ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:1197/2705)

Muffinki dyniowe 191

szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki drobnego cukru 1 szklanka tartej dyni Jajka rozmieszać miotełką, połączyć z olejem i mlekiem. W drugiej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, cukier i tartą dynię. Mokre składniki połączyć z suchymi i dokładnie wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami i napełnić ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury

kuchnia doski
Drożdżowa strucla orzechowa 168

cukru, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż rozczyn podwoją objętość . W misce umieszczamy pozostałe składniki, powoli wlewamy rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy mikserem (spiralne końcówki), aż utworzy gładką, elastyczną kulkę (naciśnięte palcem odkształci się). Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można dosypać 1 łyżkę mąki i ponownie wyrobić. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość(...)białko Składniki (bez białka) na nadzienie dokładnie mieszamy. Białko ubijamy na sztywną p i a nę i delikatnie łą c zymy z ma s ą. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na prostokąt o  krótszym boku długości naszej formy. Ciasto smarujemy nadzieniem orzechowym. Zwijamy jak roladę. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy struclę i ostawiamy

Chocolate Muffin Blog
Kapuśniaczki z Dzikowca – kuchnia podkarpacka 293

jest podobna, efekt końcowy bywa bardzo różny, dlatego mimo że kapuśniaczki piecze się w całej Polsce, jest to danie lokalne, które ma swoje charakterystyczne cechy związane z regionem, który reprezentuje. W mikroregionie Płaskowyżu Kolbuszowskiego, w miejscowościach rozsianych na skraju dawnej Puszczy Sandomierskiej, od pokoleń piecze się kapuśniaczki w cieście drożdżowym. Do farszu używa się kapusty kiszonej, którą najpierw się gotuje(...)jest forma. Lasowiackie gospodynie rozwałkowują ciasto, wycinają z niego kółka jak na pierogi i po wypełnieniu farszem zbierają brzegi do środka, ściskają, a następnie obracają. Powstaje niewielka drożdżowa kula o cienkim cieście, wypełniona kapuścianym farszem. W tym regionie do kapusty nie dodaje się grzybów. Charakterystyczny jest też smak drożdżowego ciasta. Nie jest to typowe ciasto wytrawne. Dodaje się do niego

Trzeci talerz
Ciasto Jamajka 215

tarce. Trafiłam na ciasto Jamajka na  tym  blogu, troszkę je zmieniłam m.in. nie dodawałam serka mascarpone, bo go akurat nie miałam ale mimo jego braku wyszło rewelacyjne. Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 budyń czekoladowy bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Warstwa bananowa: 5-6 dużych bananów(...)białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, ubijać dalej. Następnie dodać żółtka i miksować jeszcze chwilę. Mąkę, kakao,budyń, proszek do pieczenia przesiać, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Wystudzony biszkopt przekroić na pół. Jedną połowę posmarować dżemem. Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wody i pozostawić

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Tort Szwardzwaldzki 113

biszkoptowy 1/2 szklanki śmietany 30% schłodzonej 1 łyżka cukru pudru kilka wiśni kandyzowanych lub malin Przygotować biszkopt. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Mąkę i kakao, sodę, przesiać, odłożyć. Piekarnik nagrzać do 165 st. (bez termoobiegu). Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne żółtko. Białka ubić na sztywno, po koniec(...)drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesiane mąki, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 min (do suchego patyczka). Od razu po upieczeniu, wyjąć z piekarnika, w formie zrzucić na podłogę z wysokości około 60 cm, ponownie wstawić

moj przepis na
Tort Szwardzwaldzki 109

biszkoptowy 1/2 szklanki śmietany 30% schłodzonej 1 łyżka cukru pudru kilka wiśni kandyzowanych lub malin Przygotować biszkopt. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Mąkę i kakao, sodę, przesiać, odłożyć. Piekarnik nagrzać do 165 st. (bez termoobiegu). Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne żółtko. Białka ubić na sztywno, po koniec(...)drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesiane mąki, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 min (do suchego patyczka). Od razu po upieczeniu, wyjąć z piekarnika, w formie zrzucić na podłogę z wysokości około 60 cm, ponownie wstawić

