gofry klasyczne - bez udziwnień i dodatków w cieście. Lekkie, chrupiące gofry, które będą doskonałą podstawą do dalszych połączeń smakowych. Można je podać posypane cukrem pudrem, z bitą śmietaną, z owocami albo dżemem albo z czekoladą. Możliwości jest wiele. Zapraszam Gofry klasyczne Składniki: 2 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru(...)będziemy robić ciasto. Białka ubić na pianę W 3 misce zmieszać mąkę i proszek do pieczenia. Do żółtek dodać cukier, zmiksować, dodać olej, wodę i mleko i miksować na wolnych obrotach. Przesypać mąkę, zmiksować. Łyżką dodać połowę piany z białek, zmieszać delikatnie, dodać resztę i wmieszać w ciasto. Piec w gofrownicy wysmarowanej tłuszczem ok 7 minut. z podanej proporcji
Smaczny zeszytużyjcie dobrego twarogu z wiaderka, który jest zmielony. Ilość porcji: 15 sztuk Czas przygotowania: 20 minut Składniki na placuszki z białym serem: 500 g białego sera twarogowego półtłustego 3/4 szklanki mąki pszennej (6 - 8 łyżek) 3 łyżki cukru 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka ekstraktu waniliowego masło klarowane do smarowania patelni Jak zrobić placuszki z białym(...)Jajka ubijać z cukrem do czasu aż powstanie gęsta puszysta struktura. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką. Twaróg rozgnieść widelcem i wmieszać łyżką w masę z jajek, dodać również ekstrakt waniliowy, nie miksować. Miksowanie sprawi, że struktura ciasta będzie jednolita i po usmażeniu nie będzie tak bardzo wyczuwalny ser. Do placuszków polecam ser klinek
Gotuj w domuBez żadnych kremów, owoców czy bakalii, takie ot zwyczajne, aczkolwiek bardzo smaczne i proste ciasto czekoladowe. Odpowiednio słodkie, odpowiednio wilgotne i odpowiednio czekoladowe. Za jego 'czekoladowość' odpowiada tylko kakao (nie zawiera tabliczki czekolady), które dodatkowo podkręcone zostało nutą wanilii i szczyptą soli. 3 jajka 170 g mąki tortowej 150 g masła 125 g cukru 125 ml mleka(...)przesiać do składników mokrych, wymieszać tylko do połączenia. Masę przelać do keksówki silikonowej (lub innej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką) i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Piec około 40 minut, a najlepiej do suchego patyczka. Smacznego
Kraina Miodem Płynącawyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez makowca i sernika. Czasami łączę oba te ciasta w jedno. Jedno jest pewne: ciasto jest tak pyszne, że na jednym kawałku się nie skończy ;) Ciasto kruche: 150g mąki pszennej 60g masła 40 g cukru pudru 1 żółtko łyżka kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Mak: 250 g suchego mielonego maku(...)białko szczypta soli 3 łyżki mąki ziemniaczanej łyżeczka ekstraktu waniliowego Polewa: 100 g czekolady 100 g śmietanki 30% Ciasto: Składniki posiekać i zagnieść elastyczne ciasto. Foremkę (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić spód ciastem. Nakłuć widelcem i podpiec ok 10 minut w 175 stopniach. Mak zalać mlekiem i prażyć kilka minut do odparowania płynu. Dodać miód i masło. Ostudzić
Smakołyki Asiwyrośnięcia na około 30 minut przy obecnej aurze. Zasada jest taka, że ciasto musi podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat oprószony mąką i ostrym nożem dzielimy ciasto na około 9 równych części. Z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę. Dno szklanki zamaczamy w mące i dociskamy na środku każdej bułeczki tworząc dołek na nadzienie. Nadzienie do bułeczek: Wszystkie(...)najwięcej nadzienia. Kruszonka: Z podanych składników wykonujemy kruszonkę pocierając składniki w dłoniach. Każdą z bułeczek posypujemy kruszonką. Tak przygotowane bułeczki odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut. Bloomingville to duńska marka, która wyróżnia się pięknym wzornictwem, doskonałą jakością i oryginalnością motywów jakie zamieszcza na swoich produktach. Ja zdecydowałam się na ceramikę
MamaOskarkaszkl. mąki teff Incola -1/2 szkl. mąki kokosowej Incola -1/2 – 3/4 szkl. ksylitolu -2 duże jajka -4 pełne łyżki oleju kokosowego -napój roślinny lub mleko np. bez laktozy (ilość w zależności od chłonności mąk) -cynamon (ilość w zależności od preferencji) Owocowy środek -1 dojrzały banan -mały pęczek rabarbaru -szklanka truskawek Dodatkowo -ulubione lody domowe lub kupne(...)napoju. Wszystko wymieszać i dolać jeszcze trochę napoju roślinnego aby nie było suchej mąki. Odczekać kilka minut by mąki wpiły płyny. Ciasto ma być plastyczne, mokre ale bardziej ma przypominać mokry piasek. 6. Tortownice wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i delikatnie „uklepać” pierwszą warstwę ciasta (mniej więcej połowę). 7. Na pierwszą warstwę wyłożyć plasterki banan, połówki truskawek oraz
Candy PandasSzybkie puszyste babeczki idealne na Walentynki bez znaczenia jak chcecie je spędzić, czy zjadając romantyczną kolację, oglądając najstraszniejsze horrory, czy malując wspólnie łazienkę (o tak, to pewnie byłyby moje wymarzone Walentynki...) Wracając na ziemię... Babeczki przekroiłam, nasączyłam naparem z herbaty i przełożyłam pysznym kremem z mascarpone i białej czekolady. Zapraszam więc, was na cudowne malutkie torciki. BABECZKI(...)jajkami na puszystą pianę, dodajemy olej i wanilię. Do miski na zmianę wsypujemy mąkę i maślankę ciągle miksując, na końcu dodajemy sodę. Ciasto przekładamy do papilotek. Pieczemy w 180 stopniach 20-25 minut KREM: 500 ml. śmietanki kremówki 500 ml, serka mascarpone 3/4 szklanki cukru pudru 100g białej czekolady Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej. Ubijamy bardzo zimną śmietankę
Upiecz sobie babeczkęmożna przygotować dwa dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Nadzienie nabierze koloru od buraczków, a smaki się ze sobą dobrze zgrają. Jeżeli tak jak ja nie wyobrażacie sobie Wigilii bez dań rybnych to zapraszam po kilka inspiracji pod tym linkiem- potrawy rybne na Wigilię-klik Przepis bierze udział w akcji #jednazdwunastu zorganizowanej przez firmę SEKO Rolada buraczkowa ze śledziami(...)Dodać ubite białko i delikatnie połączyć z masą buraczkową. Jeżeli masa jest zbyt zbita dolejcie odrobinę mleka. Dno blaszki do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować równomiernie ciasto. Piec w 180 stopniach przez 15-20 minut. Gorącą roladę buraczkową przełożyć (papierem do góry) na czystą ściereczkę bawełnianą i delikatnie zdjąć papaier. Zwinąć w roladę i zostawić
Pieguskowa KuchniaJakoś zawsze sceptycznie podchodzę do wynalazków ciastowych typu: bez mąki, bez cukru itd. Jestem chyba mimo wszystko tradycjonalistką. Znalazłam ten przepis gdzieś w poście na grupie Thermomixa i jednak mnie skusił. Dla kogo: dla uczulonych na gluten dla lubiących ciasta marchewkowe dla posiadających migdały na zbyciu Składniki: 250g marchewki 250g migdałów (najlepiej blanszowanych) 250g cukru(...)delikatnie zmiksować na małych obrotach. W drugiej misce ubić białka na sztywno i delikatnie wmieszać je do masy. Całość wlać do keksówki (30-35cm długości) i piec ok. 45 minut w temp. 190 stopni, aż do suchego patyczka. Wykonanie w Thermomixie: Marchewkę umyć i pokroić na duże kawałki, następnie rozdrobnić w naczyniu miksującym 20sek. /10. Odłożyć do miski
