się z masy czekoladowej, kawowej z serkami i mlekiem w proszku, całość zdobi korona z biszkoptów i galaretki :) Dlatego nazwałam je Mały Książę :) Ciasto pięknie wygląda super się kroi i zachwyca smakiem. Jest bez pieczenia :) Zapraszam i bardzo, bardzo polecam :) Szybkie i idealne na trwający długi weekend :) SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 25x25cm MASA CZEKOLADOWA -3 szkl mleka(...)potem dokładnie zmiksować. Do miski dajemy 125ml gorącej wody i żelatynę-mieszamy do ostygnięcia i dodajemy do masy. Dokładnie miksujemy na najwyższych obrotach. Masę wykładamy na herbatniki. Ciasto dajemy do lodówki by masa stężała. Następnie 2 galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 750ml wrzątku. Gdy ostygną odlewamy trochę do miski i maczamy w niej biszkopty i układamy na stężałej masie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuJeśli jesteście zwolennikami słodkich ciast, a propozycja jest dla Was. Zapomniane przeze mnie na chwilę, ale ostatnio naszła mnie na nie chęć i choć ma milion
Z Majeczką w kuchniPrzypuszczam, że raczej nie macie zbyt wiele czasu na przygotowanie czegoś słodkiego;) Ja sama szukam przepisów szybkich w wykonaniu. Tak właśnie trafiłam na ten przepis
Z miłości do słodkościPo całym tygodniu opadów weekend przywitał nas ładną słoneczną pogodą. Nie ma więc większej przyjemności niż usiąść sobie w niedzielne popołudnie za domem z filiżanka kawy
ciastkarnia na kruchym spodzietakich nie mamy to, należy je przekroić i usunąć pestki. Sernik z winogronami bez pieczenia to prosty i pyszny deser, który z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom serników. Ilość porcji: 24 Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie Składniki na sernik z winogronami bez pieczenia: (forma 34 cm x 24 cm x 7 cm) 1 kg mielonego sera(...)około 4 minuty do zamrażarki. Na koniec do masy serowej dodać namoczone wiórki kokosowe (bez mleka). Masę serową wyłożyć na herbatniki i wstawić na około 15 minut do lodówki. Na serze poukładać winogrona i zalać lekko tężejącymi galaretkami agrestowymi. Ciasto wstawić na co najmniej 5 godzin do lodówki, aby masa i galaretki stężały. Najlepiej się kroi
Kuchcik gotujemożemy użyć gotowych okrągłych lub podłużnych biszkopcików, wtedy ciasto będzie bez pieczenia. Wierzch można udekorować polewą kakaową lub roztopioną czekoladą, u mnie skromna dekoracja z masy cytrynowo - śmietankowej. Polecam! Cytrynowiec Składniki na blaszkę 25x33cm: Na biszkopt: 5 jaj niepełna szklanka cukru kryształu niepełna szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia Na masę cytrynową: pół szklanki soku z cytryny(...)łyżki soku z cytryny Dodatkowo: opakowanie herbatników Wykonanie: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Do piany stopniowo dodajemy cukier, następnie po 1 żółtku. Na koniec powoli dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę (u mnie 25x33cm) wyłożoną papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy około 20 minut
Smak mojej kuchniSą ciasta, które mają u nas wielkie wzięcie. Zawsze mile widziane są szarlotka i ciasto z kremem więc ciasto 3bit również jest na liście bestselerów. W
Smaczna Pyzaskładników. Następnie ciasto podzielić na dwie różne części, do jednej części ciasta dodać 1 łyżkę kakao - zagnieść. Oba kawałki ciasta owijamy w folię spożywcza i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy jasne i ciemne ciasto. Z ciasta ciemnego wykrawamy małe kwiatki, układamy na desce. Tak samo postępujemy z jasnym ciastem. Na koniec(...)Następnie ciasto podzielić na dwie różne części, do jednej części ciasta dodać 1 łyżkę kakao - zagnieść. Oba kawałki ciasta owijamy w folię spożywcza i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy jasne i ciemne ciasto. Z ciasta ciemnego za pomocą większej foremki o kształcie kwiatka wykrawamy ciasteczka, układamy na desce. Następnie z ciasta jasnego