moj przepis na
Tort Szwardzwaldzki 179

biszkoptowy 1/2 szklanki śmietany 30% schłodzonej 1 łyżka cukru pudru kilka wiśni kandyzowanych lub malin Przygotować biszkopt. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Mąkę i kakao, sodę, przesiać, odłożyć. Piekarnik nagrzać do 165 st. (bez termoobiegu). Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne żółtko. Białka ubić na sztywno, po koniec(...)drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesiane mąki, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 min (do suchego patyczka). Od razu po upieczeniu, wyjąć z piekarnika, w formie zrzucić na podłogę z wysokości około 60 cm, ponownie wstawić

moj przepis na
Tort Szwardzwaldzki 390

biszkoptowy 1/2 szklanki śmietany 30% schłodzonej 1 łyżka cukru pudru kilka wiśni kandyzowanych lub malin Przygotować biszkopt. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Mąkę i kakao, sodę, przesiać, odłożyć. Piekarnik nagrzać do 165 st. (bez termoobiegu). Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne żółtko. Białka ubić na sztywno, po koniec(...)drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesiane mąki, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 min (do suchego patyczka). Od razu po upieczeniu, wyjąć z piekarnika, w formie zrzucić na podłogę z wysokości około 60 cm, ponownie wstawić

moj przepis na
Ciasto pomarańczowe 292

mnie zajęło to ok. 20 minut, w tym czasie można już zacząć przygotowywać ciasto. Odstawiamy do przestudzenia. Margarynę i jajka wyciągamy wcześniej z lodówki, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka ubijamy na gęstą, błyszczącą pianę z połową ilości cukru. Piana powinna wyglądać jak na bezę – ma być sztywna, a kiedy rozetrzemy odrobinę między palcami, nie powinno w niej być(...)być widać małe grudki margaryny, nie należy się tym przejmować. Do masy przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy krótko do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy ubitą pianę z białek, należy ją delikatnie wmieszać silikonową szpatułką. Ubita piana sprawia, że ciasto jest puszyste i dobrze napowietrzone, dlatego nie należy go na tym etapie zbyt długo mieszać – jedynie

Ciastkozercy
Piegusek Królewski 181

możliwych). Jeśli tęsknicie już za smakiem Bożanorodzeniowych makowców to będzie godne ich preludium. Najlepsze na 2,3 dzień. Składniki na ciasto pieguskowe: 9 jaj 1 1/3 szklanki cukru 1 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 220 g sparzonego i zmielonego dwukrotnie maku 130 g drobno posiekanych orzechów włoskich 60 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady 2 łyżki(...)stopniowo dodając cukier aż powstanie lśniąca beza. Dodajemy po jednym żółtku, miksując na najniższych obrotach.  Dodajemy stopniowo mielony mak, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie, ale lekko mieszamy. Pod koniec dodajemy orzechy, skórkę pomarańczową, wiórka i czekoladę- mieszamy.  Wykładamy do blachy 25x 36 cm .  Pieczemy 50-55 minut w temp. 180 stopni

Domowe ciasta
Chleb fendu w majowej piekarni 120

Fendu znaczy "rozdzielony, przełamany", co widać na zdjęciach. Pieczono go z ciasta chlebowego charakterystycznego dla francuskiego chleba wiejskiego czyli pain de campagne. Przygotowując ciasto na ten chleb użyłam po raz pierwszy w tym celu mój nowy nabytek - mikser planetarny. Mimo niesamowitych rekomendacji tego urządzenia, okazało się, że ręcznie lepiej wyrabiam ciasta chlebowe tak zwarte jak to na fendu 😔 Przyznaję(...)momentu połączenia- 1 minutę. Zostaw ciasto na 20 minut, aby odpoczęło. Dodaj sól i drożdże i kontynuuj mieszanie na niskiej lub średniej prędkości, aż ciasto osiągnie średni poziom rozwoju glutenu – powinno to zająć 3 – 4 minuty. Przenieś ciasto do naoliwionego pojemnika – najlepiej niskiego, szerokiego, aby ciasto można było złożyć bez wyjmowania go z pojemnika. Fermentuj je w temperaturze pokojowej

