polewą czekoladową nie jest w żadnym wypadku ciastem dietetycznym, jest bardzo słodkie i tłuste, ale zdecydowanie jest warte grzechu. Jeśli chcesz, żeby nie było aż tak słodkie, podaj je bez polewy. Jest bardzo proste i szybkie do przygotowania, a jeśli wolisz, żeby było bardziej wilgotne skróć troszkę czas jego pieczenia. Na koniec możesz je posypać np. Twoimi ulubionymi
Kulinarne przygody GatityCiasto z bananem, dynią, mandarynką oraz cukierkami NUTTY MELON od Yaro ? Brzmi bardzo ciekawie, ale i tak smakuje! Zachęcam do przygotowania! Składniki: 2 jaja 50 g erytrytolu 10 ml oleju rzepakowego 50 g mąki ryżowej szczypta proszku do pieczenia 120 g banana bez skóry 100 g puree z dyni 100 g mandarynki bez skóry
Truskawkowa FiestaCiasto którego chyba nie może zabraknąć na świątecznym stole, czyli makowiec na kruchym cieście ze staromodną kratką i lukrem Tutaj macie link do najsmaczniejszego makowca z przepisu mojej mamy Makowiec z bezą na kruchym cieście Składniki na blaszkę 23 x 23 cm Ciasto kruche: 1 szkl mąki krupczatki 1 szkl mąki pszennej tortowej 1/2 szkl cukru 125 g masła(...)jajka kl M 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18 % 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 1 puszka gotowej masy makowej lub domowej masy makowej ( tutaj w linku jest moja, domowa masa z maku mielonego) esencja pomarańczowa lub skórka z pomarańczy białko do posmarowania spodu ciasta 2-3 łyżki orzechów włoskich posiekanych 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy
Gotowanie...to proste !wilgotnego ciasta czekoladowego, które jest poprzeplatane warstwą z białego sera. Ciasto świetnie sprawdzi się na deser do popołudniowej kawy. Jak zrobić sernikobrownie? Najpierw rozpuszczamy masło z czekoladą. Kiedy składniki ostygną, miksujemy je z jajkami i mąką. Osobno składniki na masę serową mieszamy ze sobą. Następnie obie masy wykładamy na blaszkę i pieczemy przez około godzinę. Składniki na Sernikobrownie: Ciasto czekoladowe(...)resztę ciasta i wyrównujemy. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy przez około godzinę (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Sernikobrownie – pyszne ciasto czekoladowe z dodatkiem sera Zobacz inne przepisy na szybkie ciasta: Ciasto Piegusek z makiem na oleju – prosty i szybki przepis Najprostsze ciasto z jabłkami bez miksera
e-PrzepisyKulinarnesernik pełen chałwy i bez. Pieczony specjalnie na rzeszowskie spotkanie z czytelnikami i moją książką zorganizowane przez Wojewódzka i Miejską Bibliotekę Publiczna w Rzeszowie. Sernik cudownie uświetnił niezwykle liczne spotkanie z czytelnikami przygotowane w jednej z rzeszowskich filii. Jak zawsze rozmowa skupiała się na pomyśle na książkę, poprzez opowiadanie o słodkich inspiracjach, pasji pieczenia i fotografowania, by zakończyć(...)kolei pozostałe składniki: mascarpone, sok z cytryny, pokruszone bezy, wanilię i śmietankę. Całość miksujemy na najwolniejszych obrotach. Masę przekładamy na schłodzony spód chałwowy. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C i pieczemy go tak przez 15 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150-160C i pieczemy przez 50 -60 min. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku. Przestudzony sernik dekorujemy i wkładamy
Raj dla Podniebieniasernik pełen chałwy i bez. Pieczony specjalnie na rzeszowskie spotkanie z czytelnikami i moją książką zorganizowane przez Wojewódzka i Miejską Bibliotekę Publiczna w Rzeszowie. Sernik cudownie uświetnił niezwykle liczne spotkanie z czytelnikami przygotowane w jednej z rzeszowskich filii. Jak zawsze rozmowa skupiała się na pomyśle na książkę, poprzez opowiadanie o słodkich inspiracjach, pasji pieczenia i fotografowania, by zakończyć(...)kolei pozostałe składniki: mascarpone, sok z cytryny, pokruszone bezy, wanilię i śmietankę. Całość miksujemy na najwolniejszych obrotach. Masę przekładamy na schłodzony spód chałwowy. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C i pieczemy go tak przez 15 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150-160C i pieczemy przez 50 -60 min. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku. Przestudzony sernik dekorujemy i wkładamy
Raj dla Podniebieniajadłospis, wybierz się do sklepu. Lista tworzy się niejako sama, bo przecież wiesz, jakie składniki potrzebne ci do gotowego dania. Lista zakupów to oszczędność czasu, bo nie kręcisz się bez sensu po sklepie, ale też pieniędzy, bo zakupy możesz zrobić raz w tygodniu w dużym markecie i uniknąć dokupowania w małych, osiedlowych sklepikach, gdzie jest po prostu drogo(...)prostu jest mnóstwo dań, które można przygotować bez gotowania. Szczególnie latem, gdy na dworze jest gorąco, warto pomyśleć o chłodnikach, sałatkach czy galaretkach. Równie atrakcyjne jest przygotowanie potraw, które gotuje się czy piecze tylko raz, a potem jada na zimno: pasztetów, rolad czy pierogów lub kieszonek z gotowego ciasta z nadzieniem. Jeden wieczór i dania na trzy dni gotowe
