solą, oliwą i rozpuszczonymi drożdżami. Ciasto wyrabiać powoli przez około 15 minut, a następnie przykryć czystą ścierką i odstawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny (w ciepłe miejsce). Sos pomidorowy: Na oliwie podsmażyć pokrojoną w mała kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Pomidory (bez skórki) pokroić w kostkę – dodać(...)dynią i cebulą: Dynię obrać, wydrążyć środek i pokroić na cienkie plastry. Wysmarować oliwą i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 – 20 minut w 200 stopniach. Cebulę pokroić w krążki i smażyć na patelni z dodatkiem oleju. Po przewróceniu cebuli posypać ją lekko cukrem lub miodem
KuchniaWeDwoje.plminut do lodówki. 6. Przed wyciągnięciem ciasta z lodówki, nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, a formę do pieczenia smarujemy margaryną. 7. Ciasto rozprowadzamy dłońmi na dnie formy, nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu, schładzamy je w lodówce. 8. Żelatynę rozpuszczany w gorącej (nie wrzącej) wodzie i odstawiamy do przestudzenia. 9. Ser przekładamy(...)przechowywać go w lodówce! I oczywiście serwować na zimno A Wy lubicie serniki? Smacznego! Polecam też inne moje przepisy na ciasta: Bezglutenowe kruche ciasto z karmelizowanym rabarbarem i bezą Szarlotka bezglutenowa Domowe ptasie mleczko bez pieczenia Artykuł Sernik waniliowy z kajmakiem i polewą czekoladową na zimno – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki
Okiem Blondynki by McBlondisuper czekoladowe ciasto. Nieraz piekę je z dodatkiem niewielkiej ilości mąki. Smakuje wtedy jak pieczona czekolada. Do dzisiejszego brownie dodałam nieco więcej mąki, ale ciasto wciąż jest wilgotne i jakby lekko ciągnące. Poza tym łatwiej kroi niż brownie “mniej dopieczone” . To kwestia smaku z czym takie brownie chcę podać. Dzisiaj delektowaliśmy samym ciastem bez dodatków. Było(...)mąkę, jogurt, mieszając po dodaniu każdego składnika. Na koniec posiekać grubo czekoladę i dodać do masy, lekko przemieszać. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ciastem. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut. Upieczone brownie ostudzić. Lekko ciepłe brownie podaję z lodami. Natomiast schłodzone brownie świetnie smakuje z bitą śmietaną. Smacznego! The post Brownie jogurtowe
codojedzeniaszklanka mąki pszennej – 100 g cukru – 3 łyżki kaszy mannej – 100 g gorzkiej czekolady min. 70% – 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia – 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej – cukier wanilinowy – 2 jajka – 1/2 szklanki mleka ( u mnie bez laktozy) – 3 łyżki oleju dodatki – 9 malutkich łyżeczek nutelli lub innego kremu czekoladowego – 5-6 orzechów włoskich Przygotowanie(...)wszystko dokładnie mieszamy. Masę wlewamy do wysokości ok.3/4 foremek. Do wypełnionych ciastem foremek dodajemy po 1 malutkiej łyżeczce kremu czekoladowego np. nutelli oraz pokrojone orzechy. Mieszamy delikatnie aby ciasto pokryło zarówno krem jak i orzechy włoskie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C c ok. 25 minut. Artykuł Muffinki z orzechami i nutellą pochodzi z serwisu
I LOVE LIFEłyżeczki proszku do pieczenia kostka masła Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Składniki na masę serową: 5 białek szklanka cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru 3 śmietany 18% ( po 400 g każda) Białka miksujemy na sztywno. Pod koniec wsypujemy cukier. Miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy budynie śmietankowe(...)konsystencja będzie typowa dla kupnych jabłek ze słoika). Studzimy. dodatkowo : cukier puder do posypania WYKONANIE: ½ ciasto kruchego- nakłuwamy widelcem i wykładamy jabłka masa „serowa” równomiernie rozłożona ½ ciasta kruchego (kruszymy w palcach bądź ścieramy na tarce) pieczemy ok. 50-60 minut w temp 180 stopni zostawiamy do wystudzenia w zamkniętym piekarniku posypujemy cukrem pudrem Smacznego
