Ser parmezan można zastąpić innym twardym serem. To tak dla informacji dla tych co nie lubią parmezanu. Wykonanie ciasta do tarty , spód – brokuł rozerwać na
Kuchnia Pokoleńpoczątek jajka wybijamy do miski i ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką puszystą masę . Wciąż ubijając , dodajemy po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia i roztopiona margarynę ( nie może być gorąca ,ma być letnia ) oraz aromat waniliowy .Formę do pieczenia porządnie natłuszczamy margaryną ( lub po prostu używamy silikonowej ) , wysypujemy bułką tartą i wypełniamy ciastem . Pieczemy około(...)góra i dół bez termoobiegu ) w zależności od piekarnika , sprawdzając pod koniec pieczenia patyczkiem , czy jest dopieczona ( tak dla pewności ) . Po upieczeniu i wystudzeniu pokrywamy lukrem , który przygotowujemy łącząc w rondelku cukier puder z gorącą wodą i aromatem śmietankowym ( cały czas mieszając ,żeby się nie przypalił ). Dekorujemy kandyzowanym ananasem . Gotowe Smacznego ! Artykuł Prosta babka waniliowa z śmietankowym lukrem pochodzi
Ogrodnik w podróżydużej miski i wymieszać ręcznie rózgą z miodem lub innym słodzikiem. Dodać jajka i dobrze wymieszać. Do tego dodać puree z bananów i mleko, znowu wymieszać. Dodać sodę, ekstrakt z wanilii, sól i cynamon, wymieszać. Na koniec wsyp mąkę i wymieszaj dużą łyżką, tylko do połączenia składników. Ciasto przełóż do formy, wyrównaj i posyp jeszcze cynamonem. Może zrobić wzór zygzakowaty(...)pomocą małego noża lub patyka. Piec przez ok. 50 do 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Chleb bez dodatków zwykle potrzebuje mniej czasu, niż ten z dodatkami. Po upieczeniu przestudź chleb przez ok. 10 minut, dopiero wtedy wyjmij. Jak już całkowicie wystygnie, wtedy najlepiej kroić. PS. nawiasem, ja rzadko wytrzymuję do tego momentu :) CHLEBEK W WERSJI
Calzonella.commusu z dyni 1 płaska łyżka soli 3 łyżki oleju 1 jajko 30 g świerzych drożdży 250 ml wody FARSZ : 2 pasztety paprykowe firmy Profi 2 garście szpinaku PRZYGOTOWANIE : Mąkę i mus z dyni przekładamy do miski, dodajemy jajko, wodę rozmieszaną z drożdżami, olej i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odkładamy je na 30 minut aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto wykładamy
Kulinarne Fantazje Mariolipojemnika, dodać jajka, cukier, olej i mikserem utrzeć z 3 minuty na dużych obrotach dodać mąkę z proszkiem i połączyć składniki, tortownica 24 cm wyłożone dno papierem do pieczenia, boki posmarowane tłuszczem i obsypane tartą bułką, wylać ciasto do formy i piec w 200 C 50-60 minut, do suchego patyczka z wystudzonego ciasta ściąć wierzch ciasta, pokruszyć na drobno(...)będzie do posypania ciasta, następnie ciasto przeciąć na dwa blaty mrożone wiśnie bez pestek zalać 1/2 szklanki wodą, wsypać cukier, zagotować, w reszcie wody wymieszać kisiel i wlać do wiśni, zagęścić mieszając, wystudzić w chłodnym miejscu zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem na sztywno, jeden blat posmarować połową ubitej śmietany, wyłożyć 3/4 wiśni kisielowowych i nakryć
W Mojej Kuchni Lubiętrochę dodatkowej mąki i mleka lub wody Przygotowanie: Jajka, sól, mleko, przesianą mąkę miksujemy. Na końcu dodajemy wodę. Na patelni topimy masło i wlewamy je do ciasta, które cały czas mieszamy. Ciasto dzielimy na cztery części i do każdej z nich dodajemy składnik, który doda koloru. Do ciasta ze szpinakiem być może trzeba będzie dodać trochę mleka(...)wody, aby miało odpowiednią konsystencję. Natomiast do ciasta z sokiem z buraków dosypujemy trochę mąki Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Naleśniki mogą być wytrawne (np. z pieczarkami, ze szpinakiem, z szynką i żółtym serem) lub tradycyjne z twarożkiem. Można je również zwinąć, posmarowane twarożkiem a w srodku z ogórkiem, szynką, papryką i pokroić na rollsy
bistro mamapomarańczy Do miski dodać: zaczyn z drożdży, jajko, olej roślinny, sok z pomarańczy, ciepłą wodę, cukier, sól i wszystko dokładnie wymieszać. Mąkę dodawać partiami, po pół szklanki i wyrabiać na gładką, jednolitą masę. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję (jak ciasto na chleb), ale będzie się trochę kleić do rąk. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)minut. MASA SEROWA: 600 g twarogu kanapkowego (u mnie serek „Mój ulubiony” z cudownym składem, bez dodatków zupełnie zbędnych konserwantów) 2 łyżki ekstraktu waniliowego 2-3 łyżki cukru pudru Do miski dodać serek i resztę składników. Dokładnie wymieszać. Wykonanie pączków: W garnku rozgrzać olej. Ciasto podzielić na 4 części (mi przynajmniej tak łatwiej je wałkować
