ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:637/1234)

Ciasto Ambasador 179

jakby mogło się wydawać, ale potrzeba trochę czasu, aby kremy i galaretka dobrze stężały.  Ciasto na weekend, na Święta, na urodziny i bez okazji ;) Składniki: biszkopt: 4 jajka L, 4 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki skrobi ziemniaczanej, 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia, 6 łyżek cukru, opakowanie cukru wanilinowego, szczypta soli masa budyniowa: 6 żółtek, 750 ml mleka(...)szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo cukier, cukier wanilinowy po nim żółtka. Na sam koniec mieszając za pomocą szpatułki wymieszane wcześniej maki z proszkiem do pieczenia. Wykładamy na blachę. Pieczemy przez ok 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Gdy ostygnie nasączamy wymieszanym sokiem z 1/2 cytryny oraz woda. Masa budyniowa: Szklankę mleka wymieszać razem z żółtkami oraz skrobią

Lena Gotuje
Sernik z mleczkiem kokosowym na tartym cieście. 194

gotowy w wiadereczku ) 5 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 15 dag masła lub margaryny 1 puszka mleczka kokosowego Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na czas przygotowania masy serowej(...)delikatnie mieszamy. 3. Do pieczenia: Połowę ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm, następnie wykładamy delikatnie i równomiernie masę serową i na koniec ścieramy pozostałe ciasto. 4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie

Izabelawkuchni
Serowe ciasteczka z pastą z kabanosa 207

takiego solidnego kopa, może pomógłby chociaż na chwilę😉 Wracając do ciasteczek- są fajną przekąską niezależnie od tego jakiej pasty użyjecie, śmiało także możecie ją pominąć. Mojemu Mężowi właśnie takie- bez niczego smakowały najbardziej :) Składniki na ciasteczka:   200g sera białego tłustego 20g tartego parmezanu +/- 200g mąki pszennej 180g masła Szczypta soli 1 żółtko 1 łyżka mleka Czarny lub biały(...)biały ser. Zagniatamy na gładkie ciasto, owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki na min. pół godziny. Po tym czasie wałkujemy na grubość ok 4mm i wycinamy okrągłe kółeczka lub krążki. Smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w rozgrzanym do 190⁰C piekarniku na złoty kolor (u mnie ok 17 minut). Studzimy. Sposób przygotowania pasty: Pokrojone

Kuchnia w czekoladzie
Makowiec japoński bezglutenowy i bez cukru 256

pomarańczy i mielone orzechy z migdałami. Lepiej wyjść chyba nie mogło Jeśli lubicie makowiec z polewą – możecie użyć gorzkiej czekolady (ciasto i tak jest słodkie, więc nie ma potrzeby dodawania przesłodzonej polewy ;)). Makowiec japoński bezglutenowy i bez cukru 200 g mielonego suchego maku 250 ml wody 70 g ksylitolu 70 g erytrytolu 5 jajek 30 g masła klarowanego(...)mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo mak, ekstrakt i jabłka. Na końcu wmieszać bakalie, orzechy i skórkę z pomarańczy. Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 45 minut w 180 stopniach. Artykuł Makowiec japoński bezglutenowy i bez cukru pochodzi z serwisu Fitkot

Fitkot
IDEALNY PRZEPIS NA SERNIK BEZ SPODU! 188

przy minimalnie uchylonych drzwiczkach. PRZEPIS NA SERNIK bez spodu SKŁADNIKI: - 1100 g twarogu lub białego sera - 8 jajek - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżka mąki pszennej - 1 opakowanie skórki pomarańczowej - 190 g mała lub margaryny - szklanka mleka - 3/4 do 1 szklanki cukru ( w zależności od tego jak bardzo lubisz słodkie ciasta) W misie blendera kielichowego umieść 4 jajka(...)pszenną. Wymieszaj rózgą. Jeśli masz ochotę dodaj aromat do ciasta. Dużą tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto, posyp skórką pomarańczową -niezbyt dużo.  Pieczemy według instrukcji na początku tego wpisu. Temp. 170 - 180 stopni C, grzanie: dół + góra. Czas u mnie 1 godzina i 10 minut. Piekarnik wyłączamy i dopiero po 15 minutach bardzo delikatnie uchylamy drzwiczki