Mania Wypiekaniatrzy razy zmielony, więc idealnie nadaje się niezbyt rzadki ser z wiaderka. U mnie latem piekarnik odpoczywa, gdyż wolimy ciasta na zimno. Kochamy serniki, więc jeśli chodzi o ciasto bez pieczenia, wybór jest prosty — sernik, staram się tylko urozmaicać jego smak. Tym razem był sernik z owocami. Ciekawa jestem, czy również lubicie serniki i jakie najbardziej(...)sernik z owocami na zimno? Nektarynki pokroić, dodać cukier trzcinowy (ilość zależy, jak słodkie są nektarynki), sok z cytryny i gotować na niezbyt dużej mocy palnika przez około 10 minut. Jeśli nie lubimy skórek, powstałą masę po lekkim wystudzeniu przetrzeć przez sito (u mnie ze skórkami) i wystudzić. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 500 ml wrzątku i wystudzić. Galaretkę
Kuchcik gotujeUwierzcie mi na słowo, ale zaczyn z drożdży urośnie Wam nawet bez dodatku cukru. W mojej kuchni cukier nie ma prawa egzystencji. Ale zawsze korzystam ze świeżych drożdży a nie instant. Miłego formowania kulek na bułki i pieczenia :D Składniki Ciasto 350 g mąki pszennej 35 g świeżych drożdży(do zaczynu nie dodaję cukru) 250 ml ciepłego mleka(...)gałki muszkatołowej, sól posiekany szczypior oraz rozmaryn 200 borowików lub innych grzybów 1 jajko Ciasto: Mąkę przesiać do dużej miski. Do kubka włożyć pokruszone drożdże i rozetrzeć je. Dodać ciepłe mleko oraz 2 czubate łyżki mąki. Wymieszać. Miskę przykryć ściereczką odstawić na około 15 minut do czasu aż wyrosną.Przelać rozczyn drożdży do mąki i wymieszać drewnianą łyżką dodając sól
Bon Appetit MałgorzatyBez Mazurka nie ma Wielkanocy, to proste ciasto prawdopodobnie przywędrowało na nasze stoły z Turcji, a jego nazwa wywodzi się od słowa "Mazur" jak kiedyś nazywano mieszkańców Mazowsza, gdzie ciasto to było szczególnie popularne. To proste ciasto pozwala na wykazanie się kreatywnością i pomysłowością w wykonaniu i dekorowaniu, ja dziś chciałam zaproponować bardzo delikatne kruche ciasto z dżemem wiśniowym(...)zagniatamy z mąką, cukrem, solą i żółtkami. Odkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (23x35 cm) i pieczemy w 180 st. C na złoty kolor, ok 25 minut. Śmietanę podgrzewamy, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy aż się rozpuści, odstawiamy do przestygnięcia. Na upieczonym spodzie rozsmarowujemy dżem wiśniowy, a niego wylewamy
Cynamonowe szczęścieMoja propozycja na tegoroczną Wielkanoc, dla tych wszystkich którzy bez herbaty nie wyobrażają sobie codzienności, a jednocześnie uwielbiają mango. Jeśli lubisz wypieki z ich smakiem i nie jest dla Ciebie zbytnią przesadą popić go filiżanką ciepłego i aromatycznego naparu, to serdecznie polecam Ci spróbować tego tortu. Czyż nie jest to idealne połączenie? Smacznego! Biszkopt: 4 jajka 200 g mielonych(...)papierem do pieczenia, a piekarnik nastaw na 170 stopni. Następnie rozdziel żółtka od białek, a suche składniki wymieszaj razem. Żółtka ubij z cukrem na puszystą, a białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Teraz do masy żółtkowej stopniowo dodawaj suche składniki, a na koniec delikatnie połącz ją z białkami. Tak przygotowane ciasto przelej do tortownicy i piecz w nagrzanym
Karczma Honoriettycebuli pokrojonej w pióra. Ja marynowałam w jednym kawałku około 20 h. Możecie marynować je w plastrach i oczywiście skrócić ten proces. Pieczarki miksujemy. Podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu, aż odparuje z nich woda. Doprawiamy solą i tymiankiem. Gdy pieczarki ostygną mieszam je z surowym jajkiem. Plastry mięsa rozbijamy tłuczkiem, tak jak na kotlety schabowe. Ja zawsze(...)krótko podsmażamy każdy plaster, z obu stron po minucie. Na koniec podsmażamy cebulkę, która była częścią marynaty, a gdy będzie rumiana wykładamy ją na papierowy ręcznik, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gdy wszystkie składniki ostygną dzielimy ciasto na kawałki nieco większe od kawałków podsmażonego mięsa i nakłuwamy je gdzieniegdzie widelcem. Na ciasto wykładamy solidną łyżkę pieczarek, nieco cebulki, plaster mięsa
PichceniomaniaNapoleonka bez pieczenia na zwykłych herbatnikach. Ciasto należy do tych delikatniejszych w smaku. Krem zrobiony jest z 3/4 kaszy manny, co oznacza, że sam w sobie jest delikatny. Kasza manna pochłania cukier, co oznacza, że gotowy krem może wydawać się mało słodki. Nie przejmujcie się, ponieważ po to właśnie jest polewa czekoladowa. Dzięki niej, ciasto jest wystarczająco słodkie(...)łyżek kaszy manny (Przeczytajcie dokładnie na opakowaniu, ponieważ instrukcje się różnią. Ważne aby ugotować gęstą kaszę mannę, dlatego u mnie 5 łyżek było idealne). Gotujemy jeszcze przez 3 minuty cały czas mieszając. Studzimy dokładnie. W dowolnej brytwance układamy pierwszą warstwę herbatników. W dużej misce miksujemy 3 łyżki masła z 2 łyżkami cukru po czym, cały czas miksując, dodajemy po łyżce
Klasyka Gotowaniaskomplikowanego, no może wymaga trochę więcej czasu ale bez problemu poradzi sobie z nim nawet osoba początkująca w pieczeniu. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao łyżeczka proszku do pieczenia na krem: 500 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego łyżka mąki pszennej 3 łyżki cukru(...)sztywne. Nadal ubijając wsypywać powoli cukier a następnie wrzucać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blaszki i piec w 175*C około 30 minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa blaty. Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody i wystudzić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzesmarowałam boki i wyłożyłam spód papierem do pieczenia) i odstawiłam do lodówki. Drugą, mniejszą część ciasta również umieściłam w lodówce. Masa serowa: - 500g dobrego, gęstego sera - 125g masła w temp.pokojowej - 1 jajko - 1 proszek budyniowy bez cukru lub 40g mąki ziemniaczanej - 1/2 szklanki mielonego ksylitolu lub pudru (dałam ksylitol bez mielenia) dodatkowo: - 200g ulubionych owoców, u mnie(...)spód. Na masie serowej rozłożyłam mrożone owoce. Całość przykryłam ubitymi na sztywno białkami z dodatkiem cukru trzcinowego. Posypałam schłodzoną kruszonką. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180*C i piekłam 60 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu. Po schłodzeniu okroiłam boki i wyjęłam z tortownicy. Ja swój jeszcze delikatnie polukrowałam lukrem marcepanowym: 2-3 łyżeczki pudru trzcinowego + kremówka
