ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:354/1234)

Ciasto MICHAŁEK Z GRUSZKAMI 485

czekać z przekładaniem ciasta. Warstwa gruszkowa: 1 kg gruszek ( waga po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych) 1/3 szklanki wody 2 galaretki gruszkowe (lub inne zielone np. agrestowe) Obrane, oczyszczone gruszki zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kostkę. Wsypać do garnka, dolać wodę, doprowadzić do wrzenia i ciągle mieszając gotować delikatnie ok. 10 minut, aż gruszki zmiękną. Zdjąć z ognia(...)biszkopt. Biszkopt:  ( ja wolę robić biszkopt bez proszku do pieczenia, bo według mnie taki jest o wiele  smaczniejszy i lepiej się kroi, ale jeśli ktoś nie czuje się zbyt pewnie w pieczeniu biszkoptów, niech doda do mąki płaską łyżeczkę proszku do pieczenia) 6 jajek L 3/4 szklanki cukru drobnego

Maślane ciasteczko
Piegusek na białkach 264

posypać cukrem pudrem lub zrobić dowolną polewę. U mnie była bez dodatków, bo bardzo lubię te przypieczone brzegi. Babki na białkach mają ten plus, że dość długo utrzymują świeżość :) Składniki: 3 szklanki mąki (niepełne) 8 białek 1 ½ szklanki cukru 250g masła 82% ¾ szklanki mleka 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 – 3 łyżeczki cukru waniliowego 2/3 szklanki maku (całego(...)następnie ciągle miksując dodajemy   cukier i cukier waniliowy. Po około 5 minutach, wlewamy powoli cienkim strumieniem letnią, prawie zimną mieszankę masła z mlekiem. Następnie dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy mak, jeszcze chwilę miksujemy, po czym przelewamy ciasto do dobrze wysmarowanych tłuszczem i ewentualnie wysypanych bułką tartą, dwóch  podłużnych form na babki

Smakowy Raj
CIASTO CZEKOLADOWO CZEKOLADOWE 165

Pyszne ciasto czekoladowo-czekoladowe. Bez mąki. Lekkie, puszyste i cudownie pachnące czekoladą. Jest naprawdę proste w wykonaniu. Polecam!  Składniki: 6 jajek 2 tabliczki 70% gorzkiej czekolady 150g cukru pół kostki masła Czekoladę roztopiłam z masłem. Można w garnku lub w kąpieli wodnej. I odstawiłam żeby przestygła. Odlałam z masy około pół szklanki na polewę Cztery żółtka(...)przełożyłam ubitą pianę i delikatnie wymieszałam. Wymieszaną masę przełożyłam do wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką formy. Piekarnik nagrzałam do 200 stopni. Piekłam w 190 stopniach przez około 30 minut aż skorupka popęka ;-) Po przestudzeniu polałam ciasto odlaną wcześniej czekoladą. Można posypać ciasto np.malinami. Smacznego

potrawyregionalne
Chleb z suszonymi śliwkami i sezamem HELIO 143

ciasto – klei się do rąk. Dodaję posiekane suszone śliwki HELIO Przekładam do keksówki posmarowanej tłuszczem i wysypaną tartą bułką. Smaruję jajkiem i posypuję sezamem HELIO . Odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce. Chlebek wyrośnie przez ten czas. Następnie wkładam keksówkę z chlebem do piekarnika nagrzanego do 200 C, wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę ok. 40 minut (grzanie(...)SMACZNEGO z HELIO oraz udanych wszelakich wypieków każdego dnia! Polecam, bo znam! Chleb z suszonymi śliwkami i sezamem HELIO Proste wyrabianie, szybkie pieczenie i jest. Gotowy studzę, kroję, smaruję masłem i podaję rodzinie z dodatkami (lub bez;) Szybko znika, dzielę się tym co mam. Pycha

Zasmakuj Kuchni
Beza z jagodami 206

temperaturze pieczemy przez 90 minut. Nie otwieramy piekarnika, nie sprawdzamy co nam rośnie i jak ładnie rośnie. Po prostu zapominamy. Gdy zakończy się czas pieczenia, uchylamy piekarnik i zostawiamy bezę w środku aż do całkowitego ostygnięcia. Serek mascarpone, umyte liście mięty i miód blendujemy na gładką masę. Wykładamy na górę (wgłębienie) ostygniętej już bezy(...)delikatnie rozsmarowujemy. Całość obficie posypujemy jagodami. Radzę zrobić dość wyraźne wgłębienie na górze bezy podczas jej formowania. U mnie wyszło zdecydowanie za płytkie. A że bezy póki co nie powtórzę, to zdjęcia zostaną tak samo nieidealne jak góra bezy Amatorom naprawdę słodkich ciast i bez zdecydowanie polecam. Amatorom innych smaków szczerze polecam to ciasto

gutfut
Babka migdałowo – limonkowa 140

    Do przygotowania babki migdałowo – limonkowej potrzebujemy: skórkę i sok z 2 limonek 200 g cukru 200 g masła (temp pokojowa) 6 jajek 300