SMYKWKUCHNI
Pizza z ciasta francuskiego z tuńczykiem i kukurydzą 598

doskonałą i smaczną bazą do przygotowania przeróżnych smakołyków. Dziś zapraszam na pyszne pizze na francuskim cieście:) Tuńczyk lubi kukurydzę, dziś więc takie właśnie zestawienie. Nie byłoby też pizzy bez sera – ja wykorzystałam i ser cheddar i tartą mozzarellę. Z połączenia tych kilku składników otrzymujemy pyszną i pięknie prezentującą się przekąskę, która pełni kolorów nabiera, gdy na koniec podamy(...)porcji: 2 op. ciasta francuskiego 1-2 puszki tuńczyka w sosie własnym ok. 1/2 puszki kukurydzy pęczek szczypiorku gęsta, kwaśna śmietana 18% około 100 g sera cheddar kilka garści tartej mozzarelli sól, pieprz Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na 6-8 kawałków. Krawędzie ciasta zawijamy do środka, formując wyższe ranty. Przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę. Nakłuwamy

Smaki Na Talerzu
Maślankowe gofry z cynamonem, wiśniami, bitą śmietaną i syropem trzcinowym 227

nastrój w paskudny listopadowy dzień, kiedy nie chce się wyściubić nosa na spacer, jemy je bez wyrzutów sumienia , są pyszne! Składniki na gofry: 15 dag mąki pszennej tortowej 10 dag cukru brązowego Dry  Deremara 150 ml mleka 3,2% ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka cynamonu 70 ml maślanki naturalnej 6 dag roztopionego masła(...)cukier trzcinowy, cynamon, sodę oraz proszek do pieczenia i szczyptę soli. Żółtko jajka miksujemy z mlekiem maślanką oraz roztopionym masłem, dodajemy sypkie składniki, krótko miksujemy tylko do połączenia.  Z białka ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Rozgrzewamy gofrownicę i nalewamy po porcji ciasta, pieczemy na złocisto 3-4 minuty. Przekładamy na kratkę, lekko studzimy. Frużelina, wiśnie

Wanilia i Kardamon
Czekoladki orzechowo rumowe z amarantusem 208

masła orzechowego : chrupkie (z kawałkami orzechów) i kremowe. Produkt ten znajduje zastosowanie jako smarowidło do kanapek oraz składnik domowych wypieków (np. ciasteczek). Aktualnym tematem Ciasta na niedzielę jest właśnie masło orzechowe. Tym razem u mnie bez rozgrzewania piekarnika, gdyż skorzystałam z możliwości wykorzystania tego składnika w deserze. Czekoladki orzechowo rumowe z amarantusem . Składniki: - 440 g masła orzechowego(...)Masę przygotujemy bez użycia robota. Przydadzą się jedynie… rękawiczki lateksowe. Miękkie masło i masło orzechowe przekładamy do miski, ręką (w rękawiczce) łączymy składniki. Dodajemy cukier puder – łączymy składniki rózgą. Dodajemy amarantus – ponownie łączymy składniki. Dolewamy rum – mieszamy (amarantus bardzo dobrze wchłonie alkohol). Miskę z masą przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Gdy masa stężeje

mojewypiekiinietylko
Przepis #56 Batoniki czekoladowo - bananowe z fasoli 170

bananem. Bez mąki, mleka i białego cukru. Bardzo szybkie w wykonaniu i niskokaloryczne. Można je zabrać ze sobą na wakacyjne letnie wycieczki:) Jeden batonik to: 45,2 kcal w tym: W:7,9 g; B: 1,82 g; T: 0,3 g. Składniki: - 1 puszka czerwonej fasoli - 1 banan - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2-3 łyżki(...)proszek do pieczenia oraz kakao. Ponownie blendujemy na koniec dodajemy pół banana. Blendujemy dokładnie. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremki. Na wierz układamy resztę banana pokrojonego w  plasterki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45-50 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie po wystudzeniu dzielimy ciasto krojąc

