Mazurek czekoladowo – cytrynowy Wszyscy pieką mazurki, mam i ja Miało ciast świątecznych nie być, ponieważ całe święta spędzamy w pracy. Ale mąż jadł ostatnio, w
RelaxtimeImieninowy torcik na półkruchym, daktylowym spodzie. Jego dekoracja jest prosta do wykonania, a efekt zachwycił solenizantkę :) Składniki: Ciasto:margaryna bezmleczna 100 g mąka bezglutenowa mix
głodny alergikTe ciastka śmiało można nazwać wersją podstawową. Tak banalnie prostych i beztłuszczowych i cukrowych jeszcze nie piekłam. Mam w planach zrobić ...(coś) takie po przeróbkach,
Dieta moja pasjaTruskawki, wanilia i sernik. Niewiele wysiłku i czasu trzeba by stworzyć wyśmienite połączenie. Szczególnie łatwe jest to wtedy, gdy pod ręką mamy świeże, soczyste i dorodne
Karo in the KitchenNajlepszy tort bezowy z kremem kawowym robiła moja teściowa ! Niestety od jakiegoś czasu nie daje się już namówić na jego przygotowanie, postanowiłam więc wziąć inicjatywę
Kulinarne przygody GatityKolejny udany wypiek, a jakże pyszny! Bułeczki owsiane znalazłam tutaj, i nie żałuję. Są genialne, inaczej się tego ująć nie da, a tak syte, że po
Smaczne ZdroweBardzo lubię pączki hiszpańskie, u mnie znane bardziej jako gniazdka. Pyszne parzone ciasto z tonami lukru, palce lizać. Zbliżający się Tłusty Czwartek zmotywował mnie do zrobienia
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieCiasta o nazwach popularnych batoników robią furorę od lat. Myślałam, że jadłam już wszystkie, aż trafiłam na to cudo. Jeżeli jeszcze nie znacie - warto wypróbować. Jeżeli
Cook&LoveMąka sojowa długo zalegała mi w kuchennej szafce, bo jakoś zawsze miałam w planie przygotowanie czegoś innego, poza tym nie mogłam sobie wyobrazić co dobrego można
Ze smakiem i z pasjąTo kolejne ciasto, na które pomysł dali mi moi mężczyźni. Pytając się, na co mają ochotę, rzucili mi hasło smerf. Od razu na myśl przyszedł mi
Fabryka pomysłówobrać przed gotowaniem, czy smażeniem. Ze względu na gabaryty najlepiej nadają się na grilla lub do pieczenia. Używając zwykłej obieraczki do warzyw można je pokroić we wstążki i podać na surowo jako dodatek do warzywnych sałatek. Szparagi średniej grubości można smażyć, piec i gotować, albo zjeść na surowo. Cienkie są doskonale jako dodatek do makaronów i sałatek. Jak przyrządzać(...)ZIEMNIAKAMI I PESTO Niesamowite połączenie kremowych ziemniaków z makaronem al dente i chrupiącymi szparagami i delikatnym pesto w tle. TARTA ZE SZPARAGAMI ALLA FONTINA Błyskawiczna tarta jest zrobiona na cieście bez tłuszczu. Dlatego można sobie pozwolić by szparagi i prosciutto były zanurzone w sernikowym nadzieniu. MISA OBFITOŚCI Z KREWETKAMI, PĘCZAKIEM I WARZYWAMI Kluczowym składnikiem jest tu niepozorny sos, prosty
Niedzielny kucharzCoś ostatnio wzięło mnie na czekoladowe ciasta… Chwile temu wstawiłam przepis na ciasto czekoladowe a’ la Lava Cake , a dziś stawiam na zdrowe brownie. Jeżeli
Be Fit Be Strongbyć dla przykładu kawałek zdrowego ciasta bez cukru , słodki pieczony omlet z owocami , owsiane babeczki czy proste ciasta owsiane . W wersji wytrawnej z kolej moimi sprawdzonymi przekąskami są tosty bez chleba , kawałek domowego bezmięsnego pasztetu , pełnoziarniste bułeczki czy warzywa z domowym hummusem . Dzisiaj z kolej podrzucam jeszcze jeden(...)wrzucić do masy jajecznej, wkruszyć ser feta i doprawić przyprawami Wymieszać i przekładać masę do foremek na muffiny (polecam silikonowe, dzięki którym nie ma problemu z wyjęciem babeczek) Piec 20-30 minut aż masa będzie ścięta i lekko przyrumieniona
HealthyCreationsszklanki oleju lub rozpuszczonego masła 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru wanilinowego 2 łyżeczki cukru pudru szczypta soli Bita śmietana (opcjonalnie): 1 opakowanie śnieżki 1 sszklanka mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Do miski wrzucamy 2 szklanki mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę cukru wanilinowego oraz 2 łyżki cukru pudru. Dolewamy 2 szklanki(...)pianę. Następnie mikser ustawiamy na najniższy bieg i mieszamy wcześniej przygotowane ciasto dodając powoli ubita pianę z białek. Mieszamy aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Kolejnym krokiem będzie rozgrzanie gofrownicy i posmarowanie jej olejem. Gdy już mamy rozgrzaną gofrownicę, możemy przystąpić do pieczenia gofrów. Zalewamy gofrownicę ciastem i zamykamy ją. Po około 30 sekundach warto przewrócić gofrownicę na drugą
Blog kulinarny S9.PLbabka którą można upiec zupełnie bez okazji na słodki weekendowy poczęstunek, nie kruszy się i ma w smaku wyczuwalne wiórka kokosowe. Zawsze się udaje pod jednym warunkiem który trzeba spełnić- wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę, więc maślankę wyciągamy z lodówki dużo wcześniej przed pieczeniem, druga zasada-nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia bo babka zrobi kaprys(...)oraz olej, delikatnie zmiksować, wsypać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować na koniec wsypać wiórki kokosowe i wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy (ja miałam silikonową więc nie natłuszczałam niczym) Wstawić do zimnego piekarnika piec około 50 minut w temp 175*c, po upływie tego czasu sprawdzić stan upieczenia suchym
Wanilia i Kardamon