Smaczne Zdroweprzesiewamy, dodajemy powoli do masy jajecznej, mieszamy, dodajemy olej, pokruszone na drobno wafelki, mieszamy delikatnie. 3.Przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, przewalamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Do tzw. "suchego patyczka". Ciasto studzimy na kratce, przekrawamy na dwa blaty. Masa wafelkowa: 400 ml śmietanki 30% 2 serki mascarpone (2 x 250g) 3 łyżki cukru(...)przestudzoną żelatynę, miksujemy do połączenia się składników. Masę dzielimy na dwie części. 3. Jedną częścią masy smarujemy spodni blat ciasta. 4. Do drugiej połowy masy dodajemy pokrojona na drobno wafelki, mieszamy drewnianą łyżką i wykładamy na masę bez dodatków. Przywykamy drugim blatem ciasta. Wkładamy do lodówki. Dodatkowo: 90 g czekolady gorzkiej 60% 2 łyżki masła 1.Czekoladę razem
kruche babeczkiKluski na parze to mój ulubiony przysmak z dzieciństwa. Przygotowałam je w wersji świątecznej z masą makową z dodatkiem żurawiny i pieczonych kasztanów. Całość dopełnia bita śmietana z makiem. Smakują wybornie. Składniki ciasto 2 szkl mąki 3 żółtka 20 g drożdży 2 łyżki cukru 1 szkl mleka szczypta soli 1 łyżka zmielonych migdałów lub ekstrakt 2 łyżki rozpuszczonego masła masa(...)makowej bez dodatków 1. Mleko podgrzewamy z cukrem, rozpuszczamy w nim drożdże. Dodajemy tyle mąki, aby zaczyn miał gęstość śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce. 2. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy żółtka, sól, migdały i mąkę. Wyrabiamy lekkie ciasto. Pod koniec wlewamy masło. Gładkie i elastyczne ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. 3. Na wrzące mleko wsypujemy mak. Gotujemy około 30 minut
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyBezglutenowa, bezmleczna i bezlaktozowa tarta z truskawkami. Delikatne kruche ciasto, lekka, puszysta śmietanka i soczyste truskawki - połączenie idealne. Tarta jest przepyszna. Smakuje jak najlepszy tradycyjny wypiek
Kuchnia bezglutenowabez mąki do podsypywania. Po tej czynności ciasto wędruje znów do lodówki na około 45 minut, proces wałkowania i składania powtarzamy tak co najmniej 3 krotnie. Po ostatnim wałkowaniu ciasto przykrywamy folią i wkładamy na 4 godziny do lodówki. Nadzienie: Orzechy włoskie mielimy, wsypujemy do miseczki, mieszamy z cynamonem oraz miodem na papkę. Ciasto wyjmujemy na 15 minut(...)rozchylamy na boki, do najmniejszej, zawinięte rogale układamy na blasze wyłożonej pergaminem, w odpowiedniej od siebie odległości –dość duże urosną! Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy je rozkłóconym jajkiem ,posypujemy orzechowym krokantem, wsadzamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy do mocnego zrumienienia około 25 minut. Z podanej porcji wychodzi
Wanilia i Kardamonmiejsce). Na drugi dzień ciasto wykładamy na stolnicę lekko posypaną mąką, rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i wykrawamy pierniczki. Aby zrobić nadziewane wykrawamy kółka, na środek nakładamy marmoladę, przykrywamy drugim takim samym kółkiem i mniejszą foremką (w kształcie serca) wykrawamy pierniki (powstałe skrawki ciasta też zużywamy). Układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia, wierzch smarujemy roztrzepanym(...)białkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i pieczemy 7 – 12 minut. Wyjęte z piekarnika studzimy na kratce. I w zasadzie już są gotowe do jedzenia, ale… można je oblać polewą z czekolady (można też polukrować). W tym celu – połamaną na kawałki czekoladę rozpuszczamy na parze (spód miski nie może stykać się z wodą), cały czas mieszając dodajemy słodką
mojewypiekiinietylkopieczenia formy o wymiarach 25 x 40 cm, wyrównuję powierzchnię łyżką. Piekę w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C do zarumienienia biszkoptu.Wystudzony biszkopt dzielę na dwie części. Rozpuszczam 2 galaretki według przepisu na opakowaniu lecz z użyciem 3 szklanek wody. Truskawki szypułkuję, myję, osuszam na ręczniku papierowym, zostawiam część na ułożenie na wierzch ciasta(...)połową cukru pudru i dodaję rozpuszczoną żelatynę, chwilę mieszam i daję pokrojone w plasterki truskawki. Wykładam na połowę biszkoptu i przykładam drugą połówką biszkoptu. Drugi raz przygotowuję śmietanę tylko bez dodawania truskawek. Wykładam na ciasto. Układam połówki truskawek. Tężejącą galaretką polewam ciasto. Zostawiam ciasto w lodówce do stężenia galaretki
Cukiernia Pychotkiktórych marzę przez cały rok. Dzisiaj zrobiłam ciasto z truskawkami i kruszonką, bez miksera, bardzo łatwe w przygotowaniu i pyszne, bo wilgotne dzięki truskawkom. Ciasto z truskawkami Składniki: na ciasto 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 2/3 szklanki mleka 1 szklanka cukru 2 szczypty soli 1 szklanka truskawek(...)składniki, a w drugiej mokre. Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy. Formę do pieczenia smarujemy masłem i posypuejmy bułką tartą. Ciasto przekładamy do wysmarowanej formy, na wierzchu układamy truskawki. Z mąki, cukru i masła przygotowujemy kruszonkę, którą posypujemy ciasto. Pieczemy przez 40 minut w 180 st. C. Upieczone ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub podać z zimnym jogurtem
Moja smaczna kuchniadodać wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Sos: puszka pomidorów bez skórki (odsączonych z zalewy) 2 ząbki czosnku sól pieprz bazylia oregano cukier Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować blenderem. Ilość przypraw dobrać według własnego smaku(...)minut. Po tym czasie opłukać, osuszyć, posmarować oliwą i podsmażyć z obu stron na patelni. Przygotowanie pizzy: Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części i uformować z nich spody. Każdy posmarować sosem, a następnie wyłożyć cebulę i plastry bakłażana oraz posypać rozmarynem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C i piec ok. 15-20 minut. Serem posypać pod koniec pieczenia
zadanie-gotowaniebudyń waniliowy lub śmietankowy (bez cukru) 1/2 szklanki mleka aromat cytrynowy i pomarańczowy (po 2 - 3 krople) Na masę jabłkową: 2 kg jabłek 1/4 szklanki wody 2 galaretki cytrynowe lub brzoskwiniowe Na polewę 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 100 g miękkiego masła 2 - 3 łyżki mleka siekane migdały Wszystkie suche składniki ciasta mieszamy razem na stolnicy(...)jajka i żółtka i szybko zagniatamy ciasto (pamiętajcie, że ciasto kruche trzeba zagniatać jak najszybciej, ponieważ w przeciwnym razie będzie twarde). Gotowe ciasto dzielimy na dwie równe części, jedną z nich rozwałkowujemy na dnie tzw. dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut; wyjmujemy i to samo robimy z drugą
Czary - gary w kuchnipiec 60-80 minut. Po 30 minutach rozłożyć wiśnie na cieście i dalej piec.Wiśnie porozkładać w odstępach, nie może być za dużo. Nie podaję dokładnie ilości, ponieważ to zleży jakiej blaszki użyjecie. Zawsze na koniec sprawdźcie patyczkiem stan upieczenia, patyczek musi być suchy jak wysuniecie go z ciasta. To tylko tak dla informacji. Ciasto po 10 minutach wyjąć(...)zagotować, wlać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilkę gotować. Wymieszać, wlać do dzbanuszka i zostawić, żeby ostygł. Jeśli sok jest kwaśny dosłodzić do smaku. Oczywiście można podać ciasto bez śmietany i sosu wiśniowego. Ciasto rewelacyjne
