łyżeczka soli. Przygotowanie: Ciasto przygotowujemy w dużej misce lub za pomocą robota. Zaczyn: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru. Dodajemy 100 g mąki, dokładnie mieszamy (ciasto powinno być gładkie), przykrywamy bawełniana ściereczką i pozostawiamy w temp. pokojowej na 15 min. Drożdże zaczną pracować, powstaną pęcherzyki i zaczyn powiększy swoją objętość. Ciasto: Do wyrośniętego zaczynu dodajemy sól, i przesianą(...)mąkę, 400 g. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Formułujemy kulę, przekładamy do miski, przykrywamy wilgotną ściereczką i pozostawiamy na ok. 30 min w ciepłym miejscu. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, składając ciasto od zewnątrz do środka, aby jak najwięcej złapać powietrza. Pozostałą mąkę 50 g wykorzystujemy do podsypania. Ciasto powinno łatwo odchodzić od ręki. Formułujemy
Moniki Smakołykipieczenia * 2 łyżeczki cukru wanilinowego * 3 szklanki mąki pszennej * marmolada o ulubionym smaku * mąka do podsypywania * cukier puder do oprószenia * 1 łyżeczka cukru smakowego (opcjonalnie) Żółtka rozgniotłam widelcem. Dodałam masło, proszek do pieczenia, cukier puder i wanilinowy oraz mąkę. Od siebie do tych ciasteczek dodałam 1 łyżeczkę smakowego cukru cytrynowego. Składniki posiekałam i wyrobiłam ciasto. Rozwałkowałam
Pieprzyć z Fantazjąprzesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, śmietanę, ksylitol, rozpuszczone masło i zagniatamy składniki. Formę silikonową okrągłą 26 cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przekładamy nasze ciacho 2/3 do formy na to kładziemy jabłka przesmażone. Krok 3 Reszta ciasta która nam została przyda się na górę, zrobimy z niej kratkę.Ciasto lekko podsypujemy mąką , wałkujemy i kroimy(...)wysokogórską, liściastą bez dodatków. Pobudzającą i intensywną w smaku. Jeśli lubicie herbaciane kompozycje to ta herbata jest dla was idealna. Po otwarciu czuć intensywny zapach, widać rozsypane listki na dłoni . Firma Basilu r uraczyła mnie wspaniałymi herbatami o intensywnym aromacie i smaku. Przede wszystkim wydajna i niespotykana u nas. Dziś wykorzystałam do ciasta z jabłkami Citrus
Różowa kuchniadłuższą chwilę). Z ciasta formuje kulę, wkładamy je do wysmarowanej oliwą miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe (!) miejsce do wyrośnięcia na około 1 godz. W zależności od warunków ciasto może wyrosnąć szybciej lub wolniej. Ciasto powinno dwukrotnie powiększyć objętość. Blaszki z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Papier spryskujemy oliwą lub smarujemy delikatnie olejem. Ciasto dzielimy na dwie części(...)pieprzu i soli. Na sos starty na tarce ser mozzarella. Jedna pizza miała kawałkami drobiowej wędliny i odrobinę pokrojonej cebuli. Druga była bez dodatków. Obie pizze przed włożeniem do piekarnika posypałam przyprawą do pizzy. Pizze pieczemy w nagrzanym do 230 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas zależy od piekarnika i użytych dodatków, u mnie około
