ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:623/1234)

Rustykalne galette z morelami i rabarbarem 162

tarty bez formy. Niewątpliwie jak zwał tak zwał, ciasta te pięknie się prezentują i jeszcze lepiej smakują. Takie ciasto możecie wykonać z dowolnymi sezonowymi owocami, jak truskawki, jagody czy czereśnie. SKŁADNIKI: - 150 g mąki owsianej - 150 g mąki jaglanej - 130 g masła mocno schłodzonego - 2 żółtka - 1 białko - 1-2 łyżki zimnego mleka - płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)szybko zagnieć ciasto, tak aby go niepotrzebnie nie ogrzewać. Ciasto rozwałkuj na kształt koła. Na środku ułóż pokrojone w plastry morele i rabarbar. Obsyp cukrem smakowym - ja użyłam o smaku pomarańczy, wanilii i imbiru, możesz też użyć np. z prawdziwą wanilią, brązowego, lub o zapachu róży np. do nadzienia z malinami. Zaginamy boki ciasta i pieczemy w piecu przez

SMYKWKUCHNI
MIĘKKIE PIERNICZKI 167

składniki połączą się w jednolitą, gładką masę. Gdyby ciasto było kleiste, podsypujemy niewielką ilością mąki, tylko tyle, aby otrzymać delikatne, miękkie i elastczne ciasto. Możemy też ciasto włożyć na 15 minut do lodówki, aby zgęstniało. Im mniej mąki dosypiemy, tym pierniczki będą bardziej miękkie. Oprószonymi mąką dłońmi formujemy z ciasta kulę i wyciągamy na podsypaną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy na niezbyt(...)cienki placek, o grubości ok. 0,8-0,9 cm. Wycinamy kształty i układamy, w odstępach, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 5-6 minut lub krócej jeśli pierniki są cieńsze. Resztki ciasta ponownie łączymy w kulę, rozwałkowujemy, wycinamy kształty, pieczemy. LUKIER : Do miseczki przesiewamy cukier puder, dodajemy białko i miksujemy do otrzymania gęstego, śnieżnobiałego i puszystego

cool and minty
Ciasto drożdżowe (bez jajek) z owocami i kruszonką 316

użycia jajek. Ciasto jest proste w przygotowaniu i z pewnością często wykorzystywane przez osoby, które nie mogą lub po prostu nie jedzą jajek. Zapraszam! Ciasto drożdżowe z owocami (bez jajek) Składniki: 1/3 kostki świeżych drożdży lub 7g drożdży suchych 450g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 100g cukru 50ml oleju słonecznikowego 3/4 szklanki mleka owoce np brzoskwinie z puszki kruszonka(...)łyżką a potem wyrabiamy ciasto rękami. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę.  Owoce kroimy na plasterki. Przygotowujemy kruszonkę: mieszamy wszystkie składniki, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na kilka minut do zamrażarki.  Ciasto drożdżowe podsypujemy mąką, wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy, formujemy i wkładamy do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Przykrywamy, odstawiamy

Tagebuch po polsku
Słonecznikowe ciasteczka z 3 składników 232

herbaty, wybieram takie przepisy, które wymagają jedynie wyłożenia ciasta łyżką lub uformowania ręcznego. Te ciasteczka są dla mnie zupełną nowością, bo nigdy nie piekłam takich na bazie zmielonego słonecznika. Są naprawdę mocno słonecznikowe (chociaż po degustacji usłyszałam: "a to z sezamem?" :D) i dość dobrze się je formuje. Kolejny przepis bezglutenowy, bez cukru. Myślę, że następnym razem zrobię eksperyment(...)żółtkiem. Łyżką nabierać masę, następnie formować w kulkę wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczyć (grubość około 1,5 cm) i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 12-15 minut. źródło przepisu

FitKot
Prosty chleb ktory zawsze wychodzi 41574

godz. do wyrośnięcia - podwojenia objętości . Wyrośnięte ciasto chlebowe zbić kilka razy pięścią i krótko zagnieść od brzegów do środka - a wszystko to w celu dokładnego odgazowania . Uformować w rękach owalny bochenek. Ułożyć go na blasze wyłożonej papierem dopieczenia i oprószonej lekko mąką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 minut do napuszenia - pod przykryciem ze ściereczki kuchennej(...)ostrym nożem - im głębsze nacięcia, tym bardziej "uśmiechnie" się chleb przy pieczeniu; Ja akurat nacięłam dosyć płytko, więc na chlebie pozostały mi jedynie ich wzorki :) - i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec najpierw przez 10 minut w temperaturze 230C - w połowie wysokości piekarnika, w opcji góra-dół, bez termoobiegu . Następnie zmniejszyć temperaturę do 180C i dopiekać