Health-Fit-Life
Placuszki jogurtowe z jagodami 244

Placuszki jogurtowe z jagodami to kolejny przepis na wykorzystanie super zdrowych, czarnych jagódek. Koniecznie do przygotowania w sezonie jagodowym. Bardzo proste i super smaczne,  puszyste

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto dyniowo- pomarańczowe z kardamonem i polewą karmelową 117

Ostatnio namiętnie wertuję karty słodkiej pozycji Hannah Miles na desery bez użycia piekarnika. Kopalnia uroczych zdjęć i inspiracji. Składniki 200g pieczonej lub gotowanej dyni 1 pomarańcza + skórka starta 50ml mleka 50ml śmietanki kremowej 100g oleju kokosowego 2 jajka 250g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy 1 czekolada karmelowa firmy Wedel(...)proszek. Składniki mokre połączyć z suchymi za pomocą drewnianej łyżki. Na samym końcu dodać otartą skórke pomarańczową i dynię. Całośc lekko wymieszać. Piec jako ciasto w formie keksowej lub w papilotkach na muffinki przez 30-35 minut w 180C. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Ciasto delikatnie podziurkować z wierzchu widelcem. Ciepłą czekoladą polać obficie ciasto. Na suchej patelni podprażyć płatki

Raj dla Podniebienia
GOFRY Z BITĄ ŚMIETANĄ! 158

Gofry z bitą śmietaną i owocami! Takie poranki uwielbiam długie i leniwe. Rankiem na śniadanie można zjeść coś bardziej kalorycznego bez obaw, bo przez cały dzień zdążymy spalić ten posiłek. I chociaż gofry same w sobie nie są zbyt kaloryczne, to dodatki a jakimi najchętniej je jemu już niestety tak. Ale co tam! Raz na jakiś czas można zgrzeszyć(...)gazowanej - 1/4 szklanki mleka roślinnego - 1 łyżeczka cukru pomarańczowego - 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia - sok z 1/2 pomarańcza - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 jajko opcjonalnie: jeśli lubisz słodkie gofry dodaj 3 łyżki cukru W/w składniki wymieszaj dokładnie trzepaczką i odstaw na minimum 15 minut (ciasto możesz też przygotować wcześniej i wstawić na godzinę do lodówki). Smażymy na złoty kolor

SMYKWKUCHNI
Czekoladowe ciasto z pomarańczą (Ciambellone al cioccolato fondente e arancia) 208

gorzkiej czekolady 150 g masła  100 g cukru trzcinowego 75 g m ą ki pszennej 75 g migdałów (bez sk ó rki) 50 g rodzynek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 pomarańcza   5 jaj cukier puder do dekoracji **** INGREDIENTI 200 g di cioccolato fondente 150 g di burro(...)pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubijamy białka na sztywną pianę, którą delikatnie wmieszamy do ciasta. Ciasto przelewamy do okrągłej formy o średnicy ok. 25 cm wcześniej wysmarowanej masłem. Ciasto pieczemy ok. 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Przestudzone ciasto dekorujemy lukrem

La grande e la piccola cuoca
Ciasto twarogowe ze śliwkami . 487

fioletowe , słodkie  . I właśnie węgierki wykorzystałam dziś do swojego ciasta. Ciasto twarogowe  bez użycia jajek o pięknym cytrynowym aromacie + lekka polewa budyniowa + chrupiące migdały no i soczysta warstwa śliwek. Różne struktury fajnie się razem uzupełniają. Inspiracja : KLIK   Składniki: foremka 25x 38 Ciasto: 250 g białego sera , twarogu ( ja użyłam takiego w kostce ) pół szklanki (110g) cukru(...)misce z cukrem , dodać mleko , olej , skórkę z cytryny. Połączyć składniki . Mąkę i proszek wymieszać  , dosypywać partiami do masy twarogowej i dokładnie łączyć całość . Zagnieść ciasto w kulkę i schłodzić kilkanaście minut w lodówce. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na prostokąt ,wyłożyć nim dno i boki foremki.  Na ciasto wyłożyć ściśle śliwki  , posypać

