BROWNIE Z CZERWONEJ FASOLI (BEZ CUKRU I MĄKI) 339garść ulubionych orzechów (u mnie nerkowce, laskowe, włoskie, pistacje) WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C . Kwadratową formę do pieczenia o wymiarach 22,5 x 22,5 ( u mnie 25 x 25 cm) wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Fasolę odcedź i opłucz na sitku. Odsącz z nadmiaru wody, a następnie wrzuć ją do blendera (najlepiej kielichowego(...)zblenduj całość na bardzo gładką masę. Orzechy posiekaj drobno, czekoladę pokrój w kosteczkę i dorzuć to do masy, wymieszaj łyżką. Ciasto przelej do formy i piecz przez około 45-50 minut . Po upieczeniu ostaw ciasto do całkowitego ostudzenia. Brownie smakuje według mnie najlepiej drugiego dnia :) Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilony
Torcik czekoladowy bez mąki z wiśniami ala czarny las 352przepis z czekoladą w roli głównej, czyli lekki torcik bez mąki. Polecam, gdy najdzie Was ochota na małe czekoladowe co nieco - torcik jest sycący i pyszny! Torcik czekoladowy bez mąki z wiśniami ala czarny las Składniki: · 7 jajek, białka oddzielone od żółtek(...)Następnie dodajemy resztę białek, na zmianę z migdałami, delikatnie mieszamy wszystko łyżką. Formy o średnicy około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Pieczemy przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Wiśnie z kompotu przekładamy do rondelka, pozostały kompot mieszamy z mąką ziemniaczaną
Mania Gotowania
Słodkie maleństwa z poziomkami 242Większość słodkości, które przygotowuję w mojej kuchni, to ciasta; zdecydowanie rzadziej desery, a małe, słodkie pralinki to już w ogóle rzadkość. Są dość praco- i czasochłonne, ale efekt wizualny i smakowy wynagradzają każdą poświęconą minutę. Dlaczego więc tak rzadko po nie sięgam? Nie wiem. Szczerze - często się nad tym zastanawiam, i nie umiem odpowiedzieć na to pytanie. Przecież lubię spędzać(...)obcieknie, następnie układałam na papierze do pieczenia, posypywałam kawałeczkami liofilizowanych truskawek i zostawiałam w spokoju, sięgając po kolejną kuleczką... Tak - to zajmuje trochę czasu. Ale mina i komentarz C. wynagrodziły wszystkie trudy. Stwierdził, że kiedy myśli, że już go niczym nie zaskoczę, serwuję mu coś takiego ... Zjadł pięć od razu, bez zająknięcia. Jeśli więc chcecie wywołać efekt łał
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chałka drożdżowa z powidłami 443masłem i zagnieć elestyczne, błyszczące ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Podziel na dwie równe części. Każdą rozwałkuj w prostokąt 18 x 75 cm. Obie części posmaruj powidłami, ale brzegi zostaw czyste. Powstałe w ten sposób paski ciasta zwiń w rulony wzdłuż dłuższego(...)ponad dolnym rulonem. Przykryj górnym. Dolny przełóż nieco ukośnie na górę. I w ten sposób zapleć wszystkie, aż powstanie cały warkocz. Końce chałki mocno zlep. Ciasto ułóż na blaszce. Przykryj ściereczką. Odstaw na 20 minut , by podrosło piekarnik nagrzej do 200` C. Żółtkiem wymieszanym z mlekiem posmaruj wierzch chałki, posyp brązowym cukrem. Piecz 22-25 minut. Studź na kratce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z MAKIEM. 2965Święta Niepodległości bez tych rogali. No po prostu nie istnieje, przynajmniej dla wszystkich mieszkańców Poznania i okolic. Dla mnie. Dla moich przyjaciół.Co prawda powinnam opublikować przepis na rogale świętomarcińskie z białym makiem. Niestety, dostać biały mak na ostatnią chwilę graniczy z cudem - spóźniłam się po prostu. Głupia ja! Ale, ale, ciasto będzie takie, jakie być powinno, niestety nadzienie(...)piasku. Dodaję cukier, rozkruszone drożdże, jajka i śmietanę, ekstrakt, po czym dokładnie wyrabiam. Musi powstać gładkie i elastyczne ciasto. Formuję kulę i owijam folią spożywczą, wkładam na 30 minut do lodówki. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowuję porcje ciasta na placki o grubości około 3-4 mm. Wycinam duże koło (można pomóc sobie, obrysowując jakąś sporą miskę), które dzielę
W kuchni Karmel-itki
Tiramisu brownie z malinami 144Tiramisu brownie z malinami to połączenie dosłownie wszystkiego co najlepsze. Mam na myśli jedno z moich ulubionych ciast: brownie. Z jednym z moich ulubionych deserów: tiramisu
Relaxtime
Żurkowe bagietki z majerankiem – bagietki na zakwasie na żurek 141Zakwas na żur, naturalny, na żytniej mące to najważniejszy składnik tradycyjnej zupy na Wielkanoc. Ale co zrobić z takim żurkiem, kiedy to “na wszelki wypadek
Tajemnice Smaku
Faszerowane papryki w cieście francuskim 163Halloween już jutro, dlatego mam dla Was kolejny przepis! Mam nadzieję, że spodoba się Wam i zdążycie jeszcze go wykorzystać :). Przepis ten świetnie sprawdzi się nie