Domowe ciastaKrakersowy przekładaniec to pyszne ciasto bez pieczenia, będziecie do niego wracać nie jeden raz. Wierzch dekorujemy kawałkami czekolady i posypujemy kakao. Wymaga schłodzenia, dlatego proponuję robić na noc aby nie kusiło. Składniki duża paczka krakersów 2 budynie śmietankowe 800 ml mleka 200 g masła 1/2 – 3/4 szklanki cukru 500 ml śmietany kremówki + 1/2 szklanki cukru(...)gotującego się mleka. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem, ucierając dalej dodawać po łyżce budyniu. Odstawić na 30 minut do lodówki. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem na sztywno, dodać pod koniec ubijania 2 szt fix Tortownicę kwadratową wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę krakersów na to wyłożyć krem
gotuj ze mnązamiennie ciastem owsianym, bo to zdrowsze wersja ciasta, zdecydowanie fit. Z miodem, jogurtem greckim, bez dodatku mąki i zbędnych składników. Pieczona owsianka z bananami jest wilgotna i naprawdę pyszna. Koniecznie musicie wypróbować na śniadanie czy na deser. Idealna także jako lunch do pracy. Pieczona owsianka z bananami / 8 kawałków (forma do pieczenia 23 cm). Składniki(...)wsypujemy płatki owsiane. Wlewamy mleko i dodajemy jogurt grecki. Wbijamy całe jajko i dodajemy miód. Banana bez skóry kroimy na plasterki i dodajemy do miski ze składnikami. Całość delikatnie mieszamy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 st. C. Gdy pieczona owsianka ostygnie, łatwo pokroimy ją na kawałki. Podajemy
Moja smaczna kuchniakawałek ciasta z dodatkiem kakao oraz z bakaliami. U mojej mamy zawsze pojawia się pyszny keks. Ja natomiast proponuję tym razem ciasto bez mąki, a za to z dodatkiem kaszy jaglanej. To będzie przepis na ciasto z kaszy jaglanej z prażonymi orzechami włoskimi . Składniki: - 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej - 1/2 szklanki mleka - 2 jajka - 40 ml oleju rzepakowego(...)Ambition ) i wsypuję tam orzechy włoskie. Prażę je kilka minut co jakiś czas mieszając. Kaszę jaglaną wraz z mlekiem blenduję na gładką masę. Przekładam do miski i dodaję jajka, olej rzepakowy, cukier brązowy i kakao. Dokładnie mieszam. Na koniec dodaję uprażone orzechy. Przelewam ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Forma: małe serce Temperatura
Kuchnia co dniabez trudu odkleja się od brzegów garnka. Ciasto odstawiamy do przestudzenia. Do chłodnego ciasta wbijamy po jednym jajku i miksujemy za każdym razem (warto zrobić to w większej misce niż moja ;) ). Do wyciskania eklerków dobrze jest użyć tylki z dużym otworem – okrągłej lub w kształcie gwiazdki. Potrzebny będzie także porządny worek cukierniczy z grubego materiału. Do wyciskania tego ciasta(...)zbyt cienkie i łatwo pękają. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, można przykleić go używając odrobiny ciasta. Wyciskamy eklerki o szerokości ok. 2 i długości ok 12 cm. Zostawiamy odstępy pamiętając, że urosną jeszcze podczas pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 230 stopni przez około 25 minut. Ważne, żeby nie otwierać go zanim eklerki będą zupełnie upieczone, ponieważ mogą
Ciastkozercyciast, jakie znam. A przy tym przepyszne i zdrowe, bo bez dodatku cukru. Naturalnie słodkie dzięki dojrzałym bananom. Dodatek moreli nadaje mu z kolei fajną świeżość i ciekawy smak. Zdrowy deser, który sprawdzi się doskonale także na śniadanie. Sprawdzona opcja! :D CIASTO JOGURTOWO-BANANOWE Czas przygotowania 60 minut 2 jajka 2 duże dojrzałe banany 400 g jogurtu naturalnego(...)jajkami i jogurtem Dodać mąki, sodę, skórkę pomarańczową i wymieszać dokładnie Jedną morelę posiekać w drobną kostkę i dodać do ciasta, wymieszać Drugą morelę pokroić w plastry Ciasto przelać do formy, na wierzchu ułożyć plastry moreli Piec 45-50 minut w temperaturze 180 stopni