Malinowa Kawiarenka
Ciasteczka z budyniem i owocami 198

prosty i szybki pomysł Wam się spodobał i przygotujecie takie ciasteczka u siebie :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 op. budyniu waniliowego 350ml mleka 2 łyżki cukru kryształu owoce sezonowe lub konfitura cukier puder do posypania upieczonych ciasteczek Sposób przygotowania: 1. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na kwadraty. Wielkość ich zależy od tego ile ciasteczek chcemy. Każdy kwadrat nacinamy(...)mleka gotujemy, w reszcie rozpuszczamy proszek budyniowy wraz z cukrem kryształem. Gotujemy gęsty budyń. Jeszcze ciepły nakładamy na środek przygotowanych kwadratów i układamy świeże owoce lub konfiturę. Pieczemy do zrumienienia (ok 15 minut) w temp. 200st C.  Przestudzone posypujemy cukrem pudrem

Kuchnia w czekoladzie
Pieczone jabłka 220

bakaliami są wprost obłędne... Ja sama robię je w różny sposób, a najczęściej właśnie tak, jak Wam to dziś opisałam :-)  SKŁADNIKI Jabłka (nie wybierajcie jabłek tzw. do ciasta - maja tendencję do rozpadania się po upieczeniu, a tu nie o to chodzi) dowolne bakalie (rodzynki, orzechy, migdały, żurawina, skórka pomarańczowa itp.) po 2/3 łyżki na każde jabłko miodu(...)drugim). Przykrywamy odciętą górą, przypinamy ją wykałaczką. Jabłka wkładamy do kokilek lub do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 - 25 minut (pieczemy bez przykrycia; czas pieczenia uwarunkujcie twardością jabłek). Upieczone wyjmujemy odstawiamy na 2 - 3 minuty, a następnie jemy

Czary - gary w kuchni
Mini mazurki z masą orzechową i marakują 218

przyjemne i bezstresowe ;)     Czas przygotowania: Porcje: 12-15 szt. Składniki: Foremki z kruchego ciasta  350 g mąki pszennej 200 g zmrożonego masła 60 g cukru pudru 4 żółtka  1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki masła do posmarowania foremek mąka do posypania blatu i foremek Nadzienie Masa(...)dekoracja biała Helio Przygotowanie: Kruche foremki Masło zetrzyj na grubej tarce, dodaj przesianą mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieć ciasto, zawiń w folię, odstaw do lodówki na 30 minut. Pozostałe masło roztop, posmaruj foremki przy pomocy pędzla, posyp mąką, nadmiar mąki wysyp z foremek.  Ciasto rozwałkuj na płat gr. około

SzczyptaSmaQ
Bezglutenowy sernik z jabłkami 216

serem. Bez różnicy jak nazwiemy to ciasto - i tak smakuje rewelacyjnie, a dodatkowo nie zawiera glutenu. Kruche ciasto sporządzone jest na bazie mąki kukurydzianej i ziemniaczanej, a d elikatna, kremowa masa serowa - świetnie komponuje się jabłkami. Jeśli nie jesteście zdecydowani jakie ciasto upiec - polecam właśnie to!  Spokojnie możecie podwoić proporcje. (Tortownica o średnicy 18 cm) Ciasto: 75g mąki(...)Dodatkowo: 2-3 jabłka (średnie) 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie) Wszystkie składniki ciasta zagnieść - do połączenia się składników. 2/3 ciasta wyłożyć na dnie formy (wysłanej papierem do pieczenia), a resztę odłożyć do lodówki. Formę z ciastem wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 15-20 minut w 180 stopniach. W międzyczasie jabłka zetrzeć na tarce (o grubych oczkach

