dziwo ja nie dodałam Zostawić na 5 minut , żeby ciasto odpoczęło. Jak nie macie blendery lub Thermomiksu to masło roztopić, łatwiej się wszystko połączy. Patelnię mocno rozgrzać i wylać porcję ciasta. Ja usmażyłam duże naleśniki na całą patelnię. Wyszły mi dwa. Zupełnie wystarczająca porcja na dwie osoby. Można je smażyć bez dodania tłuszczu na patelnię, ale jeśli macie zwykłą(...)jest jak polejecie syropem klonowym. Wtedy naleśniki będą jak w Stanach Wykonanie w thermomix – do naczynia miksującego wlać i jogurt i mleko, dodać massło, jajka, mąkę, proszek do pieczenia i sodę, wymieszać obroty 6, czas 8 sekund – za pomocą kopystki zdjąć ciasto z boków naczynia, zmiksować obroty 6, czas 3 sekundy – reszta jak wyżej Smacznego
Kuchnia Pokoleńwkładamy na co najmniej 30min do lodówki, do zamarynowania. Po zamarynowaniu, kurczaka smażymy, najlepiej na patelni grillowej, przez około 12-14min. bez przykrycia. Orzechy włoskie prażymy na patelni, na małym ogniu przez 2-3 minuty. Należy uważać, aby się nie przypaliły ponieważ będą gorzkie. Z odmierzonej ilości oliwy, soku z cytryny i miodu przygotowujemy sos do polania(...)typu feta, całość obsypujemy prażonymi orzechami i skrapiamy sosem cytrynowo – miodowym. Sałatka z kurczakiem, pieczonym burakiem i fetą gotowa, smacznego. sałatka z kurczakiem, pieczonym burakiem i fetą Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Sałatka z brokułem kurczakiem i fetą Surówka Coleslaw Pizzerinki z ciasta francuskiego Artykuł Sałatka z kurczakiem, pieczonym burakiem i fetą pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakuproszek do pieczenia i sól. Dodaj mleko i ekstrakt z wanilii i delikatnie wymieszaj rózgą, tylko do połączenia się składników (aż znikną wszystkie grudki). Wyjmij naczynie z rozpuszczonym masłem z piekarnika, wlej do niego powstałe ciasto (nie mieszaj) a na jego wierzchu ułóż nektarynki. Włóż ponownie do piekarnika i piecz przez około 40 – 50 minut, do ładnego zarumienienia
karmelowyoliwek bez pestek 100 g chorizo 100 g sera cheddar 100 g żółtego sera Ketchup Przygotowanie Jak przygotować ciasto: Ciasto na włoską pizzę Ciasto smarujemy cienką warstwą ketchupu, który posłuży jako sos. Oczywiście możemy zamienić go innym sosem np. czosnkowym. Papryki dokładnie myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Oliwki przecinamy na pół. Na ciasto posmarowane sosem(...)kroimy w cienkie plastry i dodajemy do naszej pizzy. Całość pokrywamy żółtym serem (plastry lub potarty). Naszą pizzę z chorizo, serami i czarnymi oliwkami pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza przez 18-20 minut
Programista w kuchnipieczenia 2 jajka pół szklanki jagód łyżka stopionego, wystudzonego masła Wykonanie: Jogurt miksujemy z jajkami i masłem. Dodajemy ekstrakt z wanilii oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy jagody i lekko mieszamy łyżką. Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę tłuszczu, wykładamy ciasto formując okrągłe racuszki. Smażymy po 3 minuty
Smak mojej kuchnitarty smarujemy masłem i wysypujemy mąką, schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do przygotowanej formy, dociskamy palcami do brzegów, nadmiar odcinamy, tartę wstawiamy na chwilę do zamrażalki, po czym wykładamy papierem do pieczenia na wierzchu wysypujemy groch lub fasolę i pieczemy 15 min, po tym czasie zdejmujemy obciążenie i pieczemy tartę jeszcze ok 10 min, wyjmujemy i studzimy(...)rondelku, zdejmujemy z ognia i dodajemy zieloną herbatę, po 15 minutach przecedzamy śmietanę przez sito 4. Żółtka, jajka i cukier ubijamy mikserem aż składniki się dobrze połączą, następnie dolewamy śmietanę, wciąż mieszając stopniowo dolewamy sok z cytryn oraz skórkę z dobrze wyszorowanych cytryn, ścieramy tylko żółtą część, bez gorzkiego albedo 5. Masę cytrynową przelewamy na wystudzony spód tarty
