ciasto bez pieczenia z masą - 7000 przepisów (strona:121/467)

Ciasto Smakosz 654

masa sprawiają, że ciasto jest przepyszne. Wymaga trochę pracy i cierpliwości, ale warto poświęcić trochę czasu na upieczenie tego placka. Skorzystałam z przepisu S. Anastazji. Poprzednio piekłam również kruche, ale zupełnie inne ciasto Krokodyle oczy (przepis) Składniki Ciasto 400 g mąki pszennej 4 żółtka 1 szklanka cukru pudru 150 g masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)minut. Ciasto ciemne 4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu 1 kisiel wiśniowy Ciasto, które chłodziło się w lodówce wyłożyć na blaszkę o wymiarach 23x38 cm . Białka ubić z cukrem na sztywno. Na sam koniec dodać kisiel i zmiksować, a następnie wyłożyć pianę na ciasto. Piec w 180 stopniach C około 40-45 minut. Masa budyniowa 1/2 l mleka 2 budynie

O kuchni z uczuciem
Ciasto alpejskie 16455

przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25x40 cm. Piec w nagrzanym do 170*C piekarniku przez 18 minut.   Ostudzić biszkopt i skropić wymieszanym sokiem z cytryny i wódką. Wierzch posmarować dżemem połączonym z wódką. Masa kajmakowa: Ważne jest aby masło i masa kajmakowa miały pokojową temperaturę. Kawę rozpuszczamy(...)łyżkach gorącej wody. Masło ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodajemy kajmak (po 1 łyżce), wódkę i kawę. Wyłączamy mikser i łyżką mieszamy z pokruszonymi bezami. Masę wykładamy na warstwę dżemu. Masa śmietanowa: Żelatynę łączymy z sokiem z cytryny i wodą. Odstawiamy na 10 minut żeby napęczniała. Po tym czasie podgrzewamy ją w kąpieli wodnej (wstawiłam szklankę do gotującej się wody

VioletoweKucharzenie
Cytrynowo - limonkowa tarta z bitą śmietaną i borówkami. 174

mąką. Formę silikonową zostawiamy bez niczego. Wylepiamy ją ciastem. (Ja zrobiłam podwójną porcję ciasta i mi jej zostało. Więc obstawiam, że gdybym wylepiła ją cieniej starczyłaby mi 1 porcja. Jednak na wzgląd formy silikonowej wolałam dać nieco grubiej ciasta kruchego.)Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach i układamy na nie papier do pieczenia. Na papier wysypujemy kulki ceramiczne(...)ryż. Zapiekamy ciasto w 180 st ok 15 min. Zdejmujemy papier z obciążeniem i zapiekamy kolejne 5 min do delikatnego zezłocenia ciasta.Wszystkie składniki na masę cytrynowo - limonkową mieszamy razem do połączenia się składników i wylewamy na podpieczony spód tarty. Pieczemy 30 min w 180 stopniach. Masa musi być ścięta.Wyjmujemy. Czekamy, aż wystygnie i wstawiamy do lodówki na kilka godzin

Malinowe Pocałunki
Tiramisu na biszkopcie 193

ciasto jest pyszne, chyba nie trzeba nikogo o tym przekonywać, choć wizualnie na to nie wygląda. Biszkopt, masa z serka mascarpone, czy może być lepsze połączenie? Jak dla mojej familii to nie!!! Uwielbiają wszyscy bez wyjątku, dlatego i ja Wam polecam ten niezwykle smaczny deser :) Składniki: 6 jajek 12 łyżek cukru 3 łyżki maki pszennej Masa: 500 g serka(...)kakao Wykonanie: Białka ubija na sztywno dodaję po jednym żółtku i po dwie łyżki cukru. Make przesiewam i dodaję do masy jajecznej zmniejszając obroty miksera na drugi stopień. Blaszkę o wym 24x36 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto biszkoptowe i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170°C-180°C na 30-35 min.  Upieczony wyjmuję, studzę

