ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:874/1234)

Chleb żytni na zakwasie z suszonymi pomidorami i oliwkami. 170

Pomysł na ten chleb wziął się z Piekarni Amber, czyli wspólnego pieczenia blogerów kulinarnych. Nie zdążyłam upiec chleba towarzystwem z Piekarni, ale pomysł pozostał, chociaż

Codziennik Kuchenny
Tort bezowy z musem malinowym 396

Madzia w ostatni weekend miała swoje święto z tej właśnie okazji powstał tort bezowy z musem malinowym. Delikatny, chrupiący i rozpływający się w ustach. Mus malinowy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tarta, quiche z brokułem i serem pleśniowym 216

Chrupiąca i szybka do przygotowania tarta – quiche z brokułem i serem pleśniowym . Wiosenna propozycja na obiad lub kolację. Świetnie ozdobi również nasz stół na nadchodzącą

Moja Delicja
Ciasteczka owsiane z daktylami (bez glutenu, bez jajek) 332

Ciasteczka owsiane uwielbiam. Są nie tylko bardzo smaczne ale również co nie każdy wie - zdrowe. Dzięki wysokiej zawartości błonnika poprawiają prace jelit i dają  uczucie

maniapieczenia
Kluski na parze ze śliwkami 197

W sezonie śliwkowym nie może u mnie zabraknąć klusek na parze ze śliwkami. Tą wersję ja lubię najbardziej i staram się wykorzystać czas jesiennych zbiorów na

Ala piecze i gotuje
„Berta Isla” i pokrzywa 107

ciasto, dla którego inspirację znalazłam właśnie w książce Berta Isla – ciasto pokrzywowe. Z zewnątrz ciasto prezentuje się równo i ładnie, spokojnie, a wewnątrz skrywa pokrzywę, która potrafi parzyć (oczywiście już nie po upieczeniu ) Doskonała propozycja na czas czytania Jak przygotować ciasto pokrzywowe? Przepis znajdziecie poniżej. Składniki: 5 jajek ¾ szklanki cukru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)pokrzywę. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao mieszam w osobnej misce. Dodaję stopniowo do ciasta na przemian z mlekiem. Następnie dodaję olej i całość miksuję. Białka ubijam i dodaję do ciasta, mieszam delikatnie łopatką. Blaszkę (40 x 30 cm) wykładam papierem do pieczenia (lub smaruję tłuszczem) i wylewam ciasto. Piekę 45-50 minut (do suchego patyczka

Słodki sentyment
Faworki pieczone – chrust z piekarnika 274

pozostałe składniki i zagniatamy do czasu, aż powstanie jednolite ciasto. Formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy na około 2 godziny do lodówki (lub całą noc, ciasto musi być dobrze schłodzone). Następnie na podsypanym mąką blacie lub stolnicy kilkanaście razu „uderzamy” ciasto wałkiem, aby wtłoczyć powietrze. Dopiero teraz wałkujemy ciasto na cienki placek o grubości około(...)poprzek i na środku każdego kawałka wykonujemy nieduże nacięcie. Przekładamy jeden koniec ciasta przez dziurkę i tak uformowany faworek (chrust) układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Postępujemy tak z wszystkimi kawałkami ciasta. Faworki pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 15 minut do zarumienienia. Upieczone faworki obsypujemy mieszanką cukru pudru i cukru wanilinowego. Ja najczęściej wkładamy

Słodkie okruszki
Migdałowa babka z żurawiną i morelami 165

leżakuje sobie w zamrażarce mojej Mamy, wykorzystałam właśnie taką żurawinę; jej cierpkość świetnie podkręca smak babki. Ale jeżeli nie macie możliwości użycia mrożonej, bez obaw - z suszoną babka również będzie smaczna. Aromat migdałowy dodany do ciasta fantastycznie komponuje się zarówno z żurawiną jak i z morelami. Od babki wprost nie można się oderwać, a każdy kęs wciąga coraz bardziej(...)nadmiar mąki strzepać. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną przesiać i wymieszać. Dodać szczyptę soli, wymieszać. Masło utrzeć z cukrem, cukrem trzcinowym oraz cukrem wanilinowym na jasną, bardzo puszystą masę. Należy tej czynności poświęcić chwilę czasu - im lepiej napowietrzone masło, tym bardziej wyrośnięta i puszysta babka. Ucierać minimum 10 minut. Dodawać jajka, jedno drugim, miksując do dokładnego

Opowieści z piekarnika
Babka majonezowa 263

przygotowania. Majonez w cieście pełni funkcję tłuszczu, który sprawia, że ciasto jest wilgotne w środku (używamy go jako zamiennik masła/oleju). W cieście majonez jest całkowicie niewyczuwalny. Babka z tego przepisu wychodzi bardzo puszysta i wilgotna w środku. Dodatkowo wierzch babki polałam pyszną polewą z białej czekolady. Polecam ten przepis(...)surowców, całkowicie bez konserwantów czego dowodem jest fakt, iż data przydatności majonezu to tylko 3 miesiące. Babka majonezowa Drukuj przepis Ilość porcji: 8 Składniki -5 jajek -3/4 szklanki cukru -1 łyżka cukru waniliowego -3/4 szklanki Majonez Kielecki -1 szklanka mąki pszennej -0,5 szklanki mąki ziemniaczanej -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -ulubiony

Marta Gotuje
Wielkanocna babka z białek 251

Jeśli chodzi o samą babkę, to powiem Wam, że nie było to moje pierwsze podejście do niej. Próbowałam już kilka przepisów, ale za każdym razem była sucha i bez "przepitki" nie do zjedzenia. Stąd też nie ma jej na blogu. Tym razem w końcu się udało, o czym świadczy fakt, że cała poszła w jeden dzień ;) W zjedzeniu pomógł(...)Miksujemy tylko do połączenia. Następnie dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sok z pomarańczy. Przekładamy gotową masę do foremki, pieczemy ok 1 godzinę w temp nagrzanej do 180⁰C. Po upieczeniu (jak patyczek będzie suchy pozostawiamy ciasto w formie na ok 15 minut, po czym ścinamy spód, obracamy i polewamy przygotowanym z soku oraz cukru pudru

Kuchnia w czekoladzie
Czekoladowe muffiny dyniowe 280

bez, jeśli inna jej odmiana). Dla pogłębienia smaku czekolady muffiny udekorowałam polewą czekoladową. Z podanego przepisu przygotować można 12 sztuk . Czekoladowe muffiny dyniowe Składniki: CIASTO 160g mąki pszennej 250g gęstego purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni ) 150g gorzkiej czekolady 80g cukru 75g oleju kokosowego 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia(...)tyle, żeby nie można było swobodnie wymieszać ciasta oraz porcjować go - formę na muffiny wyłożyć papilotkami - do każdej papilotki nałożyć ciasto, zajmując około 3/4 wysokości foremki - muffiny wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni, piec przez 28-30 minut do tzw. suchego patyczka - po upieczeniu muffiny ostudzić, a następnie udekorować polewą czekoladową - czekoladę wraz z olejem umieścić w miseczce

Smakołyki Bereniki
Gofry pachnące piernikiem 205

Głupio byłoby się na weselu bez tak ważnego elementu pojawić... W poniedziałek jednak zdobyłam się na nie lada wysiłek, i postanowiłam zaskoczyć C. Przygotowałam pierniczkowe gofry z przepisu Niki . Spodobał mi się dodatek bakalii, od których pękają mi kuchenne szuflady (zdecydowanie dałam się ponieść przed Świętami; macie więc może jakieś sprawdzone przepisy na ciasta z bakaliami...? Może Wy zmotywujecie(...)kalorii, proponuję odrobinę bitej śmietany. Lepiej być po prostu nie może... Gofry piernikowe z orzechami i rodzynkami Składniki: (na 5 gofrów) 170 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki soli 30 g masła 45 g miodu 150 ml mleka 1 jajko 40 g orzechów włoskich 40 g rodzynek dodatkowo: powidła śliwkowe

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni - październikowa piekarnia 196

Amber zaprasza do pieczenia ;) Piekarnia w październiku bardzo jesienna. Chleb z pestkami dyni, tylko na żytniej mące. Wilgotny, długo zachowujący świeżość. Robiłam go bez problemów, do wymieszania ciasta wystarcza drewniana łyżka, chleby wyrastały bardzo ładnie. Może mogłyby być odrobinę bardziej słone, ale ja soli używam sporo więc nie jestem pewnie miarodajna. Bardzo, bardzo polecam - chleb pyszny! Chleb wybrała(...)wyłożyć dobrze zgniecionym pergaminem, lekko wysmarować olejem. Następnie wyłożyć ciasto chlebowe, które na koniec trzeba ugnieść i wygładzić mokrą dłonią. Odstawić pod przykryciem (lub w worku foliowym) do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (np. pod żarówkę w piekarniku) na ok. 2,5 do 3 godzin. Piec z parą ok. 20 minut w temperaturze 230 stopni i kolejne 25 minut w temperaturze

Stare Gary
Ciasto z cynamonowym jabłkiem (bez miksera). Szybkie i łatwe ciasto bez miksera. 329

przepis na ciasto z cynamonowym jabłkiem. Ciasto jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, wykonuje się je bez użycia miksera. Wystarczy drewniana łyżka i troszkę chęci Jabłoń na działce obrodziła w tym roku, więc u mnie będzie sporo wypieków z ukochanymi jabłkami. Ciasto przygotowałam dziś na przyjęcie urodzinowe męża. Mam nadzieję, że będzie wszystkim smakowało Polecam Wam ten przepis również(...)Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną blachy. Następnie na ciasto wykładamy wcześniej przygotowane jabłka lekko wciskając je w ciasto w taki sposób, aby ciasto rozeszło się bardziej po blaszce. Ciasto pieczemy około 45-50 minut (w zależności od piekarnika) w 180 stopniach na środowym poziomie do tzw. suchego patyczka. Po przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem. Kroimy w kostkę

Słodkie okruszki