Słodki Kompromisblogu jest już kilka wersji tego ciasta: TUTAJ bardzo podobna wersja do tej, TUTAJ przepis na Snickersa bez pieczenia oraz TUTAJ Sernik Snickers. Kruche miodowe ciasto, delikatny krem budyniowy, słodki karmel i chrupiące orzechy w miodzie. Pychota!! foremka 25x36cm Ciasto miodowe: 600g mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 2 żółtka, 2 całe jajka(...)posiekane masło. Całość posiekać nożem. Sodę rozpuścić w occie i od razu dodać do reszty składników. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 3 części. Dwie części rozłożyć w dwóch jednakowych blaszkach o wym. 25x36cm. Nakłuć widelcem. Piec około 15 minut w temp. 180st. Ostudzić. Masa orzechowa: 300g orzechów włoskich, 120g masła lub margaryny, 100g cukru, 2 łyżki
Z miłości do słodkościciasta ułożyć na blasze wyłożonej papierem dopieczenia - wcześniej można go lekko posypać mąką, aby chleb nie przypalał się od dołu . Obłożyć szczodrze skórką piwną i grubo obsypać mąką żytnią razową. Od stawić w ciepłe miejsce na 45 -60 minut do wyrośnięcia - nie przykrywałam tu już ściereczką, bo obawia ł am się, że skórka ulegnie przez to uszkodzeniu . Pieczenie Autor bloga Kuchnia Gucia piekł chlebki na kamieniu, Z racji, iż takowego nie posiadam, wykorzystałam tu standardową, dużą blachę z wyposażenia piekarnika. Piekarnik rozgrzać do 250C. Na dnie umieścić dodatkową blaszkę z gorącą wodą. Chleb wstawić do piekarnika - w 1/3 wysokości od do łu , bez termoobiegu, grzałka góra-dół . Piec przez 5 minut w temp. 250C. Następnie zmniejszyć
Grunt to przepis!czekoladowe, jak przystało na tego typu ciasta. Powidła przełamują nieco smak czekolady, choć również świetnie z nim współgrają. Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 20x20cm . Brownie z powidłami (bez mąki) Składniki: 100g gorzkiej czekolady 100g masła 120g cukru trzcinowego 60g mielonych migdałów 3 jajka 3 łyżki kakao 100g + 150g powideł śliwkowych (najlepiej niesłodzonych) Wykonanie: - jajka wyjąć wcześniej(...)kakao, 100g powideł śliwkowych oraz mielone migdały, wszystko wymieszać - formę wyłożyć papierem do pieczenia - ciasto przełożyć do formy, na wierzchu w niewielkich odstępach od siebie nałożyć łyżeczką pozostałe (150g) powidła śliwkowe - nożem lekko wymieszać powidła z ciastem czekoladowym - piec w 180 stopniach przez 25-30 minut, a z masa czekoladowa się zetnie (patyczek po włożeniu i wyjęciu będzie oklejony
Smakołyki Berenikisuszyć bezę przez 100 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić lekko uchylone drzwiczki, bezę zostawiamy do wystygnięcia. Masa: Śmietankę ubijamy, dodajemy mascarpone i cukier, dokładnie raz jeszcze mieszamy. Wystudzony blat delikatnie ściągamy z papieru do pieczenia, układamy na podstawie na której będzie stał nasz tort docelowo. Na bezie delikatnie rozsmarowujemy masę ze śmietany układamy maliny(...)masą i dekorujemy malinami. Uff, gotowe ! Uwaga ! Tort jest pyszny i szybko znika :) Inne przepisy na pyszne słodkości: Torcik z mascarpone i bezą prosty przepis ! Tort Pavlova boski deser Pleśniak z rabarbarem – ciasto przepyszne Tort bezowy pyszny i prosty w zrobieniu, przepis
Kuchnia na wzgórzudzięki niemu nie tylko miała oryginalny smak ale też całość nie była zbyt słodka. Ciasto lekkie i orzeźwiające, w sam raz na upały. *foremka 23*23 cm Składniki: na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę serową: 500 g sera na sernik ( z wiaderka) słoiczek dżemu agrestowo-kiwi(...)agrestowa) na wierzch: 200 g drobnych winogron bez pestek 1 opakowanie galaretki gruszkowej Upiec biszkopt: biała ubić na sztywno, następnie dosypywać cukier a później dodać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej, wymieszać. Przełożyć do foremki i piec w 175*C około 25 minut. Wystudzić. Galaretki zielone rozpuścić razem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabudyniu waniliowego bez cukru masło lub margaryna do nasmarowania formy bułka tarta do obsypania formy Przygotowanie: Ciasto kruche - mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiać. Schłodzone masło dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie(...)stosunku 2/3 do 1/3) i włożyć na zamrażalki. Najlepiej ciasto zrobić dzień wcześniej i na noc włożyć do zamrażalki. Formę na tartę natłuścić i obsypać bułką tartą. Na spód formy do tarty zetrzeć na tarce o grubych oczkach większą część ciasta oraz oblepić boki formy. Podpiec spód przez 20 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni C. Odstawić
