proponuję przepis na gnocchi z batatów. Bataty w odróżnieniu od ziemniaków są dosyć wodniste, nawet jeśli je pieczemy w piekarniku, więc ciasto na gnocchi jest bardzo lepkie. Nie należy przesadzać z mąką podobnie jak w kopytkach, bo wtedy gnocchi będą twarde i bez smaku. Bardzo lubię gnocchi w ogóle wszelkiego rodzaju kluski i kopytka . Gnocchi pasują do mięsnych potrawek(...)piekarniku. Ostudź, obierz i przepuść przez praskę. Zagnieć ciasto z batatów, jajek, twarogu, soli i parmezanu. Ciasto powinno być wciąż lepkie. Podziel ciasto na porcje, uformuj rulony i pokrój nożem na małe kluski – gnocchi. Nastaw wodę w dużym garnku , posól. Wrzucaj gnocchi do gotującej wody i gotuj około 3 minut. Ugotowane gnocchi podobnie jak kopytka wypływają na powierzchnię wody
codojedzeniaDrodzy Czytelnicy, Nie chcę odchodzić bez słowa, więc już Wam wszystko tłumaczę. Zbliża sie czas egzaminów do których muszę sie dobrze przygotować. Ostatnio ciężko mi znaleźć moment, aby usiąść przy komputerze i tworzyć posty. Z tego względu muszę się z Wami pożegnać na jakiś czas, nie wiem jeszcze na jak długo, ale zostawiam Was z przepysznym brownie, który znalazłam(...)dobrze zmiksować. Teraz wsypujemy przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i mieszamy wszystkie składniki. Formę - ja użyłam takiej o boku 24cm - wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i posypujemy małą ilością bułki tartej. Brownie pieczemy w 160 stopniach przez około 45-50minut do suchego patyczka. Po wyciągnięciu brownie z piekarnika, odstawiamy go na około 15min
Chocolate Stop Temptingserowym. Lżejsza, lecz równie pyszna wersja tradycyjnej wielkanocnej babki - bez masła i żółtek. Ciasto wieńczy delikatna, jogurtowo-miodowa polewa z wiórkami gorzkiej czekolady. Serdecznie polecam:) Składniki (na okrągłą formę do babki) : ciasto: - 200 g mąki (u mnie pół na pół pełnoziarnista żytnia i pszenna tortowa) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3/4 szklanki cukru pudru - tabliczka gorzkiej czekolady dobrej(...)wodnej lub mikrofalówce), utrzeć razem z serem, cukrem, budyniem i jajkiem. Formę lekko natłuścić i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć wszystkie boki ok. 1/3 ciasta. Wypełnić masą serową i pokryć pozostałym ciastem. Piec przez ok. 50 minut do tzw. ,,suchego patyczka" w 170 stopniach. (!)Podczas pieczenia nie należy otwierać piekarnika, bo ciasto opadnie. Studzić przy uchylonych drzwiczkach. Polewa: Żelatynę rozpuścić
Kuchnia Elliepieprz, oregano, bazylia, gałka muszkatołowa 3. Strona techniczna forma do tarty papier do pieczenia groch do obciążenia wałek Do dzieła :) 1. Na początek musimy wyrobić ciasto. Masło z mąką szybko zagniatamy w misce. Dodajemy żółtko, wodę, oraz doprawiamy. Po wyrobieniu jednolitej masy, odkładamy ciasto zawinięte w folię do lodówki na 1 godzinę. 2. W tym czasie przyrządzimy(...)słona. Wedle uznania dodajemy zioła, pieprz i sól. 4. Po godzinie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy na wielkość formy do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i przysypujemy grochem dla obciążenia, tak by ciasto się nie podniosło. Z takim obciążeniem zapiekamy spód 20 minut w temperaturze 180 stopni. 5. Po upływie 25 minut, zdejmujemy papier
Mój Smak na Życiepołączenia składników. Ja używam do tego hak od miksera. Ciasto ma być elastyczne, niezbyt twarde ale też niezbyt klejące. Gdy mocno się klei dodać troszkę więcej mąki (1-2 łyżeczki). U mnie zdaża iż się inna partia mąki ma inną wilgotność i wówczas wychodzi mała różnica w konsystencji ciasta. Różnice są niewielkie ale jednak są. By wszystko dobrze zagrało wystarczy(...)wyrobionego ciasta uformować kulę i przełożyć do miski wysmarowanej oliwą. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok.30-40 minut aż zdecydowanie urośnie. Wyrośnięte ciasto delikatnie zagnieść, odrywać (lub podzielić na 10 równych części) kawałki ciasta i formować dłońmi maczanymi w oliwie lekko podłużne bułki (podwijająć ciasto pod spód). Układać bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie każdą naciąć
Smaczne ZdroweSernik z kremem i owocami, to połączenie klasycznego pieczonego sernika z dodatkiem w postaci kremu na bazie śmietany z galaretką, udekorowanego świeżymi lub mrożonymi owocami. U
Passions hobbies lifeDziś znów przepyszne i proste w wykonaniu muffinki bananowe, tym razem z dodatkiem gorzkiej czekolady i chrupiących orzechów. Do muffinek nie dałam żadnego słodzika, użyłam bardzo
Healthy food explorerBabeczki sernikowe zrobiły furorę, postanowiłam więc upiec kolejne, tym razem z dodatkiem gorzkiej czekolady, która pięknie rozpuściła się w środku. Zniknęły równie szybko co poprzednie. Zachęcam
Kuchnia w bieguSernik z mlekiem w proszku to pyszny kremowy sernik z dodatkiem mleka w proszku. Robiąc ten sernik za pierwszym razem złamałam główną zasadę, która obowiązuje przy
Słodki PomysłDobre śniadanie, to zdrowe i smaczne śniadanie. A jak jeszcze będzie oryginalne, to w ogóle super. Babeczki gruszkowo-orkiszowe są lekkie, wilgotne i pożywne. Połączenie płatków
Fleksitarianizm.plPyszne i zdrowe ciasteczka bez dodatku mąki, cukru, jajek i tłuszczu. Jest to sycąca i energetyczna przekąska, którą możemy wykonać sami w domu. W dodatku
Blog z ApetytemNo i po świętach... Tyle, że w końcu zima sobie przypomniała, że to na nią pora, a tego akurat nie lubię :-( mam nadzieję, że do Trzech
Czary - gary w kuchniMieliście udany weekend? Moje plany się kilka razy wywróciły do góry nogami, jakbym robiła beczkę samolotem. Ostatecznie zostałam w Gdyni i wybrałam się na Red Bull
Pełny talerzPrzepis zaczerpnęłam tutaj Szukając przepisów na jakieś super bułeczki, natknęłam się na ten właśnie przepis. Po części z ciekawości i apetycznego wyglądu upiekłam je pierwszy raz
Smaczne ZdroweJeżeli uwielbiacie chrupiące pieczywo to musicie wypróbować poniższy przepis. Chrupiący chlebek z kaszy jaglanej wraz z dodatkiem dużej ilości nasion jest prosty do przygotowania i bardzo
Ugotować