ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:894/1234)

Najprostsze ciasto drożdżowe 240

bez pośpiechu - będzie elastyczne. Rozczyn z drożdży musi być wyrośnięty. Najlepszy tłuszcz do ciast drożdżowych to dobre jakościowo masło. Nie zastępujemy cukru innymi substancjami. Cierpliwie czekamy, aż ciasto wyrośnie (dwukrotnie!). Wkładamy ciasto tylko do nagrzanego pojemnika. Wyrastanie rozczynu, a później ciasta można przyspieszyć wkładając je do piekarnika nagrzanego do 40*C i pozostawiając uchylone drzwiczki (inaczej ciasto się upiecze(...)rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy mikserem (spiralne końcówki), aż utworzy gładką, elastyczną kulkę (naciśnięte palcem odkształci się). Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można dosypać 1 łyżkę mąki i ponownie wyrobić. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (1 - 1,5 godziny). Formę, w której będziemy piec smarujemy masłem i oprószamy mąką, nadmiar strzepujemy. Ciasto przekładamy do formy

Chocolate Muffin Blog
Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami 236

Już chyba nie ma soboty bez „Wypiekania na śniadanie”:-) Tym razem wybór padł na rożki z domowego ciasta francuskiego. To bylo moje pierwsze starcie z tym ciastem i jestem całkiem zadowolona z efektu końcowego. Mimo, że w przepisie użyto sporo masła, praktycznie tyle ile mąki, rożki nie były ani tłuste, ani ciężkie, ale lekko maśłane. Aromatyczne, jabłkowo-cynamonowe wnętrze(...)Ciasto kluskowe: Roztopiamy 38g masła. Studzimy. Przesiewamy 360 g mąki na stolnicę. W środku robimy zagłębienie, wlewamy  roztopione masło, dodajemy sól i żółtko. Zagniatamy. Do ciasta stopniowo dodajemy wodę, tak by powstało gładkie ale niezbyt miękkie ciasto.Wyrabiamy przez pare minut( u mnie 5), aby ciasto nabrało elastyczności. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Jeśli wasza

Mia Cucina Sofieta
SERNIK DYNIOWY 202

Sernik to zaraz po bezie, moje ulubione ciasto. Najlepszy jest z dodatkiem skórki pomarańczowej :) A zaraz za nim ten, którego przepis dzisiaj Wam przedstawię. Aromatyczny, jesienny, kremowy, pyszny... Dodam jeszcze, że to mój pierwszy, ale jakże udany raz, z wypiekami w kąpieli wodnej. Z podanego przepisu, wyszedł mi serniczek o średnicy 18 cm., jeśli chcesz upiec go w większej formie(...)stopni. Formę z zewnątrz owinąć folią aluminiową i wstawić do większego naczynia żaroodpornego, do którego należy nalać wrzącej wody  (do połowy wysokości formy). Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika i piec 90 minut. Po upieczeniu od razu obkroić sernik dookoła, zapobiegnie to pęknięciom. Po przestudzeniu udekorować serkiem wymieszanym z dyniowym puree, boki ozdobić czekoladą

Kuchnia w opałach
Sernik na cynamonowej kruszonce 199

łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 80 g cukru Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu 3/4 szklanki cukru 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 6 jaj 60 g masła 3/4 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy olejek pomarańczowy do ciasta Sposób przygotowania Kruszonka: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem, cynamonem oraz proszkiem do pieczenia, dodać zimne(...)kruszonki rozsypać na dnie blaszki wyłożonej pergaminem lub natłuszczonej , wylać masę serową i na wierzchu rozsypać pozostałą część kruszonki.  Wsadzić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec 15 minut, po czym temperaturę zmniejszyć do 150*c i piec jeszcze 55 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku aż będzie całkiem zimny

Wanilia i Kardamon
Chleb z Vermont na zakwasie 161

jest już gotowy dodaję resztę składników i dokładnie mieszam. Ręczne wyrabianie ciasta zajmuje mi zazwyczaj nie mniej niż 10 minut, czynność przerywam gdy ciasto jest sprężyste i nie rwie się przy rozciąganiu. Następnie wkładam ciasto do naczynia, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 75 minut. Wyjmuję ciasto na omączony blat, formuję z niego prostokąt i składam na trzy(...)wyrośnięcia. Po upływie kolejnych 75 minut, formuję z ciasta 2 okrągłe lub podłużne bochenki, wykładam na blachę oprószoną mąką i pozostawiam na 2h w ciepłym miejscu. Gdy ciasto wyrośnie, delikatnie nacinam skórkę przyszłego chleba i wkładam do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C, w którym umieściłam wcześniej naczynie z gorącą wodą. Przez pierwsze 15 minut mój piekarnik grzeje tylko

