ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:626/1234)

Focaccia z parmezanem, czarnuszką i oregano 144

idealna, chrupiąca z zewnątrz, ziołowa i wyrośnięta, dzięki świeżym drożdżom. Unikam jak ognia tych w proszku. Wystarczy nieco cierpliwości i w niemal godzinę otrzymujesz najlepszy, świeży wypiek na świecie! Bez zbędnych, niezdrowych dodatków.  Na szczęście od pewnego czasu mogę pochwalić się posiadaniem rewelacyjnej patelni, która nadaje się także do piekarnika. Jest solidna, a focaccia wczoraj upieczona wygląda bardzo(...)wysmarowania blachy Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pokruszone drożdże, ser, oregano, czarnuszkę i sól. Dolewamy wodę i oliwę. Ciasto wyrabiamy na blacie posypanym mąką, przez 10 minut, aż będzie gładkie. Naczynie żaroodporne/blachę/patelnię do pieczenia smarujemy oliwą z oliwek. Do naczynia wkładamy ciasto i rozciągamy po całej powierzchni. Przykrywamy ręcznikiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce

Moja smaczna kuchnia
Pizza wiejska 162

Przedstawiam moją propozycję na to jak powinna wyglądać i smakować pizza wiejska;). Oczywiście na cieście bez wyrastania. Całkiem sporo na niej dodatków, jest naprawdę smaczna a przepis wart wypróbowania. Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanka mleka 25g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju  Dodatki: kilka plasterków kiełbasy, u mnie Krakowska Sucha(...)mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi.  2. Smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy ziołami, pieprzem i czosnkiem . Wykładamy mozzarellę , kukurydzę konserwową, kiełbasę oraz pokrojone: cebulę, paprykę, ogórka, pieczarki. 3. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15-20 minut, do zarumienienia brzegów

Szefowa kuchni
Pudding lniany z czekoladą 170

bez powodu przez niektórych nazywane polską chia. Są źródłem błonnika, witamin grupy B, A, E, magnezu, cynku, żelaza oraz kwasów omega-3. Mają dobroczynny wpływ na układ pokarmowy, wzmacniają włosy, poprawiają wygląd skóry, pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i cukru we krwi. Takie małe, a tyle dobra mają w sobie!  Najczęściej dodaję je do ciasta, gdy piekę chleb(...)porcje): 200ml wody 3 łyżki siemienia lnianego 1 dojrzały banan 1 kopiasta łyżeczka kakao do dekoracji: płatki migdałowe, wiórki czekolady Wodę zagotować, wsypać siemię lniane, gotować ok 2-3 minut, ostudzić. Po ostudzeniu wywar będzie bardzo gęsty, galaretowaty. Banan, kakao i wywar lniany zmiksować, przełożyć do pucharków, udekorować płatkami migdałów i czekolada. Smacznego

Obiad gotowy
Napoleon - przepyszny rosyjski tort 218

ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Ciasto po wyrobieniu powinno być elastyczne, miękkie. Przygotować 2 blaszki oraz 2 arkusze papieru. Ciasto podzielić na 16-20 części (u mnie wyszło 20 plus jeden mały placek do posypania). Każdy kawałek rozwałkować cienko, wyciąć krąg o średnicy 22cm, nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 3-4 minut(...)temp 200st na lekko złoty kolor. Póki jeden placek się piecze, rozwałkować drugi itd. (u mnie zmieściły się dwa na jednej blasze). Blaty podczas pieczenia się nieco kurczą, jednak gdy zmiękną od kremu znów będą miały większy rozmiar. Krem: żółtka rozetrzeć z cukrem, dodać budyń i mąkę, wymieszać z 1 szklanką mleka. Resztę mleka zagotować, do gotującego się mleka

Obiad gotowy
Ciasteczka na cieście francuskim z parówką 201

Szybkie i pyszne ciasteczka, które można bez problemu zrobić dla niezapowiedzianych gości. Są naprawdę proste. Wystarczy mieć ze sobą w domu parówkę i ciasto francuskie. U mnie zniknęły w mgnieniu oka, jak będzie u was? Sprawdźcie! Ciasteczka francuskie z parówką Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 7 parówek cienkich (mogą być drobiowe) 3-4 plastry sera żółtego rozmącone jajko rzeżucha(...)zdjęciu). Zależy to też od wielkości kwadracików ciasta francuskiego. Na ciasto francuskie kładziemy kawałek parówki, trochę sera żółtego i poszatkowaną rzeżuchę. Całość zwijamy w niewielką kuleczkę, tak, aby z żadnej ze stron wychodziły nasze dodatki. Wszystkie kuleczki przekładamy na wysmarowaną margaryną brytfannę i smarujemy rozmąconym jajkiem. Piec w piekarniku ok. 20 minut w 180 st. Po wyjęciu polać keczupem

