Czas czytania: 3 min Sernik z czekoladą i bananami? O tak, a jest to jeden z najlepszych serników, jakie jedliśmy. Spód przygotowałam z pokruszonych ciastek z
SprawdzonaKuchnia.plWypadki chodzą parami - z pewnością znacie to powiedzenie. W gorszych czasach bywa, że i trójkami czy czwórkami. Mi tym razem zdarzył się pojedynczy; do dzisiaj czekam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeminutę. Zdjąć z ognia i chwilę odczekać. Wsypać mąkę, imbir, sól oraz wlać brandy i wszystko razem dokładnie wymieszać. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać masę - po 1 małej łyżeczce. Żeby otrzymać zgrabne, drobne rurki masy nie może być za dużo - wystarczy płaska łyżeczka. Jednorazowo nakładać maksymalnie 6 porcji zachowując spore odstępy - podczas pieczenia masa rozlewa(...)się na boki tworząc płaski placek. Wkładać do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni. Piec ok. 10 minut - do momentu aż masa rozleje się, zacznie "bąbelkować" i zarumieni się uzyskując ciemny karmelowy kolor. Po wyjęciu z piekarnika chłodzić - maksymalnie 1 minutę, jeśli przekroczycie ten czas, placki będą za twarde i nie uda się uformować z nich rurek
KUCHARNIAgram cukru 15 gram soli 35 gram drożdży macierzystych Drożdże rozprowadzić w 300g wody, dodać sól i cukier. Dodać semolinę i wyrobić ciasto. Ręcznie zajmie to ok 10 min do wytworzenia się gładkiego sprężystego ciasta. Odstawić na około 2 godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie wyrobić jeszcze raz ( tzw. przebijanie), uformować pożądany kształt i odstawić do wyrośnięcia(...)Kształt serca uzyskuje się składając podłużny placek na trzy, dwie trzecie na pól a pozostałą cześć na nie, podobnie do składania kartki listu przed włożeniem do koperty. Piec ok 30 minut w 230℃. Fot. Bisceglie Kiedy przyjechaliśmy do Bisceglie było wczesne popołudnie. Usiedliśmy w restauracji i poczuliśmy, że moglibyśmy tu zostać i się nie ruszać. Małe, urocze miasteczko
AZgotuj!matematykę. To on mówił, abym szła zawsze do przodu, a gdy się przewrócę, wstawała, bo tak będzie przez całe życie…Wytłumaczył mi tak wiele rzeczy, żadnego pytania nie zostawił bez odpowiedzi. Wiernie pomagał mi zamaskować moje dziecięce psoty, nic nikomu nie mówiąc. Jak równy kompan. A kiedy byłam dorastającą dziewczyną, ze zwieszoną głową wysłuchiwał o moich sercowych przebojach…Był(...)miksera miksujemy jajka z cukrem. Na patelni lub w garnuszku stapiamy masło. Do jajek dodajemy zaczyn, stopione masło, przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto za pomocą haka od miksera. Wyrabiamy przez 5-8 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 i 1/2 h. Ciasto przekładamy do kwadratowej formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką
Raj dla Podniebieniarazy. Ciasto schować do lodówki na 60 minut owinięte w folię spożywczą. Drugi obrót: ciasto rozwałkować w przeciwnym kierunku niż poprzednio ponownie na prostokąt 30 x 60. Znów złożyć ciasto na 3 razy. Znów zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 60 minut. Trzeci obrót: powtarzamy tą samą czynność co poprzednim razem, wałkujemy ciasto w odwrotnym kierunku(...)wolnego ciasta. Zawijamy od szerszego końca tylko jeden raz, następnie nacinamy do połowy ciasto, rozszerzamy i zawijamy ciasto do końca. Tak zawinięte rogaliki zostawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie rozkłócić 1 jajo i bardzo dokładnie posmarować nim rogale. Rogale piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku, grzałka góra dół z termoobiegiem, na papierze do pieczenia
Poezja Smaków - blog kulinarnyNa 2 dni przed Wigilią przychodzę do Was z pomysłem last minute na pyszny i zdrowy deser, którym możecie obdarować najbliższych albo cieszyć się w rodzinnym
Chilli Czosnek i OliwaTen kto mnie zna osobiście, wie, że czego jak czego, ale słodyczy nie odmawiam ;) Chyba, że już naprawdę mi uszami wychodzą ;) Nad zrobieniem tego ciacha
