ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:406/867)

Jogurtowo migdałowo waniliowe ciasto do góry nogami z rabarbarem 140

Już dawno chciałam zrobić ciasto do góry nogami, a rabarbar od którego uginają się targowe stoiska zachęcił mnie do wykonania go w takiej wersji, oczywiście musiałam go zrobić w zdrowszej wersji czyli bez białej mąki i cukru więc dodałam migdały, mąkę owsianą cukier kokosowy i miód, a do tego smak podkręciła wanilia i imbir, z pozostałego rabarbaru zrobiłam pyszny(...)laska wanilii 1cm kawałek imbiru 2 szklanki zmielonych uprażonych migdałów 1/2 szklanki mąki owsianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 100g masła klarowanego 1/2 szklanki cukru kokosowego 3 jajka ( żółtka i białka oddzielnie) 250 ml jogurtu greckiego  kilka kropli domowego ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Przygotowanie :   Rabarbar tniemy na równie kawałki w zależności od tego jak chcemy

zdrowa vege kuchnia
Jajecznica w tortilli 213

Uwielbiam tradycyjną jajecznicę, jednak czasami urozmaicam ją na różne sposoby i przez różne dodatki. Dzisiaj w wersji kanapkowej tortilli.  Przygotuj swoją kanapkę i jedz śniadanie

Niezły Młynek
Drożdżówka "zasypywana" bez wyrabiania 148

Ciasto drożdżowe kojarzy mi się z długim wyrabianiem, ale..... jest też opcja drożdżówki "zasypywanej" i której nie trzeba wyrabiać. Ważne w niej jest tylko w 

Basia w kuchni
Tort makowy z kremem 375

Zapraszam na torcik bez ambarasu, a pewny. Super prosty i dość szybki w przygotowaniu. Święta za pasem, a moja Córcia na 10-te urodziny zażyczyła sobie ciasto z makiem. Makowiec tuż przed Bożym Narodzeniem?? Ale co bylo robić) Wybrałam torcik makowy. Trochę miałam kłopotu z dobraniem odpowiedniego kremu. W sukurs przyszedł gotowy krem dr. Oetkera, który już od dawna(...)wypróbować. Mam nadzieję, że nie zakrzyczycie mnie za użycie gotowca) Ajerkoniakowy krem okazał się strzałem w 10-tkę: szybki i prosty w wykonaniu, bardzo łatwy w rozsmarowywaniu, a co najważniejsze bez posmaku sztuczności. Po dodaniu 100 g masła (jak sugeruje producent), kremu wystarczyło na jednorazowe przełozenie tortu, oraz jego hojne udekorowanie. Przepis na biszkopt od Dorotki, lekko zmodyfikowałam, u mnie

Mia Cucina Sofieta
Słonecznikowiec wg Aleex 163

wydawała mi się pracochłonna i trudna do wykonania. Nic bardziej mylnego. Ciasto przygotowuje się naprawdę szybko i łatwo, a efekt przechodzi wcześniejsze wyobrażenia. Jest bardzo słodkie, dlatego w swojej wersji zmniejszyłam ilość masy krówkowej. Gorąco polecam, spróbujcie. U mnie na pewno będzie powtórka. Składniki: Biszkopt: • 4 duże jajka – osobno żółtka i białka • 2/3 szklanki mąki pszennej • 2 łyżki kakao(...)herbatników Polewa: • 8 łyżek wody • 8 łyżek cukru • 80 g masła • 3 łyżki dobrego kakao bez cukru Sposób przygotowania: 1. Przygotować biszkopt: Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nagrzać do 165o C w opcji dół + termoobieg (bez termoobiegu nagrzać do 180oC). 3. Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ucierając, stopniowo dodawać