Di gotuje
Kurczak w ziołach zapiekany w cieście francuskim 226

wielkość kotlecika razy 2 plus niewielka obwódka dookoła, by bez problemu skleić brzegi ciasta. Na głębszy talerz nasypujemy takie same ilości bazylii, oregano i tymianku, dużą szczyptę soli i czubatą łyżeczkę pieprzu ziołowego. Mieszamy dokładnie. W tak przygotowanej mieszance obtaczamy kotleciki i podsmażamy je na patelni (jakieś 5-10 minut, zależnie od ich grubości). Należy często je obracać(...)potem układamy na brzegu ciasta, pamiętając o pozostawieniu rantu potrzebnego do sklejenia. Brzeg wokół mięsa smarujemy rozbełtanym z odrobiną wody jajkiem. Na mięso kładziemy pół łyżki sosu czosnkowego i składamy ciasto na pół. Zalepiamy jego brzeg, tworząc coś w na kształt pieroga. “Pierożki” układamy na blaszce i smarujemy wierzch jajkiem z wodą (dzięki temu ciasto nabierze ładniejszego złocistego koloru). Wkładamy

Gotuj z Rumcajsem
Bułki do hamburgerów 230

sezamem, ale można je robić z wieloma innym dodatkami. My w naszych burgerowych przepisach będziemy chcieli wykorzystywać najróżniejsze bułki, z różnymi dodatkami. Tutaj przedstawię wam przepis na bułki bez dodatków (takie jak na zdjęciu), ale na końcu przepisu podam listę składników, których też możecie użyć. W przepisach na burgery będziemy się odwoływać właśnie do tego przepisu na bułki(...)zagniatamy ciasto przez 15 minut, aż będzie elastyczne i nie będzie się kleiło do dłoni. Odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozwalamy odpocząć przez 30 minut. Po tym czasie dzielimy na 6 części (po 140 g), lepimy kule i spłaszczamy mocno, tak żeby miały około 2-2,5 cm wysokości. I układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Marder&Marder Manufacture
Jabłecznik z białą czekoladą i bezikami 186

proszkiem dodajemy do masy po łyżce miksując na najniższych obrotach miksera. Pod koniec wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczone i wystudzone masło mieszamy łyżką do połączenia.Ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki i pieczemy około 35 minut w temp 175*c. Po wystudzeniu kroimy wzdłuż na połowę. Masa: Jabłka obieramy kroimy na cząstki lub plastry wkładamy do garnka wsypujemy cukry dodajemy(...)blat ciasta przykrywamy drugim. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ze 100 ml śmietanki gdy masa będzie płynna dodajemy łyżkę żelatyny i mieszamy wszytko razem do rozpuszczenia żelatyny.Zimną kremówkę ubijamy na puch z cukrem pudrem wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczoną czekoladę -chłodną ,należy robić to z wyczuciem aby masa się nie zważyła.Tak przygotowanym kremem smarujemy wierzch ciasta posypujemy pokruszonymi

Wanilia i Kardamon
Najprostsze ciasto jabłkowe 205

kwintesencja babiego lata :) Pewnie co niektórzy stwierdzą - "bez rewelacji" ale naprawdę gorąco zachęcam do upieczenia tego ciasta :) Tym bardziej, że nie wymaga zbyt wiele zachodu ani specjalnych umiejętności kulinarnych :)  Tortownica o średnicy 26 cm 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z połowy cytryny około(...)następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypujemy skórkę z cytryny. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy połowę ciasta i układamy połowę jabłek. Następnie wlewamy resztę ciasta a na wierzchu układamy pozostałą część jabłek. Można teraz posypać dodatkowo ciasto cynamonem lub cukrem brązowym (niekoniecznie). Ciasto pieczemy 40 minut w temp. 180 o C. Gdy wystygnie