Kuchnia Pokoleńgrubości około 1 mm) (ciasto ma być między dwoma arkuszami maty silikonowej). Prostokąt podzielić na 20 cienkich pasków o grubości około 1,5 -2 cm i długości 30 cm. Ewentualnie ciasto można rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia wysypanych mąką. Nawijać ciasto na rurki, zaczynając od węższego końca. Ciasto lekko naciągamy, rolując kolejny pierścień na rurce. Pierścienie powinny(...)zachodzić na siebie. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor w 190 st. z termoobiegiem przez 15 min. (bez termoobiegu 20 min w 200 st.) Wystudzić na kratce. Tak samo postąpić z pozostałymi 2 częściami ciasta. Masa kajmakowa: 350 ml śmietany kremówki 200 gr masy kajmakowej 2 łyżeczki spirytusu Kremówkę wlać do misy miksera
moj przepis nabananów. Bez dodatku cukru i mąki. Oczywiście nie smakuje jak „prawdziwe” czekoladowe brownie, ale jest ciekawą odmianą dla wielbicieli ciast czekoladowych lub propozycją dla osób dbających o linię. 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody szczypta soli 2 banany 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki miodu (ewentualnie można pominąć, banany sprawiają że ciasto jest(...)średnim ogniu aż kasza wchłonie całą wodę (ok. 15 minut). Odstawić do przestygnięcia. Ugotowaną kaszę zblendować na gładką masę. Przełożyć do garnka. Następnie zblendować banany. Dodać do kaszy wraz z jajkiem, jogurtem, miodem i kakao. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam podłużnej formy o wymiarach podstawy 28 x 8 cm). Piec około
Bulliotylko po to, by je porównać, bo bez kremu i tak było wyborne. Polecam!!! Składniki na ciasto marchewkowe 7 jajek 400g cukru (ponad 1 i 1/2 szklanki) 1/2 szklanki oleju 500g mąki pszennej (około 3 i 1/2 szklanki) 500g marchwi startej na średniej tarce (3 szklanki) 15g cynamonu 23g proszku do pieczenia (2 pełne łyżeczki) 23g sody oczyszczonej(...)reszty mąki dodajemy wszystkie suche składniki i wsypujemy do masy, mieszamy, następnie dodajemy ananasy i rodzynki, dokładnie mieszamy i przelewamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy w temperaturze 170-180 stopni Celsjusza przez około 45 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, gdy patyczek jest suchy wyjmujemy ciasto z piekarnika i zostawiamy w formie, by nieco przestygło
Rozpustne gotowanieGdybym nie powiedziała mężowi, że ta tarta nie zawiera glutenu i masła i do tego nie dodawałam do niej cukru to sam by się nie zorientował
Mienta blogostro, owocowe, czekoladowe, z nadzieniem, bez... przepisów na muffiny pewnie jest tyle ile osób które je przyrządzają... Ciężko stwierdzić, które są najlepsze, dlatego też nawet nie próbuje tego stwierdzać. Chcę się podzielić z Tobą moim number one wśród muffinek :) ! Składniki na 12 muffin: 250 gram mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 250 gram jogurtu (żurawinowego(...)suche: mąkę, proszek do pieczenia. 2. Łączymy składniki mokre: jaja z cukrem, jogurt, olej. 3. Do składników mokrych dodajemy mąkę z proszkiem i mieszamy łyżką. Następnie dodajemy 2 łyżki kakao i mieszamy. Dorzucamy dodatki i mamy gotowe ciasto. Ciasto przekładamy do foremek na muffiny. Ja używam silikonowych. Pieczemy w temp. 180 st. przez 30 minut. Dekorujemy rozpuszczoną czekoladą
Mój Smak na ŻycieKolejne wariację z użyciem mąki orkiszowej. Tym razem zapraszam na proste bułeczki orkiszowe posypane pestkami dyni. O zdrowotnych właściwościach orkiszu pisałam TUTAJ . Jedna bułeczka bez pestek dostarcza ok. 215 kcal , z pestkami ok. 235 kcal . Wystarczą tylko 4 składniki by móc cieszyć się domowym, pachnącym i świeżym pieczywem :) Składniki (4 bułeczki): 250 g mąki orkiszowej 20 g drożdży(...)Odstaw na 15 minut. Do miski wsyp mąkę orkiszową i sól. Dodaj rozrobione drożdże. Podczas zagniatania dodaj 50 ml gorącej wody. Ciasto dokładnie wyrabiaj przez około minut. Odstaw do wyrośnięcia na 1h. Musi podwoić swoją objętość. Następnie podziel ciasto na 4 części i z każdej uformuj bułeczkę. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzej
Zdrowie na języku :Pfaszerowane mięsemKrucha sałatka z panierowanym kurczakiemZapiekanka jest przeznaczona dla dwóch osób, jest smaczna i sycąca. Bardzo niewiele potrzeba aby to danie przygotować, wystarczy 1 ćwiartka kurczaka wyluzowana z kości, bez skóry, kawałek pora, jajka, mleko, mąka, natka pietruszki.Kurczak z porami zapiekany w cieście1 ćwiartka kurczaka1 por1 łyżeczka oleju1 kostka bulion warzywny Winiarypieprz3 jajka2 kopiaste łyżki mąki100 ml mleka1 łyżka(...)porem do żaroodpornego naczynia. W misce mieszamy za pomocą trzepaczki mąkę i mleko, wbijamy jajka i ubijamy trzepaczką, Ciastem zalewamy kurczaka z porem, posypujemy natką pietruszki. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, pieczemy ok. 35 minut, ąz ciasto się napuszy a powierzchnia zapiekanki zrumieni. Kurczak z porami zapiekany w cieście podajemy na gorąco. Smacznego!The post Kurczak
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsię komuś zachce tortu to nie ma opcji, żeby zaczekał do urodzin! Rzadko kiedy pieczemy je bez specjalnej okazji, co jest moim zdaniem ogromnym niedopatrzeniem. W wersji cytrynowej, z lekkim kremem na bazie mascarpone i lemon curdem w środku jest cudowną, orzeźwiającą propozycją deseru na jesień. Co ja mówię... na każdą porę roku! Biszkopt (mała blaszka): 2 jajka pół(...)lśniąca dorzucamy żółtka i dosypujemy po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, miksując na wolnych obrotach. Ciasto wylewamy na blachę z dnem wyłożonym papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut. Po tym czasie foremkę wyjmujemy, rzucamy na podłogę z wysokości kolan i odstawiamy do wystudzenia
sama złodyczPowstały pyszne ciastka, troszkę podobne do drożdżówek albo jagodzianek, ale bez drożdży. Serowe ciasto i soczyste, lekko kwaśne owoce... Po prostu pychota!! Ciastka fantastycznie sprawdzą się na pikniku:) Składniki:300g mąki pszennej, 120g cukru, 150g półtłustego twarogu, 7 łyżek oleju, 10 łyżek mleka, łyżka proszku do pieczenia, 2 łyżki cukru waniliowego, szczypta soli, jajko, 1 łyżka śmietanki(...)Boki posmarować białkiem. Delikatnie zrolować. Pokroić na trójkąty - w taki sposób, w jaki kroimy tort. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Żółtko rozkłócić ze śmietanką, posmarować nim wierzch ciastek. Piec ok. 20-25 minut w temp. 190st. Ostudzić i polukrować