HealthyCreationsCiasto 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. 2. Następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy owoce pokrojone na mniejsze kawałki. 3. Gotowe ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Pieczemy w 180 stop. przez około 35 minut
Gotowanie...to proste !mleka, 4 jajka, pół kostki masła, 3 małe kisiele bez cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka masła i 2 łyżki tartej bułki do formy. Sposób przygotowania babki cytrynowej: Masło i jajka dobrze jest wyjąć wcześniej z lodówki tak, żeby osiągnęły temperaturę pokojową – wtedy ciasto się nie waży. Miękkie masło ucieram z cukrem(...)dodaję proszek do pieczenia i na przemian mąkę i mleko, aż do wyczerpania składników, tak aby jako ostatni składnik wsypać mąkę. Przygotowuję foremkę smarując ją masłem i wysypując tartą bułką, wlewam ciasto do formy i piekę w temperaturze 180 o C przez około 40 minut. Na koniec sprawdzam patyczkiem
Gotuj Się Kto Możeminut. Pyszne, nie za słodkie, które można podać z przeróżnymi dodatkami. Swoje placuszki podałam z przepyszną, pełną kawałków truskawek konfiturą Stovit . Jednak równie dobrze będą smakowały z każdą inna konfiturą, posypane cukrem pudrem lub bez żadnych dodatków :) Składniki na około 25 placków: * 2 szklanki mąki pszennej * 2 łyżki cukru * szczypta soli * pół łyżeczki proszku do pieczenia(...)Wszystkie sypkie składniki wymieszać w misce. Dodać jajko, jogurt naturalny i mleko, wymieszać trzepaczką lub mikserem. Na patelni rozgrzać olej lub olej kokosowy (niewiele). Łyżką nakładać na patelnię porcje ciasta. Smażyć placki na złoty kolor z obu stron na średnio rozgrzanym palniku grzewczym
Zrób to smaczniewlać masło, wyrobić dobrze ciasto aż będzie odchodziło od dłoni (można podsypywać odrobiną mąki). Gdy ciasto już ładnie odchodzi od dłoni, przykryć ściereczką i odłożyć w cieple miejsce na 45 min. Po upłynięciu 45 minut ciasto jeszcze raz wyrobić, rwać małe kawałki, uformować kulkę, lekko rozciągnąć i nakładać dżem/czekoladę/marmoladę, "zamknąć ciasto" i przekładać łączeniem(...)dołu na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Odłożyć uformowane bułeczki ponownie w ciepłe miejsce na 15 min. Piec ok. 20 min w 180 stopniach
Czarnawisienkasztuk, ale jeżeli (tak jak ja) planujecie jeszcze sporo innych słodkości, bez problemu możecie podzielić go na pół. Jeżeli macie ochotę, zapraszam do pieczenia. :) Składniki na 50 sztuk: 500 g mąki 150 g mielonych migdałów 1 łyżka kakao (można pominąć) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1½ łyżki przyprawy do piernika 1½ łyżeczki mielonego(...)sodę, proszek i przyprawy przesiać. Miód i masło stopić na małej mocy, mieszając do rozpuszczenia masła. Dodać suche składniki, wyrobić gładkie ciasto. Na koniec dodać posiekaną skórkę kandyzowaną, dokładnie wyrobić. Odstawi ć, aby ciasto odpoczęło na 20 minut. Jeżeli masa będzie zbyt klejąca, można schłodzić. Piekarnik nagrzać do 180C (termoobieg 160). Uformować 50 kulek wielkości orzecha włoskiego. Układać na blachach
Pełny talerzmgła... Muffiny dyniowo-cynamonowe ze śliwkami i kruszonką Składniki: (na 9 sztuk) 125 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g ciemnego cukru muscovado 1/2 łyżeczki cynamonu 100 ml mleka 40 ml oleju 100 g dyni, bez skóry i pestek 5 śliwek kruszonka: 25 g mąki pszennej 15 g cukru 15 g zimnego masła Najpierw przygotować(...)Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do ich połączenia. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Do każde nakładać 1 łyżkę ciasta, naspnie wkładać po pół śliwki. Przykryć pozostałym ciastem, posypać kruszonką. Piec w 180 st. C. przez 30-35 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! I tak, to dopiero mój pierwszy przepis z dynią w tym roku, I tak, wiem
Pożeraczka, czyli raz adobrze