Gotuję Testuję
Bułeczki hamburgerowe 141

się sałata i kilka warzywnych dodatków jak cebula, pomidor czy ogórek i mamy zdrowy domowy posiłek, którym nie pogardzą nawet niejadki. Ale jak burgery, to nie może obyć się bez takich dodatków jak sos czy ketchup. Ja polecam smaczne sosy firmy Develey , które często kupuję i które smakowo bardzo przypadły do gustu mojej rodzinie. Składniki: 700 g mąki pszennej(...)zrobić zaczyn i odstawić na ok.15 minut. W między czasie rozpuścić masło w pozostałym mleku, pilnować aby się nie zagotowało.   Do miski wsypać mąkę, resztę cukru, sól oraz zaczyn z drożdżami i jajko, dobrze wymieszać i na koniec ciepłe mleko z masłem. Dokładnie wyrobić   gładkie ciasto.       Dobrze wyrobione ciasto wyłożyć na posypany mąką stół

W garach u Gosi
Tort z musem jabłkowym i bitą śmietaną 208

być zielona bez dodatków smakowych) Oraz: około 1 pasek białej czekolady (4 kratki) Biszkopt: Piekarnik nastawić na 170°C . Tortownicę wyłożyć tylko na dnie papierem do pieczenia. Jeśli wybierzemy tortownicę 24 cm , blaty będą cieńsze, niż jakbyśmy piekli w formie 23 cm . Ja mój tort piekłam w tortownicy 24 cm .. Obie mąki z proszkiem do pieczenia przesiać(...)minimum i wmieszać białka tylko do momentu połączenia się z żółtkami. Odłożyć mikser, po łyżce wsypywać mąkę do ciasta i wmieszać ją trzepaczką/rózgą. Przelać ciasto do przygotowanej tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 35 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przekroić na 3 blaty najlepiej następnego dnia. Jeśli chcemy uzyskać ozdobne boki tortu z okruszków, należy

Posadzone i zjedzone
Szafranowy chlebek gryczany z dynią i bananem 150

Korzenny chlebek cukiniowy z lawendą , dziś mam dla Was kolejny nietypowy wypiek. Nie dość, że chlebek dyniowo- bananowy to gryczany i w dodatku z szafranem. Polany czekoladą i migdałami. Bez glutenu. Byłby idealny gdybym nie zapomniała przez chwilę o jego istnieniu w momencie kiedy rumienił się w piekarniku, przez co odrobinę się wysuszył. Poprawię to następnym razem a już(...)miski przesiewam mąkę i sodę. Mieszam z cukrem, solą i szafranem. Składniki mokre mieszam z suchymi do połączenia. Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 55-60 minut. Po upieczeniu studzę na kratce. Polewam rozpuszczoną czekoladą i posypuję płatkami migdałów. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Ucierane ciasto ze śliwkami wg Aleex (TM5) 138

Jest naprawdę pyszne. Składniki: • 240 g miękkiego masła • 200 g cukru • 4 jajka • 1 opakowania cukru waniliowego • 200 g mąki pszennej • 40 g budyniu waniliowego bez cukru • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia • 800 g śliwek lub innych owoców sezonowych Sposób przygotowania: 1. W misce lub makutrze utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym, aż otrzymamy puszystą, jasnokremową(...)miksującego włożyć składniki na ciasto według podanej kolejności. Wyrobić 2 min/obr.4, następnie 2 min/ interwał. Kolejne kroki: 1. Przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. 2. Wierzch obłożyć śliwkami węgierkami, przekrojonymi na pół. 3. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopnic C (opcja dół + termoobieg) przez 45-50 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy jest

W mojej kuchni
Ciasto ze śliwkami 255

możecie posypać dowolną kruszonką, ja zdecydowałam się na kruszonkę owsianą, taką jak w przepisie na jagodowe crumble . Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm. Składniki: 150 g masła 3 jajka 150 g cukru 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego domowa skórka pomarańczowa lub 1 pomarańcza Składniki na kruszonkę: 50 g masła(...)jajka wyciągamy wcześniej z lodówki – powinny być w temperaturze pokojowej. Masło miksujemy na gładką masę z cukrem i cukrem waniliowym – dobrze jest poświęcić na to ok. 5 minut, tak żeby całość była puszysta i dobrze napowietrzona. Ocieramy skórkę z wymytej i wyparzonej pomarańczy. Dodajemy do masy. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy za każdym razem. Na koniec dodajemy

