ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:1173/2705)

Sernik "Krówka" - bardzo prosty, pieczony sernik z dodatkiem ganache i orzechów. 340

bardzo łatwy, i ośmielę się stwierdzić - nie do zepsucia. Spód tworzą herbatniki i masło, masę serową zrobimy w ciągu kilku minut, a delikatne i długie pieczenie sprawi, że ciasto fenomenalnie się uda. Całość muśnięta ganache z dodatkiem masy krówkowej i solonych orzeszków, doprowadzi do tego, że można zatracić się w łakomstwie. Brzmi kusząco? To do dzieła! Sernik "Krówka" - przepis(...)sekund, by dobrze się wchłonęło, dopiero dodać kolejne. Masę wylać na herbatniki.  Sernik wstawić do nagrzanego pieca w 180 stopni na 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez jeszcze 100 minut. Łącznie pieczemy 2 godziny. PIECZEMY BEZ TERMOOBIEGU. Studzić przy uchylonych drzwiczkach. Gdy sernik jest już chłodny, przygotować polewę.  W rondelku umieścić pół

Poezja Smaków - blog kulinarny
Chleb żytni z ziarnami na zakwasie 213

być otręby mieszane, mogą być tylko pszenne 1 płaska łyżeczka soli zakwas 600ml ciepłej (ale nie gorącej) wody łyżeczka oliwy+ łyżeczka ziaren słonecznika do wysmarowania i wysypania formy do pieczeni Przepis na zakwas: 50g mąki żytniej po 1 płaskiej łyżce ziaren słonecznika, siemienia lnianego, płatków owsianych, otrębów pszennych 50ml wody Wszystkie składniki na zakwas wymieszać dokładnie. Masę przełożyć do szklanego(...)miski lub garnka wsypać wszystkie suche składniki i je wymieszać. Zakwas wymieszać z ciepłą (ale nie gorącą) wodą i dokładnie wymieszać na kleistą masę bez grudek. Do słoika odłożyć 3-4 łyżki tego ciasta (to jest zakwas na kolejny chleb), przykryć folią aluminiową i wstawić słoik do lodówki. Masę chlebową przełożyć do keksówki o długości ok. 25cm, wcześniej wysmarowanej

Dietolog
Ulubione pierniczki moich dzieci 144

zagniatamy ciasto. Ciasto będzie się lekko lepić (tak ma być).  Miskę z ciastem wkładamy do lodówki na około 10-15 min. Po tym czasie ciasto będzie się już nadawać do pracy, przestanie się lepić, będzie miękkie i plastyczne. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Podsypujemy mąką blat lub matę. Odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy(...)ręką na grubość około 4-5 mm. Grubsze pierniczki są miękkie i puszyste, jeśli zrobicie cieńsze takie nie wyjdą. Wycinamy dowolne kształty. Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 8-10 min. Czas może być różny w zależności od piekarnika. Pierniczki należy obserwować, kiedy zrobią się puszyste i lekko złociste (najlepiej sprawdzić spód

Słodkie okruszki
Tarta jabłkowo - serowa keto, na orzechowym spodzie 69

laskowych lub włoskich 1/3 szklanki mąki migdałowej 2 łyżki erytrytolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Prażone jabłka: 3 jabłka - u mnie Jonagoldy średniej wielkości 1 łyżka erytrytolu lub innego słodzika 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka budyniu śmietankowego bez cukru Masa serowa: 250 gram serka mascarpone 300 gram śmietanki kremówki(...)śmietanki 30  1/2 opakowania śmietan - fix 2 łyżki erytrytolu 1 łyżeczka cynamonu dodatkowo, do ozdobienia ciasta: 1 duże jabłko pokrojone w plasterki, podduszone w wodzie z cynamonem  Wykonanie: Biszkopt orzechowy: Mąkę migdałową mieszamy w miseczce z orzechami i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,  pod koniec ubijania dodajemy