Z miłości do słodkościCiasteczkowy czas u nas nastał;) Ostatnio były pyszne czekoladowe ciasteczka w polewie, jednak dzisiejsze są kompletnie inne. Są to kruche ciasteczka, jednak bez dodatku masła. W środku zawierają niespodziankę w postaci karteczki z wróżbą:) Dzięki wróżbie ciasteczka świetnie pasują na wieczór andrzejkowy oraz na Sylwestra. po upieczeniu ciasteczka są dość twarde, dlatego warto upiec je co najmniej(...)ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, szklanką wycinać kółka. Na środku każdego kółeczka układać zrolowaną karteczkę z wróżbą. Ciastka składać na pół jak pierogi i delikatnie zlepić brzegi, zawijając je lekko do środka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 minut
Z miłości do słodkościTydzień temu nie udało mi się opublikować przepisu w czasie trwania akcji ale tym razem śpieszę już pierwszego dnia ;) W tym tygodniu akcja zwie się "Czekolada
Życie zaczyna się w kuchniRóżowy torcik... Puszysta, delikatna pianka. Na spodzie z pokruszonych herbatników. Udekorowana świeżymi owocami. Pyszna delikatność! Smacznego! Składniki: Spód herbatnikowy: 250 g herbatników; 160 g masła; 1
Gospodyni Miejskakandyzowanego melona a ciasto opr ó szono cukrem pudrem zamiast czarnym pieprzem . Ta specjalna "biała" wersja panforte została nazwana "Margherita” i obecnie jest jedn ą z najpopularniejszych odmian panforte. Oprócz "białej" wersji panforte, istnieje również "czarna" wersja tzw. "pan pepato" z czarnym pieprzem, z cukrem, bez dodatku miodu i kandyzowanym melonem(...)Formę o średnicy 15 cm (dno i boki) wykładamy papierem do pieczenia. Kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową (lub cedru) kroimy w kosteczkę. Migdały wsypujemy na rozgrzaną patelnię, prażymy na średnim ogniu ok. 3-4 minut, cały czas mieszając , do momentu, aż będą przyrumienione i zaczną pachnieć. Do garnuszka
La grande e la piccola cuocaMuszę przyznać, że ostatnio jest to moje ulubione śniadanie. Przygotujesz je w kilka chwil - wystarczy jedynie wymieszać ze sobą wszystkie składniki. W dodatku doskonale nadaje się
Fabryka pomysłówKruche babeczki z kremem, owocami i galaretką! Znane połączenie, które zawsze smakuje wyśmienicie. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest krem budyniowy na bazie syropu z ananasa. Babeczki najlepsze
Via GustoPyszne, aromatyczne ciasto z truskawkami i mango. Mięciutkie, puszyste i nie ma opcji, że się nie uda. Świetne do koszyka piknikowego, do zabrania na plażę, do
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Propozycja Wielkanocna dla tych wszystkich, co nawet w święta postanowili dbać o linię. ;) Zdrowy sernik, bez mąki, praktycznie bez cukru (dodałam 2 łyżeczki cukru
Cynamonowe szczęścieLubię słodycze, a w szczególności czekoladę. Zresztą któż jej nie lubi? Najlepszy poprawiacz nastroju, humoru, co dostarcza potrzebnej w zimowe i długie popołudnia
W kuchni Karmel-itkiminut na odstanie ciasta), więc pracy jest na pół godziny maks Poziom trudności: łatwy Szacowana cena dla 2 osób: 15 zł Domowa pitta – wprawka do pizzy Domowa pitta – to dealna wprawka dla tych co chcieliby zrobić sami pizzę, ale się boją, marzą o chlebie własnego wypieku, ale nie mają sił, czy determinacji, żeby się za to zabrać. Ciasto(...)sprawdza się w roli lanczu do pracy. Składniki: Ciasto Pół szklanki mąki pełnoziarnistej 2 szklanki mąki zwykłej 2 1/4 łyżeczki drożdży instant 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 1 szklanka cieplej wody Sałatka tri colores Kilka kawałków pieczonego kurczaka ( zobacz menu na tydzień – leftovers, w którym piekliśmy kurczaka ) lub 1 upieczona pierś z kurczaka Jedna trzecia
Niedzielny kucharzOwsianka w wersji pieczonej jest świetnym pomysłem na śniadanie, jeśli nie mamy czasu na przygotowywanie go rano. Taką owsiankę pieczemy dzień wcześniej i rano mamy gotowe
HealthyCreationsSezon truskwkowy w pełni, warto wykorzystać je do upieczenia maleńkich, uroczych słodkości. Proponuję pyszne, mięciutkie waniliowe babeczki z zatopioną truskawką w środku. Bardzo proste do
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pysznych propozycji na tarty ciąg dalszy SKŁADNIKI: na spód: 2 szklanki mąki 150g masła (pół dużej osełki) 3 łyżki mleka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oregano
Kuchnia w bieguNiedawno podałam Wam przepis na murzynka. Resztki tego pysznego ciasta (oczywiście cudem uchowane:)) wykorzystałam jako podstawę do mini serniczków. Masa serowa jednak nie jest na bazie
Z miłości do słodkościprostu …. pyszna. U nas stałymi gośćmi, a raczej stałymi domownikami są jabłka. Dzieci co rusz zamawiają muffiny. Czasem dla odmiany robie właśnie szarlotkę sypaną. Nie jest to ciasto, z którym możesz iść na salony Jest to szarlotka typowo domowa, ale taka, której nikt się nie oprze. Możesz ją zajadać nawet łyżką, bezpośrednio z foremki! Szarlotka sypana na ciepło(...)pieczenia – 2 płaskie łyżeczki 2/3 kostki masła (prawdziwego) 5-6 jabłek cynamon – 1 łyżeczka PRZYGOTOWANIE SZARLOTKI SYPANEJ: Włóż masło do zamrażarki na 10 minut Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki tzn. mąkę, cukier i kaszę manna oraz proszek do pieczenia. Podziel na 3 równe części. Zetrzyj na tarce, na największych oczkach oczyszczone bez gniazd
W Kawiarencepołaczenia się: drewnianą łyżką lub hakiem miksera. Tym razem moją drożdżówkę zrobiłam z prażonymi jabłkami, które wyłożyłam na ciasto, a całość posypałam obficie kruszonką. No bo ciasto drożdżowe bez kruszonki - nie istnieje 😍 Szybko i prosto! Polecam gorąco! Składniki: (na blachę 31cmx41cm) 10 dkg świeżych drożdży 5 całych jaj szczypta soli 3/4 szkl. oleju 1 szkl. zimnego mleka(...)rana. Ciasto nie musi stać w ciepłym!). Po tym czasie ciasto wyrobić (ja zrobiłam to przy użyciu drewnianej łyżki. (Wyrabiałam ok. 5 minut, do momentu, kiedy wszystkie składniki połączyły sie i otrzymałam gładkie ciasto) i wyłożyć na posmarowaną masłem i posypaną mąką blachę. Oczywiście ciasto można wzbogacić dowolnymi owocami i posypać na wierzchu kruszonką Piec
Walijskie Pichceniecytrynowa, to bardzo orzeźwiające i pyszne ciasto. Pierwsze skrzypce gra tu bez wątpienia cytryna, a krem brzoskwiniowy dodaje ciastu jedynie słodyczy. SKŁADNIKI Kruche ciasto: 260 g mąki pszennej tortowej szczypta soli 70 g cukru pudru 150 g zimnego masła 1 jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa cytrynowa: 3 jajka 2 cytryny 2 budynie waniliowe(...)galaretka brzoskwiniowa + 200 ml wody 1 łyżeczka żelatyny WYKONANIE Kruche ciasto: Do miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier puder, jajko, proszek do pieczenia i posiekane nożem masło. Zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Ciasto rozwałkować i wylepić nim formę tortową o średnicy 26 cm podwijając
