ciasto bez pieczenia - 40061 przepisów (strona:1177/2671)

Najlepsze przekąski na podróż samochodem – na słono i na słodko 49

wyjazd zrobi się sama! Po pieczeniu, oprósz je świeżo mieloną solą. Ślimaczki z ciasta do pizzy Przygotuj gotowy blat ciasta do pizzy, wysmaruj go serkiem śmietankowym i rozłóż równomiernie pokrojoną szynkę. Posyp całość suszoną natką pietruszki i zwiń ciasto w rulon. Pokrój na mniejsze kawałki. Gotowe ślimaczki ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego(...)opakowanie gotowego ciasta francuskiego, garść malin i mały serek homogenizowany waniliowy. Owoce dokładnie rozgnieć widelcem, a następnie dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Najlepiej je zagotować i odstawić. Na blacie ciasta francuskiego rozsmaruj najpierw serek, potem wyłóż owoce i podziel na równe paski. Następnie zwiń na dwa razy gotowy pasek i dobrze zlep brzegi. Możesz też zrobić kieszonki z ciasta francuskiego, czyli

Rozdomowiona
PROSTE CIASTO CYTRYNOWO-JOGURTOWE 166

wszystko zawarte jest w nazwie... proste... cytrynowe.... z dodatkiem jogurtu i baaardzo smaczne. Bez kremu, dżemu, owoców, zupełnie zwyczajne, takie do popołudniowej herbatki.  Wilgotne - przez dodanie oleju, delikatne od jogurtu i pachnące skórką cytrynową... Składniki: 2 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1 łyżka drobno startej skórki z cytryny 3/4 op. jogurtu(...)mieszamy z proszkiem do pieczenia. Cukier ubijamy z jajkami, wanilią, dodając po kolei porcjami jogurt grecki, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej oraz otartą skórkę z cytryny i aromat cytrynowy. Dokładnie mieszamy.Przelewamy do nie dużej foremki (tortownicy), gdyż porcja nie jest zbyt duża. Pieczemy w temp.180-185st ok 50 minut, sprawdzając czy ciasto jest upieczone suchym patyczkiem

Walijskie Pichcenie
Muffinki dyniowe 185

szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki drobnego cukru 1 szklanka tartej dyni Jajka rozmieszać miotełką, połączyć z olejem i mlekiem. W drugiej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, cukier i tartą dynię. Mokre składniki połączyć z suchymi i dokładnie wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami i napełnić ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury

kuchnia doski
Drożdżowa strucla orzechowa 154

cukru, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż rozczyn podwoją objętość . W misce umieszczamy pozostałe składniki, powoli wlewamy rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy mikserem (spiralne końcówki), aż utworzy gładką, elastyczną kulkę (naciśnięte palcem odkształci się). Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można dosypać 1 łyżkę mąki i ponownie wyrobić. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość(...)białko Składniki (bez białka) na nadzienie dokładnie mieszamy. Białko ubijamy na sztywną p i a nę i delikatnie łą c zymy z ma s ą. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na prostokąt o  krótszym boku długości naszej formy. Ciasto smarujemy nadzieniem orzechowym. Zwijamy jak roladę. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy struclę i ostawiamy

Chocolate Muffin Blog
Kapuśniaczki z Dzikowca – kuchnia podkarpacka 285

jest podobna, efekt końcowy bywa bardzo różny, dlatego mimo że kapuśniaczki piecze się w całej Polsce, jest to danie lokalne, które ma swoje charakterystyczne cechy związane z regionem, który reprezentuje. W mikroregionie Płaskowyżu Kolbuszowskiego, w miejscowościach rozsianych na skraju dawnej Puszczy Sandomierskiej, od pokoleń piecze się kapuśniaczki w cieście drożdżowym. Do farszu używa się kapusty kiszonej, którą najpierw się gotuje(...)jest forma. Lasowiackie gospodynie rozwałkowują ciasto, wycinają z niego kółka jak na pierogi i po wypełnieniu farszem zbierają brzegi do środka, ściskają, a następnie obracają. Powstaje niewielka drożdżowa kula o cienkim cieście, wypełniona kapuścianym farszem. W tym regionie do kapusty nie dodaje się grzybów. Charakterystyczny jest też smak drożdżowego ciasta. Nie jest to typowe ciasto wytrawne. Dodaje się do niego

Trzeci talerz
Ciasto Jamajka 201

tarce. Trafiłam na ciasto Jamajka na  tym  blogu, troszkę je zmieniłam m.in. nie dodawałam serka mascarpone, bo go akurat nie miałam ale mimo jego braku wyszło rewelacyjne. Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 budyń czekoladowy bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Warstwa bananowa: 5-6 dużych bananów(...)białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, ubijać dalej. Następnie dodać żółtka i miksować jeszcze chwilę. Mąkę, kakao,budyń, proszek do pieczenia przesiać, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Wystudzony biszkopt przekroić na pół. Jedną połowę posmarować dżemem. Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wody i pozostawić

