ciasto bez pieczenia - 40061 przepisów (strona:1466/2671)

Keks bananowo- czekoladowy 114

Podzielę się świetnym przepisem na cisto z wykorzystaniem bardzo dojrzałych bananów. Ten keks jest bardzo czekoladowy, delikatnie słodki, z mocno wyczuwalnym smakiem bananów. Polecam Składniki: –

Smaki Armine
Serniczki z malinami 47

Szybkie mini serniczki z białą czekoladą i malinami! Takie słodkości wygodnie można zabrać ze sobą do pracy/na uczelnie/w podróż i cieszyć się domowym serniczkiem w trasie

Candy Pandas
Słodkie ślimaczki z francuskiego ciasta z budyniem 191

zbyt dużej wprawy w pieczeniu ciast. Ich przygotowanie nie jest ani pracochłonne ani trudne, nie zajmie też nam dużo czasu. A z talerza znikają tak samo jak się je robi, czyli szybko :-). Słodkie ślimaczki z francuskiego ciasta z budyniem Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 budyń waniliowy bez cukru 400 ml mleka(...)Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwijamy, rozsmarowujemy na nim wystudzony budyń, posypujemy owocami i zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Ciasto malujemy rozkłóconym jajkiem. Następnie ostrym nożem kroimy w plastry o szerokości 2,5 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto MICHAŁEK Z GRUSZKAMI 444

podania składników na warstwę gruszkową z galaretką, bo jej zastyganie trwa długo ( ok. 2 godziny w zimnym miejscu) i najlepiej zrobić ją najwcześniej, żeby później nie czekać z przekładaniem ciasta. Warstwa gruszkowa: 1 kg gruszek ( waga po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych) 1/3 szklanki wody 2 galaretki gruszkowe (lub inne zielone np. agrestowe) Obrane, oczyszczone gruszki zetrzeć na tarce(...)biszkopt. Biszkopt:  ( ja wolę robić biszkopt bez proszku do pieczenia, bo według mnie taki jest o wiele  smaczniejszy i lepiej się kroi, ale jeśli ktoś nie czuje się zbyt pewnie w pieczeniu biszkoptów, niech doda do mąki płaską łyżeczkę proszku do pieczenia) 6 jajek L 3/4 szklanki cukru drobnego

Maślane ciasteczko
Wegańskie KETO Krakersy z siemienia lnianego 18

wody Prosty przepis: Rozprowadzać suche składniki w misce. Dodaj wodę i mieszaj, aż masa stanie się gładka. Formować ciasto w kulkę, a następnie rozwałkować na cienki placek. Przenieść placek na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Kroić na małe kwadraty. Piekę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do ostygnięcia(...)Wartości odżywcze Wartości odżywcze odgrywają ważną rolę w ich popularności. Są one idealne dla osób na diecie, które chcą zaspokoić głód bez wyrzutów sumienia. Każda porcja zawiera minimalną ilość węglowodanów, co czyni ją odpowiednią dla osób na low-carb diecie. – Kalorie: 50 kcal na porcję – Białko: 3 g na porcję – Tłuszczów: 4 g na porcję

ZGruntuFit
Ekspresowa keto bułka z mikrofali – szybki przepis w 3 minuty! 19

pieczenia – Szczypta soli – 1 łyżka babki jajowatej – 1/4 szklanki tartego sera Dzięki tym składnikom, nasza keto bułka z mikrofali będzie gotowa w mgnieniu oka. Jak przygotować ekspresową keto bułkę z mikrofali? Podążaj za poniższymi krokami, aby szybko przygotować swoją smakowitą bułkę: Połącz wszystkie składniki: W misce ubij jajko, dodaj mąkę migdałową, proszek do pieczenia, sól(...)keto bułki z mikrofali Podczas przygotowywania tego przepisu warto pamiętać o kilku rzeczach: – Konsystencja masy: Jeśli ciasto wydaje się zbyt gęste, dodaj odrobinę wody lub mleka migdałowego. – Najlepiej sprawdzić moc swojej mikrofalówki, aby uniknąć przesuszenia bułki. – Proszek do pieczenia można wymienić na sodę oczyszczoną dla innego efektu puszystości. Ekspresowa keto bułka z mikrofali to znakomite rozwiązanie

ZGruntuFit
Żeberka zapiekane w ketchupie 30

żaroodpornego *** *** Na cebuli układamy zamarynowane wcześniej mięso *** *** Całość szczelnie zakrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190’C i pieczemy przez 1,5 godziny *** *** Następnie zdejmujemy pokrywkę, żeberka polewamy sosem, który wytworzył się w naczyniu i zapiekamy (już bez przykrycia) jeszcze przez około 20-30 minut – w zależności od grubości mięsa *** *** W połowie tego czasu obracamy mięso(...)drugą stronę aby równo się zrumieniło *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK) Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Żeberka zapiekane w ketchupie pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Chleb orkiszowy z maszyny do pieczenia chleba 32

Chleb jest rewelacyjny, robię go najczęściej. Polecam bez obaw. Wszystkie składniki włożyć do maszyny, nastawić na program podstawowe, rozmiar L i włączyć maszynę. Dla mnie to jest najprostszy sposób wykonania chleba. Nastawiam maszynę wieczorem i rano mam chlebek gotowy. Wykonanie chlebka bez maszyny – drożdże pokruszyć, wsypać suche, wlać 1/4 szklanki letniej wody, dodać cukier i łyżkę mąki(...)stolnicę wysypać mąkę, dodać sól, otręby. Zrobić w środku dołek, wlać letnią wodę i wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto na gładką sprężystą masę. Włożyć ciasto do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Dodać ziarna i ponownie ugnieść ciasto. Foremkę do pieczenia chleba posmarować tłuszczem, można obsypać ziarnami lub otrębami. Następnie włożyć ciasto, przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik

Kuchnia Pokoleń
Muffinki kokosowe z cukinią 49

Pyszne babeczki mocno kokosowe na podwieczorek do kawy. Dodatek cukinii powoduje, że ciasto jest wilgotne, ale się nie rozpada. Pomijając fakt starcia cukinii, babeczki robi się błyskawicznie, to tylko kwestia wymieszania składników. Składniki na 10 sztuk: ? 1 szklanka startej cukinii, u mnie bez skórki ? 1 szklanka mąki, u mnie bezglutenowa ? 1 łyżka skrobi ziemniaczanej ? 1 szklanka wiórków kokosowych(...)mleka ? 1 łyżeczka sody ? 1 łyżeczka octu winnego ? maliny do dekoracji Wykonanie: ? Suche składniki wymieszać razem, dodać startą cukinię i mokre składniki. ? Ciasto nakładać po łyżce do papilotek papierowych. Na wierzchu położyć po jednej, dorodnej malinie. ? Piec w blaszce muffinkowej w temp. 180 st.C przez 20 minut

