łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 90g czekolady (dodałam mlecznej; możecie dodać mniej) Masło/margarynę z cukrem utrzeć do puszystości i nie przerywając miksowania - dodać uprzednio zblendowanego lub rozduszonego widelcem banana. Do powstałej masy wsypać kleik oraz proszek do pieczenia, a na końcu wmieszać (najlepiej za pomocą dłoni) posiekaną czekoladę. Z ciasta uformować kulki o wielkości sporego
Di gotujeCiasto, które moja babcia robi mi od wielu lat, co roku na urodziny. Postanowiłam spróbować zrobić jego lżejszą, dietetyczną wersję. Orkiszowy biszkopt, masa truskawkowo-serowa, bez cukru. Jest równie dobra co klasyczna! Jednym słowem PRZEPYSZNA! Jeżeli lubicie truskawki koniecznie musicie je upiec. Składniki na biszkopt: 5 jajka 1 szkl. mąki orkiszowej jasnej 3 łyżki ksylitolu(...)łyżeczka proszku do pieczenia Dwie krople octu Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z solą himalajską. Dodajemy stopniowo cukier lub ksylitol oraz żółtka oraz odrobinę octu. Odkładamy mikser na bok. Do miski przesiewamy mąkę orkiszową z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Przekładamy masę do silikonowej formy lub metalowej
CzarnawisienkaKoszyk do wyrastania wysypać mąką ryżową i ostrożnie przenieść do niego ciasto spodem do góry. Przykryć kolejny raz i odstawić na około 3-4 godziny w temperaturze pokojowej lub wstawić do lodówki na 8-12 godzin. Około 30 minut przed upływem czasu wyrastania rozgrzać piekarnik i żeliwny garnek (bez plastikowych elementów) do 240 stopni. Chleb przełożyć delikatnie(...)góry nogami do rozgrzanego garnka, naciąć i przykryć garnek. Wstawić do piekarnika i piec 45 minut - 20 minut z pokrywką, a następnie około 25 minut bez niej aż skórka nabierze złotobrązowego koloru. Po upieczeniu wyjąć bochenek z garnka i wystudzić na kratce
wyzwania kuchennewysypać utarty ser żółty, a na to wyłożyć 1/3 farszu. Skleić jak pieroga. Gdyby ciasto się nie kleiło, to można brzegi lekko posmarować wodą. Moje dość ładnie się kleiły. Na wszelki wypadek sklejone brzegi wywinęłam do góry. Gotowe pizze wyłożyć na blaszkę do pieczenia wysmarowaną olejem. Wierzch pierogów tez lekko posmarować olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni
Agusiowe smakołykiTruskawkowe pole, czyli ciasto szpinakowe. Piękny zielony kolor można uzyskać bez użycia sztucznych barwników. Ciasto można podawać w dowolnej formie. Dekoracja to ulubione dodatki. Ja proponuję truskawki, borówki lub granat. A waszym zdaniem, która forma jest najsmaczniejsza? Truskawkowe pole Biedronkowe truskawki Borówkowe runo Wybuchowy granat Ciasto: 450g mrożonego szpinaku 3 duże jaja 250g cukru 1 cukier waniliowy 1 szkl(...)oleju 2 szkl mąki tortowej (typ 550) 3 łyżeczki proszku do pieczenia Przełożenie: 500ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki wody Ponadto: Ulubione owoce do dekoracji Szpinak rozmrażamy i odciskamy. Żelatynę łączymy z wodą. Pozostawiamy do napęcznienia. Jaja wraz z cukrem miksujemy na puszystą masę, dodajemy olej, mąkę oraz proszek do pieczenia. Dokładnie
Słodki Zakątekprzesiać do miski, dodać masło, cukier puder, żółtka oraz śmietanę zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Następnie rozwałkować, wylepić nim foremki i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 20 minut w temperaturze 200ºC do zarumienienia. Budyń należy ugotować w 3 szklankach mleka i ostudzić. Masło
Słodki Zakątekkażdej chwili! Zresztą każdy kto przejdzie obok - chwyta za ciastko! Koniecznie spróbujcie. (około 14 sztuk) 100g kleiku ryżowego (bez dodatków) 125g masła/margaryny 50g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego (robię domowy - klik ) 1 jajko (duże) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 łyżeczki cynamonu (płaskie) 50g białej czekolady Masło/margarynę z cukrami utrzeć do puszystości(...)przerywając miksowania - wbić jajko. Do powstałej masy dodać cynamon, a na końcu wmieszać (najlepiej za pomocą dłoni) posiekaną czekoladę. Z ciasta uformować kulki o wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia/ Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 20-25 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny
Di gotujemiękkiego masła Wykonanie: Ciasto: do rondla dodajemy mleko i miód, podgrzewamy do chwili ,aż miód się rozpuści, odstawiamy do ostygnięcia mąkę mieszamy z sodą, dodajemy posiekaną margarynę, cukier i jajka oraz przestudzoną masę miodową, całość zagniatamy na gładkie ciasto ( ręcznie lub mikserem) ciasto dzielimy na 3 części formę 35x24 wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy do niej jedną
Słodkie zapomnieniezrobienia, a smak pozostaje nieziemski! Bez uprzedniego schładzania ciasta w lodówce. Składniki: Ciastka 300 g mąki pszennej 1 kostka miękkiego masła (200g) 1/2 szklanki cukru pudru 1 cukier wanilinowy (16g) 2 żółtka Dodatkowo: polewa z białej czekolady w formie płatków do dekoracji ja użyłam firmy HELIO Wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Wałkujemy na placek o grubości(...)wycinamy dowolne kształty. Pieczemy w temp. 180*C od 5 do 12 minut w zależności od grubości i wielkości ciastek, trzeba uważać aby ich nie spiec bo stracą maślany smak. Gotowe ciasteczka studzimy. Roztapiamy parę płatków z białej czekolady ( włożenie np. szklanki z płatkami białej czekolady w gorącej wodzie), która posłuży nam jako "klej" do sklejania naszych białych guziczków
W Moim Magicznym Domuubić na sztywną pianę. Połączyć delikatnie z masą. Można to zrobić mikserem, ale na bardzo wolnych obrotach. Wyłożyć ciasto do formy na babkę z kominem wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni bez termoobiegu na 45 minut, aż upiecze się na złoto. Nie przejmujcie się, jeśli babka popęka z wierzchu
Kulinarne InspiracjePieczona ricotta z gremolatą Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Ravioli z semoliny z ricottą Ricotta z bananem i kiwi Ricotta z dymką i rzodkiewką Spaghetti ze szpinakiem i ricottą Tartaletki z ciasta francuskiego z ricottą i cukinią Zgrzewane kanapki z ricottą, rukolą i szynką Mus czekoladowy z ricotty / 1 porcja Składniki: 200 g ricotty 3 łyżeczki kakao bez
Moja smaczna kuchniajest zdrowy, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na taką pyyyyszną kiełbaskę. Polecam! 7 parówek (u mnie z szynki Henryka Kani ) Ciasto: 80g mąki pszennej 80g mąki kukurydzianej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1 szczypta pieprzu (solidna) 1 jajko około 160 ml mleka Ponadto: mąka pszenna do obtoczenia parówek
Di gotujedobry ser i po prostu go zmielić (nie każdy z wiaderka nadaje się na sernik). Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki przegotowanej wody 1 kostka margaryny 4 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg zmielonego białego sera 3/4 szklanki cukru 3 jajka 1 budyń waniliowy
Krokusowy DomNastępnie przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i jeszcze raz szybko zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy na około 1/2 cm i za pomocą foremek o dowolnym kształcie wycinamy ciasteczka. Układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni pieczemy na złoty kolor moje ciasteczka piekły się około 12 minut. Takie ciasteczka możecie polukrować, polać czekoladą(...)prostu oprószyć cukrem pudrem, wybór należy do Was :) U mnie najlepiej schodzą takie bez niczego :) Ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet tydzień. Życzę udanych wypieków i smacznego :) Asia
Sama słodycz i szczypta chilimasę. Do ubitej masy jajecznej dodajemy zmiksowany szpinak. Ponownie miksujemy do połączenia składników. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia oraz sól – mieszamy. Mąkę dodajemy po jednej łyżce (cały czas miksując) do masy jajeczno szpinakowej. Foremki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy ok. 20 minut (sprawdzamy patyczkiem, jeśli będzie suchy
mojewypiekiinietylko