Słodkie okruszkipadl oczywiscie na truskawki. Trifle - to stary angielski deser, znany juz w XVI wieku i stopniowo modyfikowany, az do osiagniecia obecnej formy w XIX wieku. Sklada sie z ciasta biszkoptowego, owocow, custurdu (sosu angielskiego), soku owocowego lub galaretki i bitej smietany, ulozonych warstwowo. Jak wspomnialam, nie potrafie przygotowywac slodkosci, postanowilam wiec nieco ulatwic sobie to zadanie i podobnie(...)gotowych polproduktow;) Mam nadzieje, ze nie wezmiecie mie tego za zle, ale przeciez nie zawsze jest czas na pieczenie i przygotowanie skomplikowanych deserow, a ten efektowny, owocowy deser mozna wykonac minimalnym wysilkiem, nie posiadajac obszernej wiedzy cukierniczej, bez obawy ze cos sie nie uda, a niewatpliwa zaleta trifle jest to, ze bardzo ladnie prezentuje sie w szklanym naczyniu
Codzienne Gotowanieżółtka ? 4 łyżki śmietany ? szczypta soli ? 1 łyżeczka proszku do pieczenia ? 1 łyżka kakao Krem ? 200 g masła ? 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ? cukier waniliowy ? 5 łyżek maku ? 100 g orzechów włoskich ? 3 łyżki płatków migdałowych Dekoracja ? 1 czekolada gorzka ? 1 czekolada deserowa ? kilka całych migdałów bez skórki ? 1 łyżka płatków migdałowych Wykonanie: Kruszonka ? Makę przesiać, wymieszać(...)ciasto. ? Ciasto podzielić na 3 części, aby szybciej się schłodziło i łatwiej było zetrzeć na tarce. ? Do jednej części dodać kakao i zagnieść, ale nie musi być równomiernie wymieszane. ? Każdą część ciasta zapakować w woreczek foliowy i schować do zamrażarki na 1 godzinę lub na całą noc do lodówki. ? Po tym czasie piekarnik nagrzać do 180 st.C, każdą część ciasta
To co kochamrękach z mąką. • Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto. • Ciasto podzielić na 3 części, aby szybciej się schłodziło i łatwiej było zetrzeć na tarce. • Do jednej części dodać kakao i zagnieść, ale nie musi być równomiernie wymieszane. • Każdą część ciasta zapakować w woreczek foliowy i schować do zamrażarki(...)godzinę lub na całą noc do lodówki. • Po tym czasie piekarnik nagrzać do 180 st.C, każdą część ciasta zetrzeć bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. • Piec ok. 10-15 minut, dwa razy w międzyczasie wymieszać kruszonkę. • Upieczoną kruszonkę zsypać do miski i pokruszyć jeszcze rękami jeśli jest zbyt zbrylona
To co kochammaku a dużo ciasta. Jednak tarta makowa to zupełnie inna historia. Po pierwsze ciasto jest bardzo wilgotne z dużą ilością maku i bakalii. Po drugie kruche ciasto, które rozpływa się w ustach. I po trzecie ciasto jest łatwe w wykonaniu i szybkie. A jeśli macie trochę czasu można je podpicować wycinając np gwiazdki na wierzch ciasta. Jeśli brakuje wam czasu(...)pomarańczowej 2 szt. jajek 1 łyżeczka pasty waniliowej/ekstraktu waniliowego Sposób przygotowania Kruchy spód Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Do misy miksera lub na stolnicę wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kosteczkę masło. Miksować mieszadłem miksera lub siekać składniki na desce aż powstanie drobna kruszonka (można też użyć melaksera
Wypieki i Rumieńceciasto, które rozpływa się w ustach. I po trzecie ciasto jest łatwe w wykonaniu i szybkie. A jeśli macie trochę czasu można je podpicować wycinając np gwiazdki na wierzch ciasta. Jeśli brakuje wam czasu lub cierpliwości wystarczy lukrowa polewa i trochę bakalii na wierzch. Na pewno zabłyśniecie wśród znajomych lub rodziny. Tarta makowa Danie Desery Kuchnia Polska Porcje(...)pomarańczowej 2 szt. jajek 1 łyżeczka pasty waniliowej/ekstraktu waniliowego Sposób przygotowania Kruchy spód Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Do misy miksera lub na stolnicę wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kosteczkę masło. Miksować mieszadłem miksera lub siekać składniki na desce aż powstanie drobna kruszonka (można też użyć melaksera