W mojej kuchni
Sernik wiedeński 160

lodówki jest najlepszy. Na zdjęciu jest bez polewy i lukru, ponieważ narzeczony siostry nie może spożywać dużo cukru, dlatego dodatkowy cukier sobie odpuściłyśmy. Serdecznie polecam :) Składniki: (forma 35x25 cm lub tortownica 24–26 cm ) -na kruchy spód: 2 szklanki mąki tortowej 3/4 kostki masła ( kostka masła 200 gram) 1 jajko 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)jajek 1/2 kostki masła miękkiego (kostka masła 200 gram) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru z wanilią lub przyprawy do sernika 2/3 szklanki cukru opcjonalnie: bakalie, skórka pomarańczowa Przygotowanie: Najpierw przygotowuję kruchy spód. Mąkę mieszam z cukrem i cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodaję masło i siekam nożem, a potem jajko i zagniatam. Ciasta nie trzeba chłodzić

Wołowina od rekina
Chlebek odrywany z rabarbarem 345

masło do ciasta roztopić, ostudzić - do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier i cukier waniliowy, wyrośnięty rozczyn, jajko i żółtko oraz pozostałe mleko lub wodę, składniki wymieszać mikserem lub za pomocą noża lub drewnianej łyżki, wyrabiać ciasto przez co najmniej kilka minut, dodając stopniowo ostudzone masło, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i odchodzące od dłoni - ciasto przykryć ściereczką, pozostawić(...)całość przykryć drugim paskiem ciasta, ułożyć kolejne kawałki rabarbaru i dalej postępować tak samo do wyczerpania pasków ciasta i rabarbaru - ułożone na sobie paski przekroić na 6-7 mniejszych kawałków - formę wyłożyć papierem do pieczenia, kawałki ciasta przełożyć do formy, układać je pionowo, nie ściskać, początek i koniec chlebka musi być zakończony kawałkiem ciasta bez rabarbaru - wypełnioną ciastem foremkę

Smakołyki Bereniki
STRUCLA MAKOWA, STRUCLA Z MAKIEM, MAKOWIEC 8652

już tylko suchego maku mielonego. Do przestudzonego maku (po kilku minutach) dodaję roztopione masło, oraz pozostałe składniki: rozdrobnione orzechy laskowe, płatki migdałów, powidła, ksylitol, jajka, mielone migdały (i orzechy), olejek i całość dokładnie mieszam. Ciasto drożdżowe: - 300g mąki orkiszowej typ750 - 1 żółtko - 15g świeżych drożdży - 100g kwaśnej śmietany - 125g masła - szczypta soli Drożdże rozkruszam do kubeczka, dodaję do nich śmietanę(...)mieszam (używam hak miksera), aż do uzyskania kruchego drożdżowego ciasta. Gotowe ciasto (zimne najlepiej się wałkuje i formuje) dzielę na dwie części. Każdą osobno (na arkuszu papieru lub na folii spożywczej) rozwałkowuję na blacie na cienki płat, wykładam połowę masy makowej i rozsmarowuję ją na cieście (po bokach pozostawiam margines bez masy). Przy pomocy folii lub papieru (na którym

Smaczne Zdrowe
Sernik z gotowanymi malinami i galaretką 159

osoby która pogardziła by kawałkiem sernika. Dzisiaj taki prosty przepis bez ciasta kruchego którego nie cierpię w sernikach a na herbatnikowym spodzie. Na wierzch zamiast lukru czy polewy czekoladowej proponuję galaretkę z gotowanymi malinami,  o tej porze roku to tylko mrożone ale też wybornie smakują.  Ciasto jest lekkie i delikatne,  do niedzielnej kawki będzie(...)Zapraszam :)    Składniki : 750 g sera białego półtłustego 1 kopiasta szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy z cukrem Winiary 5 jajek 2 kopiaste łyżki miękkiego masła 2 serki waniliowe homogenizowane Danone 1 długi wagonik kakaowych herbatników 500 g malin mrożonych 3 łyżki cukru 2 galaretki malinowe 500 ml wody blaszka o wymiarach 26/37 cm Wykonanie : Do misy

