ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:1200/2705)

Sernik z wiśniami 173

minut  , całość ok. 1 godziny Temp. pieczenia : spód 190 C , całość 180 C Składniki: Spód 200 g mąki pszennej 100 g masła mocno schłodzonego 2 żółtka 4 łyżki gęstej śmietany   Masa serowa: 1 kg sera tłustego ( użyłam 4 kostek sera po 250 g ) 500 g wiśni bez pestek 200 g cukru  100 g masła(...)Sposób wykonania : Spód: Mąkę przesiać na stolnicy. Dodać żółtka, śmietanę i masło. Razem wszystko posiekać. Zagnieść ciasto , uformować kulę i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po wyznaczonym czasie,ciasto wyjąć i rozwałkować , po czym ułożyć na dnie tortownicy i ponakłuwać widelcem. Piec ok. 25 minut w temp. 190 C ( ciasto ma się zmienić kolor na złoty) Masa serowa

Różne smaki w kuchni
Shrek 131

pięknie zielone ciasto, prawdziwy Shrek w całej krasie. Z dodatkiem delicji, u mnie dzisiaj o smaku wiśniowym, bo wiśniowy fajnie kontrastuje z zielonym. Orzeźwiające i lekkie, takie najbardziej lubimy. Kto jeszcze nie próbował musi nadrobić zaległości! Biszkopt: 5 jaj 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa(...)ubijać, aż masa będzie sztywna. Następnie dodawać po żółtku i ubijać dalej. Mąki i proszek do pieczenia przesiać. Wsypać do masy jajecznej i powoli wymieszać, pod koniec mieszania wlać olej i delikatnie wymieszać szpatułką lub mikserem na niskich obrotach. Ciasto wlać do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Masa

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Rolada bezowa Dakłas – przepyszny i efektowny deser 54

rozsmaruj na dużej prostokątnej blaszce (około 40x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Bezę piecz około 25 minut z termoobiegiem. Upieczoną bezę wyjmij z piekarnika i odstaw na kilka minut. Następnie na blacie rozłóż papier do pieczenia i na niego przełóż bezę, odwracając ją go góry dnem. Z góry delikatnie ściągnij papier(...)podawać od razu po przygotowaniu lub odłożyć na godzinę do lodówki, aby krem zrobił się bardziej stabilny. Rolada bezowa Dakłas – przepyszny i efektowny deser Zobacz inne przepisy na ciasta z bezą: Ciasto Maria Antonina – piękny deser na wyjątkowe okazje Tort bezowy – prawdziwa uczta dla podniebienia Ciasto Paź Królowej – ciasto czekoladowe z kremem ananasowym i bezą Szarlotka na kruchym cieście

e-PrzepisyKulinarne
Domowy chrupiący bochenek 86

Zwykle same zagniatały ciasto i wyjmowały z pieca bochenek, który wspaniale smakował. Niestety, później nadeszła era wielkich piekarników,. Teraz jednak znów zależy nam na tym, by jeść smacznie i zdrowe pieczywo. Oczywiście i takie można dostać w sklepach. Jednak równie pyszne, a o wiele tańsze możemy bez problemu(...)jest upieczony? Zastosuj sprawdzony sposób z patyczkiem: nakłuj nim bochenek i wyjmij. Suchy patyczek oznacza, że chleb jest gotowy. Na koniec drożdże – bo przygodę z pieczeniem chleba w domu najlepiej jest zacząć od drożdżowych wypieków. Do tego zadania nadają się zarówno świeże, jak i suszone.Warto pamiętać, że opakowanie drożdży suszonych

Wymiar Zdrowia
Domowy chrupiący bochenek 96

Zwykle same zagniatały ciasto i wyjmowały z pieca bochenek, który wspaniale smakował. Niestety, później nadeszła era wielkich piekarników,. Teraz jednak znów zależy nam na tym, by jeść smacznie i zdrowe pieczywo. Oczywiście i takie można dostać w sklepach. Jednak równie pyszne, a o wiele tańsze możemy bez problemu(...)jest upieczony? Zastosuj sprawdzony sposób z patyczkiem: nakłuj nim bochenek i wyjmij. Suchy patyczek oznacza, że chleb jest gotowy. Na koniec drożdże – bo przygodę z pieczeniem chleba w domu najlepiej jest zacząć od drożdżowych wypieków. Do tego zadania nadają się zarówno świeże, jak i suszone.Warto pamiętać, że opakowanie drożdży suszonych

