  tradycyjnej francuskiej konfitury słodzonej zagęszczonym sokiem owocowy, bez dodatku barwników i aromatów

Kulinarne Inspiracje

Proponowane wyszukiwania