My simple kitchen
Gruszka w cieście 191

weekend stworzyłam kilka wartościowych przepisów, leniwe śniadania, jedzone w spokoju, bez pośpiechu, jak ja to kocham!! Dziś przed powrotem do Poznania działałam w kuchni rodziców jak mały robocik :p zrobiłam kokosanki (niedietetyczne) oraz kule owsiane, na które przepis podam w najbliższych dniach, poszalałam :) Ale zacznę od gruszki w cieście która dziś dostąpiła zaszczytu bycia moim śniadaniem :) Składniki: 2 jajka(...)sztywną pianę jajko i żołtko miksujemy na najwyższych obrotach przez około minutę dodajemy len, płatki, sodę, ksylitol, cynamon, mieszamy na koniec dodajemy ubite białko masę przekładamy do żaroodpornego naczynia, a w nim zatapiamy obraną, wydrążoną z pestek, przekroją w pół gruszkę na wierzch sypiemy garść żurawiny pieczemy w temp. 180-200 stopni przez około 20 minut SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pizza bolońska na spodzie z bakłażana 161

zrobić pizze bez spodu z ciasta? Pizza bolońska na spodzie z bakłażana  SKŁADNIKI: 2 średnie bakłażany 500g mięsa mielonego pomidory krojone 1 pomidor 2 kulki mozzarella cebula,sól, pieprz, czosnek, przyprawa włoska, oliwa Bakłażana pokroić w cieniutkie plastry, posolić i odstawić do wypocenia. W tym czasie przygotować sos boloński. Pokrojoną w kostkę cebulę delikatnie zeszklić na tłuszczu, dodać(...)sprasowany czosnek a następnie mięso mielone. Podsmażać całość ok 10-15 minut, dodać pomidory, i przyprawić solą pieprzem, papryczką chili i przyprawą włoską. Ja dodatkowo dodałam suszone oregano (otrzymane od Basi i Gianiego z włoskich wakacji).  Opłukane bakłażany położyć na blasze tak by pokryły całą jej powierzchnie, posmarować oliwą.  Wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika

MarciochaKucharzy
Tort z truskawkami 187

truskawkami. Różowa poezja smaków!  Zdjęcia nie oddają tego jaki był pyszny, musicie mi uwierzyć i sami wypróbować przepis :)  Bazą tortu jest tak zwany biszkopt rzucany (bez proszku do pieczenia),  robiłam go pierwszy raz i przyznam, że trochę się obawiałam tego przepisu - bałam się nim rzucić, ale się odważyłam i  teraz  mogę z całym(...)kolei żółtka, ciągle ubijając. Suche składniki delikatnie wmieszać do ciasta szpatułką, tak  by składniki się połączyły a masa piankowa nie opadła. Dno tortownicy  wyłożyć papierem do pieczenia, bokó w formy niczym nie smarować.Przełożyć do formy ciastoPiec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut, po tym czasie sprawdzić czy patyczek po wbiciu w ciasto jest

W kuchennej krainie
Domowe grahamki 223

Pyszne, mięciutkie w środku a chrupiące z zewnątrz. Bez dodatku cukru, osłodzone miodem. Z wierzchu obsypane ziarnami dyni, w środku pyszny słonecznik. Czegóż chcieć więcej ? Nie tylko na śniadanie ale i na kolację polecają się przepyszne domowe grahamki;) Bardzo sycące, pyszne zarówno same jak i z dodatkami.  Serdecznie polecam;) Składniki: 300 gram mąki pszennej graham(...)misce i dokładnie połączyć, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto podzielić na 6 części i uformować bułeczki. Gotowe umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować mlekiem i posypać ziarnami dyni. Gotowe pozostawić na około 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Bułeczki piec przez około 30 minut

Krakowskie smaki Ani
Najprostsze bułeczki - Crusty Hard Rolls 155

Jedne z najprostszych bułeczek jakie robiłam. Bez żadnych dodatków. Nie zawierają też nabiału i tłuszczów.  Najlepsze tego samego dnia Przepis wzięłam z  Tej    strony. Składniki na około 20 bułeczek: 780 g mąki pszennej 500 g letniej wody 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżeczki soli Ponadto: 1 jajko(...)misce i zostawić w cieple na 15 minut Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dobrze wyrobić aż ciasto będzie gładkie. Następnie uformować kulę i najlepiej włożyć do miski którą przykryć ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie uformować bułeczki, które następnie ułożyć na wyłożonej blasze papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i ponownie pozostawić do wyrośnięcia

