ciasto bez pieczenia z masą - 7000 przepisów (strona:89/467)

Biszkopt – wszystko co chcieliście wiedzieć ale nie mieliście kogo zapytać 394

przekładanych tortów najwygodniej piec w tortownicach z odpinaną obręczą. Jeśli Wasze ciasto ma być bazą rolady, podkładem pod krem lub inną słodką masę, np. jabłka i galaretkę, pieczcie go w kwadratowej lub prostokątnej formie.   Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Ja formy do swoich ciast nie smaruję masłem i nie wysypuję ani bułką tartą, ani mąką. Nie jest(...)takim delikatnym ciastem. W tym momencie możecie (ale wcale nie musicie) dodać do masy rozpuszczone masło. Sprawia ono, że ciasto zostaje delikatnie wilgotne i dłużej zachowuje świeżość.   Od razu po połączeniu składników masę przelewamy powoli do formy, z jak najniższej wysokości, żeby jej nie odpowietrzyć. Tortownicę wstawiamy do już w pełni nagrzanego piekarnika, na środkową półkę. Pieczemy biszkopt około

Karo in the Kitchen
Czy wiesz Którą użyć i do czego. 195

gryczanej w cieście chlebowym nadaje pieczywu bardziej intensywny smak.Mąka kukurydziana, jest żółta, miałka lub też ziarnista, uzyskiwana z przemiału ziarna kukurydzy. Ponieważ nie zawiera ona glutenu, trzeba ją prawie zawsze łączyć z mąka pszenną. Mąka kukurydziana w czystej postaci, bez żadnych domieszek, używana jest do pieczywa spulchnianego nie drożdżami, ale proszkami do pieczenia. Masa Harina to mąka(...)bardziej interesującą konsystencję.Mąka żytnia, była najczęściej używaną mąką w Europie Wschodniej i Środkowej, tam, gdzie gleba jest nie dość urodzajna lub klimat za chłodny do uprawy pszenicy. Z ciasta żytniego, nie zawierającego siatki glutenowej, otrzymuje się chleb ciemny i bardzo smaczny, mimo zwartego miękiszu. Aby pieczywo było lżejsze, miesza się zwykle mąkę żytnią z pszenną. Mąkę żytnią

NaKońcuJęzyka
Puszyste ciasto dyniowe 156

nacieram masłem i posypuję bułką tartą. Według mnie sposób najwygodniejszy. Pieczemy do suchego patyczka, u mnie jak zwykle to 40-50 min.  Ciasto można polać lukrem czy czekoladą, posypać cukrem pudrem, czy też przełożyć masą z serka jak w marchewkowcu . Równie dobrze można podać po prostu czyste bez żadnych dodatków. Smacznego ! *Wygraj zdrowie z naturą - A.Pawłowski, D.Szel

Justa próbuje gotować
CYTRYNOWE MUFFINKI 153

PRZYGOTOWANIE : Wszystkie składniki miksujemy za pomocą miksera na gładką masę. Formę na babeczki smarujemy olejem (wtedy nie ma potrzeby wykładania ich papilotkami, bo babeczki łatwo wyjąć po upieczeniu). Nakładamy ciasto za pomocą zwilżonej łyżki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 20-25 min, bez termoobiegu. Gotowe muffinki studzimy na kratce. Dekorujemy po całkowitym wystudzeniu. Smacznego

Marcepanowa kuchnia
Lekka pizza na brokułowym spodzie 169

brokułem, dodać jajko, przyprawy i kilka łyżek mąki. Masa powinna być dość gęsta i łatwo się formować. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, lekko natłuścić i oprószyć mąką, przełożyć na nią ciasto i uformować okrąg. Podpiekać ok. 10-15 minut w 200 stopniach C. dodatki puszka pomidorów bez skórki łyżka koncentratu pomidorowego kukurydza z puszki różyczki brokułu

Kuchnia Ellie
Styropian z żurawiną, czyli "sernik" na jogurtach greckich 197

Warto? Nawet bardzo! Szczególnie, że jogurt nawet bez promocji nie jest drogi :) Składniki: Ciasto: 3 szkl. mąki 1 kostka masła 82% tłuszczu 5 żółtek 1/2 szkl. cukru drobnego do wypieków (kryształu można dać odrobinę więcej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia opcjonalnie 1 łyżka kwaśnej śmietany Masa jogurtowa: 1200g jogurtu naturalnego typu greckiego 5 białek 3/4 szkl. cukru drobnego

Kolorowy Przepisownik
Pyszne ciasto wiśniowo - śmietankowe 479

Ciasto bez pieczenia, trochę musimy włożyć pracy, ale efekt murowany zarówno w smaku jak i w wyglądzie. Możemy zafundować rodzince takie ciasto. Może na świata. SKŁADNIKI: Spód ciasta: 150 g ciastek maślanych ciemnych 6 łyżek masła 16 g cukru waniliowego Masa wiśniowa: 1/2 kg mrożonych wiśni drylowanych; 1 l soku wiśniowego; 3 budynie wiśniowe; 2 galaretki wiśniowe; Masa

W kuchennym oknie Ewy
Kostka Wiśniowa 564

kakaową z garnuszka, mieszamy delikatnie łyżką, aż powstanie gładka masa. Na koniec dodajemy wszystkie suche składniki, mieszamy dokładnie łyżką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut ( do suchego patyczka). Studzimy. Kroimy na 2 części (2 blaty). Krem wiśniowy: Wiśnie bez pestek umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem i podgrzewamy