Passions hobbies lifebez zbędnych dodatków. Czasem eksperymentuje i bawię się z różnymi dodatkami. W związku z tym, iż mamy sezon dyniowy, dynia wpadła także do mojego sernika. I to był strzał w dziesiątkę. Dynia nadała sernikowi nie tylko piękny kolor, ale także niecodzienny smak. Koniecznie musicie wypróbować, póki sezon dyniowy trwa Sernik dyniowy przepis na tortownicę o średnicy 26 cm Ciasto(...)jajka 100 g białej czekolady 4 łyżki cukru kokosowego lub zwykłego Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cynamon, cukier oraz masło pokrojone na małe kawałki. Całość szybko zagnieć. Gotowe ciasto owiń folią, wstaw do lodówki na ok. 30 minut, a następnie rozwałkuj je i wyłóż nim tortownicę (którą wcześniej wysmaruj masłem i obsyp kaszą manną). Spód piecz
365 dni dookoła kuchnibudynie waniliowe lub śmietanowe bez cukru 1 galaretka agrestowa około 370g delicji Wierzch: 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% (do deserów) 1 galaretka cytrynowa + 200ml gorącej wody 2 galaretki agrestowe + 800ml gorącej wody Do nasączenia: około 1/3 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Biszkopt: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić(...)powstanie kremowa, jednolita masa. 5. Do jajecznej masy przesiać wcześniej przygotowaną mąkę z proszkiem i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawić do całkowitego ostygnięcia. 6. Biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia
Mała Cukierenkasmakuje świetnie. Przepis pochodzi z Thermomixa, ale zmniejszyłam ilość cukru i zamieniłam go na trzcinowy. Myślę, że przygotowane bez tego sprzętu wyjdzie równie pyszne, polecam :) kruszonka: 70 g mąki pszennej 50 g cukru trzcinowego 50 g masła ciasto: 220 g mleka 40 g drożdży 80 g cukru trzcinowego łyżka cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią 500 g mąki(...)wyrabiamy na gładkie ciasto(2 min/opcja wyrabiania). Przekładamy je do dużej miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (użyłam formy o wymiarach 33x22cm). Smarujemy je konfiturą i posypujemy jagodami. Kruszonke zagniatamy, aby powstały większe grudki i posypujemy nią ciasto. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach
Mienta blogjajek i bez laktozy – a więc muffinki są odpowiednie dla wszystkich, co jest ich ogromnym atutem. Warto je wypróbować, póki w sklepach króluje dynia, zapraszam! // Składniki – ciasto: 1/2 szklanki mąki kokosowej (70 g) 3/4 szklanki mąki pszennej (100 g) 1 szklanka puree z dyni (250 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego(...)wymieszaj suche składniki (mąkę kokosową, pszenną, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy). W drugiej misce wymieszaj puree z dyni, masło orzechowe, olej i mleczko kokosowe). Następnie połącz wszystkie składniki – mokre składniki wlej do suchych i wymieszaj. Gotowym ciastem napełnij papilotki do około 2/3 wysokości. Muffinki piecz około 25 minut w 180 stopniach Celsjusza. Aby przygotować karmel mleczko
Via Gustobiałka z robienia faworków, a nie miałam czasu żeby suszyć bezy, więc upiekłam takie oto ciasto, powstało ono dosłownie w pół godziny. A zniknęło jeszcze szybciej, to chyba świadczy, że dobre było. Pysznie pachnie czekoladą i wanilią. Do upieczenia użyłam #OlejWielkopolski tłoczony tylko raz. Ciasto bardzo polecam. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 4 białka 4 łyżki cukru 5 łyżek oleju ( u mnie(...)proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. 2. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach, dajemy ją do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone i studzimy. Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę
Izabelawkuchnitrudnego. Dekoracja tylko przyprawiła mi siwych włosów. Unicorn zrobiony z masy cukrowej w nocy, aby nikt nie podejrzał, bezy i makaroniki także pieczone w nocy. Spróbujcie i Wy ... radość dziecka nie do opisania. Biszkopt pieczony w tortownicy-19 cm 5 jajek (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki(...)mąka połączyła się z białkami, ale białka nie opadły. Przełóżcie do tortownicy. Formę wcześniej wyłóżcie papierem do pieczenia (samo dno), boków nie smarujcie- po wystudzeniu delikatnie odetnijcie nożykiem. Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić
Piekarz-Kucharz-Garkotłukkardamonu 200 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli do smaku 1 łyżka masła i tarta bułka do posmarowania i wysypania formy Nastaw piekarnik na 175ºC bez termoobiegu. Obierz dynię, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do misy robota. Załóż nóż do krojenia i rozdrobnij dynię. Dynię można również utrzeć na tarce o grubych oczkach. Wyjmij(...)wymieszaj. W drugim naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem, kardamonem, rozdrobnionymi orzechami i czekoladą. Dodaj do masy jajecznej i połącz za pomocą łyżki. Wysmaruj dno formy masłem i posyp tartą bułką. Wyłóż masę do formy, wygładź powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ciasto przez 45-50 minut. Sprawdź dla pewności patyczkiem czy jest upieczone. Wyjmij ciasto
codojedzeniaszybko i w tym czasie dysponowałam takim a nie innym światłem więc wyszło jak wyszło.. Jeżeli nie posiadacie żadnych foremek do wycinania wzorków, nie martwcie się - bez nich też możecie wykonać te ciasteczka :). Przepis pochodzi ze strony MOJEWYPIEKI.COM Składniki na około 17 - 18 ciastek: 250 g mąki pszennej razowej 125 g masła, w temperaturze pokojowej 110 g brązowego(...)zmiksować/wymieszać do połączenia składników, następnie ręcznie zagnieść jednolite ciasto. Gotowe ciasto włożyć do lodówki do schłodzenia, na około 30 minut. Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki o wadze około 30 g, formować z nich kulki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach od siebie, następnie przyciskać stempelkiem oprószonym w mące. W razie
Opowieści z piekarnikaciasto w wersji fit. Nie odkładając kulinarnych eksperymentów na później upiekłam jogurtowo-żytnie ciasto. Dla przełamania smaku dodałam jabłka i porzeczki. Pyszne! A ponieważ jest jakby trochę fit, to bez wyrzutów sumienia pozwoliłam sobie na dodatkowy kawałek (albo i dwa:) Składniki: 150ml gęstego jogurtu naturalnego 2 jajka 100g brązowego cukru 100ml oleju rzepakowego 150g mąki pszennej 70g mąki żytniej(...)Formę (25x13cm) wyłożyć papierem, wylać połowę ciasta, na ciasto wyłożyć połowę kawałków jabłka i cześć porzeczek. Z wierzchu wyłożyć pozostałe ciasto, wyrównać, na cieście poukładać kawałki jabłka i porzeczki. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 35-40 minut w temp. 170stC (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto wyjąć z foremki, studzić na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Słonecznej
Obiad gotowyPowstałą masę wlać do mąki - zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, w proporcjach około 60% i 40%. Mniejszą część ciasta włożyć do zamrażarki. Pozostałą część ciasta rozwałkować na wielkość blaszki ( około 30x25 cm ). Rozwałkowane ciasto przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformować rant, dociskając ciasto do brzegów blachy. Ciasto posypać bułką tartą. Starte jabłka odcisnąć(...)nadmiaru soku, nie wyciskać zbyt mocno. Rozłożyć jabłka równomiernie na cieście i posypać cynamonem. Szarlotkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez 40-45 minut. Białka ubić z cukrem na sztywną i szklistą pianę. Cukier musi się zupełnie rozpuścić. Pianę z białek wyłożyć na podpieczoną szarlotkę, na pianę zetrzeć zmrożone pozostałe ciasto. Wstawić ponownie
kolorowotorcikoworyżowej ¼ szklanki mąki kukurydzianej 3 łyżki kakao 4 łyżki cukru kokosowego (lub innego) 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli Piekarnik rozgrzej do 180°C. Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i natłuść. Obrane banany, nasiona chia namoczone w wodzie, olej oraz mleko przełóż do miski i za pomocą ręcznego(...)blendera zmiksuj na gładką masę. Wsyp do niej teraz wszystkie pozostałe składniki i zamieszaj do momentu ich połączenia i uzyskania w miarę gładkiego ciasta. Przelej je do przygotowanej formy i wstaw do piekarnika na 50 minut. Pozostaw do przestudzenia i podawaj
Roślinna - blog wegańskiKolejna drożdżowa propozycja tym razem bułeczki z owocami. Bardzo smaczne i aromatyczne. Te są w wersji z truskawkami ale można wykonać je z dowolnym nadzieniem a nawet same bez nadzienia smakują wyśmienicie. Składniki 500 g mąki 50 g drożdży 300 ml mleka 100g margaryny lub masła 2 łyżki czystego smalcu ( nie jest wyczuwalny w smaku) 1 jajko 2 żółtka(...)zrobić zaczyn, zostawić na 10 minut. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać zaczyn, posiekaną margarynę, smalec i pozostałe składniki. Dobrze wyrobić gładkie ciasto. Przykryć miskę ściereczką odstawić na 50 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasta energicznie uderzyć w nie pięścią aby je odgazować, jeszcze raz lekko zagnieść po czym odrywać kawałki ciasta formując małe kulki w głąb której
W garach u Gosipasuje do nich również lukier z odrobiną cytryny, (przepis na lukier jest w przepisie na: Ciasto miodowe ). Do muffinek wykorzystałam świetnej jakości foremki (papilotki) jednorazowe firmy Gosia. Foremki są mocne, można w nich piec muffiny bez dodatkowej formy i po upieczeniu można je bez wyjmowania podawać, odchodzi również zmywanie. Składniki: (na około 24 muffiny(...)wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami. Do suchych składników wlać mokre i wymieszać je łyżką na jednolitą masę. Napełniać papilotki masą do 2/3 ich wysokości. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 15 - 18 minut. Zbyt długo nie piec, gdyż będą suche i niezbyt smaczne. Stan upieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem. Muffiny od razu po wyjęciu z piekarnika smarować rozmieszaną
Kuchcik gotujemasy makowej. Wymieszałam delikatnie za pomocą łyżki. Piekarnik włączyłam na 180 °C (termoobieg) Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia. Masę makową przelałam do tortownicy, wyrównałam wierzch i wstawiłam do piekarnika na około 45 minut. Piekłam do tzw. suchego patyczka Po upieczeniu studziłam w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Po wystudzeniu przekroiłam w poprzek na dwa krążki(...)połowę masy karmelowej (może być nawet gorąca). Przykryłam drugim krążkiem ciasta i wyłożyłam resztę masy. Wyrównałam wierzch i odstawiłam do zastygnięcia. Po chwili zrobiłam dekoracyjny wzorek a po wystudzeniu masy tor wstawiłam do lodówki. Byłam zadowolona z tego wypieku. Tort wyszedł pyszny. Bez przesady. Ładny. To widać. I kuszący... nie da się ukryć. Polecam
Kuchnia u Krysibez znaczenia. Mąkę przesiewamy z solą do miseczki, dodajemy olej, wbijamy jajko. Mieszamy. Wlewamy tyle mocno ciepłej wody, żeby składniki po połączeniu stworzyły plastyczną kulę. Zagniecione ciasto wkładamy do szczelnego foliowego woreczka i odkładamy na blat na godzinę – w mące rozwiną się pasma glutenu, ciasto stanie się elastyczne i będzie dało się dobrze wałkować. Po godzinie wałkujemy ciasto(...)wodę z solą (łyżeczka soli na 3-4 litry wody) i partiami, po 8-10sztuk gotuję pierogi 2 minuty od wypłynięcia. Patent na to, żeby po ugotowaniu pierogi się nie zlepiały, jest prosty — naszykujcie sobie blachę do pieczenia i olej rzepakowy. Wlejcie na blachę, 2-3 łyżki oleju, wrzucajcie tam odcedzone, świeżo ugotowane i gorące pierogi, poruszając
Karo in the Kitchentruskawkami, niestety bez lodów, bo na lody było już za późno jak ów pudding robiłam. Jest przepyszny, lekki, doskonale łączy się z truskawkami. Od razu zniknęła cała porcja :) Ja na pewno ten przepis jeszcze powtórzę, bo smak rewelacja :). Składniki: truskawki 2 łyżki cukru brązowego 180 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 80 g cukru(...)cukrem brązowym. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem, ma powstać jasna maślana masa. Dodajemy po jednym jajku ucierając po każdym. Następnie dodawać mąkę z proszkiem na przemian z mlekiem. Wymieszać. Ciasto wyłożyć na truskawki. Piec w temp. 180 stopni jakieś 30-40 minut do tzw."suchego patyczka". Wyjąć i wystudzić u mnie studziło
kruche babeczkiprzygotujemy je dosłownie w 15 minut (+pieczenie). Kolejny pomysł to coś, co pokazywałam Wam już ostatnio czyli serniczki na zimno w słoiczkach . Można zrobić je dużo wcześniej i wygodnie przechowywać w lodówce aż do podania. Do dekoracji możemy wybrać dowolne owoce – borówki, maliny czy truskawki :) Jeśli jak ja, jesteście fanami ciasta drożdżowego poniżej kilka propozycji :) Babeczki truskawkowe(...)dzieci , można zdecydować się na ciasteczka fit ze zbożami lub ciasteczka owsiane z bananem i jeszcze wersja czekoladowa: proste kruche ciasteczka lub ciasteczka brownie . Czym byłby majowy piknik bez owocowej lemoniady? Mam dla Was do wyboru: malinową , arbuzową i ogórkową . Pozostaje mi jedynie życzyć Wam udanej majówki
Ciastkozercygęsto widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać grochem lub kulkami do pieczenia. Piec 15 minut w 175 stopniach C. Po tym czasie wyjąc ciasto, ostrożnie usunąć papier z obciążeniem i ponownie wstawić ciasto do piekarnika. Piec na złoty kolor ( około 10 minut ). Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia. Przygotować krem. Czekoladę połamać, przełożyć do plastikowej miski. Miskę ustawić(...)czekoladę o pozostawić do ostygnięcia. Serek ricotta połączyć z ostygniętą czekoladą, mieszając mikserem na wolnych obrotach. Ubić śmietankę, dodać do kremu - wymieszać delikatnie szpatułką. Krem wyłożyć na kruche ciasto. Przygotować frużelinę. Maliny umieścić w rondlu, wsypać cukier, dolać sok z cytryny - gotować na małym ogniu, aż maliny się rozpadną. Pod koniec gotowania dodać rozrobioną w odrobinie wody mąkę ziemniaczaną
