ciasto bez pieczenia z masą - 7000 przepisów (strona:114/467)

Ciasto serowo-cytrynowe 440

Dawno nie prezentowałam Wam przepisu na ciasto ucierane. Są one doskonałe, gdy mamy ochotę na coś słodkiego i brak chęci na dłuższe przesiadywanie w kuchni. Wystarczy połączyć ze sobą suche składniki z mokrymi, dodać ulubione dodatki i mamy świetne ciacho do kawki albo herbaty. Dziś przedstawiam wersję serowo- cytrynową, która dzięki skórce z cytryny jest niezwykle aromatyczna. Natomiast serek homogenizowany(...)margaryny 250 g mąki 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia  1 kisiel cytrynowy(najlepiej bez cukru) 250 g serka homogenizowanego (dałam Danio waniliowe) 1 cukier wanilinowy skórka starta z 1/2 cytryny sok z połowy cytryny Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem na pulchną masę, dodać miękką margarynę, zmiksować.  Mąkę wymieszać z kisielem, proszkiem do pieczenia

Fabryka pomysłów
Torta Caprese 222

Caprese. Największy dylemat miałam z migdałami. Niektóre przepisy wykorzystują migdały ze skórką, a inne bez. W jeszcze innych migdały należy sparzyć gorącą wodą, zdjąć skórkę, uprarzyć w piekarniku i zmielić…. Ja użyłam już gotowych, zmielonych migdałów ze skórką(200 g), które uzupełniłam 100 g bez skórki.   Torta CapreseSkładniki na tortownicę 24 cm: 250 g gorzkiej czekolady300(...)żółtku. Do masy maślano-żółtkowej dodajemy letnią czekoladę i zmielone migdały. W osobnym naczyniu ubijamy białka, stopniowo dodając cukier. Ubita piana powinna być lśniąca i sztywna. Pianę dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.    Wylewamy do formy uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej maką.Pieczemy w 180° C przez okolo 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto ostygnie posypujemy

Mia Cucina Sofieta
Tarta z czerwoną porzeczką i bezową czapeczką 231

wysmarowaną wcześniej masłem i oprószoną mąką. Wyrównać. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać specjalne kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może to być również fasola lub ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 10 minut. Wyjąć z piekarnika. Składniki na nadzienie porzeczkowe: 700 g porzeczki(...)obrotach. Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca, dodać skrobię i zmiksować. Wykonanie: Na podpieczony spód od tarty wyłożyć nadzienie porzeczkowe. Do rękawa cukierniczego, zakończonego dużą okrągłą tylką (około 1 cm średnicy), na porzeczkach porobić „kleksy” z piany bezowej. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 170ºC i piec przez 25 minut, do lekkiego zrumienienia bezy (jeżeli beza zacznie się

moj przepis na
Razowe muffiny bananowe 184

Bez zbędnych  wstępó w podaję przepis :] Składniki (9 sztuk)/jedna muffinka około 115kcal/: 80g mąki żytniej 15g otrębów pszennych 15g mielonego odtłuszczonego lnu czubata łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu szczypta soli 2 jajka 120g gęstego jogurtu naturalnego 220 dojrzałego banana 25g odży wki białko wej  banano wo -śmietankowej  KULTURYSTA.COM 100% Whey Protein Professional(...)masła orzechowego na wierzch kostka gorzkiej czekolady i orzeszki ziemne Sposób przygotowania: Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki jajka miksujemy, dodajemy jogurt, masło, banany łączymy ze sobą obie masy, mieszamy przekładamy ciasto do silikonowych foremek na muffinki na wierzch wykładamy orzeszki i startą czekoladę pieczemy w temp. 170 stopni przez około 35-40 minut (do suchego patyczka) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciasto cappuccino 657

CIASTO - składniki na  ciasto należy wyjąć wcześniej z lodówki - masło utrzeć z cukrem pudrem i domowym cukrem waniliowym na puszystą masę - do masy maślanej dodać jajko, utrzeć - w odrobinie śmietany rozpuścić sodę, dodać do masy - do masy dodawać na przemian śmietanę oraz przesianą mąkę wymieszaną z kakao, ciasto ucierać lub wyrabiać dłonią/mikserem, jeśli jest już bardzo gęste - ciasto(...)schłodzonego ciasta rozwałkować na bardzo cienki placek o kształcie prostokąta (ja przykładałam do placka szeroką keksówkę i od niej odcinałam nożykiem kształt prostokąta) - najlepiej robić to pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia - rozwałkowane placki nakłuć widelcem, ułożyć jeden na drugim (każdy placek powinien być oddzielony od drugiego papierem do pieczenia), schłodzić ponownie przez godzinę - placki piec