Kronika Piekarnika
Szarlotka niezawodna 377

jest mało wymagająca, a jak mamy dobry przepis na ciasto, to zawsze się uda. Prezentuję taki własnie przepis. SKŁADNIKI 1 kg. jabłek 1/2 kg. mąki pszennej 1 margaryna 1 łyżka smalcu 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4  szklanki cukru Cukier waniliowy łyżeczka cynamonu 5 żółtek Na bezę białka z pięciu jajek i pół szklanki cukru. WYKONANIE Jabłka obrać

W kuchennym oknie Ewy
Szarlotka z bezą (pianką) 697

masła 3 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: Jabłka powinny być twarde i słodko-kwaśne. W razie potrzeby do smaku można dodać odrobinę cukru i soku z cytryny. 8 średnich jabłek (użyłam Jonagold) 1 łyżka cynamonu Beza: 2/3 szklanki cukru 5 białek szczypta soli Przygotowanie: Spód: Mąkę przesiać do miski i dodać(...)większa), zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Blaszkę o wymiarach około 22 x 32 wysmarować delikatnie masłem. Większą część ciasta rozwałkować, wylepić nim blaszkę i ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika na około 10 minut, aż się przyrumieni. Nadzienie: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, na dużych oczkach. Dodać cynamon

Oryginalny smak
Pleśniak razowy z jabłkami i marmoladą z pigwy 204

lubić - dwie warstwy kruchego ciasta, bezowa pianka i świeże, sezonowe owoce. Dziś zapraszam na moją jesienną wariację pleśniaka z jabłkami i marmoladą z pigwy. Ciasto kruche jest wyjątkowe i w smaku, bo w połowie upieczone z mąki orkiszowj pełnoziarnistej i posiada super kruchą strukturę. Do tego podwójna porcja błonnika. Lekkie jak piórko, świetnie się porcjuje, a smakuje naprawdę obłędnie! Jeśli(...)przepis! Bardzo polecam! Składniki: 400 g mąki (200 g orkiszowej 630+ 200 g orkiszowj pełnoziarnistej) 200 g masła 4 łyżki cukru pudru   1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka Beza: 4 białka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny dodatkowo: 1 kg jabłek 2 łyżki cukru sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka cynamonu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta cytrynowa z bezą włoską 270

łyżka mąki ziemniaczanej 120g masła na bezę włoską: 2 białka 150g cukru około 1/4 szklanki wody  Do mąki dodać jajko, cukier i posiekane zimne masło. Zacząć wyrabiać ciasto, a kiedy zacznie przypominać kruszonkę dodać wodę. Szybko wyrobić ciasto, owinąć folią i spłaszczyć. Schłodzić w lodówce przez ok. 40 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę o średnicy 26cm, ponakłuwać(...)lodówce. Wstawić do nagrzanego do 180 o C piekarnika i piec do zrumienienia, około 16-20 minut. Jeśli na środku powstanie bąbel, otworzyć piekarnik, przekłuć i piec dalej. Wystudzić. Kiedy ciasto stygnie, przygotować krem. Cytrusy wyparzyć a następnie porządnie wytrzeć. Z cytryn zetrzeć skórkę, wycisnąć sok (również z pomarańczy). Dodać żółtka, jajka, cukier i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać wszystko rózgą. Przelać

Pudełko rozmaitości
Kruche kwiatuszki z orange curd 96

pieczenia  Orange curd: 200ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego skórka utarta z jednej wyparzonej pomarańczy 1 jajko 3 żółtka 150g masła 82% 150g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej dodatkowo cukier puder Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do misy robota, dodajemy szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. Wrzucamy żółtka, posiekane zimne masło oraz odmierzoną ilość cukru. Zagniatamy szybko gładkie ciasto(...)mąkę ziemniaczaną. Krem odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok 4mm, wycinamy foremką kwiatki i przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. W połowie ciastek wycinamy w środku okrągłą dziurkę. Ciastka pieczemy ok 10-12 minut- do lekkiego zrumienienia w temp. 180st.C. Zimne ciastka „bez dziurki” smarujemy odrobiną kremu i przykładamy drugim