To co kocham
Makowiec z nutellą 68

pyszne ciasto makowe z nutellą. Ten szybki keks makowy przełożony nutellą to świetny wypiek na święta i nie tylko. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto makowe z tego przepisu jest niesamowicie wilgotne, delikatne i aromatyczne. Robi się je naprawdę bardzo łatwo, dlatego gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Takie ciasto makowe możecie również przygotować bez dodatku(...)przełożyłam je odrobiną słodkiego kremu czekoladowego. Moim zdaniem smakuje super. Zapraszam na przepis. CIASTO MAKOWE Z NUTELLĄ – PRZEPIS Składniki 160 g mąki pszennej 150 g cukru pudru 180 d suchego maku 150 g masła 4 jajka 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 krople aromatu migdałowego 1/2 szklanki rodzynek 4 łyżki nutelli (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Przepiski.pl
Babeczki owocowe z kawałkami jabłek – babeczki na soku 75

proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 1 żółtko 0,5 szklanki oleju 1 duże jabłko *Babeczki piekłam też dla koleżanki, dla mniej zrobiłam wersję z sokiem tłoczonym jabłko-gruszka Fabryka Soków . Można też wymieszać oba rodzaje soku. Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę(...)wlewamy sok, olej i żółtko. Mieszamy składniki do połączenia. Formę na muffinki (piekłam w dwóch – z przepisy wychodzi około 10-12 babeczek) wykładamy papilotkami. Nakładamy masę do 3/4 wysokości. W środek każdej babeczki wkładamy kawałek obranego jabłka. Rada: Jabłko można też pokroić w kosteczkę, wmieszać do ciasta i dopiero nałożyć ciasto do papilotek. Formę z babeczkami wkładamy do nagrzanego

Słodkie okruszki
Drożdżowe ósemki z porzeczkami, twarożkiem i kruszonką  83

średniej prędkości. Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do podwójnie objętości. Ja zawsze wkładam do piekarnika rozgrzanego do 30 st. ( nie więcej niż 30, bo drożdżowe nie lubi upałów ;)), po godzinie jest już wyrośnięte. Wyrośnięte ciasto odgazować (mocno uderzyć o blat), jeszcze raz krótko wyrobić. Rozwałkować na prostokąt 70 cm na 50, połowę ciasta wysmarować serkiem (wzdłuż(...)Kroić ostrym nożem na 3-4 cm wałki, układać na blaszce, część z serem obracając o 180 st., posypać kruszonką. Odstawić do napuszenia. Piec w rozgrzanym piekarniku 20 min. w 180 st., każdą blaszkę z osobna, bez termoobiegu. Wyjąć z pieca, lekko ostudzić. Smacznego! Drożdżowe ósemki z porzeczkami, twarożkiem i kruszonką

moj przepis na
Drożdżowe ósemki z porzeczkami, twarożkiem i kruszonką  71

średniej prędkości. Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do podwójnie objętości. Ja zawsze wkładam do piekarnika rozgrzanego do 30 st. ( nie więcej niż 30, bo drożdżowe nie lubi upałów ;)), po godzinie jest już wyrośnięte. Wyrośnięte ciasto odgazować (mocno uderzyć o blat), jeszcze raz krótko wyrobić. Rozwałkować na prostokąt 70 cm na 50, połowę ciasta wysmarować serkiem (wzdłuż(...)Kroić ostrym nożem na 3-4 cm wałki, układać na blaszce, część z serem obracając o 180 st., posypać kruszonką. Odstawić do napuszenia. Piec w rozgrzanym piekarniku 20 min. w 180 st., każdą blaszkę z osobna, bez termoobiegu. Wyjąć z pieca, lekko ostudzić. Smacznego! Drożdżowe ósemki z porzeczkami, twarożkiem i kruszonką .pf-button.pf-button-excerpt { display: none

moj przepis na
Bułeczki bolognese - Pyszne bułeczki z mięsem mielonym 80

osobnej miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy jajko, pozostałe mleko i wyrośnięty rozczyn. Całość zagniatamy. Gdy składniki zaczną się łączyć wlewamy roztopione i przestudzone masło. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut na jednolitą i elastyczną kulę. Ciasto odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1h. W tym czasie na patelni podsmażyć cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę. Gdy zacznie(...)kawałek ciasta rozpłaszczyć w dłoniach i ułożyć na blacie. Wyłożyć cały farsz na przygotowane krążki. Dodać po łyżce sera na krążek. Całość skleić na kształt bułeczki. Odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia sklejeniem do dołu. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na czas na nagrzewnia się piekarnika. Przed pieczenia posmarować rozmąconym jajkiem i posypać ziołami. Pieczemy w temperaturze

Kulinarne przygody
Babka piaskowa z jabłkami i wkładką serową 73

pnie się w górę, powielamy dość wiernie przebieg tego procesu na tym etapie we Włoszech, Francji, Hiszpanii. Śledzę heroiczną walkę naszych służb ratunkowych, porządkowych, pracowników służby zdrowia, pracowników instytucji, bez których pogrążylibyśmy się w absolutnym marazmie. Poczynania tych,  którzy z wiarą w drugiego człowieka, w poczuciu zwykłej przyzwoitości i solidarności, po prostu czynią dobro. Nie potrafię tym samym(...)założyłam - wielbiciel frytek, również w odległości bezpiecznej, dwumetrowej. Składniki: forma na babę z kominem o średnicy 24 cm ( silikon - u mnie ) Ciasto: 160 gram mąki pszennej 60 gram mąki ziemniaczanej 3 duże jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 120 ml oleju sok i skórka z dużej cytryny 4 pełne łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 jabłka cynamon Masa

Kronika Piekarnika
Truskawkowe tratwy 80

żeby bezy miały czas się wysuszyć w piekarniku. Truskawkowe tratwy są tak pyszne, że nawet sceptycy bezy chcą więcej Przetestowałam. Składniki na 10-12 bez: 3 białka (żółtka możemy wykorzystać do zrobienia kruchego ciasta ) 10 łyżek cukru 2 łyżki kakao ½ łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 330 ml śmietanki 30% Truskawki Białka zaczynamy ubijać, kiedy zrobią się białe, powoli zaczynamy dodawać(...)cukru. Cały czas ubijamy, aż piana będzie sztywna. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i kakao i jeszcze chwilę ubijamy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Łyżką nakładamy bezę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jedna „tratwa” to około 1 łyżka bezy. Wstawiamy bezy do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 140 stopni. Bezy suszymy 60 minut. Śmietanę ubijamy

Słodki sentyment
Ciasto kubeczkowe (jogurtowe, łyżką mieszane) 1461

Pomysł na ciasto, które przygotujecie bez użycia miksera. Miękkie, puszyste i błyskawiczne do przyrządzenia. Zaletą tego wypieku jest to, że poszczególne składniki na ciasto, odmierzane są w kubku po jogurcie.   Składniki na formę, np. do tarty o średnicy 23-25 cm: ciasto 1 jogurt naturalny (kubek 200 g) 1 kubek oleju 1 kubek drobnego cukru 3 kubki(...)mąki pszennej 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropelek aromatu waniliowego do nadziania, np. garść truskawek 1 łodyga rabarbaru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej do dekoracji cukier puder Uwaga: jogurt i jajka muszą być w temperaturze pokojowej. Składniki na ciasto umieścić w misce. Za pomocą trzepaczki lub łyżki wszystko ze sobą wymieszać (mieszać krótko, tylko do połączenia

Ugotować
Bułeczki pszenne z makiem. 108

ręcznie.  Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie, przełożyć ciasto na stolnicę i uformować bułeczki.  Ja zrobiłam 10 sztuk. Bułki ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać makiem.  Zostawić na czas nagrzewania się piekarnika, żeby trochę podrosły. Piec w temperaturze 200 stopni, około 25 minut.  Przed włączeniem piekarnika, wstawić(...)dolną półkę, blaszkę z wodą.  Ja wlałam 3/4 szklanki. Następnie spryskać boki piekarnika.  Możecie tylko spryskać piekarnik, bez wlewania wody na blaszkę.  Kiedy piekarnik się nagrzeje, włożyć blaszkę z bułkami i jeszcze raz spryskać piekarnik. Upieczone bułki wystudzić