ProstePesto.plprzepis na bardzo szybki i prosty chlebek naan bez drożdży . Chlebek naan jest niezwykle smaczny, mięciutki, idealnie nadaje się do każdego rodzaju curry. Świetnie sprawdzi się do wyjadania sosu z dna talerza! Polecam! Prosty chlebek naan bez drożdży Składniki: 300g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki(...)smarowania upieczonych chlebków naan Chlebek naan bez drożdży - przepis: W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier. Dodać mokre składniki - mleko, jogurt i roztopione masło, a do tego ok 80ml wody. Wszystko dokładnie wymieszać, po czym wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie. W razie potrzeby dodać nieco
Codzienne Gotowaniebyć dobrze połączone. Wyjąć ciasto uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, włożyć do lodówki na 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, na grubość około 3-4 min, tak żeby rozwałkowany placek był znacznie większy niż średnica tortownicy (ciastem wyłożone będzie dno i boki tortownicy). Zdjąć papier od góry, ciasto przenieść na arkuszu, odwrócić(...)fasoli – w celu obciążenia ciasta, żeby nam nie falowało podczas pieczenia. Wstawić do zamrażarki lub lodówki na 10-20 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 st. Wstawić do nagrzanego piekarnika, na 15 min, po 10 min zdjąć fasolę i papier i piec jeszcze 5 min bez obciążenia. W czasie gdy spód się piecze przygotować masę
moj przepis nabyć dobrze połączone. Wyjąć ciasto uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, włożyć do lodówki na 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, na grubość około 3-4 min, tak żeby rozwałkowany placek był znacznie większy niż średnica tortownicy (ciastem wyłożone będzie dno i boki tortownicy). Zdjąć papier od góry, ciasto przenieść na arkuszu, odwrócić(...)fasoli – w celu obciążenia ciasta, żeby nam nie falowało podczas pieczenia. Wstawić do zamrażarki lub lodówki na 10-20 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 st. Wstawić do nagrzanego piekarnika, na 15 min, po 10 min zdjąć fasolę i papier i piec jeszcze 5 min bez obciążenia. W czasie gdy spód się piecze przygotować masę
moj przepis naPrzygotowuje się je szybko, bez użycia miksera, bez wyrabiania i wyrastania ciasta, jak to ma miejsce przy robieniu tradycyjnych pączków na drożdżach. Tutaj wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką i porcjami kłaść na dobrze rozgrzany olej. ______________________________________________ SKŁADNIKI 150 g mąki pszennej 20 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g sera ricotta
cool and mintywyszły twarde to być może za długo je piekliście ;) Składniki na 1 blaszkę pierników: 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody 1 płaska łyżka przyprawy do piernika 1 i 1/2 łyżki miodu 75 g masła 50 g cukru pudru 1 jajko kl M 50 g masy marcepanowej do ciasta 50 g masy marcepanowej do nadziewania 1. Miód i masło rozpuszczamy(...)minut. 3. Po tym czasie wałkujemy ciasto na grubość 3-4 mm i wycinamy ciasteczka jeśli mają być to pojedyncze pierniczki, nie nadziewane. Jak nadziewać pierniczki odsyłam was do tego przepisu <-- klik 4. Gotowe pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180-190 stop jeśli są bez nadzienia to 10 minut powinno
Gotowanie...to proste !robimy to ręką tak długo aż ciasto będzie elastyczne. Podczas wyrabiania w razie potrzeby posypujemy rękę mąką, tak by ciasto się do niej nie lepiło. Z ciasta formujemy kulę, przekładamy ją do miski przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 90 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto wyrabiamy krótko na blacie i dzielimy(...)bułeczki. Bułeczki układamy w odstępach na blaszce (wysmarowanej lekko olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 25 min. W tym czasie rozgrzewamy do 180 stopni piekarnik (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Smarujemy bułki roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy do ładnego zarumienienia około 20-25 min (czas zależy od piekarnika). Smacznego
Słodkie okruszkiHeleny? Jakiś czas temu szukałam przepisu i pomysłu na ciasto imieninowe osoby noszącej to wytworne imię :). Wybrałam właśnie ten wypiek. Nie jestem w stanie przypomnieć sobie dlaczego i gdzie na niego trafiłam, sporo czasu już upłynęło od mojego debiutu z tą recepturą. Ale jest wyjątkowa. Wśród tak wielu przepisów na ciasta ucierane - z masłem, z dodatkiem śmietany, jogurtu, maślanek, oleju(...)pieczenia, na zmianę z dolewaniem mleka. Na koniec wsypujemy skórkę cytrynową i odrobinę soli. Ciasto powinno być bardzo gęste. Wykładamy je do prostokątnej lub kwadratowej blaszki - u mnie 22 cm / 22 cm, albo tortownicy o zbliżonych wymiarach, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy w ciasto kawałeczki pokrojonych w cząstki jabłek. Kruszonka jest absolutnie zbyteczna w przypadku tego wypieku. Pieczemy
Kronika PiekarnikaWyrobione ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 60 minut aby podrosło. 3. Po tym czasie ciasto delikatnie przerabiamy, oprószamy mąką, przekładamy do pojemnika żaroodpornego. 4. Chleb delikatnie nacinamy nożykiem, obsypujemy odrobiną czarnuszki, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 30minut. 5. Chlebek troszkę podrósł, wkładamy go do zimnego piekarnika, pieczemy w temperaturze 180* około 55 minut. (chleb piekę bez pokrywki
Dziś Ja gotuje