Kuchnia w czekoladzie
Pełnoziarnisty bananowiec kakaowy z pestkami dyni 91

Ciasta bananowe, są ultra smacznymi ciastami! Z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, kakao i pestkami dyni to totalna rewelacja! Składniki: 2 jaja 10 ml oleju rzepakowego 50 g erytrytolu 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej 20 g kakao 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g banana bez skórki 20 g pestek dyni Sposób przygotowania: Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę

Truskawkowa Fiesta
Ciasto pełnoziarniste z orzeszkami w karmelu i chipsami bananowymi 104

Orzeszki w karmelu? Smak dzieciństwa! Chipsy bananowe? Powiew egzotyki! Ciasto z dodatkiem orzeszków ziemnych w karmelu oraz chipsami bananowymi od Hebar to czad! Składniki: 2 jaja 50 g erytrytolu 10 ml oleju rzepakowego 120 g banana bez skórki 50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia aromat 20 g orzeszków ziemnych w karmelu 20 g chipsów

Truskawkowa Fiesta
Majonezowe bułeczki – delikatne i mięciutkie 114

Majonezowe bułeczki – delikatne i mięciutkie Dziś mam dla Was przepis na pyszne domowe bułeczki. Bułeczki majonezowe. Tak, dobrze czytacie. Do ciasta dodałam majonez. Dlaczego? Dzięki temu dodatkowi bułeczki są bardziej mięciutkie i dłużej zachowują swoją świeżość. Majonez nie jest wyczuwalny w smaku Polecam i Wam ten prosty przepis na pyszne domowe bułeczki z majonezem. Miłego dnia moi drodzy Składniki(...)razie potrzeby dodając mąkę. Z ciasta formujemy a la kulę, Uwaga! Ciasto ma być delikatnie (!) lepiące. Ciasto odstawiamy pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie delikatnie podsypujemy ręką mąką, krótko wyrabiamy ciasto i odrywamy kawałki formując z nich małe bułeczki (7-8 sztuk). Bułeczki układamy w odstępach na blaszce wyłożone papierem do pieczenia. Zostawiamy przykryte ściereczką

Słodkie okruszki
Ciasteczka francuskie z budyniem 114

składników. A skoro już jesteśmy przy temacie ciasteczek to koniecznie spróbujcie ciasteczka z jabłkami. Ciasteczka francuskie z budyniem składniki Ciasteczka francuskie z budyniem przepis Ciasto francuskie na ok. 20 minut przed przygotowaniem wyjmujemy z lodówki. Ciasto musi być elastyczne, aby dało się uformować z niego ciasteczka. Następnie wykrawamy z niego kwadraty o boku o długości ok. 10 cm. Budyń przygotowujemy(...)mieszamy, aby nie zrobił się kożuch na górze. Na każdy kwadrat ciasta francuskiego kładziemy odrobinę budyniu. Brzoskwinie odsączamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kładziemy na budyń i rogi zwijamy do środka. Ciasteczka pieczemy przez ok. 20 minut minut w temperaturze 190 st. C z termoobiegiem lub 210 st. C bez termoobiegu. Smacznego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chlebek pszenno-orkiszowy, przepyszny 196

pozostałą wodę, sól, nasiona i płatki owsiane. Wyrobić ciasto jak każde ciasto drożdżowe. Ciasto musi być gładkie i sprężyste. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie jeszcze raz ugnieść ciasto. Włożyć ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej ziarnami lub płatkami owsianymi. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu posmarować ciasto pędzelkiem, ciepłą wodą z odrobiną soli i obsypać ziarnami(...)pozostałe składniki oprócz ziaren, wyrabiać ciasto, czas 3 minuty, interwał dodać mieszanką ziaren, wyrobić ciasto, czas 1 minuta, interwał zostawić do wyrośnięcia reszta jak wyżej. Wykonanie w automacie do pieczenia chleba Wszystkie składniki dodać do naczynia. Nastawić na piecznie podstawowe, wielkość duży chleb, mocno wypieczony. Pozostaje już tylko czekać na pyszny chlebek. Bez obaw powiem pyszny, rewelacyjny chlebek

Kuchnia Pokoleń