gutfutlepiej smakuje... Przyprawiamy klasycznie lub jak kto lubi :) Rybę kroimy, cebulkę, ser i koperek też... Na drożdżowym cieście wykładamy przygotowane produkty i lepimy... Po kolei koperek, ser, rybka, cebulka... Dla smakoszy oczywiście większe porcje... Trzy kawałki ryby, więcej sera... :) Wszystko smarujemy rozbitym jajkiem i pieczemy w 200 st.C/ 25 min Pięknie przypieczone i pyszne pierogi z rybą !!! :-) Upiekłem pierwszy
chleba naszegoznalazłam w książce Ani Starmach. Ja swoje rurki podałam bez żadnych dodatków dla mnie taka wersja bez niczego jest wystarczająco słodka. Zapraszam do wypróbowania bo są bardzo proste w wykonaniu :) Składniki : 200 g mąki typ 550 100 g masła 4 jajka 200 ml wody 50g cukru 1 cukier waniliowy olej do smażenia Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy(...)masło, cukier i cukier waniliowy, gdy wszystko się rozpuści szybko wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, tak długo aż składniki się połączą i powstanie kula. Ciasto odstawiamy do przestygnięcia, następnie wbijamy po jednym jajku i mieszamy mikserem. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej. Do rękawa cukierniczego z gwieździstą końcówką przekładamy ciasto. Na rozgrzany olej wyciskamy długie ciastka. Smażymy z obydwu stron
Sama słodycz i szczypta chilitemu znalazłam w gazecie Dobre Rady w rubryce z ciastami na Wielkanoc. I od tamtej pory jest z nami nie tylko na Wielkanoc:) Jest pyszny! A górę sernika możecie dowolnie przyozdabiać - może to być galaretka z owocami, polewa czekoladowa, kolorowe cukierki, groszki, na co macie tylko ochotę, choć i bez tego sernikowi trudno się oprzeć :) Składniki(...)mielonego twarogu 250 g ciasteczek maślanych (można użyć kakaowych - spód będzie ciemny) 100 g roztopionego masła 5 jajek 1 gorzka czekolada pokruszona 1 czekolada mleczna pokruszona 1 szklanka cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki otartej skórki z cytryny (może być też z pomarańczy) Przygotowanie dna sernika: tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia; piekarnik
Zasmakuj KuchniMiały być na Święta, niestety moja rodzinka dorwała się do nich i zostały okruszki. Składniki: 175 g masła 200 g brązowego cukru (zmielić) 2 jajka olejek migdałowy 300 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów bez skórki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka soli Kakao 2 łyżki Dodatkowo: wiórka z truskawkowej czekolady Cukieteria wiórka(...)Migdały płatki zmieliłam w młynku do kawy, dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia ,kakao oraz sól.Dodaję miękkie masło lub rozpuszczone,cukier i jajka oraz parę kropel aromatu migdałowego. Zagniatam ciasto jeśli jest zbyt lepiące to podsypuje mąką . Wałkuje na około 4-5 mm i wykrawam ciasteczka. Piec nastawiam na 180 stopni i piekę jakieś
Różowa kuchniazrobię włąśnie ten sernik kokosowy. Bardzo lubię zapach pieczonego ciasta roznoszący się po całym domu, a także widok kuchni w połowie zastawionej ciastami. Jest to dla mnie wielka satysfakcja. Oczywiście każdy dostaje potem paczuszkę ciasta do domu. Składniki: (blacha 29x24) 1,25 kg twarogu półtłustego 1 szklanka cukru 5 jajek cukier waniliowy 4 łyżki masła 100-150 g wiórek kokosowych
talerz przyjemnościDelikatne, lekkie i puszyste ciasto wręcz rozpływa się w ustach :) nie jest za słodkie, a dzięki soku z brzoskwiń można wyczuć delikatną kwaśną nutę słodyczy
Kulinarna (nie)codziennośćDzisiaj zapraszam na ciasto drożdżowe z rabarbarem i waniliową kruszonką. Ciasto jest mięciutkie, puszyste, lekko maślane, idealne. Wiosna bez takiego ciasta? Niemożliwe :) Ciasto dodaję do akcji wspólnego wypiekania, organizowanej na fb- Ciasto na niedzielę :) Składniki na ciasto (na małą prostokątną blaszkę o wymiarach 18 cm x 28 cm): Na tradycyjną, większą blaszkę o wymiarach(...)należy składniki podwoić. 125 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 300 g mąki typ 550 120 g cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią 90 g masła 2 jajka Składniki na kruszonkę: 50 g mąki pszennej typ 500 30 g cukru 35 g zimnego masła płaska łyżeczka cukru z wanilią Dodatkowo: 600 g rabarbaru 3 łyżki cukru Wykonanie ciasta
Smak mojego domudrugiej wlewamy składniki płynne i mokre: jogurt, masło, jajka i otartą skórkę cytrynową. Składniki mokre roztrzepujemy widelcem, tak, aby się połączyły. Robimy to krótko (wystarczy 20 - 30 sekund). Do składników mokrych wsypujemy składniki suche i całość mieszamy widelcem. Robimy to jak najkrócej. Tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki do 3/4 wysokości papilotki i wkładamy(...)nagrzanego piekarnika. Muffinki pieczemy 25 minut w temperaturze 175 stopni (grzałka dolna + grzałka górna, bez termoobiegu). Powinniśmy osiągnąć efekt tzw. suchego patyczka, a muffinki powinny się lekko zrumienić Po wyjęciu z piekarnika muffinki w celach ozdobnych możemy oprószyć cukrem pudrem. Nie jest to jednak konieczne. Smacznego