Ciastkozercy
Arabski chlebek z tahini 149

Arabski chlebek z tahini - aromatyczny zawijaniec. Znakomity wypiek na podwieczorek do kawy lub na niedzielne śniadanie. Prosty drożdżowy wypiek bez dodatku jajek z cudownym, chałwowym nadzieniem. Prosty, smaczny, godny polecenia. Podczas pieczenia zapach z piekarnika zniewala. Dawno miałam już na oku ten przepis, a po przygotowamiu domowej tahini nie miałam już wyboru, tylko go upiec. Jest pyszny! Składniki(...)Dodać pokrojone masło, by się rozpuściło. Do misy miksera wlać mleko, dodać pozostałe składniki i zagnieść hakiem jednolite ciasto. Przykryć misę i pozostawić do podwojenia objętości Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Uformować w kulki, przykryć i pozostawić na 15 minut tahini wynieszać z cukrem pudrem.  każdą kulę rozwałkować na okrąg o średnicy 25-30 cm i grubości

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto z pestek dyni (Kernölgugelhupf) 200

składników - chciało się je podjadać na surowo (bez mąki).  (Samo masło z cukrem i olejem z pestek dyni - obłędne smakuje.) 100g pestek dyni 100 ml oleju z pestek dyni  60 ml wody 250g mąki pszennej 180-190g cukru 150g masła  4 jajka   2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) 1 szczypta soli Pestki uprażyć(...)pestki i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce ubić białka (na sztywno), które następnie należy delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto przełożyć do formy (*) wysłanej papierem do pieczenia (lub posmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą) - i/albo mniejszych foremek na babeczki. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 45-50 minut w 180 stopniach. (Babeczki pieką się około

Di gotuje
Wegańskie KRUCHE CIASTECZKA PIWNE 219

Ciasteczka piwne to smakołyki mojej Babci, nie wegańskie, ale do zweganizowania łatwe. Podaję Wam od razu jak je zrobić w naszej wersji plus co z czym można podmienić bez szkody dla ciastek. Podstawowe składniki to 2 szklanki mąki pszennej + kostka margaryny + pół szklanki jasnego piwa. Moje ciastka są trochę podrasowane bo zrobione tak: - zamiast 2 szklanek mąki(...)pieczenie szybkie, no i ciastka można jeść od razu, to najważniejsze :) Wsypujemy do miski mąkę i płatki, dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę i rozcieramy to wszystko razem w palcach. Kiedy miska jest już pełna margarynowo-mącznych grudek, podlewamy je piwem i zagniatamy ciasto. Gotową kulę ciasta zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na jakieś 15 minut do zamrażalnika

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Szybkie pierniczki + choinki z pierniczków + lukier budyniowy (bez białek) 218

mąki (to zależy m.in. od gęstości miodu), ale nie za dużo, żeby nie wyszło twarde. 3 . Ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm, podsypując je odrobiną mąki. Wycinać kształty pierniczków, układać je na papierze do pieczenia i piec ok 8-10 minut w 180*C. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Dowolnie udekorować. CHOINKI Z PIERNICZKÓW: Na jedną choinkę potrzebujemy(...)brzegach, jeden z nich moczymy w wysypanych na spodeczek perełkach cukrowych.  Pierniczek z perełkami nadziać na patyczek, na środek nalać trochę lukru, nadziać na patyczek drugi polukrowany pierniczek bez perełek, do cisnąć lekko do poprzedniego . Znów n a środek nałożyć trochę lukru, aby przyklei ła się kolejna warstwa. Analogicznie postąpić z kolejnymi parami pierniczków. Na czubek można ułamać

Kto ugości moich gości?
Pasztet z czerwonej soczewicy 151

pieczeniem Na początek trochę fotorelacji z przyrządzania: Soczewicę przepłukać w zimnej wodzie, wsypać do garnka, dodać liście laurowe, Vegetę i odmierzoną wodę. Gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut, często mieszając. Cebulę pokroić w talarki i wrzucić na dużą patelnię na gorący olej, podsmażyć aż się zeszkli. Dodać pokrojone w plasterki marchewkę i seler. Poddusić ok. 10 minut. Następnie(...)keksową wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć do niej pasztet. Wierzch posypać ziarnami słonecznika, wgniatając go lekko w ciasto. Słonecznik powinien być wcześniej sparzony wrzątkiem – w którym musi trochę poleżeć . Piec ok. 60 min w temp. 190C – bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom piekarnika . Jeśli piekarnik jest z termoobiegiem temperatura 175-180C tu wystarczy.  Pozostawić

Grunt to przepis!