Szybko Tanio Smacznie
Przepis # 19 Tarta czekoladowa... bez czekolady 217

moment na upieczenie czegoś słodkiego do po południowej herbatki. Dlatego w sobotnie przed południe zapraszam na ciasto:) Muszę przyznać, że jest to mój eksperyment kulinarny. A co to takiego? Tym razem jest to tarta na owsiano- kokosowym spodzie oraz kremem czekoladowym- jednak bez czekolady. Jak to możliwe? Poniżej podaję przepis. Składniki Spód  - 200 gram mąki owsianej - 50 gram(...)łyżeczka oleju kokosowego Wykonanie Spód Na stolnicę wsypujemy obydwie mąki, kakao, proszek do pieczenia oraz cukier kokosowy. Następnie dolewamy rozpuszczony olej kokosowy. Delikatnie łączymy. Kolejno dodajemy jajka oraz jogurt grecki. Całość zagniatamy i wkładamy do lodówki na około 40 minut.  Po tym czasie układamy ciasto na blasze (ja dzieliłam ciasto na mniejsze części i przyklejałam do spodu formy

Health-Fit-Life
Fougasse - chlebowy liść z Prowansji oraz "Polak sprzeda zmysły" 213

wyrośnięcia. W czasie wyrastania ciasta nagrzać piekarnik do 220 stopni C. z parą. Jeśli piekarnik nie ma opcji pieczenia z parą, ustawić na półce niżej niż półka, na której będziemy piec chlebki, metalową miskę z gorącą wodą. Chlebki piec ok. 15 minut, a potem pozbyć się pary/naczynia z wodą i piec jeszcze 7 minut. Upieczone chlebki powinny wydawać charakterystyczny(...)zawsze żyłam w przeświadczeniu, że inteligentny człowiek nigdy się nie nudzi, a poza tym istnieją pewne zasady, których się przestrzega, by każdego dnia patrzeć na siebie w lustrze bez obrzydzenia i wyrzutów sumienia. Tymczasem po przeczytaniu tej książki mam wrażenie, że żyjemy w czasach, w których ludzie nie kradną dlatego, że tego po prostu się nie robi, ale dlatego

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciastka Łabędzie – Amoniaczki 279

odpoczęło. Po 30 minutach: Z ciasta odcinam kawałek ciasta i rozwałkowuję na grubość około 3 mm aby ciasto nie kleiło się do blatu, blat podsypuję delikatnie mąką a wałek smaruję mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam foremką krążki – wielkość krążków zależy od tego jak duże ciastka chcemy upiec (ja wykrawałam krążki szklanką ). Teraz krążek ciasta składam na pół i nacinam(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Teraz górę ciastek maluję rozmąconym białkiem i posypuję cukrem. Pieczenie ciastek łabędzi – amoniaczków: Blachę z ciastkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu . Ciastka łabędzie - amoniaczki piekę na złoty kolor około 15 minut. Ciastka łabędzie - amoniaczki są gotowe, można

Uwaga Babcia Gotuje
Kruche ciasto z owocami i pianką budyniową 238

ciasto kruche z podanych składników, zwinąć ciasto w kulę, włożyć do torby foliowej i wstawić do zamrażarki aż stwardnieje. Ciasto wyjąć z zamrażarki. Większą cześć porcji ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach na przygotowaną formę (posmarowaną tłuszczem i obsypanej lekko bułką tartą). Spód ciasta zapiec ok. 20 minut w temperaturze 190ºC. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić. Kiedy ciasto będzie(...)łyżce) cukier z cukrem waniliowym. Cały czas miksując na wysokich obrotach dodawać pomału budyń w proszku, a następnie olej. Na spód ciasta wyłożyć przygotowaną masę bezowo-budyniową, wyłożyć owoce a następnie zetrzeć na tarce resztę ciasta kruchego.  Piec w piekarniku przez ok. 35-45 min. w temperaturze 190ºC. Notatki: Jeśli zależy nam na tym by pianka była biała radzę