Agusiowe smakołyki
Babka piaskowa. 161

szklanka mąki pszennej tortowej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie, cały czas miksując, powoli wlewać olej. Na koniec, wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia.  Zmiksować tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przełożyć do formy na babkę, posmarowanej margaryną  i posypanej bułką tartą. Piec

Agusiowe smakołyki
Chlebek oliwkowy 159

octu winnego 10 dag oliwek zielonych bez pestek 3 suszone pomidory 1 cebula 2 łyżeczki proszku do pieczenia sól oliwa i mąką do formy Sposób wykonania: Pomidory i oliwki kroimy na małe kawałki. Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajka, pozostałą oliwę, ocet(...)sól. Mieszamy.  Dodajemy pokrojone pomidory, oliwki oraz ostudzoną cebulę. Znów mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką foremki keksowej.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 45 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z foremki i układamy na kratce do wystygnięcia

Qchnia po prostu
TORT HONDA I DOMO KUN 100

masę 3 okrągłe foremki o ∅21cm posmaruj masłem i oprósz mąką, wyłóż papierem do pieczenia przelej ciasto do foremek. Do jednej porcji ciasta dodaj porzeczki piecz w 190°C ok 12 minut (zależy od piekarnika). Blat z porzeczkami ok 20 minut wyjmij ciasto z pieca i wystudź przed użyciem mascarpone ubij ze śmietaną i ekstraktem waniliowym na gęsty krem(...)ekstraktem waniliowym na puszystą masę na podkład pod tort nałóż pół łyżeczki kremu maślanego i połóż na nim blat ciasta z porzeczkami na blat nałóż połowę kremu śmietanowego tak, by zostawić ok 1 cm krawędzi ciasta bez kremu na kremie ułóż drugi blat ciasta, na nim pozostały krem śmietanowy i na nim ostatni blat. Dociśnij lekko ciasto by wyrównać

SandraFrej.com
Wytrawny sernik z suszonymi pomidorami i oliwkami 78

łyżeczki mielonego ziela angielskiego świeżo mielony pieprz sól Rozpoczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Przesiewamy mąkę. Następnie robimy wgłębienie na środku i wbijamy jajko. Masło dzielimy na małe kawałki i dodajemy do mąki. Na koniec dodajemy szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Spód wyklejamy ciastem. Ciasto wstawiamy do piernika i pieczemy w 180° z termoobiegiem przez

PatiGotuje
Drożdżowe ósemki z porzeczkami, twarożkiem i kruszonką  132

prostokąt 70 cm na 50, połowę ciasta wysmarować serkiem (wzdłuż dłuższego boku), drugą połowę posypać bułką tartą, posypać porzeczkami. Zwinąć ciasno jak dywan, z dwóch stron, powinny powstać jakby rogi. Kroić ostrym nożem na 3-4 cm wałki, układać na blaszce, część z serem obracając o 180 st., posypać kruszonką. Odstawić do napuszenia. Piec w rozgrzanym piekarniku(...)każdą blaszkę z osobna, bez termoobiegu. Wyjąć z pieca, lekko ostudzić. Smacznego! Drożdżowe ósemki z porzeczkami, twarożkiem i kruszonką

moj przepis na
Chleb Pszenno - Razowy 95

mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. (ja używam pojemników z pokrywką tupperware, bez nich może być chwile dłużej). 2. W misce umieszczamy wszystkie składniki na chlebek, oraz rozczyn, całość dobrze wyrabiamy. Odstawiamy w misce pod ściereczką na około 15 minut. 3. Ciasto dzielimy na 2 części, delikatnie przerabiamy, umieszczamy w foremce wysmarowanej masłem, możemy na spód posypać(...)otręby( ja posypałam na spód, i po wyrośnięciu na chlebek) odstawiamy do wyrośnięcia. 4. Chleb pieczemy w piekarniku w temperaturze  200* około 45minut

Dziś Ja gotuje
Pizza familijna 147

puszki kukurydzy suszone oregano Ciasto: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy mikserem (końcówka haki) przez parę minut, na gładkie i sprężyste ciasto (powinno bez problemu odchodzić od miski). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju. Kiełbasę kroimy na plasterki. Pod koniec smażenia(...)oprószamy je solą. Odstawiamy do wystudzenia. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach a paprykę lub pomidorki kroimy na mniejsze kawałki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Bezpośrednio na blachę przekładamy wyrośnięte ciasto i za pomocą dłoni maczanych w mące rozprowadzamy dokładnie ciasto po całej blasze. Smarujemy je bazą pomidorową i oprószamy oregano. Następnie wykładamy kiełbasę/wędlinę, później pieczarki

My simple kitchen
Truskawkowe tratwy 73

żeby bezy miały czas się wysuszyć w piekarniku. Truskawkowe tratwy są tak pyszne, że nawet sceptycy bezy chcą więcej Przetestowałam. Składniki na 10-12 bez: 3 białka (żółtka możemy wykorzystać do zrobienia kruchego ciasta ) 10 łyżek cukru 2 łyżki kakao ½ łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 330 ml śmietanki 30% Truskawki Białka zaczynamy ubijać, kiedy zrobią się białe, powoli zaczynamy dodawać(...)cukru. Cały czas ubijamy, aż piana będzie sztywna. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i kakao i jeszcze chwilę ubijamy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Łyżką nakładamy bezę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jedna „tratwa” to około 1 łyżka bezy. Wstawiamy bezy do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 140 stopni. Bezy suszymy 60 minut. Śmietanę ubijamy

Słodki sentyment
PLACKI Z MĄKI KUKURYDZIANEJ 82

szklanki mąki kukurydzianej (użyłam  Radix-bis ) * 1 szklanka mleka * pół łyżeczki proszku do pieczenia * szczypta soli * 1 łyżka cukru * olej do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki na placki umieścić w misce, dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Wylewać łyżką porcje ciasta, smażyć placki na złoty kolor z obu stron na średnio nagrzanym palniku grzewczym. Placki podałam

Zrób to smacznie
Pierniczki 152

masę maślano-miodową, dodać jajo.  Zagnieść ciasto jak na pierogi. Wyrabiać aż będzie gładkie  i jednolite w przekroju. Ciasto rozwałkowywać partiami na dość cienki placek. Wycinać pierniczki, układać na blasze z zachowaniem odstępów  (pierniczki urosną). Ciastka piec w nagrzanym piekarniku około 7-8 minut (180 st).  Trzeba uważać, żeby nie zrumieniły się zbyt mocno(...)mogą stać się zbyt twarde i nabrać nieco goryczki. Tuż po upieczeniu  pierniczki  są dość miękkie, po wystygnięciu można je schować do puszki  - bez problemu zachowają swój kształt. Można je długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Należy pamiętać, żeby przed jedzeniem zostawić je na dzień lub dwa odkryte,  żeby mogły wchłonąć wilgoć z powietrza. Można

Moja kraina smaków
ŁATWE PYSZNE Ciasto z WIŚNIAMI i KRUSZONKĄ 190

śmietany 12% 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można zastąpić cukrem z prawdziwą wanilią lub pominąć) 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 800g wiśni, umytych, bez pestek (mrożone wiśnie należy rozmrozić) 4 łyżki cukru Ciasto: 1. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, cukier wanilinowy i krótko wymieszać łyżką. Wlać roztopione masło, dodać jajko i wymieszać łyżką do połączenia składników, powstanie(...)wilgotna kruszonka, można ją jeszcze krótko zagnieść palcami ( patrz FILM ). 2. Tak około 2/3 przygotowanej kruszonki przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tylko dno), ciasto wyrównać i docisnąć, patrz FILM . Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190C na funkcji góra – dół przez około 13-15 minut, aż ciasto się trochę przyrumieni