Be Fit Be Strong
BEZGLUTENOWY CHLEBEK Z MĄKI KASZTANOWEJ 251Tyle słońca w całym mieście, postraszone nagłym deszczem, skryło się w granacie nieba. Uśmiechu więcej potrzeba. A co jest najlepsze na radość? Domowe ciasto! Było
W kuchni Karmel-itki
GALARETKOWIEC NA JOGURCIE GRECKIM 1793Lekki, szybki deser, tu w wersji bardziej dietetycznej - serek homo, z którego zazwyczaj przygotowywałam galaretkowca zastąpiłam jogurtem greckim. Deser wyszedł bardzo smaczny, w smaku
Smaczne Zdrowe
Wieniec makowy 213wyjątkowy czas spędzony z bliskimi przy wspólnym stole zastawionym pysznymi i aromatycznymi ciastami, za których smakiem tęsknimy przez cały rok. A jakie jest Twoje ulubione świąteczne ciasto? Takie, bez którego święta nie mogą się odbyć? Składniki: 120 ml letniego mleka 40 gram świeżych drożdży łyżeczka cukru 500 gram mąki 100 gram masła 2 całe jajka 1 żółtko(...)Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto: Ciepłe mleko, świeże drożdże i łyżeczkę cukru mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy rozczyn, roztopione i wystudzone masło, jajka, sól i cukier. Wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie przekładamy na blat posypany mąką. Wałkujemy wąski ale długi prostokąt, smarujemy przygotowaną masą makową. Ciasto zwijamy
Życie zaczyna się w kuchni
Ciasto bananowe z gorzką czekoladą (bez glutenu) 131dodałam do niego gorzką czekoladę, która jest na mojej liście top 10 jeśli chodzi o ulubione składniki.😋 Bez dodatku mąki pszennej, wersja bezglutenowa i bez cukru. Wykorzystałam mocno dojrzałe banany, które już same w sobie były dość słodkie, a resztę słodkości nadrabiałam dżemikiem domowym, tym razem śliwkowym.😊 Zdradzę Wam sekret, że posmarowane masłem orzechowym również smakuje bombowo(...)Odlewamy 1/3 masy i do mniejszej części dodajemy rozpuszczoną czekoladę, po czym mieszamy do połączenia składników. 7. Jasne ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na to wylewamy ciemną i nakłuwamy patyczkiem. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze całego ciasta: 2200 kcal
zdrowo i aktywnie
2 propozycje z dżemem dla najmłodszych 173Obie propozycje są tak proste, że ich przygotowanie pójdzie Wam tak samo EXTRA GŁADKO, jak EXTRA GŁADKI jest dżem Łowicz 100% z owoców, który jest bez pestek oraz bez kawałków owoców i zawiera 100g owoców na 100g dżemu. Mini serniczki truskawkowe, około 6-8 porcji 400 g serka naturalnego z wiaderka 200 ml śmietanki 30% 1 słoik dżemu(...)mąki, zimnego masła, cukru pudru, jajka oraz śmietany zagnieść ciasto i wstawić je na 15 minut do lodówki. Ciasto wyjąć i rozwałkować na grubość 3-4 mm, następnie wyciąć kółka ciut większe od foremki i wyłożyć nim foremki. Spód podziurkować widelcem i ponownie wstawić na 15 minut do lodówki. Piec w 200 stopniach przez 12-14 minut. Wyjąć z foremek
Kraina Miodem Płynąca
Ciastka Otrębusie z miodem 213miodu 2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej ½ szklanki otrąb pszennych 1 łyżeczka sody ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki cynamonu 4 łyżki rodzynek 2 łyżki prażonych ziaren dyni 3 łyżeczki nasion chia 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika Mąkę, otręby, cynamon, proszek do pieczenia i sodę mieszamy. Miód i serek dokładnie mieszamy w osobnym naczyniu. Dodajemy suche składniki(...)słonecznik, dynię, nasiona chia oraz rodzynki. Wyrabiamy łyżką ciasto, starając się wbijać bakalie do środka ciasta. * ciasto ma być gęste i lepkie. Dłonie zwilżamy w zimnej wodzie, z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko je spłaszczając. Ciastka pieczemy 20-25 minut w temp. 180 stopni. Smacznego
Domowe ciasta
Czekoladowo-jogurtowe ciasto z gruszką i mascarpone 185ciasto śmiało można upiec w keksówce. A wszystko bez dodatku cukru, można chcieć więcej? 😉 Ciasto czekoladowo-jogurtowe: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 3 łyżki miodu 0,5 szklanki oleju słonecznikowego 1 jogurt grecki lub bałkański (400g) 2 duże jajka wiejskie 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 gruszki Do rondelka wlewamy olej, łamiemy czekoladę(...)łyżką sosu mascarpone - gotowe! Jeśli użyjecie keksówki podzielcie po prostu ciasto na 2 części, w środek wkładając całą startą gruszkę. Całość zalejcie przygotowanym sosem. Pieczenie: Temperatura - 180ºC z termoobiegiem Czas - ok. 35 minut (w przypadku keksówki piecz do suchego patyczka) Ja zajadam to ciasto jeszcze na ciepło... z dodatkowym kleksem sosu mascarpone na górze. Można podgrzać je w piekarniku
Cooking Monster