kolorowotorcikowozapach i smak. Nie wyobrażam sobie Świąt, bez tego aromatu. Dzisiaj, zapraszam na szybkie ciasto pomarańczowe, idealne do kawy jak i poprawy własnego samopoczucia ;) SKŁADNIKI: 3 jajka 250 g mąki 115 g cukru 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 pomarańcze 1/2 szkl oleju 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru(...)kandyzowaną skórkę i cukier, wszystko bardzo dokładnie zblendować. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, kardamon i imbir, wymieszać. Wbić jajka, wlać olej i masę pomarańczową. Przy pomocy rózgi wymieszać wszystko na jednolitą masę. Ciasto przelać do keksówki i piec około 60 minut (do suchego patyczka), w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto udekorować lukrem przygotowanym z cukru
Kuchnia w opałachsię za pieczeni to mówi mamuś tylko bez urozmaiceń :) Ciasto jest proste w przygotowaniu i wyśmienicie smakuje :) Zapraszam :) Składniki na ciasto kruche ; 3 szklanki mąki 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka masła 2 żółtka(...)ciasto kruche i wyrabiamy mikserem na grudkowatą masę , przekładamy na stolnicę i szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy n pół z tym że jedna część jest trochę większa od drugiej .Mniejszą część zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na 1 godzinkę. Resztę ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do formy o wymiarach 25/25 wyłożonej papierem do pieczenia
Sama słodycz i szczypta chiliulubionym sosem - to już nigdy nie zapragnie zmiany. Chyba już to pisałam. Tak więc wróćmy do sedna tego wpisu. Tutaj chodzi o bułę. Może gra drugoplanową rolę, ale bez niej całe burgerowe przedstawienie by nie miało sensu. Składniki: szklanka zarodków pszennych, czyli ok 100g 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej - razem 300g szklanka mąki pszennej tortowej 25g drożdży świeżych(...)podsypać mąką. Ciasto ma być elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia, na jakieś 30 minut, pamiętając by przykryć ściereczką aby zbytnio nie wyschło. Podzielić ciasto na 6 części i z każdej uformować kulkę, którą następnie należy porządnie rozplaszczyć. Bułki będą i tak duże i jeszcze sporo wyrosną. Posmarować mleko i posypać sezamem lub jak ja w czarnuszką. Piec przez ok 15 minut
Karczma Honoriettycytrynowa :) W środku znajdziecie urocze różowe serduszko z ciasta ucieranego a na zewnątrz delikatne ciasto na maślance. Wszystko z nutą cytryny, polecam :) Różowe ciasto ucierane: 170 g mąki pszennej 150 g masła 110 g cukru 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 0/5 łyżeczki aromatu cytrynowego do ciast Delecta łyżeczka czerwonego barwnika w płynie Masło ucieramy(...)cukrem, jajkami i aromatem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników po czym dodajemy barwnik i miksujemy aż kolor będzie jednolity. Ciasto przelewamy do keksówki i pieczemy 30 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Upieczone odstawiamy do przestudzenia. Jasne ciasto: 340 g mąki pszennej 70 g cukru 3 łyżeczki
Mienta blogWielkanocy bez mazurka tak i bez tego piernika nie wyobrażam sobie świątecznego stołu. Piernik jest wspaniały. Z porcji poniżej przygotowujemy cztery blaty. Są one puszyste, delikatne i mocno korzenne. Przekładamy konfiturą i masą grysikową. Prostota i minimalizm a smakiem wzbudza zachwyt niejednego podniebienia. Bardzo polecam. Zdecydowanie najlepszy piernik ever. Składniki na ciasto: 540 g mąki 500 ml kefiru(...)przyprawę i sodę oczyszczoną. Na niskich obrotach miksera ubijamy do połączenia się składników.Ciasto dzielimy na 4 porcje. Formę prostokątną o średnicy 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy pierwszą porcje ciasta. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy ok 10 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, odstawiamy do ostygnięcia. Powtarzamy czynność z pozostałymi porcjami ciasta
Made By Mom And Sonproduktów są takie "nieokrągłe":) Jeżeli chcecie przygotować ciasto w robocie kuchennym, zajrzyjcie do oryginalnego przepisu. Ja bardzo lubię zagniatać kruche ciasto ręcznie - po co myć potem robota, jak wystarczą miska i nasze dłonie:) Tak więc w przepisie znajdziecie mój sposób na zrobienie ciasta. Dobrze, żeby kruche ciasto przed rozwałkowywaniem postało 5 minut w temperaturze pokojowej. Zrobi się wtedy ciut miększe(...)wałkowanie będzie wymagało mniej siły. Plasterki pomidora będą wyglądały ładniej, jeżeli pomidora pokroicie w poprzek. W oryginale brzegi ciasta przed pieczeniem smarowane są jajkiem. Ale pomyślałam sobie - skoro nie używam jajka do ciasta, to po co mam je marnować na smarowanie brzegów? I tu wpadłam na przewrotny pomysł posmarowania go maślanką, który okazał się udany - ciasto ładnie się
Chilli Czosnek i Oliwadomu jajek, a ciasta z chęcią zjadłoby się...ale jest i na to sposób...oczywiście ciasto bez jajek..a jakie pyszne...przepis podpatrzyłam u Pincake..polecam..ciasto robi się bardzo szybko,, mikser nie potrzebny i sprzątania nie za dużo haha....zdjęcie ciasta zrobione na drugi dzień i nie wygląda zbyt pięknie...ale na drugi dzień również smakowało(...)obydwu misek połączyć razem i wymieszać za pomocą łyżki.Dodać połowę malin. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy ok 18 cm [ u mnie keksówka] wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia Saga.. Z wierzchu posypać resztą malin. Piec w 175°C przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka. Jeśli patyczek po wyjęciu będzie suchy od razu ciasto wyjąć
Moje domowe kucharzeniezrobić.. no i wybór padł na tartaletki z musem truskawkowym.Ciasto kruche może być białe..ale do ciasta kruchego dodałam kakao i kawę ...chociaż to nie jest konieczne ..Proste..i smaczne..można zrobić dużą tartę lub kilka tartaletek. CIASTO: 1 ¼ szklanki mąki 0,5 szkl. cukru pudru 1 łyżka kakao 1 łyżka kawy rozpuszczalnej ½ łyżeczki sody(...)cukru sok z 0,5 cytryny 2 łyżki żelatyny 300 ml śmietany 36% Zagnieść ciasto i schłodzić.[ ja najpierw wyłożyłam ciasto do tartaletek i wstawiłam je do lodówki]. Foremki do tartaletek wysmarować masłem, wyłożyć ciastem , nakłuć widelcem. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pozostawić do wystygnięcia. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki
Moje domowe kucharzenieroku postanowiliśmy, że Wigilia obejdzie się bez prezentów ze względów finansowych, postanowiliśmy zrobić prezenty handmade. Zapach pieczonego masła, cynamonu, goździków rozlewał się po całym domu. Przepis na ciasteczka korzenne znalazłam tutaj. Składniki: 250 g mąki 125 g margaryny 100 g cukru 1 opakowanie proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 1 jajko 1 opakowanie przyprawy do piernika(...)siekam nożem. Wbijam jajko, siekam jeszcze przez chwilę, a potem szybko zagniatam ciasto. Powinno być dość twarde, ale sprężyste.Kulę ciasta wkładam do lodówki. Ciasto rozwałkowuję na grubość 0,5 cm, wycinam ciasteczka, dziurkuję (słomką do napojów), układam na blasze w niewielkich odstępach.Piekę ok. 20 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni. I tyle! Wychodzą przepyszne. Dziękuję Dwóm Chochelką
Brzuszki Łakomczuszki