Smak mojego domuSkładniki na formę z kominkiem lub bez: 4 jajka 1 i 1/2 szkl maki pszennej 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia (lekko czubata) 200 ml oleju 2 czubate łyżeczki kakao ( dobrego ciemnego ) 1/2 bardzo płaskiej łyżeczki Kurkumy kisiel wiśniowy + 2 łyżki soku z buraka ( oczywiście możemy sok pominąć ) 1. Jajka z cukrem ubijamy na puszysta masę. Dodajemy(...)mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Mieszamy wszystko. Odkładamy do osobnej miski 1/3 ciasta i mieszamy z kurkumą do uzyskania lekko żółtego koloru. Wylewamy na dno wysmarowanej i wysypanej bułka tartą blaszkę. 2. Teraz do tej samej miski znów wykładamy część ciasta tym razem połowę z tego co nam zostało i mieszamy z kakaem. Wylewamy na ciasto żółte
Gotowanie...to proste !jednym mazurku, a na dodatek w pełni dozwolone - bez przesady oczywiście :) Spód do mazurka przygotowujemy z mąki owsianej, którą polecam przygotować samemu, w młynku do kawy lub blenderze. Ciasto formujemy w uroczą pisankę, podzieloną paskami ciasta :) Mazurek wypełniony jest dwoma masami: jedna śliwkowo-czekoladowa, a druga orzechowa... W cieście nie znajdziecie ani grama masła i cukru! Dopiszcie(...)świątecznej listy wypieków :) Spód: 12 łyżek płatków owsianych 10 łyżek mąki pełnoziarnistej np. pszenna, żytnia 2 jajka 2 łyżki masła orzechowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2-4 łyżki miodu (w zależności od tego jak słodkie lubimy) Płatki zmielić na mąkę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Z ciasta odłożyć niewielką część ok. 1/4. Większą część wyłożyć na blat
Chocolate Muffin BlogSzybkie placuszki z jabłkami, podobne do racuchów, tylko bez sody, której nie toleruję w potrawach. Składniki (na 6 placuszków): 4 średnie jabłka 2 jajka szklanka mąki szklanka mleka 3 łyżki cukru opakowanie cukru waniliowego pół łyżeczki cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia Przygotowanie Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka miksujemy z mlekiem, następnie(...)dodajemy cukier, cukier waniliowy, cynamon, proszek do pieczenia, na końcu mąkę (cały czas miksując). Do ciasta dodajemy obrane, starte na tarce o grubych oczkach jabłka i mieszamy łyżką, następnie dodajemy ubite białka i jeszcze raz delikatnie mieszamy składniki. Na rozgrzany olej układamy łyżką placuszki i smażymy z obu stron na złoty kolor
e-PrzepisyKulinarnesię w masę dodaję kolejne. Po jajkach do ciasta dodaję proszę do pieczenia, cukier waniliowy, otartą skórkę z cytryny i mąkę i miksuję na jednolita gładką masę. Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, górę ciasta wyrównuję. Na ciasto układam dość gęsto maliny. Pieczenie ciasta z malinami: Blaszkę z ciastem wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni(...)drugą od dołu półkę i piekę około 55 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy ciasto jest już upieczone, to możemy wbić w nie wykałaczkę i gdy po wyjęciu jest sucha to znaczy że ciasto jest upieczone. Ciasto po upieczeniu możemy dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Ciasto z malinami jest gotowe
Uwaga Babcia Gotujemnie. I tak oto ten przepis wyprzedził około dwadzieścia innych stojących w kolejce do pieczenia. Zapraszam Was więc kochani na znakomite ciasto jabłkowo-kokosowe, a Pani Marzenie dziękuję za przepis. *blaszka 29*34 cm Składniki: na ciasto: 7 jajek 1 kostka margaryny (lub 250 g masła) 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 szklanka cukru
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawszystkich wielbicieli czekolady, małe czekoladowe ciasteczka, bez dodatku cukru oraz mąki pszennej. Świetnie sprawdzą się także jako spód do innych ciast. U mnie właśnie w tym celu powstały. Polecam ;-) Składniki: - 145g miękkiego masła - 215g mąki orkiszowej typ700 (typ750 - ok.235g) - 1/2 szklanki * dobrego, ciemnego kakao - 1 płaska łyżeczka sody - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli(...)szklanki *cukru, np.trzcinowego lub ksylitolu (dałam 1/2 szkl. ksylitolu i 3/4 szk.cukru palmowego) - 1 jajko * s zklanka 250ml W misie miksera umieścić masło, dodać sól, ksylitol (i/lub cukier) i utrzeć na gładką, puszystą masę. Do masy dodajemy jajko, miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego
Smaczne ZdrowePo tygodniu podrobów przyszedł czas na coś mniej obciążającego psychicznie. Pavlova to królowa deserów o niekończącym się potencjale smaków i aromatów. Pavlova zmienia się wraz z