Sama słodycz i szczypta chili
Przepis #83 FIT torcik kokosowo-czekoladowy 130

Witajcie, dzisiejsza propozycja to coś dla wielbicieli kokosa (uwielbiam wszystko co kokosowe;)) W dodatku bez glutenu i białego cukru. Aby masa nie była zbyt mdła część masy połączyłam z kakao co przełamuje smak kokosu. Idealne ciasto na weekend a w dodatku nie jest bardzo kaloryczne. Do pieczenia użyłam tortownicy o średnicy 16 cm z czego otrzymałam 12 porcji. Jedna(...)porcja to: 132 kcal w tym: B: 7,4 g; W: 11 g; T: 6g. Składniki Biszkopt - 40 g mąki kukurydzianej - 4 jajka - 4 łyżki  cukru kokosowego/słodzika - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Masa - 600 g jogurtu greckiego - 50 wiórków kokosowych - 2-3 łyżeczki kakao - 40 g cukru kokosowego/słodzika Dekoracja - 40 g startej czekolady - kulki kokosowe z kaszy

Health-Fit-Life
Drożdżówki z budyniem i rabarbarem 193

kwitnące i niesamowicie pachnące bzy,konwalie,azalie oraz piwonie. Dla mnie niech te chwile trwają wiecznie. Jak maj to i rabarbar,który dumnie sterczy na grządce w ogrodzie i wręcz prosi się by coś z nim upiec. Sernik już był, kruche też więc padło na drożdżówki i to nie byle jakie,bo z budyniem. ciasto:  500 g mąki pszennej(...)wrocławskiej 150 ml ciepłego mleka 50 g drożdży 4 łyżki cukru 2 jajka 1 żółtko szczypta soli 1 łyżka cukru z wanilią ponadto: 5- 6 łodyg rabarbaru 750 ml mleka 2 budynie cytrynowe na 1/2 l Wlać do garnka 500 ml mleka i zagotować. W 250 ml rozpuścić budynie i cukier. Wlać na gotujące mleko i ugotować gęsty budyń. Odstawić

Kolorowa kuchnia Elki
placuszki kokosowe z jagodami 137

znakomite placuszki kokosowe z dodatkiem jagód. Ostatnio w mojej kuchni trochę bardziej dietetycznie więc placuszki są otrębowe i bez cukru. Z podanej porcji składników przygotujecie cztery placki. Smażę je na patelni do pankejków - wtedy zachowują ładny kształt. składniki: 1 jajko 1 pełna łyżka zmielonego twarogu 2 łyżeczki miodu 3 łyżki otrębów pszennych 1 płaska łyżka waniliowego proszku budyniowego(...)łyżeczki sody 2 łyżki wiórków kokosowych 4 łyżki jagód (mogą być mrożone) wykonanie:   Wszystkie składniki mieszam delikatnie łyżką, odstawiam na kilka minut, żeby otręby napęczniały, a ciasto nieco zgęstniało. Ciasto nakładam łyżką na gorącą patelnię do pankejków i smażę powoli na najmniejszym ogniu - dzięki temu placuszki ładnie się przepieką i łatwiej je przełożyć na drugą stronę

babka w formie
Naleśniki z cukinią i pieczarkami zapiekane z serem 160

mielony do smaku Wiórki zimnego masła Sposób przygotowania:   Ciasto naleśnikowe: Jajka zmiksować krótko, dodać szczyptę soli, wlewać mleko na przemian wsypywać mąkę , wlać kremówkę oraz łyżeczkę oleju, zmiksować do otrzymania gładkiego ciasta. Odstawić na 40 minut w temp pokojowej . Patelnię posmarować odrobiną oleju rozgrzać, nalewać cienką warstwę ciasta i smażyć z obu stron na średnim ogniu , przełożyć na talerz(...)Nadzienie: Na patelni rozgrzać klarowane masło, dodać umyte i pokrojone na plasterki pieczarki, po chwili dodać pokrojony por, dymkę –bez szczypioru  oraz cukinię-nie obierać ze skórki. Chwilę dusić aż warzywa zmiękną około 5 -7 minut , zestawić z ognia, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, do ciepłych warzyw dodać połowę startego żółtego sera, wymieszać. Farsz rozłożyć na naleśnikach