Ciastka - domowe słodkościjajkami i słodziwem – ja użyłam stewii. Masę przekładamy do foremek na babeczki i dodajemy dowolne owoce. Można też dodać owoce od razu do masy i delikatnie wymieszać. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 st. C. Placki ziemniaczane – 2 porcje. Obrane dwa ziemniaki (ok. 200 g) i małą cukinię (ok. 200 g) ucieramy na tarce o małych oczkach(...)dość gruby i na patelni smażymy z obu stron z lub bez tłuszczu. Poniżej podaję też przepis na placki z marchewką; zawsze to odmiana tradycyjnych placków i pomysł na ciekawe urozmaicenie posiłku. Jogurt wiśniowy. Kolejna jogurtowa wariacja. Tym razem wykorzystałam wiśnie z mrożonki, które zostały niewykorzystane do ciasta. Jogurt przełożyłam wiśniami i płatkami owsianymi. Sok po wiśniach wymieszałam zjogurtem
Kucharzycaswoje posypałam cukrem pudrem i udekorowałam czekoladą, ale świetnie też smakują bez jakichkolwiek dodatków. (około 23 sztuk) 150g mąki żytniej (użyłam razowej typu 2000) 75g cukru (białego lub brązowego) 20g wiórek kokosowych 1 jajko 3 łyżki oleju kokosowego (płaskie; o stałej konsystencji) 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo (opcjonalnie): wiórki kokosowe do obtaczania Wszystkie składniki umieścić(...)być miękki, ale nie rozpuszczony.) Z ciasta formować kulki - nieco mniejsze od orzecha włoskiego. Kuleczki obtoczyć w wiórkach kokosowych, lekko spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Odstępy nie muszą być wielkie, ponieważ ciastka ładnie rosną i "nie rozlewają się" na boki.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15-17 minut w 190 stopniach. (Ciastka powinny być zarumienione
Di gotujepassaty pomidorowej lub pomidory z puszki (bez skórki) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 mała cebula 1 łyżka masła sól pieprz oregano zioła prowansalskie W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże, zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Dodajemy mąką i oliwę, wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut, żeby wyrosło. W tym czasie możemy zająć(...)Dodajemy passatę oraz koncentrat pomidorowy i na małym ogniu odparowujemy większość wody. Dodajemy przyprawy, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy podsypując w razie potrzeby mąką i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy przestudzonym sosem pomidorowym. Pieczemy 15 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni, po tym czasie wyciągamy, dokładamy dowolne składniki
Ciastkozercynuta alkoholu fajnie komponuje się z czekoladą i serową podstawą. Zapraszam... Skala smaku 9/10 sernik jest mało słodki mimo, że powiększyłam ilość cukru w serze, gorzka czekolada powoduje, żę ciasto staje się bardziej wytrawne. Zródło "moje wypieki" Składniki na masę serową: 500 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 3 jajka 125 g drobnego cukru do wypieków- dałam(...)gładkiej masy, nie dłużej. Formę o średnicy 23 cm- ja miałam 26 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać masę serową, wstrząsnąć do wyrównania (masa serowa będzie o rzadkiej konsystencji). Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 45 minut. Powierzchnia sernika po dotknięciu patyczkiem powinna być ścięta i lekko sprężysta. Studzić w lekko uchylonym piekarniku