Życie zamknięte w smakurazem w wersji kakaowej ). Ciasto jest niesamowicie łatwe, szybkie i nie drogie w przygotowaniu. Jest świetnym pomysłem na niedzielny deser, albo w tygodniu do popołudniowej kawki. Wspaniale orzeźwia i z całą pewnością zachwyci nie tylko wielbicieli serników. Ps. na się lato – idealny! Brzoskwiniowiec idealny w każdym calu! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 24 cm ) CIASTO: * jajko – 3 szt * cukier
Ostra na Słodkowywar warzywny 1,5 L · kapusta włoska 50 dag · kura bez kości 20 dag · tłuszcz · jajka 2 szt · mąka pszenna 2-3 łyżki · koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka · śmietana 18 proc 1/2 szkl · natka pietruszki · sól · pieprz · przyprawa do zup Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając(...)głąb i grube nerwy, zalać częścią wywaru, ugotować. Mięso umyć, pokrajać w paseczki, podsmażyć, zalać pozostałym wywarem, ugotować. Mąkę przesiać, wsypać do naczynia, dobrze roztrzepać trzepaczką z jajkami i koncentratem pomidorowym. Ciasto wlewać cienkim strumieniem do mięsa pod koniec gotowania. Połączyć z kapustą i śmietaną, chwilę pogotować, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki
Camilla w kuchniBaba Wielkanocna na świątecznym stole po prostu musi się znaleźć :) Co roku szukam nowych pomysłów na te świąteczne wypieki, jednak jest pewien przepis, po który sięgam
DefinicjaSmakukruche ciasteczka, dlatego są tak częstym gościem na ciastkożercach. Są idealną przekąską do popołudniowej kawy. Dzisiejsze kruche ciasteczka kakaowe robiłam z myślą o Dniu Matki, zdecydowałam się na przepis bez proszku do pieczenia, są cieniutkie, chrupiące i obłędnie pyszne – musiałam bardzo się hamować, żeby nie wsunąć wszystkich przed zrobieniem ostatnich zdjęć :) Składniki: 1 szklanka mąki 4 łyżki kakao(...)kostki masła szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii +czekolada do dekoracji, biała polewa lub lukier Suche składniki mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można je lekko spłaszczyć, żeby szybciej schłodziło się na całej powierzchni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki
Ciastkozercyforemek, 30 g orzechów ziemnych na wierzch tartaletek Mąkę wyrobić z jajkiem, pokrojonym zimnym masłem oraz cukrem pudrem. Jeśli ciasto za bardzo się klei, dodać trochę mąki. Uformować kulę i wstawić ją na około 30 minut do lodówki. Foremki wysmarować masłem. Ciasto cienko rozwałkować podsypując mąką. Wyłożyć foremki ciastem i lekko je docisnąć. Wyrównać brzegi. Piekarnik nagrzać(...)Piec 12 minut. Cukier, miód i wodę gotować w małym garnku mieszając aż do połączenia się składników. Następnie gotować bez mieszania do uzyskania jasnobrązowego koloru. Zdjąć z kuchenki, dodać masło i śmietanę i dokładnie wymieszać. Wstawić ponownie na palnik i gotować jeszcze kilka minut. Dodać orzechy i zostawić do lekkiego zgęstnienia. Wystudzone spody wyłożyć masą karmelową i wstawić
Bulliookoło 1 godzinę). Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić. Podzielić na równe części (około 100 g każda) i uformować bułeczki (fot.1) . Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub na macie teflonowej. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na około 30 do podwojenia objętości. Tuż przed pieczeniem, bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypać ziarnami(...)słonecznika (fot.2) . Lekko docisnąć. Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut (bez termoobiegu). Studzić na kratce. Źródło: przepis własny drukuj przepis
Świat Ciastainaczej- makowiec bez spodu, lub makowiec dla wegetarian, makowiec bezglutenowy... To ciasto z masy makowej, aromatyczne i bardzo święteczne! Dodatkowo szybko się je robi, i ja nazwałam je ciastem bezstresowym! Składniki -puszka gotowej masy makowej z bakaliami najlepiej -3 duże jabłka starte na największych oczkach szklanka cukru pudru- u mnie cukier Diamant zmiksowany na puder szklanka rodzynek JUMBO(...)SKWORCU 100 g orzechów PECAN u mnie od SKWORCU 5 jajek 200 g masła 3 łyżki do 5 łyżek kaszy manny- 3 łyżki maki ziemniaczanej zapach migdałowy, arakowy lub inny płatki migdałowe do posypania u mnie od SKWORCU Żółtka utrzeć z masłem i cukrem na jednolitą, jasną i puszystą masę . Zrobić po prostu kogel-mogel. Jabłka zetrzeć
Z Kuchni Do Kuchniciast drożdżowych to dobre jakościowo masło. Nie zastępujemy cukru innymi substancjami. Cierpliwie czekamy, aż ciasto wyrośnie (dwukrotnie!). Wkładamy ciasto tylko do nagrzanego pojemnika. Wyrastanie rozczynu, a później ciasta można przyspieszyć wkładając je do piekarnika nagrzanego do 40*C i pozostawiając uchylone drzwiczki (inaczej ciasto się upiecze!) Ciasto : 500 g mąki pszennej 30 g drożdży 125 ml mleka 2 jajka