Wanilia i Kardamon
Brownie buraczane 144

ostygnięcia. Mikserem ubijamy chwilkę jajka, dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy, aż powstanie lekka puszysta masa. Ostrożnie mieszamy z przecierem z buraków i dolewamy przestudzoną czekoladę. Dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia (oraz orzechy jeśli używasz) i kawałki buraka. Ciasto mieszamy delikatnie szpatułką. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Przekładamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)stopni na około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem – powinien być wilgotny, ale bez surowego ciasta. Wyjmujemy i polewamy roztopioną czekoladą w kąpieli wodnej z odrobiną masła, posypujemy nasionami granatu i zostawiamy do ostygnięcia. Smacznego

Kolizje Smaków
Pierniczki mojej Babci 155

pszennej 165 g cukru 1 jajko 70 g miękkiego masła 150 g miodu 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka mleka rodzynki orzechy laskowe słupki migdałowe Mąkę przesiać z sodą, po środku zrobić dołek. Wlać gorący miód, dodać masło, przyprawę do piernika, cukier i jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Ciasto wałkować, podsypując mąką

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szybkie maślankowe placuszki z czekoladą . 168

puder  Do maślanki dodajemy olej i jajko mieszamy dokładnie razem. Następnie partiami dodajemy suche składniki, mieszamy aby się tylko połączyło i odstawiamy na 10 minut niech ciasto sobie dojrzeje. Czekoladę łamiemy na kostki. Rozgrzewamy patelnię, kładziemy placuszki z dwóch łyżek ciasta. Na środek każdego placuszka wciskamy kostkę czekolady i przykrywamy odrobiną ciasta. Całość nakrywamy pokrywką i niech się wolno(...)smażą. Gdy wierzch nam się lekko podsuszy, a spód zarumieni obracamy na drugą stronę i dopiekamy bez przykrycia. Na chwilę wykładamy aby ostygły, jeszcze ciepłe posypujemy pudrem i jemy póki czekolada w środku płynna. Placuszki są bardzo delikatne i puszyste, niewiele cukru, prawie tyle co nic tłuszczu, a więc tylko jeść. Świetnie się sprawdzają gdy zawitają niezapowiedziani goście

Dieta moja pasja
Makowiec w wersji mini. 124

Kochani, życzę Wam wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku,  szampańskiej zabawy sylwestrowej, samych sukcesów, realizacji marzeń,  optymizmu...a przede wszystkim zdrowia, bo bez niego nic się nie może udać :)  Szczęśliwego Nowego Roku! Poczwórnie kokosowa babeczka z masą makową podana z kantalupą,  borówkami,  serkiem waniliowym* i cynamonem *serek stracił na widoczności przez posypkę z cynamonu(...)makową /przepis własny/ 40 g mąki pszennej graham 30 g bio mąki kokosowej szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 150 g jogurtu greckiego mleko do rozrzedzenia ciasta duże jajko łyżka bio syropu z kwiatu kokosa łyżeczka oleju kokosowego bio łyżka  bio wiórek kokosowych 3 łyżki masy makowej Mąki i proszek do pieczenia przesiać do miski. W drugiej

Poranek na słodko
Mleczna babka kukurydziana 228

Uwielbiam babki. Dziś prezentuję Wam kolejny przepis na to pyszne ciasto – mleczna babka kukurydziana. To pyszna żółciutka babka w sam raz do kawy lub herbaty. Nie za słodkie ciasto, które umila popołudnia. Szczególnie te pochmurne i deszczowe. Czasem nic nie poprawia lepiej humoru niż domowy pyszny wypiek. Babkę możecie podac w towarzystwie czerwonych malin, kleksa bitej śmietany itp. Spróbujcie(...)kopertowa 20x12x8 cm) 2/3 szklanki mąki kukurydzianej (u mnie od Pro-BIO ) 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki budyniu śmietankowego bez cukru (proszek) 4 jajka (u mnie wiejskie) 1/2 szklanki cukru 1 szklanka ciepłego mleka (u mnie 2%) 2 łyżki oleju mała szczypta soli cukier puder Przygotowanie: Do miski dodajemy mąkę kukurydzianą