Kubki smakuinne imprezy o mrocznym charakterze, szczególnie na te dla dzieci. Sposobów na ich przyozdobienie jest mnóstwo, ogranicza nas jedynie wyobraźnia. :) Ja zrobiłam je na trzy sposoby: Bez przyozdobienia, z "oderwanymi" paznokciami i oczywiście, chyba najstraszniejsze - te "obcięte." Można też paznokcie "pomalować" na czerwono, widziałam też paluchy o lekko zielonym zabarwieniu - są wtedy bardziej ... trupie. :) Składniki(...)łyżeczki aromatu migdałowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 opakowanie migdałów Wykonanie: Migdały obierz ze skórki i przekrój na pół. Wszystkie składniki na ciasto umieść w misce i zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut, aby porządnie się schłodziło. Obsyp blat mąką, wyciągaj
Garniec MagalieCiasto rozwijamy na blacie stołu lekko posypanego mąką. Delikatnie rozwałkowujemy. Ja przecięłam ciasto na pół, aby otrzymać 2 węższe prostokąty. (Otrzymałam dzięki temu więcej ciasteczek w wersji mini). Płat ciasta posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Rolujemy prawy, dłuższy bok do środka, a następnie analogicznie - lewy. Otrzymany rulonik tniemy na 1cm kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy(...)piekarnika nagrzanego do 180st. na ok 13-15 minut (w zależności od wielkości ciastek) do zrumienienia. Z podanych składników otrzymałam 2 blachy mini ciasteczek
Walijskie PichcenieSezon rabarbarowy w pełni, więc bez pysznych deserów się nie obejdzie :) Składniki: 40 dag mąki , 1 opakowanie suszonych drożdży, 17,5 dag cukru, 2 jajka, 100 ml mleka, 75 gram masła, 1 kg rabarbaru, 40 dag malin mrożonych ( mogą być z kompotu) sól do smaku. Wykonanie: Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać 10 dag cukru, szczyptę soli, jajka, mleko(...)gram masła. Wyrobić dokładnie gładkie ciasto, przykryć i odstawić na pół godziny. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, a w między czasie ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, podnieść brzegi ciasta. Rabarbar obrać, pokroić, położyć na ciasto, następnie obłożyć malinami ( mogą być z kompotu). Piec około 30 minut. Maliny możemy zastąpić innymi owocami jakie mamy
Tradycyjna Kuchniapołączyć z ubitą masą. Dużą blachę o wymiarach 30x44 wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozprowadzić równomiernie na blasze. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 13 -15 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt się upiekł. Przed upieczeniem się ciasta czystą lnianą ściereczkę rozłożyć i posypać lekko cukrem pudrem. Gorący biszkopt zaraz(...)krótkiego boku (tak, aby rolada była krótka i gruba). Tak zawinięte ciasto odłożyć do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu zrolowane ciasto posmarować dżemem, ściśle zawinąć i pokroić na 18 kawałków o grubości około 1,3 cm. Składniki na krem budyniowy: 1 litr mleka 2 budynie ( każdy po 40g bez cukru) o smaku waniliowym lub śmietankowym 7 łyżek mąki pszennej
Na słodko lub wytrawniejajko W podanych składników wyrobić gładkie ciasto. Wyrabiałam mikserem przez ok. 10 minut. Drożdży wcześniej nie rozczyniam, tylko rozkruszam i rozcieram dłońmi w mące. Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, u mnie trwało to ok. półtorej godziny . Po tym czasie należy ciasto odgazować - uderzając w ciasto piąstką i podzielić na 10 równych części(...)każdej z nich robimy placuszek i układamy po śliweczce, następnie musimy skleić brzegi i uformować bułeczkę. Wszystkie ułożyć w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia - korzystałam z tortownicy o średnicy 22 cm, ale może być też trochę większa. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrastania z ciepłym miejscu na godzinę, półtorej . Następnie robimy kruszonkę - wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i palcami
Plate of Joywyobraża sobie Świąt bez tego ciasta. Babka bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykła w smaku... Najlepsza Babka Piaskowa - S kładniki: 4 jajka 200 g masła w temperaturze pokojowej 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej szklanka cukru cukier waniliowy (16 g) płaska łyżka proszku do pieczenia szczypta soli 4 łyżki śmietanki kremówki(...)Babka Piaskowa - S posób przygotowania : Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Masło miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Ciągle miksując stopniowo dodajemy po jednym jajku (po każdym wbiciu miksujemy minimum minutę - w przeciwnym razie masło może się ściąć). N astępnie partiami ciągle miksując dodajemy mąki wymieszane z proszkiem