Mała Cukierenka
Palmiery z serem i sezamem 75

posypania PRZYGOTOWANIE: Ciasto wyjmuję z lodówki, rozkładam na blacie, smaruję równomiernie sosem, posypuję sporą garścią tartego sera. Zwijam wzdłuż dłuższego boku z jednej i z drugiej strony aż w końcu dwa rulony połączą się. Kroję w plastry. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, układam palmiery. Smaruję je roztrzepanym jajkiem i posypuję obficie sezamem. Piekę w temp(...)grzaniem góra plus dół bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika przez ok. 15-20 minut do złotego koloru. Podaję na ciepło lub zimno, z dipem pomidorowym lub czosnkowym. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Żytnie racuszki z czekoladą, jabłkiem i cynamonem (bez cukru) 92

pieczenia (płaska) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo: 1 jabłko 30g czekolady (gorzkiej lub mlecznej bez cukru) 1/2 łyżeczki cynamonu Ponadto: odrobina tłuszczu do smażenia  Białko ubić na sztywną pianę. W drugiej misce należy wymieszać żółtko, mąkę, mleko, cynamon, proszek do pieczenia oraz sodę. Następnie jednolitą masę delikatnie połączyć z białkiem i na końcu z jabłkiem pokrojonym(...)niewielką kostkę oraz posiekaną czekoladą.   Na patelni rozgrzać minimalną ilość tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać odpowiednie porcje ciasta . (1 łyżka stołowa = 1 placuszek.)   Placki należy smażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia się.  Podawać solo lub z ulubionymi dodatkami

Di gotuje
Kruche ciasteczka orkiszowe z okienkiem 219

lodówki na 1h. Po 1h wyciągamy ciasto, dzielimy na 3 części i wałkujemy na grubość ok. 2-3 mm. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę/blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Wykrawamy szklanką ciastka.  Połowę zwykłe kółka, połowa z okienkiem (dodatkowa mała dziurka z mniejszej foremki lub kieliszka). Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Wyjdzie(...)blaszki ciastek, ja używałam zamiennie dwóch. Ciasteczka dobrze studzimy. Te bez "okienka" smarujemy kremem/dżemem i przekładamy drugim ciasteczkiem, tym razem już z "okienkiem

Czarnawisienka
Tarta warzywna z ciasta francuskiego 146

ilości soli i szczypty cukru, przekładam na talerz. Tradycyjną formę do tarty wykładam ciastem francuskim, na ciasto układam warzywa, na nie kawałki fety. Śmietanę łączę rózgą kuchenną z roztrzepanymi jajkami, przyprawami i mąką, nie może być grudek. Dodaję tarty parmezan. Sosem polewam warzywa na cieście. Tarte piekę ok. 35 minut. Podaję! Przepis lekko zmodyfikowany w składnikach i przygotowaniu znalazłam tutaj

Zasmakuj Kuchni
Rogaliki serowe z malinami 201

mniejszych rogalików podzielcie ciasto na dwie części i rozwałkujcie dwa koła). Na każdy trójkąt (u góry) układamy po kilka malin (w linii) i ostrożnie zwijamy całość zaczynając od szerszego końca (nadajemy kształt rogalików). Rogaliki układamy (w odstępach) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja robiłam większe rogaliki, upiekłam je na dwóch mniejszych blaszkach. Rogaliki pieczemy w nagrzanym(...)stopniu piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, pod koniec można na chwilę włączyć termoobieg, aby rogaliki ładniej się zarumieniły). Czas pieczenia będzie różny w zależności od piekarnika i wielkości rogalików – u mnie około 35 minut. Pieczemy do uzyskania ładnego złotego koloru. Gdy rogaliki wystygną oprószamy je cukrem pudrem. Smacznego

Słodkie okruszki
Odrywany chleb z ziołami 150

mieszamy z miękkim masłem i szczyptą soli. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, ponownie zagniatamy i dzielimy na 2 równe części. Każdą z części wałkujemy na prostokąt, który smarujemy masłem czosnkowym, posypujemy ziołami i serem, a następnie kroimy na mniejsze "prostokąty". Prostokąty składamy na pół i układamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Foremkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około(...)minut. Piekarnik nagrzewamy w trybie góra-dół, bez termoobiegu, do 190°C. Podrośnięty chlebek wkładamy na środkowy poziom piekarnika i pieczemy go 50 minut. Jeśli zacznie Wam za bardzo brązowieć od góry, przenieście go na półkę niżej lub przykryjcie folią aluminiową

Smakowity Blog Kulinarny
Śmietanowiec z truskawkami, czyli ciasto na kwaśnej śmietanie (bez dodatkowego tłuszczu) 219

oraz aromatu soczystych i świeżych truskawek, naprawdę baaardzo dobre! 😋 W dodatku jest to ciasto bez dodatkowego tłuszczu, a za jego wilgotność odpowiada główny składnik- śmietana. Do tego sam przepis bardzo prosty, a ilość składników łatwa do zapamiętania 👍 Jeżeli kochacie truskawki w śmietanie, to to ciasto na pewno też skradnie Wasze serce ☺️❤️ Blaszka 20x20 cm: * śmietana 18%- 300 g * truskawki(...)mąka pszenna- 250 g * cukier trzcinowy- 150 g * jajka- 2 szt. * proszek do pieczenia- 2 płaskie łyżeczki * aromat śmietankowy- kilka kropli Jajka ubić z cukrem i po kolei dodawać resztę składników: śmietanę, aromat śmietankowy oraz mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia (ja robię to rózgą, wtedy nie trzeba przesiewać mąki). Wszystko dobrze, aczkolwiek szybko połączyć i wyłożyć

Kraina Miodem Płynąca
MAKOWIEC LENIWEJ GOSPODYNI ( BEZ MĄKI ) 200

pulchny i delikatny makowiec jaki jadłam. Rodzina była zachwycona. Jabłka, które też są w składzie nadają wilgotności. Ciasto jest szybkie, proste w przygotowaniu, bez żadnego większego wysiłku. Nazwa raczej bierze się od tego. Polecam ciasto, bo jest tego warte. Idealne na świąteczny stół. Wystarczy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i prezentuje się skromnie, ale elegancko.  PRZEPIS(...)szkl. cukru pudru 4-5 szt. jabłek grubo startych 250 g. maku 150 g. margaryny 6 jajek 6 łyżek kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do obsypania lub lukier Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na białą, puszystą masę. Wlewać po 1 żółtku, nie przerywając ucierania. Do masy dodać mak, kaszę, proszek do pieczenia i starte

Kuchnia Paulettes
Ciasto bez miksowania 121

ciasto bez miksowania na blogu  mojadelicja.pl Ciasto mięciutkie, puszyste i ma piękny brązowy kolor. Kolor na zdjęciach nie wyraża tej barwy tak jak ją widzę na żywo :) Cóż mogę napisać więcej o cieście? Można polać go polewą czekoladową, natomiast ja nie miałam na tyle cierpliwości i po prostu oprószyłam cukrem pudrem i już klika kawałków ciasta jest mniej(...)Wymiary blaszki: 22x22 cm Temp. pieczenia: 180C Czas pieczenia: 55 minut do suchego patyczka Składniki: Suche: 350 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 200 g cukru ( ja dałam 180 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli Mokre: 2 jajka roztrzepane 1 szklanka mleka 90 g oleju 250 g dżemu truskawkowego  Sposób