Słodkie okruszki
Krążki z kabaczka w cieście paprykowo-serowym (bez glutenu) 182

bezpośrednio po przyrządzeniu - jednak na zimno również są smaczne! Ciasto zrobiłam na bazie mąki ryżowej, którą bardzo lubię, więc śmiało mogą je spożywać osoby będące na diecie bezglutenowej. Mąkę ryżową możecie zastąpić dowolną, ale należy pamiętać, że wtedy ulegną zmianie jej proporcje. 1 kabaczek (średni; może być cukinia) Ciasto: 2 jajka (duże) 50 ml mleka 50 ml wody

Di gotuje
Muffiny Bananowo Owsiane z Nutellą 195

jednej misce mieszamy mąkę, płatki owsiane, cukier, proszek, sodę, sól. W drugiej misce mieszamy jajko, mleko, olej, ekstrakt z wanilii. Dodajemy rozgniecione banany. Mieszamy. Wsypujemy wymieszane suche składniki. Mieszamy do połączenia. Formę do muffinek * wypełniamy papilotkami (około 10-12 sztuk). Napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Na każdą muffinkę, na środek nakładamy łyżeczkę nutelli, za pomocą wykałaczki robimy esyfloresy. Wkładamy(...)nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. ja użyłam silikonowej formy do muffinek, delikatnie natłuszczacie formę, bez potrzeby używania papilotki jeśli używacie zwykłej formy bez papilotek natłuszczacie ją i obsypujecie mąką lub kakao, by upieczone muffinki odkleiły się bez problemu Źródło: http://www.chef-in-training.com The post Muffiny Bananowo Owsiane z Nutellą appeared first

Made By Mom And Son
Szybki tort czekoladowy 136

jajko 120 ml zsiadłego mleka 120 ml zimnej mocnej kawy 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu Suche i mokre składniki wymieszaj w osobnych miskach, a następnie połącz na jednolitą masę. Użyj balonowej trzepaczki . Wytnij koło wielkości dna formy i przykryj nim dno. Brzeg posmaruj masłem. Wlej masę do formy, wyrównaj powierzchnię, potrząsając formą. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 160ºC na termoobieg (bez(...)termoobiegu 10 stopni więcej lub wedle piekarnika). Piecz ciasto przez 35 minut. Środek ciasta powinień się uginać. Wyjmij i ostudź. Krem czekoladowy 55 g masła 30 g kakao 40 ml mleka 180 g cukru pudru ½ łyżeczki waniliowego ekstraktu szczypta soli Malinowy mus 300 g malin, u mnie mrożone 75 g cukru 2 listki żelatyny Dodatkowo łyżka kakao do posypania Przygotuj

codojedzenia
Kanapki na słodko z frangipane 162

pory używałam marcepanowej masy jedynie do wypieków ciast, a tu proszę, można z nią przyrządzić kanapki na słodko. Upiekłam świeżutki tostowy chlebek, idealny na takie fikuśne kanapki. Kanapki, które przypominają francuskie tosty . Kanapki na słodko Składniki: 4 kanapki Frangipane 50 g zmielonych migdałów 50 g masła 1 jajko 50 g kokosowego cukru 2 łyżki migdałowych płatków 4 kromki chleba(...)mnie tostowy z tego przepisu owoce do dekoracji Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu około 10 stopni więcej). Zmiksuj cukier z masłem. Dodaj jajko i zmielone migdały. Zmiksuj. Posmaruj kromki chleba domowym frangipane i posyp migdałowymi płatkami. Wstaw kanapki do nagrzanego piekarnik i zapiekaj przez około 10 minut, aż frangipane będzie rumiane. Wyjmij kanapki na talerz

codojedzenia
Ryba na słodko-kwaśno 351

szklanki wody 1 jajko 1 szklanka mąki szczypta soli Zalewa: 2 szklanki wody 3/4 szklanki oleju 4 łyżki cukru 4 łyżki ketchupu mały koncentrat pomidorowy szczypta pieprzu Sposób przygotowania: Rybę kroimy na mniejsze części. Obficie obsypujemy przyprawami. Składniki na ciasto łączymy ze sobą (gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki. Rybę maczamy w cieście i smażymy na głębokim(...)tłuszczu na rumiano. Ogórki, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Składniki zalewy (bez koncentratu) zagotowujemy. Dodajemy przecier, szczyptę pieprzu. Studzimy. W naczyniu układamy warstwami rybę i pokrojone warzywa. Całość zalewamy przestudzoną zalewą. Trzymamy w lodówce, żeby smaki się przegryzły.  źródło: przepis od znajomej Ilość porcji: 6-8 Czas wykonania: 1,30h Koszt wykonania