Wymiar Zdrowia
Letnia tarta prowansalska, Bóbrka-Trzcinica-Stępina 187

łyżeczek proszku do pieczenia wystarczy tylko ½ łyżeczki sody – ciasto wyrosło pięknie). Podkład musi być dość gruby (i taki jest), bo składników nadzienia jest dość dużo. W wersji wegetariańskiej z mozzarellą i serem żółtym. Smacznego! Składniki na sos: 1 puszka pomidorów + 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub innych ulubionych Składniki umieść w małym garnku i duś bez przykrycia ok. kwadransa(...)bazylia opcjonalnie: 1 kulka drobno pokrojonej mozzarelli, 2-3 łyżki startego żółtego sera Wyłóż blachę folią aluminiową, posmaruj oliwą, ułóż na niej bakłażana i cukinię, posyp pieprzem i solą. Piecze przez ok. kwadrans w temperaturze ok. 170°C stopni.  Rozgrzej olej i podsmaż pora i czosnek – kilka minut, aż por zmięknie. Odłóż na talerzyk. W tym samym garnku podduś

Qlinarnie i Qlinarnie
ROGALIKI HOKKAIDO - NA MĄCE ORKISZOWEJ Z DYNIĄ 175

więc dzisiaj przetestowałam przepis , który już od jakiegoś czasu czekał...I test wypadł celująco ! Rogaliki są po prostu CUDOWNE !  Bardzo kruche, delikatne, maślane, ciasto- a'la francuskie i ten cudowny zapach podczas pieczenia. Cudo, cudo, cudo ... :-) Bardzo mocno polecam ! Po naszych pozostało tylko wspomnienie i cudowny aromat... :-))) Składniki: - 200g dyni Hokkaido ( lub innej) surowej, startej na drobnej tarce(...)wcale) + konfitura do nadziewania ( u mnie powidła bez cukru i konfitura wiśniowa ) Wszystkie składniki zagnieść razem. Można schłodzić wówczas lepiej się rozwałkuje, ale nie trzeba. Ciasto dzielimy na 2 części rozwałkowujemy na blacie, podsypując mąką. Ja wyklejam blat folią spożywczą , podsypuję mąką, nakładam folię lub worek i wałkuję ( wtedy ciasto się nie klei). Bardzo fajnie się rozwałkowywało. Uformować koło

Smaczne Zdrowe
Maślane bułeczki przytulone z powidłami śliwkowymi 38522

kruszonką . U mnie niestety kruszonka zastrajkowała! Niespodziewanie skończył mi się cukier, pogoda za oknem nie zachęcała do spaceru zakupowego - był sztorm nad morzem - tak więc musiałam obyć się bez kruszonkowego wykończenia... Ale nic to! Bułeczki i tak wyszły pyszne. Choć delikatnie pomajstrowałam przy oryginalnym przepisi e.   Składniki na 12 bułeczek na blachę o wymiarach LxW 30x20cm lub lekko(...)śmietany 18%  1 jajko + 1 żółtko - żółtko zostało mi po oddzieleniu od białka przeznaczonego do smarowania bułeczek przed pieczeniem 70g cukru pudru - pierwotnie było 40g zwykłego cukru, ale że nie robiłam kruszonki, postanowiłam więcej dołożyć słodyczy do ciasta; o braku zwykłego cukru w domu już wspominałam... 1 mały cukier wanilinowy (16g) - nie miałam esencji waniliowej CIASTO: 600g mąki

Grunt to przepis!
BISZKOPT BAMBUSOWY Z KREMEM I GALARETKĄ (keto, bez glutenu i cukru) 101

opcjonalnie – można pominąć) 35-40 g budyniu waniliowego bez cukru (proszku) 40 g błonnika bambusowego/mąki bambusowej   10 g izolatu białkowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem 300 g jogurtu naturalnego skyr 150 g mascarpone 60 g erytrolu  lub innego słodzika Galaretka 2 galaretki truskawkowe bez cukru (łącznie 28 g proszku) 700 g wody(...)lekko przestudzoną masę serową. Wszystkie składniki powinny się połączyć w jednolitą puszystą masę. Ciasto delikatnie przelać do tortownicy lub blaszki, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 150° C (termoobieg) i piec przez ok. 40-45 minut. Gotowe ciasto odstawić do wystudzenia. Krem Gdy ciasto wystygnie należy przygotować krem ubijając wszystkie składniki: mascarpone, jogurt naturalny skyr (należy z niego odlać