Chocolate Muffin Blogzastąpić wodą gazowaną 2jajka szczypta soli cukier waniliowy, w wersji „na słodko” olej ryżowy do smażenia Naleśniki bezglutenowe Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajka, mleko, sól, cukier waniliowy, ja dodaję odrobinę oleju do ciasta, wtedy naleśniki nie będą przywierały nam do patelni. Następnie za pomocą trzepaczki lub miksera mieszamy do czasu połączenia składników. Patelnię z odrobiną oleju rozgrzewamy
Naleśnikiforemek, 30 g orzechów ziemnych na wierzch tartaletek Mąkę wyrobić z jajkiem, pokrojonym zimnym masłem oraz cukrem pudrem. Jeśli ciasto za bardzo się klei, dodać trochę mąki. Uformować kulę i wstawić ją na około 30 minut do lodówki. Foremki wysmarować masłem. Ciasto cienko rozwałkować podsypując mąką. Wyłożyć foremki ciastem i lekko je docisnąć. Wyrównać brzegi. Piekarnik nagrzać(...)Piec 12 minut. Cukier, miód i wodę gotować w małym garnku mieszając aż do połączenia się składników. Następnie gotować bez mieszania do uzyskania jasnobrązowego koloru. Zdjąć z kuchenki, dodać masło i śmietanę i dokładnie wymieszać. Wstawić ponownie na palnik i gotować jeszcze kilka minut. Dodać orzechy i zostawić do lekkiego zgęstnienia. Wystudzone spody wyłożyć masą karmelową i wstawić
Bulliook100g śmietanki 12% [może być 18%] 150ml mleka [ja użyłam 0,5%, ale może być każde] 1 jajko powidła mirabelkowe olejek migdałowy migdały [mogą być mielone, ilość wedle uznania] Rozpuszczamy masło. Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki. Mieszamy ze sobą mokre składniki [bez masła i powideł]. Niezbyt dokładnie [grudki są ważne] mieszamy suche z mokrym, ze stopionym masłem(...)kilkoma kropelkami olejku. Dodajemy powidła- ja dałam 5 łyżek, uważając, żeby nie dodać zbyt dużo syropu. Mieszamy. Dosypujemy mielone migdały- ich ilość zależy od konsystencji ciasta. Ja zmieliłam jakieś 8-10 migdałów. Wlewamy do formy muffinowej- jeśli nie chcemy natłuszczać blachy, przydatne będą papilotki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 ° C i czekamy ok 25 min. Zanim wyjmiemy muffiny
les mirabelleszdąży rozkwitnąć. Ale tak naprawdę nie ma świętowania bez ciasta. Czekoladowego ciasta. Tak się składa, że mamy jedno na stanie:) Jakiś czas temu szukałam sposobu na poradzenie sobie z naszymi burakami. Trafiłam wtedy na tą stronę i to był strzał w dziesiątkę. Pyszne, nie za słodkie czekoladowe ciasto, nie tak wilgotne jak to , ale za to z przepyszną(...)skorupką na wierzchu. W sam raz na okrągłą okazję! CZEKOLADOWE CIASTO Z BURAKAMI 300g buraków 85g ciemnej czekolady 3 jajka 300g brązowego cukru 200ml oleju 1 łyżka syropu waniliowego 30g kakao 200g mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli Buraki myjemy, wkładamy do garnka z gorącą wodą i gotujemy 30 minut (nasze były drobne, więc 20 minut
les mirabellesjajko 1 łyżka oliwy ¼ łyżeczki soli 100 g masła 3 łyżki bułki tartej/drobno mielona/ 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru pudru. Wykonanie: -Ziemniaki przecisnąć przez praskę. -Mąkę przesiać na stolnicę, ziemniaki i przy pomocy noża połączyć składniki. -Dodać roztrzepane jajko i łyżkę oliwy. -Wyrobić rękami na jednolitą masę. -Stolnicę posypać mąką. -Ciasto podzielić
Zakamarki mojej kuchniTłusty Czwartek nie może obejść się bez pączków. Dziś przygotowałam więc dla Was mini pączuszki w egzotycznej odsłonie. Kawowe ciasto z dodatkiem imbiru i skórki pomarańczowej otulone cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu. Mniam! Potrzebne nam: - 250 ml mleka - 2 łyżki kawy rozpuszczalnej - szczypta soli - skórka starta z jednej pomarańczy - 1,5 łyżeczki imbiru mielonego - 1,25 szklanki mąki pszennej(...)plus 5 łyżek mąki - 80 g masła - 1,5 łyżki brązowego cukru - 4 jajka - cukier puder - cynamon - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Mleko, kawę, masło, sól, cukier, imbir i skórkę pomarańczową zagotować na średnim ogniu. Zdjąć z ognia i dodać 1,25 szklanki mąki, dokładnie wymieszać. Garnek postawić na 2-3 minuty na bardzo małym ogniu i mieszać
W poszukiwaniu inspiracjiDodać pozostałe mleko, mąkę, cukier, rozpuszczoną margarynę, szczyptę soli, spirytus i jajko. Wszystko dobrze wymieszać i odstawić pod przykryciem aby ciasto zwiększyło swoją objętość. W między czasie obieramy jabłka, oczyszczamy z gniazd i tniemy na małą kosteczkę, łączymy z ciastem i formujemy kulki, które układamy na czystej ściereczce i pozostawiamy jeszcze na 10-15 minut aby wyrosły. Smażymy(...)rozgrzanym oleju temperatura ok 175 C, 2 minuty pod przykryciem z jednej strony, następnie 2 minuty z drugiej strony bez przykrycia. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Niezły Młynekjedną foremkę. Najlepiej smakują bezpośrednio po usmażeniu kiedy lekko przestygną. Składniki: 2 jajka 2 łyżeczki cukru pudru 250 ml mleka 1-1,5 szklanki mąki pszennej Młyn Kopytowa * 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Po zmiksowaniu ciasto włożyć na godzinę