Pobite gary Barbary
łatwe ciasto w kilku smakach 168

roztopić i wystudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej, zmiksować. Na końcu wlać masło i zmiksować na jednolitą konsystencję. Połowę ciasta wyłożyć do foremki, napełniając otworki do 3/4 wysokości. Resztę ciasta zmiksować z kakao. Dodać posiekaną czekoladę. Wyłożyć ciasto do foremki. Na jasnym cieście ułożyć owoce (mrożonych(...)rozmrażamy). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C z termoobiegiem (lub 180*C bez), piec około 30 minut. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem lub oblać czekoladą

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Orzechowiec, czyli ciasto orzechowo-budyniowe 414

Inspiracja: Moje Wypieki Składniki na blaszkę o wymiarach 22x30 cm: Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 150 g masła 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżeczki sody oczyszczonej Przygotowanie: Składniki posiekać, zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Warstwa orzechowa: 250 g orzechów włoskich 75 g masła 5 łyżek cukru 2 łyżki miodu Przygotowanie: Masło z cukrem(...)miodem zagotować i gotować do momentu rozpuszczenia cukru. Dodać posiekane orzechy, wymieszać, chwilkę pogotować. Masa maślana: 3 szklanki mleka 2/3 szklanki cukru 250 g masła 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru Przygotowanie: Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, dodając zamiast 4 szklanek mleka - 3 szklanki. Odlać trochę mleka, w którym wymieszać proszek budyniowy wraz z cukrem. Ostudzić. Masło utrzeć

Fabryka pomysłów
Idealny przepis na naleśniki 141

bardzo ważny jest dla mnie przepis na ciasto. Już wypróbowałam kilka z przepisów i albo były za bardzo mączne lub nie spełniały moich wymagań :) ten przepis jest idealny! Składniki: 200 g mąki pszennej 250 ml mleka 250 ml wody gazowanej 1 jajko szczypta soli 5 łyżek oleju Wykonanie: Jajko roztrzepujemy z szczyptą soli, wodą, mlekiem. i olejem. Następnie dodajemy przesianą(...)mąkę i za pomocą miksera bądź trzepaczki łączymy wszystkie składniki. Ważne aby masa była jednolita bez grudek . Dla uzyskania ciekawego koloru naleśników polecam dodania szczypty kurkumy. Tak przygotowaną masę rozlewamy na patelnie. Smażąc obustronnie i cieszymy się wspaniałym smakiem naleśników z dowolnym nadzieniem :) Polecam biały ser doprawiony na słodko + dżem  z czarnej porzeczki

W Moim Magicznym Domu
Fasolowe ciasto czekoladowe | bezglutenowe 141

Ciasto świetne na Święta dla osoby, która się odchudza, chce coś urozmaicić lub prowadzi zdrowy tryb życia. Jest pyszne, wilgotne i mocno czekoladowe - mimo, że bez czekolady. Na drugie śniadanie lub deser po obiedzie idealne. Ma niewiele kalorii, jest naturalnie słodkie dzięki stewii i bananowi. Składniki:  1 puszka fasoli (fasole należy dobrze opłukać w zimnej wodzie) 5 łyżek(...)naturalnego kakao 20 g stewi (puder) 1 duży banan 2 jajka (białka, żółtka osobno) 60 g jogurtu naturalnego 3 łyżki wiórków kokosowych 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (może być bezglutenowy) Cynamon, przyprawa do piernika Przygotowanie: Białka ubić ze szczyptą soli. W osobnej miseczce zblenderować żółtka, fasolę, jogurt i banana. Dodać proszek, stewię oraz kakao. Wymieszać delikatnie z białkiem