Słodka Stronapokrojonych pieczarek ½ szkl. pokrojonych suszonych pomidorów (bez dodatku oliwy) ½ szkl. mleka sojowego 1 szkl. pokrojonych oliwek Piekarnik rozgrzej do 180°C. Ziemniaki umyj, obierz, zetrzyj i odciśnij sok. Przełóż do miski, dodaj pokruszone tofu, mleko sojowe, płatki drożdżowe, zmielone migdały i przyprawy. Ciasto dokładnie wymieszaj i rozprowadź w formie do tarty. Piecz spód przez 25 min., aż nabierze złocistobrązowego(...)dokładnie odciśnij i pokrój w paseczki. Wodę pozostałą z moczenia grzybów wylej na patelnię, podgrzej, dorzuć pokrojone pory i przeciśnięty czosnek. Po chwili dodaj wino i gotuj około 5 minut, a następnie zdejmij z ognia. W dużej misce wymieszaj tofu, sok z cytryny, bułkę tartą, grzyby, przyprawy, suszone pomidory, mleko i oliwki. Na koniec dorzuć pory i delikatnie wymieszaj
Roślinna - blog wegańskiNiecodzienne ciasteczka przygotowane bez użycia mąki. Ciekawe w smaku, mocno czekoladowe z aromatyczną skórką pomarańczową... Polecam! Składniki: 75 g posiekanej czekolady gorzkiej 120 g masła 200 g płatków owsianych 1/3 szklanki brązowego cukru 1 łyżka miodu 1 jajko skórka ze sparzonej wrzątkiem pomarańczy (jak przygotować skórkę na dole przepisu tutaj ) Masło, czekoladę, cukier i miód rozpuścić(...)garnku. Jeszcze ciepłe wlać do płatków, dodać jajko i zarobić ciasto. Uformować długi wałek i przełożyć na folię spożywczą. Owinąć ciasno i schłodzić w lodówce aż stwardnieje (40-60min). Wyjąć i ostrym nożem pokroić na plastry 1 cm. Nadać okrągły kształt ręką. Piec ok. 20 minut 180*C. Po tym czasie wyjąć, na każde ciasteczko nałożyć odrobinę skórki pomarańczowej
Chocolate Muffin Blogczasie należy je wyjąć i ostudzić. W czasie, gdy ciasto będzie się chłodzić, przygotować farsz. Cukinię umyć, usunąć pestki i bez obierania zetrzeć na grube wiórki. Przełożyć do miski, posypać solą, wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie startą cukinię odcisnąć ręcznie lub na sicie, by usunąć nadmiar wody. Dynię umyć, obrać ze skóry i także zetrzeć(...)smaku pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem. Jeśli trzeba, dodać także sól. Gdy smak będzie już odpowiedni, dodać jaja i ponownie wszystko wymieszać. Gotowy farsz przełożyć na ciasto i ponownie wstawić do piekarnika. Piec w 180 stopniach Celsjusza do czasu, aż farsz się zetnie, a ciasto zarumieni na brzegach
W SMAKpieczenia szczypta soli pół tabliczki czekolady gorzkiej (min.70% kakao) Płatki owsiane mielimy w blenderze (dosłownie chwilkę). Dodajemy sodę i sól, następnie roztopione masło i wodę. Wsypujemy żurawinę, dosładzamy syropem. Ugniatamy ciasto, następnie wałkujemy. Jeśli ciasto jest zbyt suche, możemy dodać wody. Jeśli się klei, można podsypać odrobiną płatków. Wycinamy dowolne kształty, pieczemy ok. 20-25 minut w 180 stopniach
Powiedz dietom niełyżki cukru waniliowego 1 łyżka proszku do pieczenia 6 żółtek 1 łyżka kakao beza: białka z 6 jaj 1,5 szklanki cukru +dżem Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. W kopczyk wbić żółtka i wkroić masło. Ciasto zagnieść. Podzielić na 3 części. Pierwszą rozwałkować na placek i podpiec na złoto w piekarniku nagrzanym(...)wałeczki i włożyć do zamrażalnika na około godzinę. Na podpieczonym cieście rozsmarować dżem i skubiąc po kawałku zmrożone wcześniej wałeczki ułożyć warstwę białego ciasta na dżemie. Następnie rozsmarować na cieście warstwę piany i ułożyć na niej skubane ciasto kakaowe. Piec w 180 stopniach przez około 40 minut