Kuchnia w czekoladzieKolejne z naszych ulubionych, szybkich bagietek. Tym razem upiekłam je na mąkach z samopszy i płaskurki. Jeszcze pyszniejsze i zdrowsze od poprzednich. Najlepsze oczywiście na
Smaczne Zdrowepieczonego chleba zagościł w Waszym domu na wieeeele godzin. "Pumpernickel jest tradycyjnym pieczywem żytnim pochodzącym z Niemiec, z Westfalii. Według dawnej receptury pumpernikiel powinien być zrobiony jedynie z grubo mielonej mąki żytniej razowej, zaparzanej przez kilka godzin, a potem pieczony w zamkniętych formach metalowych w temperaturze około 100 stopni przez 16 do 24 godzin. Właściwie nie jest to pieczenie(...)barwę i smak jak przy długim procesie karmelizacji skrobi, dodaje się melasę z buraków cukrowych. * Przyznaje, że nie wierzyłam, iż z ciasta, które podczas wyrabiania i po wyrastaniu miało kolor bursztynowy, powstanie ciemny pumpernikiel. Chleb piecze się owinięty w folię, więc nie widać czy i kiedy zmienia kolor. Gdy o świcie nastała pora wyjęcia chleba z formy, byłam
KUCHARNIAmojprzepisna.pl | Tęczowy tort galaretkowy Czasem mam pomysł na coś szalonego, nie do końca super zdrowego, nie do końca bez cukru, szczególnie jeżeli wiem, że osoba
moj przepis namojprzepisna.pl | Tęczowy tort galaretkowy Czasem mam pomysł na coś szalonego, nie do końca super zdrowego, nie do końca bez cukru, szczególnie jeżeli wiem, że osoba
moj przepis naTorcik budyniowy z bitą śmietaną Jak już wszem i wobec wiadomo , nie jestem specem od słodkich wypieków..chociaż w ostatnim czasie, muszę przyznać sama , przed sobą
Ogrodnik w podróżyStaropolski piernik dojrzewający jest ciastem, bez którego trudno sobie wyobrazić tradycyjne święta Bożego Narodzenia. Takie ciasto robi się tylko raz w roku, aby je przygotować trzeba uzbroić się w cierpliwość, jednak mogę wam zagwarantować, że jego smak rekompensuje każdą minutę oczekiwania. Dlaczego piernik powinien dojrzewać? Jeśli do tej pory nie próbowałeś piernika dojrzewającego, z pewnością zadasz sobie pytanie(...)pasty orzechowej, które świetnie urozmaici smak ciasta. Jak udekorować świąteczny piernik? Aby piernik dojrzewający stał się ozdobą świątecznego stołu, warto go odpowiednio udekorować. Oczywiście w pierwszej kolejności należy oblać go solidną porcją polewy do ciast. Możesz wybrać taką przygotowaną na bazie czekolady lub tę robioną z masła i kakao. Wierzch ciasta możesz ozdobić skórkami cytrusów, orzechami, kolorowymi posypkami lub bakaliami
okolicepalnika.plwrzuć bób, gotuj 15-20 minut, gdy już będzie gotowy odcedź. Poczekaj chwilę aż przestygnie i obierz z łupinek. Obrany bób i ser wrzuć do miski, rozgniataj widelcem aż powstanie jednolita masa. Dorzuć boczek z cebulką i wymieszaj dokładnie wszystko razem. Posól i popierz do smaku. Wracamy do ciasta. Jest kilka szkół wałkowania ciasta i wycinania z niego kółek(...)tradycyjną i drugą mniej konwencjonalną. Metodą tradycyjną rozwałkuj kawałek ciasta dość cienko, wycinaj kółka przy pomocy szklanki, kubka. Pozostałą część ciasta ponownie zagnieć, rozwałkuj itd. Metodą mniej konwencjonalną zrób z ciasta wałek i odkrawaj po kawałku, wałkując każdy z nich na dość dowolnego rozmiaru placek. Niezależnie od metody wałkowania ciasta na każde kółko nałóż farsz i sklej boki pieroga. Zrób
Martyna Cookswrzuć bób, gotuj 15-20 minut, gdy już będzie gotowy odcedź. Poczekaj chwilę aż przestygnie i obierz z łupinek. Obrany bób i ser wrzuć do miski, rozgniataj widelcem aż powstanie jednolita masa. Dorzuć boczek z cebulką i wymieszaj dokładnie wszystko razem. Posól i popierz do smaku. Wracamy do ciasta. Jest kilka szkół wałkowania ciasta i wycinania z niego kółek(...)tradycyjną i drugą mniej konwencjonalną. Metodą tradycyjną rozwałkuj kawałek ciasta dość cienko, wycinaj kółka przy pomocy szklanki, kubka. Pozostałą część ciasta ponownie zagnieć, rozwałkuj itd. Metodą mniej konwencjonalną zrób z ciasta wałek i odkrawaj po kawałku, wałkując każdy z nich na dość dowolnego rozmiaru placek. Niezależnie od metody wałkowania ciasta na każde kółko nałóż farsz i sklej boki pieroga. Zrób
Martyna Cooks