Różne smaki w kuchni
Ciasto bez miksowania 168

ciasto bez miksowania na blogu  mojadelicja.pl Ciasto mięciutkie, puszyste i ma piękny brązowy kolor. Kolor na zdjęciach nie wyraża tej barwy tak jak ją widzę na żywo :) Cóż mogę napisać więcej o cieście? Można polać go polewą czekoladową, natomiast ja nie miałam na tyle cierpliwości i po prostu oprószyłam cukrem pudrem i już klika kawałków ciasta jest mniej(...)Wymiary blaszki: 22x22 cm Temp. pieczenia: 180C Czas pieczenia: 55 minut do suchego patyczka Składniki: Suche: 350 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 200 g cukru ( ja dałam 180 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli Mokre: 2 jajka roztrzepane 1 szklanka mleka 90 g oleju 250 g dżemu truskawkowego  Sposób

Różne smaki w kuchni
Markizy piernikowe 181

łączę z masłem. Dodaję cukry, jajko, miód, przyprawę korzenną oraz sodę. Zagniatam ciasto. 2. Przygotowanie ciasto rozwałkowuję na grubość 3mm. Foremkami o dowolnym kształcie wykrawam w cieście ciasteczka. Ciastka układam na blaszce i piekę około 10 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Masa: Mleko zagotowuję razem z cukrem waniliowym. Stopniowo wsypuję kaszę mannę. Cały czas mieszając kaszkę gotuję 3 minuty(...)Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję kaszę mannę. Ucieram. 4. Połowę ciasteczek smaruję masą i sklejam z ciasteczkami bez masy. 5. Cukier puder ucieram razem z wodą na jednolitą masę. Przygotowane markizy zanurzam z jednej strony w lukrze. Odstawiam do stwardnięcia

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kruche drożdżowe paszteciki z kapustą 178

mąki. Ciasto nie musi ono wyrastać, od razu można je wałkować. Ciasto podzielić na 3-4 kawałki. Każdy z nich dość cienko rozwałkować na prostokąt o grubości około 1-1,5 cm. Wzdłuż dłuższego boku nakładać farsz, zostawiając na końcu margines około 1-2 cm bez farszu. Zwijać w rulon (brzeg powinien być pod spodem) i ostrym nożem odkrawać(...)kawałki o szerokości kilku centymetrów. Od razu układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pasztecik przy pomocy pędzelka smarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i obsypywać dowolnymi ziarenkami.  Piec w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia. Paszteciki podawać na zimno lub gorąco. Pysznie smakują z czerwonym barszczem. Przy okazji robienia pasztecików miałam okazję przetestować patelnię i garnek Ambition

Codzienna kuchnia niecodzienna
sernik "bananowy królewicz" 279

zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Z papieru do pieczenia wyciąć dwa kawałki wielkości blaszki, w której piekł się sernik. Białka ubić najpierw same na sztywno a następnie dodać cukier.  Każdą część ciasta rozwałkować na papierze. Na jedną część wyłożyć pianę.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200*C około 15 minut. Wystudzić.  Z blaszki(...)dokładnie papierem. Na dnie położyć jeden blat kakaowego ciasta.  W szklance mleka rozmieszać budynie i cukier. Resztę mleka zagotować z masłem, wlać rozrobione budynie i ugotować na gęsto. Połowę gorącej masy wyłożyć od razu na kakaowe ciasto. Przykryć sernikiem, wyłożyć resztę gorącej masy i nakryć ciastem z bezą. Odstawić, żeby wystygło/ Później można wstawić do lodówki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Drożdżowe kopertki z budyniem i powidłem. 155

kwadraty, środek każdego kwadratu smarujemy powidłem, nakładamy porcje budyniu, następnie unosimy rogi ciasta do góry i zlepiamy formując kopertkę. 5. Pieczenie: Tak wykonane kopertki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, odstawiamy tak jeszcze na 10-15 minut w ciepłe miejsce, żeby podrosły i pieczemy około 30 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. 6. Podanie: Tak upieczone(...)drożdżowe koperki są gotowe do podania. Życzę smacznego. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Z przepisu wyszło mi 4 spore blaszki drożdżowych bułeczek. Słoiczek powidła tak około

Izabelawkuchni
Serniczki malinowe 129

Miał być sernik. Klasyczny pieczony, mocno waniliowy. Potem, że może jednak na zimno. Ostatecznie wyszedł sernik, ale w szklance. Nie szkodzi. Smakował wybitnie malinowo. I można jeść bez grzechu, gdy nie ma w nim ani grama cukru <3 4 porcje: 1 kg twarogu sernikowego 500 g mrożonych malin 1/2 szklanki erytrolu 25 g agaru (lub żelatyny) Twaróg ucieramy(...)erytrolem. Spróbujcie masy, bo ja przygotowuję ciasta mało słodkie, więc może będziecie chcieli dosłodzić. 20 g agaru rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, a następnie podgrzewamy i gotujemy ok. 2-3 minuty. Dolewamy rozpuszczony agar do masy serowej i mieszamy dokładnie. Dodajemy 400 g malin i mieszamy dokładnie. Masę przekładamy do szklanek i wstawiamy na 1/2 godziny do lodówki. Pozostałą część

Kucharzyca
Tarta na cieście francuskim z botwinką i fetą 108

razem post ściśle kuchenny, poważny i smaczny. Bo ja to tak bez obiadu się uczyć? Nie wypada przecież... A i postępowanie cywilne jakoś lepiej idzie po takim małym co nieco Składniki : ciasto francuskie(375gram) pęczki botwiny(2-3małe) ser feta (ilość wedle uznania) oliwa(1łyżka) Przyprawy : miód (1łyżka) tymianek(żywy) oregano Wykonanie : 1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.Botwink(...)umyj,osusz i posiekaj. 2. Botwinkę wymieszaj z miodem i oliwą. Piecz 10-15minut. 3. Wyłóż blachę ciastem francuskim. Ponakłuwaj widelcem. 4. Rozprowadź upieczoną botwinę na ciasto francuskie. 5. Dodaj zioła i pokruszoną fetę. 6. Piecz do zarumienienia się ciasta francuskiego(około 10-15minut) przepis zaczerpnięty z whiteplate.com *Przepis przetestowany

U Fiolki
Chleb codzienny 909

wyrośnięty zaczyn do mąki ... ...dokładnie mieszamy łyżką lub mikserem, a po wymieszaniu wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do czasu gdy podwoi swoją objętość. Następnie lekko zagniatamy i formujemy chleby lub bułki jak kto lubi :)  Można wykorzystać na czas wyrastania koszyczki... ale bez też można uformować . Chlebki znowu przykrywamy żeby zaczęły rosnąć, na minimum 30 min.... ...wykładamy(...)blachę, smarujemy np. żółtkiem, posypujemy nasionami maku lub czarnuszki... wg swoich smaków i nacinamy lekko ostrym nożem. Pieczemy w 225 st.C  40-50 min., po upieczeniu stukamy w spód chleba, żeby usłyszeć głuchy  odgłos, wtedy jest upieczony, jeżeli nie to dopiekamy jeszcze 3-5 min. na samej kratce bez blachy. Smacznego

chleba naszego
Bezglutenowa tarta z kokosowo-arbuzową pianką 136

ozdoby bratki do ozdoby Wykonanie: Z mąk, wiórków kokosowych, zmielonych migdałów, jajka, oleju kokosowego i miodu, zagniatamy ciasto, a następnie zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Następnie wyklepiemy nim formę do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 170 stopni około 15-20 minut. Wyjmujemy tartę i odstawiamy do przestygnięcia.  Mleko kokosowe podgrzewamy