Czarnawisienka
Kremowy, kolorowy sernik trójwarstwowy z polewą śmietanową 154

grube, ale wierzę, że Wy, kulinarni zapaleńcy, bez problemu wygracie z tym problemem ;) KREMOWY, KOLOROWY SERNIK TRÓJWARSTWOWY Składniki na ciasto: - 1 kostka masła (250 gram) - 3 łyżki cukru pudru - 5 żółtek - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 szklanki mąki pszennej Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki zagniatamy razem lub mieszamy w mikserze. Ciasto umieszczamy w lodówce do schłodzenia.  Składniki(...)masę serową: - 1000 g twarogu śmietankowego, tłustego, zmielonego - 10 mililitrów ekstraktu z wanilii - 270 g drobnego cukru - 5 jajek - 3 łyżki mąki - 1 i 1/3 łyżka soku z cytryny - po 150 gram owoców do każdej warstwy: jagody lub borówki, brzoskwinie lub banany, maliny lub truskawki Przygotowanie masy serowej: Wszystkie składniki masy serowej poza jajkami miksujemy razem na gładką masę. Jajka

Życie zamknięte w smaku
Mazurek kajmakowy. 120

dużą drewnianą deskę do krojenia, jest ona dość ciężka, więc wystarczyła bez książki) i zostawiamy na kilka godzin do stężenia (najlepiej na noc).      Następnego dnia lekko podgrzewamy pozostawioną masę, odkładamy 1-2 łyżki, a resztą przykrywamy wierzch i boki ciasta. Masło ubijamy na puch, a następnie dodajemy porcjami masę kajmakową. Tak przygotowany krem przekładamy do rękawa(...)cukierniczego i dekorujemy ranty mazurka. Lukier wlewamy do woreczka, na rogu robimy małą dziurkę i dekorujemy wierzch (mogą to być np. bazie, jajka, napis lub fantazyjne esy-floresy), możemy posypać wierzch orzechami bądź suszonymi owocami. Gotowe ciasto zostawiamy w chłodnym miejscu do stężenia. Gotowe!      Jeszcze raz życzę Wam wesołych Świąt Wielkanocnych

Rozpustne gotowanie
Sernik z węgierkami 180

jajko, dodać masło i zagnieść szybko kruche ciasto, wylepić ciastem blaszkę wyłożoną pergaminem, oprószyć kakao, wstawić do nagrzanego do 200*c piekarnika i zapiec 10 minut. Masa: Twaróg zmielić, zmiksować z żółtkami ,aromatem cytrynowym,masłem i cukrami na puszystą masę,pod koniec wlać budyń rozpuszczony w mleku,oraz dodać ubitą na sztywno pianę z białek,delikatnie wymieszać. Na podpieczonym cieście(...)ułożyć przekrojone na pół śliwki skórką do dołu-bez pestek,  zalać masą serową i piec około 45 -50 minut w temp 180*c na grzaniu góra dół.  Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.Całkiem zimne ciasto przed podaniem udekorować plasterkami śliwek oprószyć cukrem pudrem

Wanilia i Kardamon
Orkiszowe ciacho na maślance :) 170

Wilgotne, puszyste, bardzo mięciutki i delikatne. Nieco "klejące", słodkie, z truskawkami :) Bez cukru, a z syropem orkiszowym. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu :) Składniki: 2,5 szklanki mąki orkiszowej 3 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 300 ml maślanki 1/2 słoiczka syropu orkiszowego (ok. 200 g) 5 łyżek oleju rzepakowego  Dodatkowo: truskawki(...)Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do miski. Miksuj do momentu dokładnego połączenia się składników. Formę (standardowa keksówka) wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciast. Na wierzchu ułóż kilka pokrojonych truskawek. Piecz 35 minut w 180*C i 15 minut w 160*C.  UWAGA! Truskawki podczas pieczenia opadną na dno ciasta :) Końcowy efekt i tak jest zadowalający :) Ponadto kilka truskawek możesz ułożyć

Zdrowie na języku :P
Proste muffinki z bananem 99

Lubię zapach ciast bananowych. Ale że na prawdziwe ciasto szkoda to są muffinki. Pamiętam jak siostra robiła takie z wgniecionym bananem do ciasta, ja zrobiłam z