Ciastka - domowe słodkościprawdziwą wanilią i masło (siekamy je, aby łatwiej wyrobić ciasto). Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Wkładamy do lodówki w celu schłodzenia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Odrywamy kawałek ciasta, resztę zostawiamy w lodówce. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkowujemy ciasto (w razie potrzeby można je oprószyć mąką) na grubość(...)Wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy około 20 minut (ciasteczka powinny urosnąć i ładnie się zarumienić). Po przestudzeniu obsypujemy cukrem pudrem. *z resztą ciasta postępujemy tak samo. Powinny nam wyjść 2 blaszki ciasteczek. Ilość zależy od wielkości wycinanych ciasteczek. Smacznego
Słodkie okruszkiSerniczek na zimno, który zachwyca swoją delikatnością. Puszysty, mięciutki, wprost rozpływa się w ustach. Orzezwiąjący smak zawdzięcza galaretkom cytrynowym, a wierzchnia warstwa z wiórek kokosowych i
Z Majeczką w kuchnisernik z grubą warstwą orzechową będzie idealną propozycją na świąteczny stół, ale i nie tylko. Można upiec go bez jakiejkolwiek okazji do niedzielnej kawy, czy herbaty. Smakuje małym i dużym. Znika w tempie ekspresowym! :) Potrzebujemy: Spód: 160 g pokruszonych czekoladowych herbatników 40 g roztopionego masła lub oleju kokosowego Warstwa orzechowa: 2/3 szklanki golden syrupu/syropu kukurydzianego/melasy trzcinowej 1 łyżka(...)szklanka brązowego cukru 3 jaja 2 płaskie łyżeczki mielonej wanilii Ponadto: cukier puder połówki orzechów włoskich Pokruszone herbatniki mieszamy razem z roztopionym tłuszczem i wykładamy tą masą formę wyłożoną papierem do pieczenia (forma o średnicy 24 cm). Kiedy spód ciasta mamy wyrównany, zabieramy się za dalszą część przygotowywania sernika. Orzechy lekko siekamy. W rondelku umieszczamy golden syrup, cukier
MamaOskarkatabliczka) czekolady z nadzieniem żurawinowym (może być bez nadzienia), Spód: 200 g jasnych herbatników, 2 łyżki kakao, 100 g rozpuszczonego masła Polewa: 100g (tabliczka) białej czekolady, 25 g masła lub 25 ml śmietanki kremówki Sposób przygotowania: Herbatniki i kakao dokładnie zmiksować. W rondelku rozpuścić masło, przestudzić, dodać do zmiksowanych herbatników i dokładnie połączyć na jednolitą masę(...)żurawinę i posiekaną czekoladę. Delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na herbatnikowy spód. Wygładzić. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (funkcja góra - dół) i piec przez godzinę (ja przegapiłam czas i troszeczkę boki za ciemne :( ). Ciasto studzić w lekko uchylonym piekarniku. Przygotować polewę : na niewielkim ogniu rozpuścić masło w kąpieli wodnej (lub ogrzać śmietankę), dodać pokruszoną czekoladę, dokładnie wymieszać
Nie tylko w kuchniJak znalazłam ten przepis w czeluściach internetu, wiedziałam, że będę musiała kiedyś spróbować. Mleko w proszku już patrzyło na mnie swoim okiem i mówiło "weź mnie
Gotowanie z pasjągalaretkę truskawkową i pokrojone truskawki. Masę wstawić do lodówki, aby odrobinę stężała. Dno tortownicy wyłożyć folią spożywczą, aby ciasto nie wyciekało z formy. Na spodzie ułożyć herbatniki. Na herbatniki wylać tężejącą masę truskawkową i przykryć drugą warstwą herbatników. Ciasto wstawić do lodówki, aby zastygło. Masa brzoskwiniowa : 1,5 łyżki żelatyny rozpuścić w małej ilości gorącej wody. Jedną(...)pokrojoną galaretkę kryształową. Masę wylać bezpośrednio na ciasto i wstawić do lodówki. Polewa truskawkowa : galaretkę truskawkową rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody. Do rozpuszczonej galaretki dodać zmiksowane truskawki. Wszystko połączyć i wylać na zastygnięte ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce, przed podaniem wyjąć z tortownicy i umieścić na paterze. * To ciasto można zrobić bez herbatników, trzeba tylko poczekać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniePyszne, rozpływające się w ustach ciasto z chałwą, kawą i delikatną nutką alkoholu - bez pieczenia, bez żelatyny. Mniam <3 Przepis znalazłam na blogu Zjem To . Zapraszam do przygotowań! Składniki na blaszkę 21x21 cm: 1,5 szklanki mleka 100 g cukru 1 op cukru wanilinowego 5 żółtek* 40 g mąki ziemniaczanej 300 g miękkiego masła(...)chałwy, pokruszonej na kawałki 2 łyżki whiskey lub amaretto Dodatkowo: 1,5 szklanki mocnej kawy z cukrem, wystudzonej 250 g herbatników 16 biszkoptów "kocie języczki" 1/2 słoiczka konfitury wiśniowej kakao do posypania POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MIN +chłodzenie * Z białek, które nam zostaną, można przygotować Pavlovą - jak szaleć to szaleć ;) :) 1. W garnuszku umieszczamy szklankę mleka
My Culinary Art