Ciasteczkowy Potwór
Tort czekoladowo - kokosowy 206

pachnie... Żałowałam, że zrobiłam go taki mały, brakło na dokładki :-( SKŁADNIKI Ciasto: 3 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka ciemnego kakao Masa: 2 szklanki wiórek kokosowych 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru 1 łyżka spirytusu 200 g masła Poncz: 1/2 szklanki wody (zimnej, przegotowanej(...)przez chwilę. Następnie zmniejszamy obroty do minimum i dodajemy kolejno po jednym żółtku. Mąki i kakao łączymy ze sobą, przesiewamy i stopniowo dosypujemy do masy. Przelewamy do tortownicy (moja tym razem miała średnicę 16 cm). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy tortownicę z piekarnika, upuszczamy ją z wysokości ok. 60 cm, a następnie

Czary - gary w kuchni
Fit brownie z batatów 198

brownie to idealne ciasto dla maniaków słodkości. Fantastycznie wilgotne w środku, mocno czekoladowe, a przy okazji w wersji fit. Bez grama białego cukru, a wszystko za sprawą słodkiego ziemniaka, daktyli i kilku innych zdrowych produktów. Z pewnością zaskoczy nie jednego z naszych gości, a my możemy delektować się bez większych wyrzutów sumienia. Przepis na fit brownie z batatów(...)pieczenia Orzeszki ziemne Przygotowanie Bataty obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Daktyle moczymy we wrzątku przez około 15 minut. Następnie blendujemy wszystkie składniki na gładką masę, dodajemy orzeszki ziemne i mieszamy. Gotową masę wylewamy na blachę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 35 minut. Po upieczeniu ciasto odkładamy

ale Pysznie
domowe wafelki czekoladowe z nutką kawy 445

składniki: 1 opakowania kwadratowych wafli 100 g czekolady gorzkiej 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 100 g masła 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki rumu wykonanie: Czekoladę

Domowy Smak Jedzenia
limonkowo cytrynowa tarta z bezą 172

cytrynowym kremem i delikatną bezą. Niebo w gębie :). Jeśli spróbujecie od razu wam mówię, że na jednym kawałku się nie skończy ;) Ciasto: 250 g mąki 150 g schłodzonego masła  65 g cukru  szczypta soli 2 łyżki śmietany Mąkę, cukier i sól mieszamy, dodajemy masło i ucieramy. Następnie dodajemy jajko i śmietanę, ucieramy. Formujemy ciasto, przekładamy ostrożnie na formę(...)ucieramy z cukrem dodając stopniowo jajka, szczyptę soli, startą skórkę i sok z 2 limonek i 1 cytryny. Masa na początku może wyglądać jakby się zważyła, ale nie przejmujcie się bo po zagotowaniu wróci do normalności. Gotujemy ok 8 minut. Beza: 4 białka (temp. pokojowa)  200 g drobnego cukru  2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywno

noteskulinarnyfiga
Tradycyjny makowiec zawijany vel strucla makowa 633

dwóch białek i wymieszać z masą makową,tuż przed wyłożeniem na rozwałkowane ciasto.°Wyrośniete ciasto wyrzucić z miski , powtórnie zagnieść i podzielić na 2 części.Każdą z nich rozwałkować na prostokąt 35-40 cm (wielkość makowców dopasować do rozmiarów blaszki) i o grubości 5 mm.Przed ostatnim wałkowaniem przełożyć ciasto na papier do pieczenia i rozwałkować na papierze.Posmarować białkiem(...)równomiernie rozprowadzić nadzienie ,pozostawiając czyste brzegi ciasta o szerokości 1,5 cm.Przy pomocy papieru zwinąć ciasto w rulon ,brzegi ciasta zlepić i podwinąć pod spód.Ułożyć na blaszce do pieczenia.To samo powtórzyć z drugą struclą.Jak prawidłowo zwinąć pokazałam na zdjęciu.Nieprawidłowo zawinięta w papier strucla pękła,druga wygląda modelowo.Odstawić zawinięte makowce przynajmniej na pół godziny do wyrośniecia.°Włożyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babka korzenna czekoladowa 162

korzenna czekoladowa. Tak się złożyło, że w moim domu lubimy korzenne ciasta nie tylko na święta. Ponieważ często piekę czekoladowe ciasta, więc lubię je doprawiać różnymi przyprawami w tym korzennymi. Korzenne przyprawy dodaję również do ciasta z dynią czy ciasta marchewkowego . Ciasto czekoladowe upieczone w formie z kominkiem, które również można upiec w tradycyjnej podłużnej blaszce. Babka korzenna czekoladowa Składniki(...)pistacjowe Nastaw piekarnik na 170ºC na termoobieg (bez termoobiegu okofio 10 stopni więcej). Wszystkie składniki na ciasto powinny być w pokojowej temperaturze. Zmiksuj masło z cukrem. Dodaj po jednym jajku. Zmiksuj. Wlej śmietanę i wymieszaj łyżką z masą. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę z przyprawami, sodą i kakao. Dodaj do masy i lekko wymieszaj za pomocą łyżki lub szpatułki

codojedzenia
Wafle kajmakowe z powidłem 213

Wafle to szybka słodka przekąska. Jest już kilka propozycji na blogu. Tym razem zapraszam na wersję kajmakową z powidłem.Składniki:1 opakowanie wafli1/2 puszki masy kajmakowej1/2

Kuchnia domowa Ani
Mazurek czekoladowy 154

zagnieść ciasto. Ja mieszam mikserem. • Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. • Pokroić ciasto na plasterki i wyłożyć nimi dno okrągłej tortownicy – moja ma średnicę 26 cm. • Z reszty ciasta zrobić wałeczek i położyć na obwodzie, dogniatając do boków i formując brzeg ciasta. • Nakłuć spód widelcem i piec(...)st.C przez 20 minut. • Po wystudzeniu zdjąć obwód tortownicy i delikatnie zsunąć ciasto na docelową tacę. Ciasto jest bardzo kruche, więc należy bardzo uważać, aby się nie rozpadło. Jeśli pęknie, to nic się nie stanie, bo masa czekoladowa je sklei. Dekoracja • Zagotować śmietankę z cukrem, zdjąć z ognia trochę przestudzić i dodać połamaną

To co kocham
Spóźniona walentynka 205

podobnie - nijak nie nadają się do przygotowania z nich ciasta). Udało mi się jednak na blogu Gwiazdka w kuchni znaleźć przepis na brownie bez czekolady, tylko z kakao. Nie byłam pewna, czy eksperyment się uda, okazało się jednak, że obawy były zupełnie nieuzasadnione. Ciasto bowiem wyszło perfekcyjne - ciężkie, mokre, nikt by nie zgadł(...)zupełnie zimne, żeby nie rozpuścić śmietany. Największą trudność sprawiło mi wybranie dla niego odpowiedniej kategorii na blogu.Jeśli chcecie upiec ciasto normalnych rozmiarów - wystarczy pomnożyć wszystkie składniki razy cztery i upiec w dwóch tortownicach o średnicy 18 cm.Torcik brownie (bez czekolady)Składniki:(na 2 formy o średnicy 7-8 cm)70 g masła80 g cukru pudru30 g kakao1 jajko35

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zdrowa tarta czekoladowa snickers z karmelem bananowym 259

płynnego miodu 1 łyżka oleju kokosowego, rozpuszczonego Płatki owsiane zmielić na mąkę. Wymieszać z pozostałymi składnikami, masa powinna być zwarta, dająca się rozprowadzić na blaszce. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i ugnieść dnem szklanki. Schłodzić. Masa: 1 szklanka daktyli 2 banany 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżka oleju kokosowego Daktyle zalać gorącą wodą(...)szklanki i zmiksować na gładką masę. Dodać banany i olej, ponownie zmiksować.Wyłożyć masę na schłodzony spód., ponownie umieścić w lodówce.  Polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 70% 1/2 szklanki śmietanki kremówki lub chudszej według gustu Śmietankę podgrzać, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż do rozpuszczenia i powstania gładkiej masy. Wylać na ciasto. Schłodzić. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Tarteletki z kremem budyniowym i owocami 127

tarta (do wysypania foremek) Przygotowanie ciasta: Zagniatamy ciasto z podanych wyżej składników. Wyklejamy foremki wysmarowane masłem i oprószone bułką tartą i wstawiamy do lodówki na około 15 minut. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy do zarumienienia. Składniki na krem: - 500 mililitrów mleka - 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (waga opakowania(...)dotykała jego powierzchni i by nie zrobił się na nim tzw. kożuch). Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Partiami dodajemy do niego chłodny budyń, cały czas miksując. Składniki do wykończenia: - dowolne owoce - syrop cukrowy Przygotowanie wykończenia: Na wypełnione kremem kruche ciasto wykładamy wybrane owoce. Całość smarujemy syropem cukrowym (można zrobić w domu z wody i cukru) dla zwiększenia wizualnej atrakcyjności

Życie zamknięte w smaku