Ola la LCHF
CIASTO BOUNTY PRZEŁOŻONE KREMEM Z NUTELLI + FILMIK 63

Ciasto bounty jest nadzwyczaj smaczne w dodatku przełożone kreme z nutelli. Polecam przepis.         CIASTO :  5 jajek  szczypta soli  1/2 szklanka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 szklanka mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia  2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej       MASA(...)pieczenia, pół szklanki mąki pszennej tortowej, 2 łyżki ciemnego kakao, 1 łyżka mąki ziemniaczanej. Ucieramy delikatnie szpatułką i wsypujemy mąki. Blaszkę 25 na 35 cm, wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.Równo je rozsmarowujemy. Biszkopt piekę 35 minut, temperatura 180 *C, funkcja termoobieg lub góra/dół.  Gdyby zaczął się przypiekać można go piec

Kulinarne Fantazje Marioli
Racuszki z jabłkami 51

Prosty przepis na puszyste racuchy bez drożdży. Idealne na śniadanie lub kolację. Składniki 2-3 jabłka 2 szklanki mąki 2 jajka 0,5 l mleka

Wasze Przepisy
Trufle czekoladowe na patyczkach 202

_________________________________________________________________________________ Trufle czekoladowe na patyczkach to bardzo fajna alternatywa dla cukierków, ciastek, czy innych kupnych słodkości. U mnie w domu przeważają domowe ciasta, desery i inne wypieki

Kuchnia Paulettes
Pischinger 215

Wspaniały smak, który przypomina mi czasy dzieciństwa , gdzie wielkim rarytasem był torcik wedlowski :) Pamiętacie ten smak ? Przepis znalazłam w świetnej książeczce " Ciasta i desery czekoladowe". Przeglądając

Różne smaki w kuchni
Ciasto na pizze bez drożdży 354

Jeśli nie masz czasu czekać aż drożdżowe ciasto na pizzę wyrośnie, jesteś głodny tu i teraz, masz alternatywę w postaci tego przepisu. Ciasto wyrabia się bardzo

Ditecz
Drożdżówki – brioszki (Brioche) z makiem i kremem budyniowym 106

mikserem na niższych obrotach. Dodać kolejne jajo, zwiększając obroty, a gdy się wymiesza z ciastem wrzucić ostatnie jajo. Wyrabiać ręcznie, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (około 10-15 minut) lub przy pomocy robota z hakiem do ciasta drożdżowego (trochę krócej ok. 8-10 minut). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 90 minut(...)żarówką). Wyjąć masło z lodówki. Po około 90 minutach dodawać partiami średnio miękkie masło do ciasta (najpierw po kawałku), miksując na średnich obrotach. Stopniowo zwiększać ilość masła, w miarę jak szybciej będzie się ono łączyć z ciastem. Miksować tylko do połączenia składników, nie dłużej. Ciasto przykryć folią spożywczą i schować na noc do lodówki. Aby zrobić krem budyniowy , należy wlać

Moja Delicja
Krucha tarta z cynamonowymi jabłkami i budyniem 152

przepis na kruche ciasto z budyniem i morelami. Z racji tego, że moreli akurat nie miałam, a w ręce wpadła mi siatka cudownie kwaśnych jabłek, powstała waniliowa tarta jabłkowa. Ciasto jest idealnie kruche, budyń nadaje słodyczy, a owoce są mięciutkie i cudownie pachną cynamonem. Zapach i smak tarty jest tak kuszący, że ostała się na talerzu zaledwie przez kilka minut(...)pół na pół ze zwykłą pszenną) 125g masła 60g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka śmietany 1 łyżka lodowatej wody 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia doatkowo 2 budynie waniliowe lub śmietankowe ( jeśli są bez cukru należy dosłodzić wedle uzania) 600 ml mleka 4-5 kwaśnych jabłek cynamon brązowy cukier SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia

DefinicjaSmaku
Drożdżówki – brioszki (Brioche) z makiem i kremem budyniowym 190

lodówki. Ciasto wyłożyć na stolnice oprószoną mąką, rozwałkować w kształt kwadratu o boku 35 cm (grubość ok. 0,5 cm). Rozsmarować krem budyniowy (jeśli zrobiły się grudki, zmiksować blenderem na gładko). Na kremie rozłożyć równomiernie masę makową. Zwinąć w roladę. Zlepić końcówki. Pociąć na 2,5 cm plastry, które następnie układać na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia, nacięciem(...)odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg). Wyrośnięte drożdżówki ponownie posmarować jajkiem i piec w środkowej części piekarnika około 15-20 minut na złoty kolor (po ok. 8-10 minutach sprawdzić czy bułeczki się nie przypalają, jeśli tak to zmniejszyć temperaturę i skrócić czas pieczenia). Upieczone drożdżówki przełożyć na kratkę

Moja Delicja