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Tort Szwardzwaldzki 102

biszkoptowy 1/2 szklanki śmietany 30% schłodzonej 1 łyżka cukru pudru kilka wiśni kandyzowanych lub malin Przygotować biszkopt. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Mąkę i kakao, sodę, przesiać, odłożyć. Piekarnik nagrzać do 165 st. (bez termoobiegu). Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne żółtko. Białka ubić na sztywno, po koniec(...)drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesiane mąki, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 min (do suchego patyczka). Od razu po upieczeniu, wyjąć z piekarnika, w formie zrzucić na podłogę z wysokości około 60 cm, ponownie wstawić

moj przepis na
Tort Szwardzwaldzki 101

biszkoptowy 1/2 szklanki śmietany 30% schłodzonej 1 łyżka cukru pudru kilka wiśni kandyzowanych lub malin Przygotować biszkopt. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Mąkę i kakao, sodę, przesiać, odłożyć. Piekarnik nagrzać do 165 st. (bez termoobiegu). Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne żółtko. Białka ubić na sztywno, po koniec(...)drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesiane mąki, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 min (do suchego patyczka). Od razu po upieczeniu, wyjąć z piekarnika, w formie zrzucić na podłogę z wysokości około 60 cm, ponownie wstawić

moj przepis na
Tort Szwardzwaldzki 172

biszkoptowy 1/2 szklanki śmietany 30% schłodzonej 1 łyżka cukru pudru kilka wiśni kandyzowanych lub malin Przygotować biszkopt. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Mąkę i kakao, sodę, przesiać, odłożyć. Piekarnik nagrzać do 165 st. (bez termoobiegu). Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne żółtko. Białka ubić na sztywno, po koniec(...)drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesiane mąki, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 min (do suchego patyczka). Od razu po upieczeniu, wyjąć z piekarnika, w formie zrzucić na podłogę z wysokości około 60 cm, ponownie wstawić

moj przepis na
Tort Szwardzwaldzki 385

biszkoptowy 1/2 szklanki śmietany 30% schłodzonej 1 łyżka cukru pudru kilka wiśni kandyzowanych lub malin Przygotować biszkopt. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Mąkę i kakao, sodę, przesiać, odłożyć. Piekarnik nagrzać do 165 st. (bez termoobiegu). Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne żółtko. Białka ubić na sztywno, po koniec(...)drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesiane mąki, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 min (do suchego patyczka). Od razu po upieczeniu, wyjąć z piekarnika, w formie zrzucić na podłogę z wysokości około 60 cm, ponownie wstawić

moj przepis na
Ciasto pomarańczowe 279

mnie zajęło to ok. 20 minut, w tym czasie można już zacząć przygotowywać ciasto. Odstawiamy do przestudzenia. Margarynę i jajka wyciągamy wcześniej z lodówki, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka ubijamy na gęstą, błyszczącą pianę z połową ilości cukru. Piana powinna wyglądać jak na bezę – ma być sztywna, a kiedy rozetrzemy odrobinę między palcami, nie powinno w niej być(...)być widać małe grudki margaryny, nie należy się tym przejmować. Do masy przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy krótko do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy ubitą pianę z białek, należy ją delikatnie wmieszać silikonową szpatułką. Ubita piana sprawia, że ciasto jest puszyste i dobrze napowietrzone, dlatego nie należy go na tym etapie zbyt długo mieszać – jedynie

Ciastkozercy
Piegusek Królewski 170

możliwych). Jeśli tęsknicie już za smakiem Bożanorodzeniowych makowców to będzie godne ich preludium. Najlepsze na 2,3 dzień. Składniki na ciasto pieguskowe: 9 jaj 1 1/3 szklanki cukru 1 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 220 g sparzonego i zmielonego dwukrotnie maku 130 g drobno posiekanych orzechów włoskich 60 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady 2 łyżki(...)stopniowo dodając cukier aż powstanie lśniąca beza. Dodajemy po jednym żółtku, miksując na najniższych obrotach.  Dodajemy stopniowo mielony mak, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie, ale lekko mieszamy. Pod koniec dodajemy orzechy, skórkę pomarańczową, wiórka i czekoladę- mieszamy.  Wykładamy do blachy 25x 36 cm .  Pieczemy 50-55 minut w temp. 180 stopni

Domowe ciasta
Chleb fendu w majowej piekarni 110

Fendu znaczy "rozdzielony, przełamany", co widać na zdjęciach. Pieczono go z ciasta chlebowego charakterystycznego dla francuskiego chleba wiejskiego czyli pain de campagne. Przygotowując ciasto na ten chleb użyłam po raz pierwszy w tym celu mój nowy nabytek - mikser planetarny. Mimo niesamowitych rekomendacji tego urządzenia, okazało się, że ręcznie lepiej wyrabiam ciasta chlebowe tak zwarte jak to na fendu 😔 Przyznaję(...)momentu połączenia- 1 minutę. Zostaw ciasto na 20 minut, aby odpoczęło. Dodaj sól i drożdże i kontynuuj mieszanie na niskiej lub średniej prędkości, aż ciasto osiągnie średni poziom rozwoju glutenu – powinno to zająć 3 – 4 minuty. Przenieś ciasto do naoliwionego pojemnika – najlepiej niskiego, szerokiego, aby ciasto można było złożyć bez wyjmowania go z pojemnika. Fermentuj je w temperaturze pokojowej

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania