Michaszkowy torcik nie tylko dla Michaszków, Michałów czy Michalinek ! To tort dla każdego z Was. Bardzo czekoladowy z dodatkiem kawałków cukierków czekoladowo-orzechowych, nasączony ponczem
kolorowotorcikowoOj zachciało nam się zapachu pieczonego drożdżowego ciasta 😊 Znacie już nas na tyle, że wiecie iż zwyczajnie to u nas być nie może 😉 Takie różyczki są
Candy PandasZapiekanka ryżowa z kurczakiem i pieczarkami to bardzo klasyczne i proste danie. Mimo tego ma bardzo niepowtarzalny smak i będzie idealnym pomysłem na domowy obiad. Zapiekanka
Alle Dobre!Proponuję dziś przepis na przepyszne pesto z pieczonych warzyw , o niezwykłym aromacie papryki i pomidorów . Pesto jest nie tylko wegańskie , do tego bez
Kawa z mlekiemJeśli czytacie mnie w miarę regularnie (choć ja regularnie nie piszę), musieliście spotkać się z dość częstym "bananowym problemem".Jak wiecie, w posiadaniu rodziny są sklepy
W kuchni Karmel-itkiPieczywo chrupkie domowe w mniej niż 60 minut. Bez drożdży. Bez piekarnika. A nawet bez doświadczenia w eksperymentach kulinarnych :). Tak Kochani robimy prostą i łatwą kuchnie z kilku prostych składników. Parathy to trójkątne chlebki z mąki ( u mnie mix orkiszowej i pszennej), idealne do chrupania lub dodatek do jogurtu, warzyw czy mięsa. Nawilża się(...)sobą suche składniki w dużej misce, mąkę przesiać. Dodać olej i wymieszać. Stopniowo dodajemy ciepłą wodę i zagniatamy kilka minut. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut aby ciasto odpoczęło. Na oprószonej stolicy rolujemy wałek z ciasta i dzielimy na 10 części. 2. Z każdej części robimy małą kuleczkę i wałkujemy ją na płaski placek. Smarujemy masłem, zwijamy
Apetyczna babeczkaSzybkie ciasteczka z tahini polecają się do popołudniowej kawy, na wieczorną przekąskę, czy też na drugie śniadanie. Ciastka te mają wiele zalet: przygotowuje się je naprawdę
365 dni dookoła kuchniNiektórzy nie wyobrażają sobie piątku bez obiadu z rybą. W takim razie proszę bardzo… łosoś z porami w cieście francuskim to propozycja dla tych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!się nie oprze! Ciasto smakuje fenomenalnie i jest bardzo łatwe i szybkie! Idealne na rodzinne Święta, imprezy, albo po prostu do popołudniowej kawki. Spróbujcie! SKŁADNIKI: BISZKOPT MAKOWY: * jajko – 4 szt * cukier – 3 łyżki * mąka pszenna – 3 łyżki * mak – 3 łyżki * sól – 1 szczypta * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki BEZA KOKOSOWA: * duże białka(...)Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz makiem i dokładnie , ale delikatnie mieszamy szpatułką. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut/180C bez termoobiegu. Studzimy. BEZA KOKOSOWA: Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy kokos, mieszamy, wylewamy na taką samą blachę jak przy biszkopcie makowym. Pieczemy ok. 20 minut/180C. Studzimy. KREM BUDYNIOWY: Odlewamy
Ostra na Słodkoprzepis na fantastyczną przekąskę, który przywiozłam z Kolumbii. Tam nie mogłam go jeść w oryginalnej wersji, ponieważ nie byłam pewna składu ketchupu. Na szczęście w Polsce można kupić ketchup bez glutenu, ja wybrałam Ketchup pikantny premium z firmy Kotlin. Produkt ten nie zawiera również zbędnych konserwantów i wzmacniaczy smaku. Kolumbijczycy serwują swoje ceviche ze słonymi ciasteczkami przypominającymi nasze krakersy(...)łyżki roztopionego klarowanego masła i 3 łyżki zimnej wody. zagniatamy ciasto, jeśli wyjdzie zbyt suche dolewamy odrobinę wody, jeśli zbyt mokre. to podsypujemy trochę mąką z quinoy. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na 30-60 minut. Następnie rozwałkowujemy, najlepiej od razu na arkuszu papieru do pieczenia. najłatwiej to zrobić przez folię spożywczą, lub podsypując mąką, aby zapobiec przyklejaniu
Quinoa Raz!elastyczne. Jedynie może nieco grubsze niż tradycyjne, bez dodatku dynii. Dynia nie wpływa również na smak naleśników, zatem komponują się jednakowo dobrze ze słodkim jak i wytrawnym nadzieniem. Jeśli jesteś zagorzałym zwolennikiem naleśników z serm koniecznie spróbuj tych, z karmelizowanymi jabłkami. Smakują rewelacyjnie! Prosty, szybki i tani obiad! Naleśniki piekłam na patelni o średnicy 24 cm. Składniki(...)sito do miski odważyć mąkę, dodać sól, mód, dyniowe puree, wbić jajka i zmiksować. Cały czas miksująć dodawać porcjami mleko i dolewać wodę. Odstawić ciasto przynajmniej na kwadrans. Przed smażeniem skorygować ilość płynów. Jeśli ciasto nie rozlewa się swobodnie na patelni dodać odrobinę więcej wody jabłka obrać, przekroić na połówki, następnie na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek ponownie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sojowego Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Jajko roztrzepujemy i łączymy z zimną wodą. W malakserze mieszamy mąkę, masło, czosnek niedźwiedzi i sól. Dodajemy roztrzepane jajko z wodą i miksujemy przez 25-30 sekund. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Ja ciasto robię wieczorem dzień wcześniej. Schłodzone ciasto przykrywamy folią spożywczą, rozwałkowujemy(...)przekładamy do formy o średnicy 24 - 28 cm, nadmiar ciasta odcinamy. Nakłówamy spód widelcem i przykrywamy papierem do pieczenia. Na wierzchu rozsypujemy fasolę, ryż lub groch w celu obciążenia spodu podczas pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C na 10 minut. Następnie, ostrożnie usuwamy papier do pieczenia z obciążeniem i pieczemy przez kolejne 5 minut
Kuchenny Double Troubleletniej wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 12 godzin. Ciasto wyrośnie i będą widoczne bąbelki. ETAP 2 Do miski z ciastem dodajemy 0,5 kg mąki żytniej, 15 dag mąki pszennej oraz słonecznik, sól i 440 ml letniej wody. Ciasto mieszamy łyżką, aż składniki się połączą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół, wylewamy do blaszek a wierzch wyrównujemy łyżką namoczoną w wodzie. Przykrywamy do wyrośnięcia ok. 2 - 2,5 godziny. Gdy ciasto wyjdzie poza blachę jest gotowe do pieczenia. ETAP 4 Piekarnik razem z blachą nagrzewamy do 230 stopni C, chlebki delikatnie wkładamy. Pieczemy 20 minut, a następnie skręcamy
Pani na deserwyobrażam sobie karnawału bez pysznych słodkości. A jak wiadomo to takie słodkości są bardzo kaloryczne, ale co ja poradzę, że nie mogę się powstrzymać. Żeby to jeszcze jakieś niedobre wyszło, a to wychodzi pyszne i słodkie. Polecam Wam pyszne donuty z piekarnika, mięciutkie z lekkim kremem. Do przygotowania tego przepisu użyłam mąki tortowej od MŁYNOMAG . Zapraszam:) Składniki(...)minut, żeby rozczyn ruszył. 2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrami, stopione i przestudzone masło i stopniowo dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia. 3. Wyrośnięte ciasto wałkujemy
Izabelawkuchnipieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 260 g płatków owsianych 60 g płatków orkiszowych 40 g otrębów 50 g rodzynek 50 g żurawiny 50 g orzechów 50 g słonecznika 50 g skórki pomarańczowej Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Do ciasta(...)Wymieszać i odstawić mikser. Wsypać bakalie i wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć je w dłoni i układać w odstępach na blasze. Ciastka piec w temperaturze 180 stopni przez około 12-15 minut
My simple kitchen