Wypieki i Rumieńcetaty i zakupach na bazarze nieco zaniepokoiłam się ilością pochłanianego tłuszczu. Ten w orzechach jest zdrowy, ale tłuszcz to tłuszcz. Szukałam więc pomysłu na przekąskę, po którą można sięgnąć bez wyrzutów sumienia. Podjadanie jest dla mnie zupełnie normalne. Nie uważam jednak, że jest to nawyk jednoznacznie zły. Mój organizm "nie zwalnia", bo... niemal ciągle coś jem! :) Dlatego szczególnie(...)wierzch zamiast groszku ptysiowego lub grzanek. Są wspaniałe! Chrupiąca przekąska z cieciorki Składniki: ok 250 g ugotowanej cieciorki* (bez soli) papryka słodka suszona czosnek w proszku oregano sól morska chilli w proszku Chrupiąca przekąska z cieciorki - przygotowanie: Rozgrzej piec do 180°C. Ugotowaną, osączoną z wody cieciorkę wysyp na blaszkę wyłożoną folią i posyp obficie przyprawami. Dokładnie "wyturlaj
Gary Bez dnastopni C. Marchewki zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. Wymieszać w misce z mąką ryżową i jajkami. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Ciasto powinno bez problemu przyjmować postać niewielkiej kuli. dodatki 200 g mrożonego szpinaku w liściach łyżka jogurtu greckiego ząbek czosnku odrobina masła i oleju ser feta koncentrat pomidorowy passata pomidorowa(...)wody, zagotować. Doprawić do smaku. Następnie zmniejszyć moc palnika i trzymać szpinak pod przykryciem do całkowitego rozmrożenia. Przemieszać, odstawić i dodać jogurt grecki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć na nią ciasto i uformować okrąg. Podpiekać ok. 10-15 minut w 200 stopniach C. Po wstępnym pieczeniu na cieście rozsmarować koncentrat pomidorowy z odrobiną passaty. Nałożyć liście
Kuchnia Elliespód używamy gotowego, wypieczonego ciasta francuskiego w formie drożdżówek z ciasta francuskiego – ja wybrałam drożdżówki francuskie z syropem klonowym i orzechami a ponieważ są nieduże, potrzebowałam pięciu sztuk. Możecie wybrac inne. Możecie wybrać też ciasto francuskie, wykroić z niego spód i upiec. Masa makowa, którą wylewamy na spód to już makowiec bez ciasta . Efekt jest piękny wizualnie(...)świetnie smakuje. PRZEPIS MAKOWIEC NA CIEŚCIE FRANCUSKIM Składniki: 5 drożdżówek francuskich z syropek klonowym i orzechami lub inne 60 dag masy makowej – jak ją przygotować podawałam tutaj 3-4 jabłka 5 jaj łyżeczka proszku do pieczenia miód aromat migdałowy 8 łyżek kaszy manny bakalie Jak zrobić makowiec na cieście francuskim: W tortownicy 24 cm układam papier do pieczenia
Dorota Smakujełyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli na polewę: 70 g masła 50 g cukru pudru – 5 łyżek 2 łyżki kakao 3 łyżki mleka 1 płaska łyżeczka żelatyny Link do filmiku z przepisem na: Babka piernikowa Przygotowanie: Do mąki dodaję przyprawę do piernika, kakao, szczyptę soli, sodę oraz proszek do pieczenia i mieszam. Do miski wybijam(...)ciasta dodaję stopniowo mąkę i maślankę, i miksuję do momentu aż nie będzie grudek. Tak przygotowanie ciasto przekładam do foremki (foremkę wcześniej wysmarowałam tłuszczem i oprószyłam mąką), i piekę babkę. Foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C na drugą od dołu półkę i piekę około 50 minut, do suchego patyczka. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez
Uwaga Babcia Gotuje