Ala piecze i gotujearomatyczną, mięciutką w środku i chrupiącą na zewnątrz (za sprawą kruszonki) drożdżóweczkę :) Składniki: - 200 ml mleka - 50 g drożdży - 600 g mąki pszennej - 1/4 kostki miękkiej margaryny - 2 jajka - 150 g cukru - kilka kropel aromatu migdałowego (można pominąć, bądź dać inny smak) - 2 kopiate łyżeczki kakao + troszkę ciepłego mleka Na kruszonkę - 1/4 kostki miękkiej margaryny - 2 łyżki cukru(...)poprzedniej wersji, na początku podgrzewamy mleko, w którym rozpuszczamy cukier, następnie dodajemy drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą. Odstawiamy na ok. 5 min. Do miski wsypujemy skłądniki na ciasto, ale bez kakao! Następnie wlewamy drożdże i wyrabiamy ciasto. Po odpowiednim wyrobieniu, ciasto dzielimy na 2 części, jedną odstawiamy a do drugiej dodajemy kakao wcześniej rozpuszczone w mleczku :) i wyrabiamy
Zdrowie na języku :Psię lekko. Po upieczeniu wystarczy cukier puder ale oczywiście można przygotować lukier. Zapraszam na Pączusie bez drożdży!"Składniki:2 jajka1,2 szklanki mlekałyżeczka proszku do pieczeniapół łyżeczki sody oczyszczonejekstrakt waniliowy2 łyczki cukru waniliowegomąka około 300 g - lub więcejSposób przygotowania:Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i mieszamy. Następnie dolewamy ekstrakt waniliowy, dodajemy cukier, sodę i proszek do pieczenia - łączymy(...)Ostatnim krokiem jest dodanie mąki - masa powinna być klejąca, powinno dać się uformować lejącą się kulkę - ciasto powinno przypominać konsystencją ciasto na lane kluski - nie powinno być zbyt ciężkie.Łyżkami nabieramy masę, tworząc niewielkie kulki i wrzucamy na tłuszcz rozgrzany do 170`C - nie większej.Smażymy z każdej strony do złotego koloru.Wyjmujemy na papierowy ręcznik a następnie posypujemy cukrem pudrem.Smacznego
Słodkie PrzyjemnościUbić 2 jajka, 4 żółtka, cukier i cukier wanilinowy. Do ubijanej masy dodawać stopniowo po 1 łyżce sera i dalej ubijać. Następnie wlać mleko i wsypać budynie. Ciągle miksować. Masa będzie bardzo rzadka, ale taka właśnie ma być :). Dodać olej. Wymieszać. Opcjonalnie w tym momencie można dodać namoczone wcześniej rodzynki.Wszystko wymieszać.Ser delikatnie wylać na oblepioną ciastem formę (fot.2(...)piec około 1 godziny w temperaturze 200°C (bez teroobiegu).Następnie ubić pianę z 4 białek + 6 łyżek cukru. Wyłożyć na upieczony gorący sernik (fot.3) i piec jeszcze 10-15 minut w temperaturze 210°C.Inspiracja: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl
Świat CiastaWstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, płatkami owsianymi, proszkiem i cukrem waniliowym. Jajko roztrzepać, wlać mleko i olej, wymieszać. Płynne składniki wlać do sucych, wymieszać niedbale, tylko do połączenia składników.Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować.Ciasto przelać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. W każdą muffinkę wcisnąć truskawkę. Wierzch posypać kruszonką.Piec(...)przez 20-25 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Przede mną jeszcze prawie dwa tygodnie wakacji, zanim zacznie się szkoła. Cudownie się tak żyje bez planów, obowiązków, wczesnego wstawania... Oj tak, słodkie wakacyjne lenistwo to zdecydowanie fantastyczny wynalazek
Pożeraczka, czyli raz adobrzepolska salsa. Szybko, łatwo i pysznie. Potrzebujemy: dwie szklanki musu z dyni 1 szalotka 3 ząbki czosnku ½ papryczki chilli bez pestek (żółta) 0,3 kg sera białego 1 opakowanie serka Arla Tapas lub India mąka orkiszowa jedno jajko sól i pieprz zielony ogórek dwa pomidory 0,2 kg bundzu, sera korycińskiego lub jaki lubicie 3 pęczki pietruszki garść orzechów(...)włoskich i pestek dyni kilka zielonych liści salaty masłowej garść listków bazylii dwa pęczki natki pietruszki olej (ja użyłam zwykłego Kujawskiego) kawałek sera bursztyn Na początek ciasto na kopytka: Dynię i ser zmieliłam na gładką masę. Przepuściłam ser przez praskę, a dynię potraktowałam blenderem. Do tego dodałam startą cebulę i czosnek i bardzo drobno pokrojone żółte chilli. Do tego wbiłam
ladykitchenmiski wbijamy jajka, dodajemy cukier, aromat oraz kawę i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę oraz sól, a na końcu roztopioną czekoladę z masłem. Wszystko razem mieszamy przy pomocy miksera. Dno małej tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 30 minut. Nie pieczemy do suchego patyczka bo ciasto typu brownie jest(...)mokre w środku. Patyczek ma być więc wilgotny, ale bez kawałków ciasta. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy elementy ciemnej polewy. Wylewy delikatnie na ciasto i odstawiamy na godzinkę do ostygnięcia. Rozpuszczamy elementy jasnej polewy w kąpieli wodnej. Nakładamy do szprycy końcówkę okrągłą. Nakładamy masę wąskim strumieniem od środka do brzegów. Następnie wykałaczką robimy paski poprzeczne