Quinoa Raz!
cytrynowe babeczki do koszyczka 166

środę lub czwartek.  Składniki na jedną średnią i trzy małe babeczki (można też upiec jedną większą) na ciasto: 3 jajka 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki oranżady cytrynowej 1/4 szklanki oleju 1 szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z cytryny na dekorację: 5 łyżek cukru pudru 2 łyżki wrzątku odrobina różowego barwnika lub soku malinowego cukrowa

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
bananowiec z kremem karpatkowym 903

Bananowiec w naszej rodzinie jest bardzo lubianym ciastem, często go robię. Przeważnie wersję z pianką lub bez, z samym musem bananowym. Tego bananowca upiekłam na Dzień Babci do przedszkola córeczki, która koniecznie chciała ciasto z galaretką. Tym razem piankę zastąpiłam kremem karpatkowym i trochę zmieniłam kolejność warstw. Wyszło z tego coś całkiem nowego i pysznego. *foremka(...)Składniki: na biszkopt: 5 jajek 1 i 1/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę bananową: 5 dobrze dojrzałych bananów 100 g masła 2 galaretki cytrynowe na krem: 1 opakowanie kremu karpatka 100 g masła 500 ml mleka na wierzch: 3 banany 2 opakowania galaretki cytrynowej UWAGA- jeśli nie chcecie używać gotowego kremu karpatka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Owsiany pudding 126

ustach pudding owsiany. Ja taką przyjemność zostawiam sobie na weekendowe śniadania, ponieważ przygotowanie, wraz z pieczeniem zajmuje około 45 minut. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby danie upiec wieczorem i rano wstać na gotowe. Sprawdzone i równie smaczne! Płatki owsiane w takim cieście stają się tak delikatne, że prawie ich nie czuć. Dlatego to może być super sposób

Mienta blog
Cebulowe babeczki 103

babeczek to: jajko 3 łyżki jogurtu naturalnego łyżka majonezu ok. 150 ml oleju 50 ml letniego mleka (jeśli ciasto jest zbyt gęste) łyżka startego parmezanu dwie łyżki startego żółtego sera 300 mąki g łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody pół pęczka drobnego szczypiorku dwie średnie cebule, ja użyłam czerwonej łyżeczka soli solidna łyżeczka pieprzu łyżeczka cząbru olej

Pichceniomania
Waniliowe ciasteczka. Vanillekipferl. 150

laski wanilii szczypta soli cukier puder (do oprószenia upieczonych ciastek) Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto. Chłodzić w lodówce przez 2 godz. Z ciasta formować półksiężyce. Ciasta układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180° przez ok. 10 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

zadanie-gotowanie
CIASTO FRANCUSKIE Z TOFFI I GRUSZKAMI 183

garnka, gotować przez chwilę cały czas mieszając. Ciasto francuskie odwinąć i podzielić na 8 kwadratów. Gruszki obrać i wydrożyć z nich gniazda. Pokroić na kawałki, nałożyć po trochu na środek każdego kwadratu. Na gruszki dodawać po łyżce budyniu. Całość posypać cynamonem. Jajako rozbełtać w misce i wysmarować ciasto francuskie dookoła nadzienia. Piec 10 minut w 200º z termoobiegiem

kuchniabellissima.wordpress.com
Muffinki kokosowe z cukinią 137

łyżeczka octu winnego • maliny do dekoracji Wykonanie: • Suche składniki wymieszać razem, dodać startą cukinię i mokre składniki. • Ciasto nakładać po łyżce do papilotek papierowych. Na wierzchu położyć po jednej, dorodnej malinie. • Piec w blaszce muffinkowej w temp. 180 st.C przez 20 minut

To co kocham
Szafranowe bułeczki z twarogiem 189

Wyjmij wyrośnięte ciasto na stolnicę i złóż kilka razy w kopertę. Pozostaw na 10 minut, po czym podziel na pół i rozwałkuj na placki o grubości 0,5 cm. Potnij na paski o szerokości 3 cm. Powciskaj rodzynki. Każdy pasek złóż na pół wzdłuż i zroluj, a następnie zwiń. Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik(...)200ºC na termoobieg (bez termoobiegu 220ºC). Piecz bułki na złoty kolor przez około 8 minut lub wedle piekarnika. Zagotuj wodę z cukrem. Posmaruj bułki syropem i posyp perłowym cukrem.   The post Szafranowe bułeczki z twarogiem appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Nowy cykl: Uczta mola książkowego, a w nim Muffinki z bakaliami i "Jeden dzień" Davida Nichollsa 141

przed łakomczuchami :) Składniki na 12 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżka proszku do pieczenia  0,5 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 0,5 łyżeczki soli 2 jajka 1 mały jogurt naturalny 0,5 szklanki oleju ewentualnie trochę mleka, jeśli ciasto będzie bardzo gęste ok. 200 g bakalii (u mnie: orzechy włoskie, pestki dyni, migdały, suszona

Simply Food
Szarlotka "sypana" 132

Szarlotka bez gniecenia ciasta, bez miksera, bez ucierania! Przepis na tę szarlotkę wydaję się niewiarygodny, ale jeszcze bardziej zachęciło mnie to do wypróbowania tego ciasta. Zaskoczyło mnie również to, że szarlotka wychodzi na prawdę przepyszna! Idealny placek dla leniuchów :) Zachęcam Was do spróbowania!  Szarlotka /na małą tortownicę 23 cm/ Składniki: 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka(...)mąki krupczatki 1 szklanka bułki tartej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 kostki masła pół łyżeczki cynamonu 2 cukry wanilinowe (jeśli duży to jeden) 6-8 kwaśnych jabłek tłuszcz do blachy Masło włożyć na pół godziny do zamrażalnika, aby było dobrze schłodzone. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać cukier wanilinowy i cynamon, wymieszać. Bardzo dokładnie

Biały fartuszek
Placek z malinami i kruszonką 193

ucierane ciasto piaskowe, tym razem wzbogaciłam go malinami i kruszonką, ale można go zrobić z różnymi miękkimi owocami. Bez kruszonki też smakuje. Jeden przepis a tyle możliwości. Lekkie, puszyste, zawsze ładnie wyrasta, rewelacyjnie smakuje z mlekiem lub kubkiem herbaty. Ciasto które zawsze wychodzi. Czego chcieć więcej ? Składniki: Blacha 25/30 cm 25 dag masła 15 dag cukru pudru(...)mąki tortowej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 32 g cukru z wanilią 6 jajek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Czerwony barwnik-opcjonalnie 1,5 szklanki świeżych malin Kruszonka: 20 dag  mąki tortowej 12 dag zimnego  masła 10 dag cukru pudru Jak wykonać ? Wszystkie składniki muszą mieć temp pokojową. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem

Wanilia i Kardamon
Cynamonowa drozdzowka z antonowka i sliwkami, na maslance czyli poWeekendowe Lakocie odc.130 180

maślanki, cukru waniliowego i drożdży robimy zaczyn. Mieszamy składniki i odstawiamy by drożdże ruszyły. Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta. Mieszamy , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut. W tym czasie przygotowujemy owoce. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wsypujemy 1/2 łyżeczki cynamonu i 2 łyżeczki rafinady. Wrzucamy kawałeczki masła. Ciasto mieszamy z owocami i przekładamy do blaszki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Naleśniki z dżemem z kiwi 145

pieczenia - olej 100 ml Dżem z kiwi: kiwi 1 kg po obraniu ma być cukier żelujący na 1 kg ze stewi  Naleśniki: Do miski wlewamy mleko, wbijamy jaja i  miksujemy.Dodajemy przesianą mąkę w raz z proszkiem do pieczenia.Miksujemy składniki na jednolita masę, dodajemy olej i mieszamy. Na rozgrzaną patelnie do naleśników wlewamy ciasto i pieczemy na rumiany(...)blender-ujemy, przekładamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy cukier ze stewi i mieszamy koło 3-5 minut i to koniec. Przekładamy do słoiczków i zakręcamy powinny zaciągnąć bez problemu. Właśnie tym dżemem posmarowałam naleśniki pychaaa

Różowa kuchnia
Scones, szybkie bułeczki 126

masło 1 szt jajko 6 łyżek jogurt naturalny 1 łyżka proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki sól opcjonalnie 1/2 szt ser mozzarella light 50 g słodziwa opcjonalnie Sposób przygotowania Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy masło, jajko i jogurt i wyrabiamy ciasto. Ciasto wałkujemy lub ugniatamy dłonią na placek o grubości ok. 1,5 cm. Szklanką

Kucharzyca
Dietetyczne trufle rumowe 112

lekko nie ma, bo jednym z nich jest czekoladowe ciasto. Ja korzystałam z tego przepisu ( żeby uzyskać odchudzone trufelki ), choć w latach poprzednich zawsze wykorzystywałam przepis Nigelli, jednak bez orzechów, po polsku znaleźć go można na moich wypiekach na przykład. Poziom trudności:       łatwe Czas przygotowania:  20 minut Wyjdzie(...)trufla* Składniki: ©       600g ciasta czekoladowego ©       70-100 ml rum białego** ©       200-250g czekolady*** ©       (kakao, sezam, orzechy mielone, wiórki kokosowe) Przygotuj: 2 miski (1 dużą, 1 małą) garnuszek z wodą papier do pieczenia Ciasto kruszymy do dużej miski i zalewamy rumem

Bazując na smaku
Bułeczki śniadaniowe z czekoladą 170

ciasta zostawiamy, a do drugiej dodajemy roztopioną czekoladę. Wyrabiamy na stolnicy (możemy troszkę podsypać mąką. Robimy długi na ok 40cm wałek. Drugą część (bez czekolady) również raz jeszcze wyrabiamy i robimy taki sam wałek. Ciasto zlepiamy ze sobą i dzielimy na 5-6 kawałków.   3. Każdy wałek rolujemy na cienki i dł. na ok 30cm pasek. Zwijamy(...)środku na supełek, a następnie podwijamy jeden bok od góry do spodu, a drugi od spodu do środka. Pozostawiamy bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego do 190st C piekarnika i pieczemy ok 20 minut.    Bułeczki podajemy najlepiej jeszcze lekko ciepłe

Kuchnia w czekoladzie
Babeczki kawowo - marcepanowe . 157

Szadku  . Mąka ta została Laureatem znaku Jakość Tradycja .Prawdziwa, tradycyjna mąka pszenna, wyprodukowana bez dodatku spulchniaczy, konserwantów, substancji wybielających czy suchego glutenu. Postanowiłam dzisiaj przygotować przepyszne babeczki kawowo - marcepanowe z kremem kawowo - mascarpone.   Zapraszam bo są pyszne :) Składniki na ciasto : 100 gram surowej masy marcepanowej 3 białka 120 g cukru 3 żółtka 120 g masła(...)łyżeczki kawy rozpuszczalnej 75 g kwaśnej śmietany 13o g  Mąki pszennej tradycyjnej  1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia na czubek noża sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii  Krem : 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki letniej wody 400 g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 100 g cukru 2  śmietany  fix  Wykonanie

Sama słodycz i szczypta chili
miodowe dzwoneczki 124

Mąkę przesiać z sodą i przyprawą, dodać jajko, masę miodową i zagnieść ciasto (jeśli będzie zbyt suche, można dodać odrobinę kwaśnej śmietany). Owinąć je w folię i wstawić do lodówki na pół godziny. Rozwałkować na podsypanym mąką blacie i wycinać foremką ciastka. piec na papierze do pieczenia przez około 10 minut w temperaturze 200*C. Po wystudzeniu zamknąć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tarta na cieście francuskim z botwinką i fetą 175

razem post ściśle kuchenny, poważny i smaczny. Bo ja to tak bez obiadu się uczyć? Nie wypada przecież... A i postępowanie cywilne jakoś lepiej idzie po takim małym co nieco Składniki : ciasto francuskie(375gram) pęczki botwiny(2-3małe) ser feta (ilość wedle uznania) oliwa(1łyżka) Przyprawy : miód (1łyżka) tymianek(żywy) oregano Wykonanie : 1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.Botwink(...)umyj,osusz i posiekaj. 2. Botwinkę wymieszaj z miodem i oliwą. Piecz 10-15minut. 3. Wyłóż blachę ciastem francuskim. Ponakłuwaj widelcem. 4. Rozprowadź upieczoną botwinę na ciasto francuskie. 5. Dodaj zioła i pokruszoną fetę. 6. Piecz do zarumienienia się ciasta francuskiego(około 10-15minut) przepis zaczerpnięty z whiteplate.com *Przepis przetestowany

Fiolka w kuchni
Tarta z rabarbarem i budyniem 202

Przygotować formę do tarty (u mnie średnica 30 cm)-wysmarować ją tłuszczem i obsypać mąką. Wyjąć ciasto z lodówki. Rozwałkować, bądź też rozprowadzić palcami w foremce. Uformować wyższe ranty. Na ciasto wylać budyń i dokładnie rozprowadzić. Na budyniu ułożyć rabarbar i posypać cukrem. Piec około 45 min w 180 stopniach. Całkowicie ostudzić, a najlepiej pozostawić na noc w lodówce

na moim stole...
Sernik nowojorski z czereśniami 208

mąki. Zagnieć szybko ciasto i wyłóż nim okrągłą formę, zarówno spód, jak i boki na wysokość  ⅓  wysokości tortownicy. (Ciasta z pewnością trochę zostanie). Ciasto ponakłuwaj widelcem, a formę schłodź przez 30 minut w lodówce. Następnie piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Spód po upieczeniu odstaw do wystudzenia, a piekarnika nie wyłączaj. Masa serowa(...)Formę z ciastem można dodatkowo zabezpieczyć folią aluminiową bądź spożywczą, by uniknąć kontaktu sernika z wodą). Wstawiamy wszytko do piekarnika, nagrzanego uprzednio do 180 °C. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 140 °C. Ciasto pieczemy łącznie  60-70 minut, aż wierzch będzie ścięty, a sernik sprężysty. Formę wyciągamy z kąpieli wodnej i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie ciasto wstawiamy