Smakołyki Bereniki
Jaglana szarlotka ze śmietaną (bez pieczenia) 215

Karnawał w toku, więc nie może zabraknąć ciasta na weekend. A że nareszcie udało mi się posprzątać lodówkę z różnych resztek, zrobiło się miejsce na przechowywanie deserów bez pieczenia. Dziś proponuję odchudzoną i bogatszą w składniki odżywcze wersję szarlotki bez jajek, masła i mąki, bo te zastępuje kasza jaglana. Ale żeby za bardzo chudo nie było, przygotowana(...)kaszy jaglanej 550 ml mleka 50 ml wrzątku czubata łyżeczka żelatyny 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki jogurtu greckiego (może być naturalny) ok. 1 kg jabłek (masa bez obraniem) galaretka agrestowa 400 ml gęstej śmietany (u mnie 18%) wyjętej wcześniej z lodówki 3 łyżki cukru śmietan fix lub łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w dwóch łyżkach wrzątku Kaszę

Weekendy w domu i ogrodzie
Tarta Rafaello 262

może by tak ciacho? Szybkie, bez pieczenia i kokosowe? Zachęcam do wypróbowania przepisu na tartę Rafaello. Mniaaam! Tarta Rafaello Składniki: 375 g herbatników, 250 g masła, 250 ml śmietany 30%, śmietan fix, łyżka cukru pudru, 200 g kremu kokosowego, 3/4 szklanki wiórek kokosowych, Wykonanie: Herbatniki mocno kruszymy (ja użyłam w tym celu rozdrabniacza). Masło roztapiamy, lekko studzimy(...)mieszamy z herbatnikami. Tak powstałą masę przekładamy do formy na tartę i wkładamy na godzinę do lodówki. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixem. Krem kokosowy wykładamy na tartę, na niego nakładamy bitą śmietanę i posypujemy wiórkami kokosowymi. Przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na 2-3 godziny przed podaniem. Smacznego

paapilotkaa
Torcik różany 249

kwiatu czarnego bzu, co sprawiło, że mój mały torcik stał się prawdziwą kwiatową ucztą! Koniecznie podajcie go najbliższym i zasmakujcie się w mojej słodkiej biało-różowej kompozycji :) Biszkopt różany:- 5 jaj- 5 łyżek cukru- 5 łyżek mąki- łyżka wody różanej  Biała oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy sztywno, po czym kolejno dodajemy po łyżce cukru. Gdy masa będzie już szklista(...)koniec dodajemy łyżkę wody różanej, po czym wsypujemy stopniowo przesianą mąkę, ale już powoli łyżką najlepiej drewnianą, żeby ciasto nie opadło i było dalej ładnie napowietrzone. Tak przygotowaną masę wylewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu studzimy chwilę w piekarniku, żeby biszkopt nie opadł. Biszkopta kroimy na dwa placki

Sajkofanka smaku
Letni tort z malinami, borówkami i bitą śmietaną 197

sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy po trochu cukier, następnie żółtka. Do tak przygotowanej masy wsypujemy wymieszane ze sobą mąki. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką do połączenia składników. 2. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 21 cm, wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 165 stopni. Upieczony biszkopt zaraz po wyjęciu z piekarnika, w blaszce(...)tylko przez chwilę, do połączenia składników. 4 . Na dolną warstwę ciasta wykł adamy masę śmietanową a na to owoce. P rzekł adamy ko le jnym plackiem, czynność powtarzamy. Kładziemy ostatni place k, na wierzch masę. Dokładnie obsmarowujemy również bok i. Tort dekorujemy owocami , pokrojonymi batonami i po kr uszonymi bezami

Szefowa kuchni
Ciasto Jamajka 644

budyń czekoladowy bez cukru (40g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa galaretkowo-bananowa 3 galaretki cytrynowe 1 l wody 6-7 dużych bananów sok z cytryny do skropienia bananów masa śmietankowa z czekoladą 300 ml śmietanki 30 % 200 g serka homogenizowanego waniliowego 1 czubata łyżka żelatyny 1/3 szklanki mleka 4 kostki gorzkiej czekolady masa śmietankowa na wierzch(...)Masę przełożyć do przygotowanej blaszki i ładnie wyrównać. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka ok 25 minut, funkcja góra-dół. Gotowy biszkopt wystudzić. Przygotować galaretki. Wodę zagotować i rozpuścić w niej wszystkie galaretki. Odstawić do wystudzenia. Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Blat ze spodu ponownie włożyć do blaszki w której piekliśmy biszkopt