Kolizje Smakówcały czas mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Ostudzone masło wymieszać z jajkiem i mlekiem. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać .Do każdej papilotki na dno wyłożyć warstwę ciasta, na środek 1 łyżeczkę budyniu i przykryć resztą ciasta. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni
Moje domowe kucharzeniecebula 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki gęstej śmietany Do smaku sól pieprz mielony Kamis majeranek Kamis gałka muszkatołowa Kamis Ciasto na naleśniki 3 szkl mąki pszennej 0,5 l mleka 0,5 l wody 3 jajka sól szczypta Do panierowania bułka tarta jajko Do smażenia olej rzepakowy Przygotowanie:Mięso umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Zalać zimną wodą. Oczyścić marchew
Ala piecze i gotujełyżeczki soli, 120ml letniego mleka, jajko, 60 g masła lub margaryny, dowolna konfitura do nadziewania. Wykonanie Do letniego mleka dodać drożdże oraz cukier, wymieszać i odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać, dodać sól i zaczyn, wymieszać. Dodać jajko, posiekane masło i jogurt owocowy. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Następnie podzielić
Z miłości do słodkościPowidła śliwkowe Wykonanie : Miód , masło i cukier rozpuścić na ogniu , przestudzić. Suche składniki wymieszać w misce , dodać jajko , jogurt i wystudzona masę . Wymieszac i odstawić najlepiej na całą noc w chłodne miejsce. Następnego dnia ciasto rozwałkować na ok 0,5 cm , wycinać koła , ( u mnie ok 3 cm średnicy , po upieczeniu zwiększyły się(...)Zlepiać po dwa , dając w środek powidła , formować w kulki . Piec ok 10 min w 180'C Wystudzone pierniczki maczać w roztopionej czekoladzie . Chociaż w wersji bez czekolady są równie pyszne Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkajednym z namiotów miały dzieci robić swoją pizzę. Dostały więc fartuszki foliowe, kulę ciasta i wałki, zaczęły wałkować. I koniec. Rozwałkowanie ciasta, a potem dostanie gotowego wypieku nazywacie „robieniem pizzy”? Ha, ha. Bez sensu – rozczarowałam się. Ok. 17 w końcu Paolo wyszedł na scenę. Gadał sobie i gadał, a kucharz gotował. W międzyczasie zapoznałyśmy się z organizatorem eventów(...)pokazów kulinarnych, wymieniłyśmy z nim kontakty. Można go znaleźć tu: KUŹNIA DOBREGO SMAKU bądź tu: SMACZKI. Cóż takiego gotowali? Na pierwszy rzut poszły faszerowane pomidory. Interesujący był farsz – ricotta, jajko, przyprawy i bułka tarta wraz z bazylią. Zapiekamy i podajemy. Druga propozycją była bruschetta, pomidorowa z oliwkami i kaparami. Dwie propozycje szybkie i tanie, a jednocześnie takie, co wykarmią spora
W kuchni Karmel-itkiwypieków :) SPÓD KULECZKI: 100g daktyli suszonych 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżeczka miodu 1 łyżka kakao MASA SERNIKOWA: 500g twarogu zmielonego 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka mleka 3 jajka szczypta soli 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią POLEWA: 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 50g daktyli suszonych Daktyle przeznaczone na spód i na polewę(...)rozdrabniaczu. Po 50minutach pieczenia rozsmarować polewę na serniku i piec jeszcze przez 10min. Sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku, a później przenieść do lodówki bez formy. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta z owocami , Dania bez glutenu , Serniki pieczone Tagged: daktyle , jogurt naturalny , kasza jaglana , miód , płatki owsiane , twaróg
https:KKuchniaMniamszklanki cukru 1 szklanka mleka w proszku 2 płaskie łyżki żelatyny 2 żółtka 1 jajko 250 ml śmietanki 30% 200 g czekolady mlecznej Wykonanie: Kawę cappuccino rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody - odstawić do napęcznienia. Żółtka, jajko i cukier umieścić w niedużym garnku lub wysokiej misce. Do nieco większego garnka(...)wlać na dno wodę. Duży garnek ustawić na palniku, mniejsze naczynie ustawić na nim. Ubijać na parze jajka z cukrem, aż masa stanie się puszysta, a cukier zupełnie zniknie. Serek waniliowy, masło i mleko w proszku dokładnie utrzeć. Dodać nieco ostygnięte ubite jajka - wymieszać. Żelatynę rozpuścić, dolewając 3-4 łyżki wrzątku i ustawiając naczynie w gorącej wodzie. Do masy waniliowej
kolorowotorcikowoPizza z gęstym sosem pomidorowym, tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą. Zamiast tradycyjnego spodu na cieście drożdżowym, znalazła się kasza jaglana. Dzięki czemu pizza stała się znacznie lżejsza
https:KKuchniaMniamMalinowy krem z żelką malinową na jasnym biszkopcie. Całość zwieńczona polewą na bazie mleczka skondensowanego i białej czekolady – pycha! Do wykonania deseru potrzebne są formy