Food Square
Popękany chlebek z octem 170

ostrożnie zsunąć do niego ciasto. Przy pomocy noża można zrobić na nim delikatne nacięcia (nie jest to konieczne). Naczynia nie trzeba niczym smarować ani wysypywać dodatkowo mąką. Naczynie przykryć pokrywką i piec przez 30 min. Po tym czasie ściągnąć pokrywkę i piec kolejne 20-30 min (w zależnosci od piekarnika). Naczynie z chlebkiem wyciągnąć z pieca odczekać kilka minut(...)wyjąć chlebek z naczynia ( powinien wyskoczyć bez żadnego problemu). Dobrze upieczony chlebek uderzony od spodu wydaje pusty dźwięk. Najlepiej smakuje tego samego dnia, a już w ogóle, w ogóle najlepszy jest jeszcze lekko ciepły z prawdziwym masłem :) Smacznego

DefinicjaSmaku
Chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika 102

grubomielonej 200 ml wody 100 ml mleka 20 g drożdży 100 g pestek słonecznika 1 łyżeczka soli 1 łyżka miodu Jak zawsze bez zbędnych ceregieli wszystko razem do kupy, tzn. do dużej miski wrzucamy i wyrabiamy ciasto. Tak żeby było elastyczne i w miarę możliwości nie przywierało do dłoni. Tak 10-15 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia(...)godzinę. Potem znów krótko wyrabiamy i przekładamy do foremki chlebowej. Znów przykrywamy ściereczką i na kolejną godzinę zostawiamy.  Ładnie nam wyrośnie. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 200 stopni. No i gotowe. Krótko i zwięźle, bo jak pisałem spieszę się :) A chlebek ma taki ładny kształt dzięki formie z AleDobre.pl --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz

Marder&Marder Manufacture
Chleb orkiszowy ze szczypiorkiem 98

łyżki oliwy 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 8 g suszonych drożdży pęczek szczypiorku Bez jakiś tam zbędnych ceregieli drobno siekamy szczypiorek i wszystkie składniki łączymy ze sobą. W misce, na stolnicy, na blacie, co tam lubimy. Technika dowolna. I wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie przez kilkanaście(...)sekund znów wyrabiamy i przekładamy do foremki (właściwie to nawet dwóch foremek) wyłożonej papierem do pieczenia. Albo jeśli mamy silikonową tak jak ja to niczym jej nie wykładamy :) No i znowu przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. I pieczemy 40 minut w 200 stopniach. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Może się zdarzyć, że przy drugim rośnięciu

Marder&Marder Manufacture
Babka cytrynowa (wilgotna) 143

jest bardzo wilgotna (dlatego tak za nią szaleję bo uwielbiam takie wypieki). Cóż więcej dodać? Szybka i prosta w przygotowaniu, smakuje nawet bez lukru i cukru pudru na wierzchu. Oryginalny przepis pochodzi z czasopisma Naj. Ciasta na Wielkanoc (nr 3/2000) i widnieje tam jako Babka pomarańczowa . Wersję z pomarańczami także robiłam, ale moim zdaniem cytrynowa i grejpfrutowa(...)niebo lepsze. Polecam.   Składniki: 250 g margaryny 1 i 1/3 szklanki cukru 5 jajek 1 i 3/4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli skórka otarta z dużej cytryny  Lukier: sok z cytryny cukier puder Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie wsypać szczyptę soli oraz mąkę wymieszaną

My simple kitchen
Czekoladowa pianka /sernik/ 123

szklanki, najlepiej spróbować surowe ciasto) Sposób przygotowania: Żółtka, budyń, mleko, aromat, stewię miksujemy na największych obrotach przez około minutę dodajemy ser, miksujemy białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy pianę z białek do pozostałej masy i delikatnie wszystko mieszamy wlewamy ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy przez około 60 minut w temperaturze

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sernik dyniowy z sosem czekoladowym 239

średnicy 24 cm. Gęsto ponakłuwać widelcem. Formę dwukrotnie owinąć folią aluminiową, aby uniknąć zmoczenia sernika podczas pieczenia w kąpieli wodnej. Na cieście ułożyć papier do pieczenia, obciążyć fasolą, grochem lub kulkami ceramicznymi piec 10 minut. Zdjąć obciążenie i papier, podpiec jeszcze 5-7 minut. Masa serowa 500 g twarogu na sernik zmielonego trzykrotnie 250 g mascarpone(...)drobnego cukru 2 żółtka 2 jajka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka przyprawy do piernika 375 g puree z dyni 2-3 łyżki budyniu waniliowego bez cukru (najlepiej z prawdziwą wanilią) 50 g masła (rozpuszczonego) Sery utrzeć z cukrem. Dodać po jednym żółtka, potem jaja. Następnie zmiksować z przyprawami, puree z dyni i budyniem. Na koniec dodać roztopione masło

Pełny talerz
Ciasto z masą chałwową i bezami 458

Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukry. Nadal ubijając wsypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Na końcu dodaję kakao. Ciasto wykładam na blaszkę i piekę około 45 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. 2. Masa chałwowa: Z budyni, mąki, cukru i mleka gotuję budyń. Odstawiam do przestudzenia(...)margarynę ucieram na jednolitą masę. Dodaję pokruszoną chałwę i razem ucieram. Następnie dodaję po troszeczku budyniu. Ucieram. 3. Na połowę biszkoptu wykładam część masy chałwowej (1/3). Na masie układam bezy i wykładam kolejną część masy (1/3). Przykrywam drugą połową biszkoptu. Wierzch ciasta cienko smaruję pozostałą masą i posypuję startą gorzką czekoladą. Ciasto schładzam godzinę w lodówce

Tradycyjna kuchnia Kasi
Czekoladowe placuszki owsiane z masłem orzechowym, twarożkiem i bananem 148

przyjemność w tych malutkich placuszkach. Zainteresowani?      W tabelce wartości odżywcze placuszków bez dodatków i miodu. Składniki : 3 łyżki mąki owsianej (lub zmielonych na mąkę płatków owsianych) 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka mleka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ciemnego kakao 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie) Dodatkowo : masło orzechowe, banan, twarożek Rozgrzewamy patelnię(...)Zmielone płatki i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę.  Gotowe placuszki przekładamy na talerz, podajemy

Chocolate Muffin Blog
Czekoladowe muffiny z wiśniami 142

wiśni.. wspaniałe miękkie muffiny z kawałkami owoców :) Składniki na 12- 14 muffinek 1 szklanka świeżych lub zamrożonych wiśni bez pestek 2 szklanki mąki pszennej 2 – 3 łyżki kakao 1 i ½  łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru 125 g masła, roztopionego i wystudzonego 2/3 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego   2 jajka, Sposób(...)wykonania W jednym naczyniu zmieszać ze sobą składniki suche i drugim płynne, a następnie płynne wlać do składników suchych i wymieszać wszystko łyżką.  Napełniać ciastem (2/3 wysokości ) foremki do muffinek. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C 20 minut. Najlepsze są po wystudzeniu. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Pizza z szynką i pieczarkami 195

resztę letniej wody i sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto. 3. Ciasto wałkujemy lub formułujemy placek rękami, układamy na blaszce, smarujemy koncentratem i posypujemy oregano. Nakładamy składniki: pieczarki, szynkę, cebulę i paprykę, posypujemy tartym żółtym serem . Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st . C i pieczemy 15-20 minut (zawsze sprawdzam spód pizzy, by się za bardzo(...)przypiekł).  4. Pizzę podajemy na ciepło, z keczupem lub sosem czosnkowym, albo bez dodatków - jak kto woli. Smacznego

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania