cukier waniliowy • 2/3 szklanki mąki pszennej • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 3 łyżki ciemnego kakao bez cukru • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt kokosowy: • 5 białek • 1 szklanka cukru • 200 g wiórków kokosowych • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: • 300 g masła w temperaturze pokojowej • 6 łyżek cukru pudru • 2,5 łyżki kawy(...)Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 5. Na wierzch masy jajecznej przesiać oba rodzaje mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 6. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić
W mojej kuchnibardzo : ) Dziś rogale z bogatym w smaku, piernikowym nadzieniem. Delikatne, puchate ciasto drożdżowe z przypominającym piernik wnętrzem zapewnią Wam iście świąteczną atmosferę: zapach przy pieczeniu wypełni cały dom, a Wasz apetyt na coś słodkiego wzrośnie w okamgnieniu : ) Z podanych proporcji wychodzi ok 19 sztuk. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki letniego mleka(...)roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i miksujemy ciasto mikserem z hakami około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie)Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto przykrywamy posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką Odstawiamy w cieple miejsce, bez przeciągów na godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na stolnicę posypaną mąką. Składniki na nadzienie
Domowe ciastaPóki co trzeba korzystać :-) Ja dziś mam dla Was propozycję ciasta z masą i truskawkami właśnie. Jest pyszne, proste w przygotowaniu. Polecam i życzę Wam miłego piątku :-) Blaszka: 23x33 cm Składniki biszkopt: 6 jajek L 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier(...)mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i albo mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, albo na najniższych obrotach miksera. Ja mieszam tą drugą opcją. 2. Przelewamy do blaszki wyłożonej papierem. 3. Pieczemy w 180 stopniach około 30-35 minut do tzw. "suchego patyczka" Studzimy, przekrawamy na pół. Masa: 2 budynie (2x40 g ) bez cukru
kruche babeczkigośćmi przygotowaliśmy wiele wspaniałych świątecznych smakołyków. Były bałwanki na patyku, czyli „cake pops”, kruche ciasteczka ułożone w choineczki, babeczki choineczki, pierniczki, babeczki prezenty. Wszystkie przepisy znajdziecie na stronie Nasze Ciasto , a oprócz tego wiele inspiracji na świąteczne wypieki, jak np. piernik ze śliwkami . Podzieleni byliśmy na 2-3 osobowe grupy i moja grupa przygotowywała babeczki z ostrokrzewem. Dlatego(...)składniki powinny być w temperaturze pokojowej): 100g miękkiego masła lub kostki do pieczenia Kasia 160g jasnego brązowego cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 2 jajka 160g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody szczypta soli 40g ciemnego kakao bez cukru 120ml mleka skórka starta z jednej pomarańczy 1/4 łyżeczki aromatu pomarańczowego
Mała Cukierenkałyżka (15 ml) octu jabłkowego 1/4 szklanki (60 ml) mleka roślinnego (ja używam sojowego) 1 łyżka (15 ml) oleju roślinnego (nie kokosowego!) 1/2 łyżeczki (2 ml) proszku do pieczenia Krem wiśniowy: 1/3 szklanki (80 ml) wody 1 łyżka mąki (15 ml) ziemniaczanej 1 szklanka (240 ml) ciasno upakowanych konfitur z wiśni według tego przepisu http://lamarida.pl/2019/07/30/domowy-sok-i-dzem-wisniowy/ Krem dyniowy(...)papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem roślinnym. Do większej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, wsypujemy cukier i mieszamy. W niewielkiej misce mieszamy olej, ocet jabłkowy i mleko roślinne aż pojawią się grudki przypominające ścięte mleko (to prawidłowa konsystencja). Dolewamy to do mieszanki z mąką i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy. Biszkopta pieczemy w temperaturze
Lamarida.plłyżka (15 ml) octu jabłkowego 1/4 szklanki (60 ml) mleka roślinnego (ja używam sojowego) 1 łyżka (15 ml) oleju roślinnego (nie kokosowego!) 1/2 łyżeczki (2 ml) proszku do pieczenia Krem wiśniowy: 1/3 szklanki (80 ml) wody 1 łyżka mąki (15 ml) ziemniaczanej 1 szklanka (240 ml) ciasno upakowanych konfitur z wiśni według tego przepisu http://lamarida.pl/2019/07/30/domowy-sok-i-dzem-wisniowy/ Krem dyniowy(...)papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem roślinnym. Do większej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, wsypujemy cukier i mieszamy. W niewielkiej misce mieszamy olej, ocet jabłkowy i mleko roślinne aż pojawią się grudki przypominające ścięte mleko (to prawidłowa konsystencja). Dolewamy to do mieszanki z mąką i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy. Biszkopta pieczemy w temperaturze
Lamarida.plżytnim zakwasie. Z chrupiącą, dobrze wypieczoną skórką na zewnątrz. Łatwy w przygotowaniu, wymagający jednak dokładnego wrabiania (najlepiej przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka) i kilkugodzinnego wyrastania. Ciasto jest plastyczne, pięknie rośnie, nie opada po włożeniu do pieca, a gotowy chleb jest pełen pęcherzyków powietrza. Rodzynki są pysznym akcentem i świetnie tu pasują. __________________________________________ SKŁADNIKI 340 g mąki pszennej(...)drożdżami. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka, przez około 10 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek dzieży - będzie gładkie, lśniące i sprężyste. Pod koniec miksowania dodajemy rodzynki. Oprószonymi mąką dłońmi zawijamy ciasto pod spód formując kulę. Przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce bez przeciągów, np. blisko kaloryfera. Formę keksową
cool and mintyofertą APS Polska. Ja mam stamtąd m.in. widoczny na zdjęciu półmisek, moje ukochane sztućce, świetne buteleczki z pokrywką, wyjątkowy koszyczek (uwielbiam takie ozdoby) i wiele (!) kolorowych papierowych rurek. Bez nich ani rusz Moje dzieci je uwielbiają Składniki: 2 pełne łyżki mielonych orzechów laskowych 300 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki sody 1 jajko 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżeczki(...)kruszonki. Następnie ciasto chwile zagniatamy ręką. Ciasto dzielimy na pół. Część bez dodatków od razu wkładamy do lodówki. DO drugiej części dodajemy kakao i mielone orzechy. Zagniatamy wszystko ręką. Naszą orzechowo-kakaową część też wkładamy do lodówki do dobrego schłodzenia (około 30 minut). Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Wyciągamy obie masy. Formujemy
Słodkie okruszkibazylią i solą. 5. CIASTO (5 min + 1h) Do dużej miski wsyp mąkę, sól, wlej wyrośnięty zaczyn, letnią wodą oraz olej. Wymieszaj składniki widelcem, a następnie wyrabiaj masę rękoma przez kilka minut, aż ciasto stanie się miękkie i elastyczne. W trakcie można podsypać je odrobiną mąki, jeśli będzie się mocno kleiło. Po wyrobieniu odstaw ciasto na 1h pod ściereczką(...)cienkie piórka, szynkę w trójkąty a ser zetrzyj na tarce. 7. FORMOWANIE PIZZY (5 min): Wyrośnięte ciasto uderz pięścią. Następnie rozwałkuj je cienko na kształt koła. Palcami uformuj wyższe brzegi pizzy. 8. MONTAŻ PIZZY (5 min) Ciasto przełóż na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia lub posypaną mąką) i równomiernie posmaruj sosem pomidorowym. Rozłóż cebulę, starty ser, szynkę i posyp
Nerds Kitchendodać pokruszony ser Tylżycki). Całość włożyć do lodówki na ok godzinkę. Następnie uformować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia dowolny kształt pizzy (lub wałki na paluszki), wstawić do nagrzanego do 180’C piekarnika na 20-25 minut. Gdy ciasto się ładnie zarumieni i upiecze w środku wyjąc, posmarować sosem, ułożyć dodatki oraz ser i ponownie włożyć do piekarnika
Candy PandasDzisiaj mam dla Was przepis na zupę krem z pieczonej dyni i czosnku. To najbardziej podstawowy przepis, jeśli nigdy nie robiliście zupy z dyni to koniecznie zacznijcie od tego przepisu, jestem pewna, że tą zupę pokochacie, jest bardzo prosta, pyszna, mocno rozgrzewająca, sycąca i aromatyczna. Nie wymaga też wielu składników. Ale od początku, najważniejsze to wybór dyni(...)makaronowej te są totalnie bez smaku i aromatu, sama dynia, tak jak cukinia czy tofu nie mają smaku, są dość mdłe, ale dzięki temu łączą się idealnie z każdym składnikiem, można je przygotować i połączyć z wieloma składnikami takimi, jakie lubimy najbardziej i tym samym stworzyć przepyszne dania. Dlatego z dyni możemy zrobić ciasto, sernik, ciasteczka, placuszki, zupy, dania
SMYKWKUCHNIJest bardzo lekki i puszysty, a do tego naprawdę smaczny. Zawsze się udaje, a jak wiadomo serniki bywają kapryśne. Składniki wiaderko dobrego twarogu (1 kg) 5
Wasze PrzepisyKremowy i delikatny sernik na mleczku skondensowanym. Zawsze wychodzi i zawsze wszystkim smakuje. Składniki 5 jajek 2 budynie śmietankowe bez cukru 1 puszka mleka słodzonego
Wasze Przepisymojprzepisna.pl | Pancakes Pomysł na szybkie śniadanie. Puszyste placki, smażone bez dodatku tłuszczu. Dla nas klasyczne naleśniki są jednak The Best :). Źródło Kwestia Smaku . Składniki na
moj przepis namojprzepisna.pl | Pancakes Pomysł na szybkie śniadanie. Puszyste placki, smażone bez dodatku tłuszczu. Dla nas klasyczne naleśniki są jednak The Best :). Źródło Kwestia Smaku . Składniki na
moj przepis na