Monia miesza i gotuje
Makowiec zawijany z ciasta półkruchego 1873

ciasto, bez którego trudno wyobrazić sobie Święta, więc nie warto rezygnować z przygotowań własnoręcznie wykonanej masy makowej. Będzie ona bardziej zwarta niż masa z puszki, doprawiona według Waszych upodobań, a także bez zbędnych dodatków czy konserwantów. Jeśli zaopatrzycie się w dostępny w sklepach już zmielony mak, wystarczy zalać go wrzątkiem i dobrze odcedzić, a proces mielenia pominąć. Masę(...)makowce o długości ok. 28-30cm . Do pieczenia wykorzystałam keksówkę o wymiarach 30x11cm , ale makowce można piec również na dużej blasze, dość ściśle zawinięte w papier do pieczenia (1-2cm luzu między papierem a makowcem, inaczej strucla urośnie na boki i straci kształt). Makowiec zawijany z ciasta półkruchego Składniki: CIASTO 480g mąki pszennej 200g masła 120g

Smakołyki Bereniki
Mazurek kokosowy 160

kruszonkę, szybko zagniatamy jednolite ciasto. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę przygotowujemy masę kokosową- białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec ubijania wsypujemy cukier i wiórki, dolewamy sok i wrzucamy skórkę spód wyklejmy na wysmarowaną i wysypaną mąką blachę lub na papier do pieczenia boki zawijamy do środka, aby masa nie wypłynęła- pieczemy ok 20 minut w temp(...)upieczeniu i ostudzeniu wylewamy masę kokosową i schładzamy w lodówce przez 2 godziny, bądź zapiekamy przez 15 minut- wtedy mazurek przykryty będzie przepyszną bezą kokosową. Dekorujemy wiórkami, płatkami migdałowymi lub orzechami laskowymi Smacznego

Luźna Kuchnia
Danisze po mojemu 185

seledynowego pojęcia, jak to przetłumaczyć. Są to kopertki z ciasta duńskiego, wypełnione farszem prawie marcepanowym, z kremem lub dżemem malinowym na wierzchu, obficie polane lukrem. Mocno maślane, bardzo słodkie - istne bomby kaloryczne. Ale za to jakie pyszne! Moje zrobiłam z lekko odchudzonego ciasta duńskiego; zamiast specjalnego nadzienia przygotowywanego z masy migdałowej (w smaku podobnej do marcepanu i często z marcepanem(...)pudru 2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu dodatkowo: 1 jajko 2 łyżki mleka Ciasto duńskie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 28x35 cm. Pokroić na kwadraty o boku długości 7 cm. Na środku każdego ułożyć kuleczkę marcepanu, zawinąć rogi jak kopertę, zamykając nadzienie w środku. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Odstawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto z truskawkami i białą czekoladą 143

Pyszne puszyste i wilgotne ciasto, które pojawia się u mnie obowiązkowo w sezonie truskawkowym, proste bez udziwnień które zawsze smakuje. Składniki: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 4 płaskie łyżki majonezu 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru 32 g cukru waniliowego szczypta soli, świeże truskawki 1 tabliczka białej czekolady Sposób przygotowania: Białka(...)oraz majonez a następnie przesiewam  do masy jajecznej przez sito- mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Całość delikatnie mieszam ręcznie lub mikserem na najniższych obrotach, do całkowitego połączenia, wylewam do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 12/39 cm. Lub do 4 mniejszych papierowych keksówek. Na koniec ciasto posypuję pokrojonymi świeżymi truskawkami, piekę około 40 minut

Wanilia i Kardamon
Staropolski mazurek orzechowy 287

jest jeszcze smaczniejsze. Podczas przygotowywania ciasta może się wydawać, że masa orzechowa jest zbyt gęsta, ale nie należy jej niczym rozrzedzać, ona właśnie taką ciastowatą konsystencję ma mieć. Uważajcie tylko, by go nazbyt nie spalić. Podany czas pieczenia jest czasem sugerowanym, w tym wypadku polecam kierować się intuicją i po prostu sprawdzać barwę 'bezy' - ma być brązowa i zarumieniona

Słodkie inspiracje
Chleb pszenny na zakwasie 134

masę). Ciasto wyrasta w temp ok 40 stopni przez 2,5-3h (najlepiej w piekarniku). Warto „popsikać” wierzch wodą żeby nie było skorupki. Jeżeli chodzi o pieczenie – pierwsze 10 minut w wilgotnej atmosferze (kostki lodu, woda na blasze). Pieczenie – pierwsze 10 minut w wilgotnej atmosferze (różne sposoby). Co ważne pieczemy BEZ termoobiegu

Szybko Tanio Smacznie
Grysikowe ciasto z mascarpone 162

, dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do kwadratowej formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzamy powierzchnię i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni. Pieczemy około 45 minut na środkowym poziomie. Resztę cukru gotujemy z 125 ml wody i sokiem  pomarańczowym. Pozostawiamy na ogniu na 2 minuty bez pokrywki. Wyjmujemy z piekarnika

Kulinarne życie
Banoffee 205

Bardzo bardzo słodkie ciasto a w zasadzie deser bo nic nie pieczemy , przepyszne , wystarczy kawałeczek aby zaspokoić chęć na słodkie :) Składniki :   Spód - 400 g herbatników

Wypieki Rene
Pieczarki o smaku Cappucino orzechowym . 146

składników, aż masa będzie gładka. Przesiewamy mąkę ziemniaczaną , zmielone migdały  mąkę tortową i cappucino , sodę gasimy w łyżce soku z cytryny i dodajemy do ciasta .  Zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się Wam jeszcze kleiło dodajcie troszkę mąki ziemniaczanej . Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Szyjkę butelki (bez zakrętki) lub taki

Sama słodycz i szczypta chili
Pani Walewska zwana też Pychotką 253

łatwiznę i używam gotowej masy karpatkowej. Można jednak przyrządzić ją samemu. Spód: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru 3/4 kostki margaryny 4 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i wkładamy je do lodówki na przynajmniej godzinę, dzięki temu nabiera kruchości. Beza: 6 białek szczypta soli 1 szklanka

Cynamonowe szczęście
Torcik lekki jak chmurka 134

pieczenia, dokładnie wymieszaj. Ciasto wylej na papier do pieczenia dobrej jakości (ja używam zawsze Jana Niezbędnego). Piecz w 180 stopniach ok. 15 minut. Z biszkoptu za pomocą obręczy cukierniczej wytnij koła. Krem: Ubij mascarpone z cukrem, dodaj ubitą śmietanę i delikatnie połącz. Bezy: Białka ubij z dodatkiem soli, stopniowo dodawaj cukier. Gdy masa będzie już błyszcząca dodaj ocet

Wielki apetyt
Drożdżowe gofry typu belgijskiego 168

cukru na gadką, białą masę. Dodajemy przestudzone, ciepłe masło z mlekiem i dokładnie mieszamy. Dosypujemy powoli suche składniki cały czas mieszając. Miskę przykryć czystą ściereczkę i odstawić na około 45 minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto mieszamy i pieczemy w gofrownycy, przy czym potrzeba im ciut więcej czasu niż gofrom robionym bez drożdży. Smacznego :) Zapraszam na  Ewa Kuchennie

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Izaura czyli murzynek z serem 975

bez okazji.  Podczas pieczenia proponuję przeglądnąć  ofertę Lidla, KLIK rozdają książki na Wielkanoc;) Izaura czyli murzynek z serem Ciasto: 1 i ½ szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 4 łyżki  gorzkiego kakao 5 łyżek zimnej wody 250 g Kasi 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru z wanilią 4 jajka Masa

Takie tam pichcenie
FALE DUNAJU. BEZGLUTENOWE - OWSIANE. 197

same powinny "powpadać". Pieczemy: 180 stopni / góra-dół, z termoobiegiem. Około 40 minut. Studzimy. Wystudzone ciasto nasączamy. Krem: Budyń gotujemy tak jak na opakowaniu. Zmieniamy tylko proporcje. Musi być gęsty i bez grudek. Do wystudzonego budyniu dodajemy utarte z cukrem (2 łyżki) masło. Dokładnie miksujemy do połączenia składników na jednolitą masę, ale nie za długo aby nie rozrzedzić. Gotowy

Wypisz Wymaluj