Na słodko lub wytrawnie
Drożdżówki 167

Lekkie, pyszne, a przede wszystkim miękkie  i sprężyste. Składniki około 35 sztuk małych : 1kg maki 100g drożdży 1 szkl cukru 1 szkl. mleka 1/2 szkl. maślanki( może być bez) 5 jajek + 1 jajko do smarowania cukier wanilinowy 3/4 kostki masła szczypta soli + lukier  - pół szklanki cukru pudru, 3 łyżki wody - wymieszać tak aby nie był(...)wanilinowy, jajka, maślankę, tłuszcz, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Dokładnie zarobić ciasto ręką - napowietrzając je, Odstawić do wyrośnięcia.  Po wyrośnięciu formować spłaszczone kulki (zależy od wielkości jakie chcemy mieć drożdżówki)  Łyżką uformować dziurkę w środku. Posmarować roztrzepanym jajkiem, nakładać powidła, posypać kruszonką. Piec około 15-20 minut w 180*C. Wystudzić, polukrować

Garnkowe fanaberie
Pizza z kalafiora 299

następnie dodać posiekany lub przeciśnięty czosnek chwilę podsmażyć i dodać całą puszkę pomidorów.    Doprawić i wymieszać całość ,smażyć bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, aż do wyparowania wody - sos ma być bardzo gęsty.      Ciasto Kalafior  porcjami rozdrabniać w malakserze powstanie coś na kształt drobnego, sypkiego, ziarnistego ryżu.      W garnku zagotować(...)wodę (na ok. 5 cm) i na wrzątek wrzucić rozdrobniony kalafior - kiedy woda ponownie się zagotuje zmniejszyć ogień i gotować 10 minut.  Po tym czasie odcedzić na durszlaku wyłożyć gazę i wsypać na nią kalafior, nadmiar wody odsączyć i odstawić do przestygnięcia. Gdy już ostygnie, należy zwinąć ściereczkę z kalafiorem w środku i wycisnąć nadmiar wody.  Ważne: należy

Cukier&Puder
Chleb żytni razowy z ziarnami słonecznika 360

nasion słonecznika Dodatkowo: Słonecznik do posypania chlebka Mąki, zakwas, sól oraz nasiona słonecznika wymieszać dodając wodę. Ciasto powinno być gęste i kleiste. Powinno też dać się wymieszać. Następnie przekładamy masę do formy o wymiarach 35 cm x 11 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Zwilżoną wodą ręką równamy wierzch, posypujemy nasionami słonecznikiem i delikatnie dociskamy. Owijamy folią spożywczą (albo wkładamy(...)wkładamy chleb do piekarnika nagrzanego na 240°C na 10 minut. Następnie temperaturę zmniejszamy do 200°C i pieczemy chleb przez 1,10 godz po czym wyjmujemy chleb z piekarnika, odrywamy papier do pieczenia i wkładamy chleb znowu do piekarnika na kolejne 10 minut na dopiekanie (bez foremki). Po tym czasie wyjmujemy chleb i studzimy na kratce. Upieczony

Delicious Titbits
francuskie babeczki z pieczarkami,szpinakiem,porami,mięskiem gotowanym,pietruszką z chilli nadziane... 197

Składniki: pieczarki 50 dag, szpinak świeży lub mrożony 50 dag, pory 2 większe, cebula 1 sztuka, mięso wieprzowe bez kości 50 dag, Kucharek - uniwersalna 1 łyżeczka, natka pietruszki 1 pęczek, papryczka chili 1 sztuka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, ciasto francuskie 1 rolka, ser żółty 15 kostek, sos pomidorowy - ile potrzeba pieczarki pokroić w pół talarki i na oleju gorącym(...)natkę pietruszki razem z papryczką chilli z pestkami i podsmażać wszystko mieszając z 5 minut rolkę ciasta rozwinąć i podzielić na 15 kwadratów - każdy wkładać do foremek silikonowych do ciasta nakładać czubatą łyżkę nadzienia i na wierzch wcisnąć kostkę sera żółtego /użyłam królewski/ piec w 200C około 30-35 minut do złotego ciasta SOS: przecier pomidorowy 100 gram wymieszać