Zapiski Młodej Żony
Chleb orkiszowy na drożdżach 343

poza takim tostowym). Dzisiaj lenistwo wzięło górę i postanowiłam zrobić kolejne podejście do chleba drożdżowego. No cóż. Jeżeli pieczecie w domu chleb na zakwasie, to niestety w większości przypadków chleb na drożdżach przegrywa. Ten ma tę zaletę że ciasto wyrabia się szybko i przyjemnie, szybko rośnie i szybko jest gotowy do jedzenia.  I oczywiście mimo pewnych braków(...)Wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski ( pok 5 -10 min) Wyrabiałam drewnianą łyżką  , ciasto było dosyć klejące. Dwie foremki o wymiarach 21 x 10 posmarować masłem i wysypać otrębami. Przełożyć ciasto, wyrównać. Casto powinno wypełnić foremki mniej więcej w połowie. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok godzinę lub więcej - aż ciasto wyrośnie i wypełni foremki

Stare Gary
Dynia faszerowana kasza gryczaną i pieczarkami 231

Dynia,prawdziwa krolowa jesieni nadal zajmuje poczesne miejce w mojej kuchni.Nadaje sie nie tylko na pyszna ,rozgrzewajaca zupe,dodatek do ciast i nalesnikow,sprawdzi sie rowniez swietnie w roli dania glownego.Najlepiej nada sie tu malenka dynia o wadze 700-800 g,jesli jej polowka ma stanowic porcje dla jednej osoby.Danie bardzo latwe do przygotowania,smaczne i niezwykle efektowne.Jest(...)kokosowym,dodac sol,pieprz,cukier i posiekane ziola.Polowki dyni wypelnic przygotowanym farszem .Ustawic w naczyniu do zapiekania ,podlac sosem,dolozyc rozmaryn .Piec w temperaturze 200°C przez 45 minut - bez termoobiegu. (Gdy dysponujemy wieksza dynia czas pieczenia wydluzyc do 1 godziny.Po pol godzinie pieczenia przykryc folia )10 minut przed koncem posypac startym serem.Smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułeczki z kminkiem i oliwkami (bez glutenu, jajek i mleka) 187

Aromatyczne i sycące, najlepsze są jeszcze ciepłe. Doskonałe do sałatki ze świeżych pomidorów i lodowej sałaty. Składniki: mąka bezglutenowa uniwersalna (np. mix ciasta bezglutenowego Bezgluten) 500

głodny alergik
Pączuszki super bomba 192

wódkę i sok z cytryny. Dodajemy 2 łyżki oleju. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie. Gotowa kula ciasta trochę klei się do rąk ale nie dosypujemy więcej mąki bo tak ma być.  Pod ciasto podsypujemy trochę mąki, nakrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple do podrośnięcia co najmniej godzinę. Z ciasta odrywamy po kawałeczku i formujemy małe kulki, ok.50 sztuk(...)podrośnięcia ok. 20 minut. Smażenie: w głębokim garnku podgrzewamy sporo oleju. Pączki muszą w nim pływać. Wrzucamy jednego pączka na próbę i jeśli wokół niego robią się bąbelki tzn. że temperatura jest wystarczająca i można wrzucać kolejne. Wrzucamy partiami po 10-15 sztuk i łyżką cedzakową mieszamy, ewentualnie przewracamy na drugą stronę. Wystarczy kilka minut by zrobiły się złote

prawdziwe jedzenie
Owsiankowe ciasteczka z czekoladą 152

Przedstawiam grube, pożywne ciasteczka a'la owsianka.Ciasteczka są pyszne, zrobione z samych zdrowych składników. Doskonale zaspokajają apetyt na słodycze, przez co stanowią świetną przekąskę na diecie

Healthy food explorer
Makowiec mojej Mamy w nowoczesnej wersji 126

Uwielbiamy makowce, a moja Mama postanowiła trochę unowocześnić makowiec tradycyjny. Jest bardzo pyszny. Polecam!!! Składniki na spód (blaszka 25cm x 35cm) 2 jajka ½ szklanki cukru 125

Przepisy Babci
KOSTKA CZEKOLADOWO-KAWOWA 174

   Pyszne czekoladowo-kawowe ciacho, to gratka nie tylko dla wielbicieli kawy i czekolady. Choć osobiście nie jestem fanką ani jednego, ani drugiego, to sama

Smaczne Zdrowe
Sernik bez spodu 354

Dziś do niedzielnej kawy klasyka klasyki czyli sernik pieczony bez spodu. U mnie z rodzynkami i skórką pomarańczową (zdecydowanie moje ulubione bakalie!), na górę polewa

Ciastkozercy
Świąteczne pierniczki bezglutenowe – prosty przepis krok po kroku 206

P rzygotowania do świąt ruszyły pełną parą i wszędzie już czuć świąteczny klimat. Udzielił się on również mnie, dlatego dzisiaj mam dla Was mój wypróbowany przepis

Okiem Blondynki by McBlondi
Ciasteczka owsiane. 181

Składniki: 3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 1/3 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki cukru trzcinowego 2 jaja 2/3 kostki masła/margaryny 4 stołowe

Moje-pitraszenie