Grunt to przepis!
Miodownik (krem z kaszą manną) 177

mojego pomysłu. Proporcje sama dostosowałam a ciasto wyszło idealne. Przepis na krem (w zmniejszonej proporcji) pochodzi z fanpage: Miętowa Beza. Blaty piekłam w tortownicy o średnicy 18 cm, ale można w większej formie i niekoniecznie cztery - tak jak u mnie. Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej  3/4 szklanki cukru  50g kostki masła/margaryny 2 jaja  2 łyżki miodu(...)truskawkowego)  Ciasto. Jajka, cukier i masło/margarynę utrzeć na puszystą masę. Dodać miód, mąkę i sodę.  Ciasto zagnieść i podzielić na 3-4 części (w zależności od wielkości formy; u mnie 4 części pieczone w tortownicy o średnicy 18 cm). Formę wyłożyć papierem do pieczenia a następnie pierwszą częścią ciasta. Piec 10-12 minut

Di gotuje
CZEKOLADOWE CO-NIECO 183

wielbicieli czekolady, małe czekoladowe ciasteczka, bez dodatku cukru oraz mąki pszennej. Świetnie sprawdzą się także jako spód do innych ciast. U mnie właśnie w tym celu powstały. Polecam ;-) Składniki: - 145g miękkiego masła - 215g mąki orkiszowej typ700 (typ750 - ok.235g) - 1/2 szklanki *   dobrego, ciemnego kakao - 1 płaska łyżeczka sody - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli(...)jajko, miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190*C i pieczemy ok.10-15 minut na termoobiegu.  Po upieczeniu ciasteczka odstawiamy do lekkiego przestudzenia (są bardzo miękkie

Smaczne Zdrowe
Ciasteczka owsiane (najprostsze) 233

zrobieniu mleka owsianego została mi papka owsiana, która w błyskawiczny sposób przekształciła się w smaczne, owsiane ciasteczka :) Ciastka można zrobić też bez tej papki - najważniejsze składniki to płatki owsiane i banan. Dodatki - wedle gustu. Polecam jako zdrową przekąskę, np. na drugie śniadanie. Składniki (na 8-9 dużych ciastek): papka owsiana, która pozostała z wyrobu domowego mleka owsianego (opcjonalnie(...)papkę owsianą (jeśli nie mamy - zwiększyć ilość płatków owsianych) i ulubione dodatki. Jeśli ciasto jest zbyt luźne - dodać więcej płatków owsianych. Wszystko dokładnie wymieszać. 3. Z przygotowanego ciasta formować w dłoni kulki, spłaszczyć je i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut

Domowa Cookierenka Agi
Mięciutkie pierniczki 151

inne smakołyki. Pierniczki wychodzą mięciutki i są gotowe do pałaszowania zaraz po upieczeniu. Oczywiście możecie je udekorować polewą i kolorowymi posypkami ale solo także smakują wybornie. No bo święta bez piernika to nie święta^^ Skorzystałam z przepisu znalezionego na tej stronie ( klik ) Składniki: 500 g mąki 1 jajko 250 g miodu 80 g smalcu 150 g margaryny 1 łyżka(...)rozpuszczoną w mleku. Dokładnie ze sobą wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić w chłodne miejsce na 1-2 dni (ja odstawiłam na 24 godziny). Przed upływie tego czasu ciasto ponownie wyrobić. Rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Pierniczki piec w temperaturze 190 stopni przez 10 minut. Gdy wystygną udekorować w dowolny sposób. Pierniczki dodaję do akcji

My simple kitchen
Lekka szarlotka 168

Szarlotka nie jest tradycyjnym polskim ciastem. Pierwsza receptura powstała we Francji, a nazwę zawdzięcza księżnej Charlotcie Pruskiej, późniejszej żonie cesarza Rosji Mikołaja I. Moja szarlotka jest bez ciasta, ale smakuje pysznie. Składniki 100 g płatków owsianych górskich lub mixu różnych płatków 50 g siemienia lnianego 3 jabłka 50 ml cydru lub wody 1 ½ łyżki cynamonu 3 łyżki miodu(...)siemienia. Z białek ubijamy sztywną pianę i za pomocą łyżki nakładamy na jabłka. Całość posypujemy zmieszanymi płatkami owsianymi z siemieniem lnianym. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni i pieczemy 20 - 25 minut.  Skórka jabłek zawiera pektyny, które oczyszczają organizm z toksyn, regulują pracę jelit, zmniejszają wchłanianie cholesterolu i chronią przed zawałem. Jabłka zwierają dużo soli mineralnych i odkwaszają organizm

My Chcemy Jeść
Tarta z kremem waniliowym, truskawkami i prażonymi płatkami migdałowymi 133

Tarta z okazji Dnia Mamy :) Przygotowałam ją w bardzo krótkim czasie jak na ciasto kruche. Spód jest idealnie chrupiący, nie za słodki. Nadzienie to delikatny krem budyniowy, bez masła i śmietany. Ilość cukru można oczywiście regulować według własnych upodobań. Wierzch można udekorować świeżymi truskawkami, ale znakomicie pasują tu również maliny. Nie mogą być to owoce mrożone. Zapraszam :) Zaskoczcie swoją(...)ciasto i uformować w kule. Na blacie rozłożyć folie spożywcza i wyłożyć kulkę ciasta. Rozwałkować na folii na okrąg 3 cm większy niż nasza forma. Formę wysmarować masłem i przełożyć ciasto (obracamy po prostu folie, układamy ciasto i dociskamy do formy, dopiero teraz ściągamy folie). Brzegi zakładamy go środka i dociskamy. Ciasto w formie wkładamy do lodówki na 60 minut

Chocolate Muffin Blog
Gigantyczna drożdżówka z gorzką czekoladą i słodkimi malinami 191

kilku dniach bez słodyczy Misiek dopadł w nocy do resztek z koszyczka wielkanocnego Miśki, zlitowałam się nad nim i piekłam Mu wielgachną drożdżówkę. Składniki na ciasto drożdżowe: 25 g świeżych drożczy 250 ml mleka roślinnego 100 g masła kokosowego 450 g mąki pszennej szczypta soli 100 g cukru 100 g gorzkiej czekolady dżem malinowy (miałam ostatni słoik na „czarną(...)cukrem. Wyrabiamy ciasto po czy pozwalamy mu wyrastać około godziny aż podwoi swoją wielkość. Następnie wyrabiamy chwilę wyrośnięte ciasto aby się odgazowało, dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy na „prostokąt” dwie z nich posypujemy poszatkowaną czekoladą a ostatnią smarujemy dżemem. Zwijamy w rulony, po czym układamy na blaszce w ślimaka. Pieczemy około 50 minut w temp

greenscarf
Owsiane muffiny z suszoną morelą i orzechami włoskimi 359

morelę i posiekane orzechy włoskie. Na dodatek muffinki robi się szybko i bez użycia miksera. Gorąco polecam, aby wszystkie mamy właśnie takimi łakociami raczyły swoje pociechy! Składniki: (12 muffin) 100 g płatków owsianych 200 g jogurtu naturalnego 180 g mąki pszennej 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 100 g posiekanych(...)odstaw na chwilę. W jednej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem, orzechami i morelami suszonymi. W drugiej misce rozbełtaj jajko, wymieszaj z miodem, olejem oraz płatkami owsianymi namoczonymi w jogurcie. Połącz wszystkie składniki ze sobą. Formę muffinkową wypełnij ciastem. Piecz ok. 20 minut do tzw. suchego patyczka. Owsiane muffinki najlepsze są zaraz po upieczeniu, jeszcze

Moja Delicja
Dieta wątrobowa - ciasto z jabłkami 581

przyda się przerwa od tłustych i kalorycznych tortów. Dziś prezentuję Wam ciasto z jabłkami czyli klasyk nad klasykiem, bez żółtek, złego tłuszczu i dużej ilości cukru. Składniki: 5 białek 70 g cukru pudru trzcinowego nierafinowanego łyżeczka proszku do pieczenia 70 g maki kukurydzianej łyżka mąki ziemniaczanej -jabłko łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki mleka szczypta cynamonu Sposób przygotowania(...)szpatułką a następnie przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłko obieramy, wydrążamy środek a następnie kroimy na cienkie plasterki, które układamy na wierzchu formy lekko wciskając w ciasto. Wierzch posypujemy szczyptą cynamonu i wstawiamy do nagrzanego do 170 st. C piekarnika i pieczemy około 40 minut (pod koniec zmieniając ustawienia piekarnika na grzanie dolne) do suchego patyczka

Słodkie Przyjemności
Owsiane drożdżówki z budyniem i rodzynkami 162

rodzynek250 ml mleka1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru1 łyżka cukru1 łyżka masłaLukier:3 łyżki cukru pudru1 łyżka gorącej wodyPrzygotowanie:W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Dodajemy szklankę mąki pszennej, łyżkę cukru, mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.Masło roztapiamy i studzimy.Do wyrośniętego zaczynu dodajemy jajko, masło, resztę cukru, sól i  mąkę owsianą. Wyrabiamy ciasto mikserem. Pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi(...)pozostawiamy do wystygnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, wykładamy na arkusz papieru do pieczenia i wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 30-40 cm.Rozwałkowane ciasto smarujemy budyniem i zwijamy w roladę. Zrolowane ciasto kroimy w plastry o grubości około 2-3 cm i przekładamy na 2 duże blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Każdy plaster na blaszce lekko

Smakowity Blog Kulinarny