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto kakaowe z bezą 205

miksując, dodać wodę- ubijać dalej, następnie dodawać po jednym żółtku - miksować do połączenia się piany  z żółtkami. Dodać olej i przesianą, stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie. Piec około 30 minut w 180*C. Pozostawić  do ostygnięcia. Żółtka rozmieszać z cukrem. Dodajemy szklankę mleka i budynie. Wszystko dokładnie mieszamy. Pozostałą szklankę mleka zagotowujemy i dodajemy(...)Krem dzielimy na dwie części,  Biszkopt wykładamy na blaszkę smarujemy połową kremu. Przykrywamy drugim blatem biszkopta i smarujemy pozostałym kremem.  układamy bezy - jeśli są te większe trochę kruszymy w rękach. Posypujemy ciasto. Roztopioną i wystudzoną czekolada i krówką polewamy ciasto. Ciasto chłodzimy

Garnkowe fanaberie
Ciasto z musem z rabarbaru 43

Pyszne i pięknie prezentujące się wiosenne ciasto, które smakuje każdemu :) I to pomimo tego, że mamy tu szpinakowy biszkopt...;) Ale oczywiście szpinaku nie czuć w nim wcale, za to kolor jaki ów szpinak daje jest po prostu obłędny! Tak soczystą i wręcz bijącą po oczach zieleń uzyskacie dzięki świeżemu szpinakowi. Natomiast mus rabarbarowy, to jeden z pyszniejszych musów jakie jadłam(...)się ze słodkim biszkoptem. Ciasto jest lekkie, świetnie się kroi i jest prawdziwą ozdobą stołu :) Polecam! Biszkopt : 4 duże jajka 140 g cukru 220 g mąki pszennej tortowej 125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego ( pół szklanki ) 100 g świeżego szpinaku baby 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Mus rabarbarowy : 650 g rabarbaru - waga samych łodyg, bez liści i końcówek

Opowieści z piekarnika
Ciasto kruche z borówkami na puszystej piance 108

łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto zagniatamy. Najpierw mąkę z proszkiem i margaryną, następnie dodajemy żółtka i cukier. Ciasto dzielimy na 3 części. 70 % wykładamy na blaszkę ( u mnie okrągła tortownica o średnicy 21 cm.) wcześniej pokrytą papierem do pieczenia. Sam spód zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.  Pozostałe 30 % dzielimy na 2 części. Jedną jasną(...)budyniu śmietankowego bez cukru 0,25 szklanki oleju Białka ubić na puszystą pianę. Dodać cukier dalej ubijając. Następnie wsypać proszek budyniowy. Na koniec dolać olej cały czas mieszając.  OSTATNIA PROSTA Na podpieczony i wystudzony spód wykładamy część borówek, zalewamy pianką i posypujemy resztą borówek. Z zamrażalnika wyjmujemy 2 części ciasta, jasne i ciemne. Ścieramy na tarce o grubym

Mój Smak na Życie
Muffinki czekoladowe z dżemem truskawkowym 210

domowe słodkie pieczenie. Składniki: 1¾ szklanki mąki 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 2 czubate łyżki kakao dobrej jakości ½ szklanki cukru 10 g cukru waniliowego, cukru wanilinowego (opakowanie) lub 2 łyżeczki zapachu waniliowego 1/3 szklanki oleju ¾ szklanki mleka lub wody kilka łyżeczek dżemu truskawkowego Jamar Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Mieszamy(...)misce wszystkie składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier i cukier waniliowy. Dodajemy roztrzepane widelcem jajka oraz resztę składników, czyli olej i mleko/wodę, mieszamy. Jeśli zostaną jakieś grudki, nie przejmuj się, muffinki dzięki temu będą bardziej wilgotniejsze. Formę na muffinki wykładamy papilotkami, można użyć silikonowych foremek. Nakładamy łyżkę ciasta, trochę dżemu, resztę ciasta do ok. 3/4 wysokości

Zasmakuj Kuchni