AleTorcikTakie bułki to super dodatek do zup, oraz innych dań. W garnku zagotować wodę, oliwę, sól i mleko. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę i dodać przeciśnięte
Kuchnia PokoleńTo jest moje ulubione śniadanie, uśmiecham się za każdym razem jak takie jedzonko pojawi się na moim stole. Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, jajko. Wlać
Kuchnia PokoleńJak część Was wie, że unikam mąki pszennej. Jedyną jej odmianę jaką używam w swoich przepisach to orkisz Przed Wami wersja na naleślniki z mąki orkiszowej
Głodni Wrażeń - fit przepisyJak część Was wie, że unikam mąki pszennej. Jedyną jej odmianę jaką używam w swoich przepisach to orkisz Przed Wami wersja na naleślniki z mąki orkiszowej
Głodni Wrażeń - fit przepisygrudni masła. Żółtko wymieszać ze śmietaną, dodać do reszty składników. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i odstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut. Formę do tarty wysmarować masłem i wysypać mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wykleić nim formę. Brzegi powinny być lekko zawinięte do góry. Ciasto ponakłuwać widelcem i ponownie wstawić do lodówki na kolejne minimum pół godziny(...)drobinek skórki cytrynowej. Do zmiksowanego kremu, jeszcze ciepłego, dodać masło i zmiksować do uzyskania aksamitnego kremu. Na upieczone ciasto wyłożyć ciepły jeszcze krem cytrynowy. Tartę podawać dobrze schłodzoną w lodówce. Lubicie tarty? Może spróbujecie także kokosowej tarty z bitą śmietaną i bezami ? A może waniliowej tarty z gruszkami lub kakaowej tarty z musem z rabarbaru i melona z bezą
Codzienna kuchnia niecodziennawyciskania ciastek, ale był tak badziewny, że szkoda zawracać sobie tym głowy. Potem sięgnęłam po niedrogi rękaw cukierniczy kupiony w supermarkecie. Wycisnęłam nim kilka ciastek, jednak bardzo gęste ciasto na churros rozerwało materiał rękawa. Poratowałam się więc prostym patentem - odcięłam końcówkę od worka na mrożonki (one zawsze są mocne), umieściłam w nim końcówkę w kształcie gwiazdki i zabezpieczyłam taśmą klejącą(...)każdy deserowy laik jak ja, poradził sobie bez kłopotu. Hiszpańskie churros z cynamonowym cukrem i sosem czekoladowym Składniki /na 20-25 sztuk: na churros: 240 ml wody 50 g masła 2 łyżki cukru brązowego (można dać biały) szczypta soli 220 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 3 jajka ok. 1 l. oleju do smażenia na cukier cynamonowy
Chilli Czosnek i Oliwaskładników. Ciasto na murzynek przelać do formy. Wygładzić wierzch, a następnie jednym posunięciem łopatki lub noża, naciąć masę wzdłuż środkowego okręgu (dzięki temu, ciasto będzie równo rosnąć i właśnie w tym miejscu zacznie rosnąć ku górze) . Uderzyć lekko (z 1 cm wysokości) kilka razy formą z ciastem o zabezpieczony blat, aby pozbyć się ewentualnych pęcherzyków powietrza w środku ciasta. Wstawić(...)nagrzanego pieca i piec ok. 40 minut lub do momentu, gdy włożony patyczek w środek ciasta wyjdzie czysty (czyli bez surowego ciasta na końcówce) . Sekretem udanego murzynka jest to, aby go nie wysuszyć zbyt długo w piecu. * Każdy piekarnik grzeje inaczej i okazuje się często, że temperatura którą ustawicie na pokrętle różni się od temperatury w piecu
Moja DelicjaJeszcze nieraz zagości w moim domu, bo bardzo mi posmakował. W wersji bez owoców jest za gęsty. Po schłodzeniu da się go nawet kroić. Przepis na mój budyń jaglany na pewno już niedługo, bo pokombinuję z innymi smakami. Początkowo chciałam dodać taki owocowy budyń do tego ciasta, jednak pomyliłam proporcje i dałam za dużo truskawek. Był zbyt lejący także(...)przepisie, więc trochę mi jej zostało. Zamierzam dziś zrobić z niej batoniki lub pralinki. Smacznego! :) Składniki na małą tortownicę o średnicy 21-22cm: Biszkopt czekoladowy: 3 średnie jajka (M) 5 łyżek mąki tortowej 3-3,5 kakao ciemnego 2,5 łyżki cukru 2,5 łyżki domowego cukru waniliowego Krem bounty: 1/2 szklanki kaszy jaglanej
Anioszek w kuchnichwalą. Ciasto przed pieczeniem warto trzymać w lodówce. Wtedy jest wystarczająco twarde i bez problemu można uformować wałek, z którego odcinane będą pojedyncze ciasteczka. Tuż po upieczeniu ciastka są lekko twarde. Zwłaszcza skórka, która jest delikatnie chrupiąca. Szybko jednak kruszeją, miękną i są zaskakująco delikatne. Lukier nie jest za gęsty, jest na tyle rzadki, że fefernuski bez problemu(...)smalec. Po ich roztopieniu przelej do miski z mąką, od razu mieszając drewnianą kopyścią. Nie przerywając mieszania stopniowo dodawaj po jednym jajku. Na koniec dodaj sodę i amoniak wymieszane w odrobinie wody, całość dobrze wymieszaj.Przełóż ciasto do pojemnika z przykrywką i odstaw w chłodne miejsce na 1 - 2 tygodni.Porcjami wyjmuj ciasto. Uformuj z ciasta wałeczek o średnicy
Grahamka, weka i kajzerka