Zapiski Młodej Żonytrzcinowego 1/2 słoika dżemy gruszkowo-pigwowego na bezę 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego A jak to zrobić: Mąkę wysypać na stolnicę i posiekać w niej masło, dodać cukier, śmietanę i zagnieść kruche ciasto. Odstawić do lodówki na około 30 minut. W tym czasie przygotować nadzienie. Gruszki obrać(...)podlać lekko wodą. Dusić pod przykryciem, aż gruszki zmiękną i lekko się zaczną rozpadać. Dodać dżem i całość wymieszać. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, nawinąć na wałek i wyłożyć na formę. Dokładnie na całości po nakłuwać widelcem i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto wyjąć i zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Na ciasto wyłożyć gruszkowe nadzienie
Kuchnia w opałachdodanej oliwy, i braku mąki ziemniaczanej) . Polecam szczególnie osobom , które z różnych względów nie mogą spożywać produktów mlecznych. My też niekiedy ratujemy się tą wersją. Dodatkowo jest ona bez pszenicy i cukru jak większość zamieszczanych przeze mnie przepisów. Przepis na dwie mniejsze foremki ( u mnie 27x10cm)Składniki:- 8 dużych jajek- 3,5 szkl mąki orkiszowej białej(...)cukrem waniliowym na puch. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlać olej i wodę.Ciasto rozlać do 2 wysmarowanych i wysypanych mąką lub bułką tartą foremek. Ja używam form silikonowych, nie trzeba ich niczym wysypywać , tylko leciutko przesmarowuję olejem kokosowym. Piec ok. 45 minut w temp.180*C, termoobieg ( wkładam do nagrzanego piekarnika)- sprawdzić patyczkiem
Smaczne Zdrowepieczenia masa 660ml śmietany 12%1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100g wiórków kokosowych3 białka80g cukru Wykonanie:- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, posiekać razem z mąką- dodać cukier i żółtka, wymieszać i wyrobić na jednolite ciasto- ciasto podzielić na dwie części, schować do woreczków i schłodzić w lodówce(...)wyłożyć papierem do pieczenia (wykładam osobno spód i boki, przyklejając papier do tłustej powierzchni, dzięki temu papier nie marszczy się w formie i ciasto wygląda ładniej po wyjęciu )- jedną część ciasta wyjąć i pokruszyć na dno formy tworząc równą warstwę kruszonki, podpiec ją w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut - podpieczony spód wyjąć i pozostawić
Smakołyki BerenikiSkładniki: 100 g suszonych śliwek bez pestek masło do posmarowania formy 2 łyżki octu winnego 50 g drożdży 1 łyżeczka soli 500 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 100 g moreli suszonej 0,5 l letniej wody Wykonanie: Wkładamy drożdże do szklanki, dodajemy kilka łyżek letniej wody i mieszamy dokładnie. Do pozostałej wody wsypujemy mąkę, dodajemy ocet(...)wlewamy rozprowadzone w ciepłej wodzie drożdże. Ciasto mieszamy mikserem około 3-4 minuty. Następnie dodajemy kakao, drobno pokrojone śliwki i morele oraz orzechy włoskie pokruszone na kawałki. Należy dobrze wymieszać ręką. Przykryte lnianą ściereczką ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Keksówki smarujemy masłem, wkładamy do nich ciasto i pieczemy około 70 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza
Blondynka Gotujeoprócz wytrawnych dań, w Purifry możemy również upiec ciasto, omlet, babeczki czy... pieczoną owsiankę! W takim wypadku maszyna przyjmuje rolę piekarnika. Aby przygotować słodki wypiek, będziemy potrzebowali małej foremki silikonowej, naczynia żaroodpornego lub tortownicy. Ciasto przygotowujemy tradycyjnie, a następnie ustawiamy na podaną przez producenta temperaturę. Czas oczywiście będzie zależał od rodzaju ciasta, jednak i tak będzie krótszy niż podczas używania(...)standardowego piekarnika. Do tej pory w Purifry upiekłam owsiankę, która była gotowa już po 15 minutach. W środku zachwycała miękkością, na wierzchu zaś - chrupkością. Plus za to, że wierzch się nie przypalił - w przypadku pieczenia z termoobiegiem, często taki efekt właśnie występuje. *** ZALETY: - znaczne ograniczenie ilości tłuszczu do obróbki termicznej żywności, - możliwość smażenia zarówno świeżych jak i mrożonych