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto przekładane kremem waniliowym i czekoladowym z wiśniami. 343

pieczenia tak aby ciasto zajęło całe dno blaszki do pieczenia o wymiarach ok 25 cm na 35 cm. Każdy płat ciasta piecz osobno w 180° C przez 12-15 minut.   Gdy płaty ciasta się pieką masz czas na przygotowanie kremu. Budynie waniliowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tylko(...)Upieczone placki ciasta przekładaj kremem raz jasnym raz ciemnym i układaj jeden na drugim. Na krem czekoladowy układaj wiśnie.   Na wierzch ciasta możesz ułożyć upieczoną z pozostałych białek bezę. Białka ubijasz z kisielem cytrynowym i cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie wykładasz na papier do pieczenia

kuron.com.pl
Dyniowy biszkopt z galaretką 178

ciasto w kolorach jesieni. Delikatne, kuszące na jednym kawałku nie poprzestaniecie. Do galaretki dyniowej dodałam sok z pomarańczy dzięki temu zyskała na smaku.  'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl' biszkopt dyniowy: 4 jajka małe 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru trzcinowego 70 g mąki tortowej 70 g puree z dyni pieczonej galaretka(...)dodaję żółtka i mieszam mikserem już tylko chwile. Dodaję pure z dyni zimne i mieszam mikserem. Przesiewam mąkę, proszek do pieczenia i mieszam już łyżką. Dno formy o wymiarach 27x18  wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół na 20 minut.  Galaretka z dyni: Sok z pomarańczy podgrzewam

wesoła kuchnia
Piątki z piłką. Jeden 235

wyszedł nie za słodki, za to obłędnie czekoladowy i stosunkowo lekki. Zgarnął mnóstwo pochwał od fanów czekolady i zniknął w trzech czwartych, co biorąc pod uwagę, że poza moimi ciastami były też lody, dwa rodzaje brownie i urocze, malutkie desery Sarah Bernhard (kiedyś Wam pokażę, bo to duńska klasyka), uznaję to za pełen sukces.  Tort piłka czekoladowy Składniki(...)puder, masło, żółtka, cukier waniliowy i przesianą mąkę utrzeć na jednolitą masę. Dodać czekoladę, zmiksować. Partiami dodawać bezę, delikatnie mieszając łyżką. Masę równomiernie rozłożyć na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 15-18 minut. Ostudzić. Miskę wyłożyć folią spożywczą. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. 300 ml kremówki zagotować. W tym czasie osobno

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka owsiane z kokosem 261

składnikami i dokładnie mieszamy całość. Gotowe ciasto wykładamy na blachę do pieczenia za pomocą łyżki i formujemy ciasteczka. Pieczemy od  8-10 minut w 165ºC (termoobieg), do zarumienienia się ciastek. Ciasteczka owsiane po wyciągnięciu z piekarnika będą miękkie, dlatego odczekajmy parę minut, zanim przeniesiemy je na talerz(...)bardzo będzie się kruszyć możemy dodać więcej roztopionego masła. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 165ºC. Bez termoobiegu ustawiamy temperaturę wyższą o 15ºC. Długość pieczenia zależy też od wielkości i grubości ciastek. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne słodkie wypieki. Jeśli lubisz chwalić się swoimi kulinarnymi dziełami

Słodki Pomysł
Ciasto pychotka lub jak kto woli Pani Walewska po mojemu. 181

przymierzałam się do tego ciasta, jednak przerażało mnie, bo nie da się ukryć, że jest pracochłonne. Wykombinowałam sobie to tak,  część zabiegów obeszłam. A jak widziałam Agnieszkę jak je wcina, serce rosło i byłam pewna, że to dobry wyrób. :) 400 g herbatników 2 szklanki mrożonych jagód 0,5 słoika dżemu z czarnej porzeczki Beza: 6 białek 3 łyżki cukru(...)łyżki wiórek. Dlaczego dałam kokos do piany? Dlatego, że nie lubię bezy, a wiórki robią z tej masy coś całkiem innego. Taką pianę rozkładamy równo na obie blaszki, a jedną z nich  posypujemy na koniec odłożonymi wiórkami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni) i pieczemy 10 - 15 minut aż się wierzch zrumieni. Masło w temperaturze pokojowej  ucieramy

Dieta moja pasja