W Mojej Kuchni Lubię
Tarta jabłkowa z budyniem 266

dokładnie wyrobiłam przy pomocy robota. Ciasto uformowałam w kulę, zwinęłam w folię i włożyłam na pół godziny do zamrażalnika. Po tym czasie wyjęłam ciasto na obsypany mąką blat i rozwałkowałam. Ciastem wylepiłam blaszkę do tarty, nakłułam w kilku miejscach widelcem i zapiekłam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (przez ok. 15 minut). Budyń przygotowałam wg instrukcji podanej na opakowaniu(...)przekroiłam na ćwiartki, a potem na plasterki (średniej grubości). Na podpieczony blat wyłożyłam lekko ciepły budyń, w którym poutykałam plasterki jabłka (jak widać na zdjęciu), a całość obsypałam cynamonem. Piekłam 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni

Kulinarny Pamiętnik
Najprostszy chleb pszenny na drożdżach 257

minut. Mąkę i sól przesiać do miski, zrobić w środku wgłębienie, w które wlać rozczyn z drożdży i łyżkę oliwy. Wyrabiać kilka minut ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Uformować w kulę, wsadzić do miski i przykryć ściereczką. Ostawić do podwojenia objętości na około 40 minut. Po tym czasie wyłożyć ciasto(...)Uformować owalny bochenek, ułożyć go na blaszce posypanej obficie mąką i ponownie przykryć. Odstawić na kolejne 40 minut w ciepłe miejsce. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200 stopni C.Po ponownym wyrośnięciu kilkakrotnie naciąć chleb i oprószyć mąką. Wstawić do piekarnika i piec około 45- 50 minut

wyzwania kuchenne
Schab w pomarańczach 195

ulubione zapachy: czekolady, cynamonu, goździków, kardamonu. Zawsze mówię, że to najlepsza aromaterapia, jaka może być. Do tego jest to zapowiedź czegoś pysznego. Czasami są to małe ciasteczka, czasem niesamowite ciasto do popołudniowej herbaty, a innym razem danie główne. Dziś zdecydowanie jest to danie obiadowe. Proste, z małą ilością składników, a mimo to inne niż zwykle. Na tyle wyjątkowe, że doskonale(...)połamaną na 2-3 kawałki. Schab umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C i pieczemy 90 minut pod przykryciem.  Pomarańcze pozbawiamy skórki i ostrym nożem wycinamy z nich miąższ. Czynność tę robimy nad głębokim talerzykiem, by zachować cały sok. W połowie pieczenia schabu, czyli po 45 minutach, wlewamy do niego sok z pomarańczy i wodę, i już

Przysmaki Karolki
Kawowe bezy z kremem 223

Dzisiaj trochę wykwintnie ale bardzo prosto, zresztą jak zawsze. Bezy po prostu wyszły Niezłe, do tego pyszny kremik, w którym zanurzamy bezę, a jeszcze jak dodamy

Niezły Młynek
Mus z pigwy do deserów 202

Pigwa to owoc podobny do jabłek, chociaż dużo kwaśniejszy i twardszy, więc nie nadaje się do jedzenia na surowo, musi być przetworzony.  Z tego owocu

Bon appetit mon amie
Napoleonka na krakersach 237

Zagubiłam gdzieś przepis, z którego zawsze korzystałam przygotowując krem do tego bardzo szybkiego ciasta, więc posłużyłam się przepisem stąd , pominęłam tylko budyń waniliowy - bez niego

Kulinarny Pamiętnik

Proponowane wyszukiwania