Poranek na słodkoChoć rzadko łączy się te dwa pyszne składniki – razem smakują świetnie. Nie jest to jednak przepis dla początkujących – mimo, że składniki są bardzo proste, to przygotowanie tarty bez termometru wymaga nieco zdolności kulinarnych. Składniki trzeba połączyć w odpowiednim czasie, aby stworzyły karmel malinowy. Jednak jest on zdecydowanie wart uwagi! Tarta jest dość niska – ale taki jest(...)pieczenia). Przekładamy ciasto do tortownicy o średnicy 23-24 cm w taki sposób, aby zajęło całe dno i utworzyło 2-3 centymetrowy rant. Najlepiej ciasto od razu rozwałkować na średnicę większą niż tortownica. Gotowe ciasto nakłuwamy widelcem w kilkunastu miejscach i pieczemy przez 15-17 minut. Po upieczeniu rant nieco opadnie – ale tak ma być, odstawiamy ciasto
Poezja smakukakao i proszkiem do pieczenia, powoli dodawać do masy mleczno żółtkowej. Wymieszać. Następnie stopniowo dodawać pianę z białek, delikatnie mieszać do połączenia składników. Silikonową foremkę (u mnie 20x20cm) lub blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia posmarować olejem (aby omlet nie przywarł), przelać do niej masę, a na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki. Piec 20 minut w 180 stopniach. Porady(...)osoby z nietolerancją glutenu powinny użyć proszku do pieczenia i mąki bezglutenowej (np. ryżowej) jeżeli zdecydujecie się na mąkę owsianą możecie ją łatwo uzyskać poprzez zmielenie płatków owsianych osoby z nietolerancją laktozy powinny użyć mleka bez laktozy lub roślinnego kakao można zastąpić również karobem Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówPralinki - takie małe, a tyle radości mogą sprawić 😊 te, na które przepis znajdziesz poniżej, przygotowałam w dniu moich imienin w trybie ekspress z ricotty, pszenicy z
Kolorowy PrzepisownikPierwsze potrawy w stylu pizzy serwowano już w starożytnej Grecji, ale ta którą znamy pochodzi z Neapolu. Statystyczny Włoch zjada jej prawie 8 kg rocznie. Moja
My Chcemy Jeśćnocy spędzonej w lodówce, kiedy masa się zetnie i smakuje niemal jak creme brulee. Do tego słodkie, soczyste śliwki i kruchutki, orzechowy spód. Bardzo łatwe ciasto, zniknęło u nas błyskawicznie - jest stosunkowo lekkie i bez większego problemu można pochłonąć większy kawałek. Polecam - jeśli nie teraz, to za rok.Orzechowa tarta ze śliwkamiSkładniki:(na formę do tarty o średnicy(...)dokładnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto.Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.Po tym czasie ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy 30 cm, wyłożyć nim formę, formując brzeg.Schłodzić w lodówce przez 15-20 minut.Śliwki rozkroić, wypestkować. Pokroić na ćwiartki, jeśli są duże.Jajka lekko ubić
Pożeraczka, czyli raz adobrzegalaretce i bita śmietana. No czy można żądać bardziej wypasionego ciasta. XD Sernik zielone jabłuszko świetnie pasuje zarówno na świąteczny stół, jak i jako weekendowe ciacho. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Naprawdę warto! Sernik zielone jabłuszko Składniki: Sernik: 1 kg zmielonego twarogu 12 jajek 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy (bez cukru) 30 g cukru wanilinowego (jedno duże opakowanie) Masa(...)dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut w 160°C. Gotowy pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło na masę adwokatową ucieramy z cukrem pudrem na białą, puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy stopniowo adwokat. Gotową smarujemy zimny sernik. Obrane jabłka kroimy w drobną kostkę. Przekładamy je do garnka z grubym dnem i dusimy kilka minut. Jabłka mają puścić soki, które
PatiGotujeopadły. Przełożyć do tortownicy. Tortownice wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia ( samo dno) boków nie smarujcie niczym, później jak biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem. Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 45 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy znaczy ze biszkopt gotowy) Po wyjęciu(...)krótko wymieszać ze śmietaną- tylko do połączenia się - bez białych smug śmietany. Czekoladowe ganache do posmarowania tortu. 250 ml śmietany kremówki 500g czekolady drobno pokruszonej (użyłam czekolady deserowej) 3 łyżki cukru pudru opcjonalnie Śmietanę podgrzać i do bardzo gorącej dodajcie czekoladę. Nie gotujcie. Odstawcie na 5 minut a następnie wymieszajcie do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Schłodzicie