Czerwona Porzeczka
ŁATWE I PYSZNE CIASTO- POWIDŁOWIEC 689

dałam mniej- tylko10g, uważam iż wystarczy)- 350g powideł śliwkowych (u mnie bez cukru)- ok.100ml mleka np.roślinnego lub maślanki- 1 jajkoWszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i dokładnie miksujemy. Moja masa nie była zbyt gładka ale zupełnie to nie przeszkadza, ważne by nie było grudek. W moim cieście widoczne były kawałki śliwek. Gdy mamy bardzo słodkie powidła wówczas cukru(...)wykładamy do keksówki (u mnie silikonowa z metalową obejmą), wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i pieczemy w tej temperaturze ok.50-60 minut (piekłam 57 minut) do suchego patyczka (sprawdzamy na środku ciasta), na programie góra-dół, bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i pozostawiamy do wystudzenia. To chyba jedyne ciasto, które nie wymaga polewy. Jest

Smaczne Zdrowe
Placuszki ryżowe z masą krówkową i bitą śmietaną 170

pieczenia i ew. olej. 2. Wsypać ryż, wymieszać. 3. Dodawać stopniowo mąkę do uzyskania odpowiedniej gęstości. 4. Łyżką nakładać niewielką ilość ciasta na patelnię, smażyć na rumiano (ja smażyłam na patelni naleśnikowej "na sucho" bez oleju) Podawać z dżemem i bitą śmietaną lub z cukrem pudrem.  Ja zaszalałam i zrobiłam wersję typowo deserową - z masą krówkową

Kto ugości moich gości?
ciasto jogurtowe 150

Ciasto szybkie i proste do zrobienia. Ciasto wychodzi lekko wilgotne ale wbity w nie patyczek powinien być suchy. Doskonałe do kawy lub herbaty.  Uwaga szklanki o pojemności 200 ml czyli mniejsze niż standardowe o pojemności 250 ml możesz użyć opłukanego i osuszonego pojemniczka po jogurcie ten pomysł znalazłam na innym blogu. 200 g jogurtu naturalnego 3 szklanki mąki pszennej(...)pieczenia 300 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej cukru z prawdziwą wanilią) 3 jajka 3/4 szklanki oleju cukier puder do posypania Wymieszaj oddzielnie suche i mokre składniki połącz razem wymieszaj na gładką masę i przełóż do tortownicy o średnicy 28 cm na 60 minut bez termoobiegu lub 30 minut z termoobiegiem do suchego patyczka. Po przestygnięciu ciasta

cukrem pudrem posypane
Sernik z marakują 176

galaretki cytrynowej- 125 ml wrzątku do galaretki Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Wobec tego, na wstępie, tortownicę wkładamy do dużego worka do pieczenia, zabezpieczamy mocną nicią, aby się nie zsuwał, a nadmiar folii odcinamy. Musimy również przygotować dużą, szczelną blaszkę, do której wstawimy tortownicę z ciastem i wlejemy wrzątek.  Na spód sernika - miksujemy herbatniki  w blenderze (dałam(...)zdjęciu – byle było 130g). Masło topimy w mikrofali i gorące wlewamy do zmielonych herbatników. Składniki łączymy, przekładamy do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki (do czasu, aż zrobimy masę serową. Do miski przekładamy jogurt, serki mascarpone, śmietanę creme fraiche. Składniki miksujemy na wolnych obrotach robota. Po chwili zwiększamy obroty, dodajemy budynie oraz szczyptę soli waniliowej. W następnej kolejności wsypujemy

mojewypiekiinietylko
Orzechowe ciasteczka bez glutenu i bez cukru 202

szczyptę soli. Sprawdź, czy dla Ciebie masa będzie wystarczająco słodka, dla mnie była ale to kwestia gustu, zawsze możesz dodać 3 łyżki brązowego cukru czy tez syropu z agawy. Porcje ciasta nabieraj łyżką, formuj kilki i lekko je rozpłaszcz. Piecz w temp. 180 C przez 12-15 minut. Smacznego! Artykuł Orzechowe ciasteczka bez glutenu i bez cukru pochodzi

greenscarf
Ciasto czekoladowe z bezą orzechową 202

wszystko co czekoladowe. Dzień bez czekolady dniem straconymJTo niestety moje motto. No ale cóż… czekolada grzechu warta. Czasem trzeba pogrzeszyć. Gdy wpada mi w oko jakiś nowy przepis na ciasto czekoladowe to zdecydowanie zabieram się za pieczenie. I tak było w tym przypadkuJ Wracając do ciasta. Nie jest to może moje ulubione ciasto czekoladowe. To miejsce zajmuje bezapelacyjnie(...)bułką tartą. Przygotowaną masę wylać do tortownicy. Piec 35 minut. W tym czasie należy przygotować bezę. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Gdy już będą ubite dodać mąkę, ocet i mód. Następnie cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier. Ubijać aż beza będzie lśniąca. Na końcu dodać orzechy i delikatnie połączyć z bezą. Następnie wyjąć ciasto, posmarować je powidłami

Mania Gotowania
Kokosowe ciasto Cappuccino - kolejny przysmak z książki siostry Anastazji 460

lekka masa o delikatnym smaku cappuccino. Z czystym sumieniem polecam to ciasto każdemu łasuchowi :)Ciemny biszkopt:8 jajek,28 dkg cukru,16 dkg mąki pszennej,4 dkg kakao,1 łyżeczka proszku do pieczenia.Białka jaj ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier, a na końcu żółtka.Dodać mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia - lekko(...)prostokątną blachę.Piec w temperaturze 160-180 stopni przez około 30-40 minut.Biszkopt wystudzić i przekroić w poprzek na dwie części.Ciasto kokosowe:20 dkg wiórków kokosowych - użyłam wiórek marki Kresto,5 białek,1 szklanka cukru,1 łyżeczka proszku do pieczenia.Białka ubić z cukrem. Dodać wiórki i proszek do pieczenia - delikatnie wymieszać. Piec na złotawy

Codzienna kuchnia niecodzienna