Piekarz-Kucharz-GarkotłukCzekoladę kroimy w średnie kawałki (wielkości 1/4 standardowej kostki), dorzucamy do masy i mieszamy. 5. PORCJOWANIE (5 min) Blachę wykładamy papierem do pieczenia, który dodatkowo smarujemy z wierzchu olejem rzepakowym (ciastka są bardzo lepkie). Porcję ciasta wielkości łyżki stołowej nakładamy na papier, tak, aby powstały Wam w miarę równe koła o średnicy max 5-6 cm. Ciastka w trakcie(...)drugą porcją. 6. PIECZENIE (10 min) Ciastka wkładamy do rozgrzanego piekarnika od razu po nałożeniu porcji na blachę (ciasto ma luźną konsystencję i jeśli zostawicie je na dłużej w temperaturze pokojowej to za bardzo rozpłynie się na boki i Wasze ciastka będą zbyt cienkie) i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 10 minut, do momentu aż ich powierzchnia będzie
Nerds KitchenBardzo fajne ciasto bez pieczenia. Dla mnie łączące niejako dwie pory roku – lato i jesień. Lato to oczywiście mus owocowy, oraz lekka pianka, zaś jesień to nutellowa masa grysikowa. Całościowo bardzo fajna kompozycja. Masa grysikowa: 650 ml mleka 120 g masła 3 pełne łyżki Nutelli 90 g kaszy manny 1 łyżka cukru Masa truskawkowa(...)Herbatniki wykładamy na dno wyłożonej papierem do pieczenia formy (21x28cm). Do większego rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier, pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz nutellę. Podgrzewamy całość na niewielkim ogniu, aż do połączenia składników (rozpuszczenia cukru, roztopienia masła). Tuż przed momentem wrzenia wsypujemy kaszę mannę i cały czas mieszając, gotujemy przez kilka minut, do zgęstnienia. Gorącą masę grysikową przelewamy
Smaki Na TalerzuNajlepsza szarlotka jaką jadłam do tej pory. Na kruchym cieście, z dużą ilością musu i delikatną pianką. Rozpływa się w ustach... nie potrzebuje żadnych dodatków czy
Gotowanie i blogowaniedrugą do drugiej tortownicy. Obie piec w 180’C ok 15-20 minut (zawsze należy sprawdzić ciasto patyczkiem czy jest dopieczone!). Po tym czasie wyciągnąć ciasta i uderzyć nimi oblat aby nie opadły, pozostawić do ostudzenia. Uwaga!: 1) Nie zdzierać papieru od strony pand jeśli ciasto nie wystygło! 2) Jeśli nie macie dwóch tortownic o tym samym rozmiarze to najpierw(...)pandkami, uwolnić go od obręczy za pomocą noża i ostrożnie wyjąć z formy, do której włożyć nowy papier do pieczenia i upiec drugą część ciasta. 3) Szpinakowe ciasto jest dość wilgotne i nie trzeba go później namaczać ale jeśli pieczemy je dzień wcześniej należy trzymać je we worku aby nie obeschły KREM JAGLANO-WANILIOWY Kaszę 3 razy przepłukać
Candy Pandasmasy budyniowej dodałam galaretki o smaku żurawinowym i przypadła mi ona do gustu, ciekawy smak. Przed samym podaniem ciasto ozdobiłam świeżymi bratkami. Polecam… Składniki: około 200g okrągłych biszkoptów 2 budynie śmietankowe lub waniliowe w proszku, bez cukru 3 szklanki mleka 2 łyżki cukru 2 opakowania galaretki w czerwonym kolorze (użyłam żurawinowej, ale może być wiśniowa, truskawkowa) 250g(...)nasączenia wymieszać. 3. Tortownicę o średnicy 23-24cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno (można również nie wykładać). Biszkopty maczać w przygotowanym ponczu i wyłożyć nimi dno tortownicy (tylko połową biszkoptów). 4. Masło ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 4-5 minut. Następnie cały czas ucierając mikserem, stopniowo dodawać galaretkę z budyniem. Mieszać, aż powstanie jednolity, dosyć
Mała CukierenkaZ cytrusów najbardziej uwielbiam cytryny, jednak to pomarańczy kupujemy więcej, gdyż z nich robimy sok lub po prostu zjadamy w czystej postaci. Jeśli trafią się pomarańcze
Niebieski kubek z kawa