W kuchni bez szafek
Racuchy drożdżowe z bananami + film 180

obiad lub kolację dla dzieci. Można je przygotować z ulubionymi owocami lub bez dodatków, polane syropem owocowym. składniki na 15-18 racuchów 3 duże banany 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki letniego mleka 4 dag drożdży 3 jajka 1 łyżka oleju + olej do smażenia cukier puder do posypania racuchów przepis Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokruszone drożdże(...)oddzielone od białek żółtka, wlewamy olej oraz letnie mleko. Wszystko starannie mieszamy łyżką tak żeby nie było grudek. Tak przygotowane ciasto na racuchy przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Do drugiej miski przekładamy białka i ubijamy je na sztywną pianę. Obrane ze skórki banany kroimy na 5-6 części. Wyrośnięte ciasto łączymy z ubitą pianą z białek

Smakowite Dania
Obłędny deser czekoladowy 126

moment, żeby i Ciebie rozpieścić. Z tej porcji wyjdzie ci 8 porcji, które zaspokoją cię na długo ;) Składniki: na ciasto czekoladowe 1 szklanka mąki   1 szklanka cukru   1/3 szklanki dobrego kakao 1  łyżeczka sody   1 jajko 1/4 łyżeczki sol 1/2 szklanki maślanki 1/2 szklanki oleju   1 łyżeczka ekstraktu waniliowego   1/2 szklanki gorącej wody

Wielki apetyt
Ciastka maślane 133

posiekać nożem. W przypadku nieposiekania będziemy pewnie za długo całość ugniatać co się kończy napowietrzeniem ciasta i miejscami strukturą ciasta francuskiego (chociaż w smaku nadal są dobre). Skład: kostka masła (200g) pól szklanki cukru łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 1 jajko 2 szklanki mąki (250g) Wykonanie: Mąkę  mieszamy z cukrem i solą. Masło tniemy na drobne

Lubczyk i Wanilia
Sernik z bakaliami 186

Bardzo lubię serniki, szczególnie takie, które mają wyłącznie masę serową, bez ciasta. Wyjątek stanowi sernik królewski. Może z czasem pojawi się na tym blogu. Dziś jednak przepis na sernik, który piekłam na Wielkanoc, czyli sernik z dużą ilością bakalii. Podstawą jest oczywiście dobry ser - tłusty i wilgotny. Jeśli po zmieleniu okaże się zbyt suchy, można dodać kilka łyżek mleka(...)Wymieszać i odstawić na jakieś pół godziny, a potem przystąpić do wyrabiania ciasta. Składniki : 1 kg sera 6-8 jajek (liczba zależna od wielkości jaj) 1/4 kostki masła 3/4 szklanki cukru pudru cukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej szczypta soli skórka starta z limonki skórka starta z pomarańczy (ok. pół łyżeczki) bakalie (rodzynki, suszone śliwki, żurawina itp.) Ser przepuścić przez

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasteczka chałwowe 153

wypróbowania! Składniki : 1 szklanka pasty tahini ( domowej lub kupnej) 1 szklanka cukru pudru 200 g masła w temperaturze pokojowej 2 jajka 3 szklanki maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto mikserem. Zagnieść do otrzymania gładkiego ciasta. Łyżką nabierać porcje wielkości orzecha włoskiego. Formować kulki, spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem

Chocolate Muffin Blog
Pierogi zielone i białe z kaszy gryczanej i mięsa 386

razem ciasto na połowę podzieliłam i jedną część z miksowaną rukolą wyrobiłam, a drugą bez dodatków pozostawiłam. Do farszu z kaszy, mięsa, świeże oregano dodałam, w ciasto białe i zielone farsz schowałam, pierogi ugotowałam i w tych zielonych się rozsmakowałam. Składniki: ciasto: 300 g mąki pszennej - typ 500, 20 ml oleju rzepakowego, 150 g letniej wody, 1 łyżeczka soli(...)garść rukoli,   farsz: 250 g ugotowanego lub upieczonego mięsa z kurczaka, 1 duża cebula, 2 łyżki oleju rzepakowego, 100 g kaszy gryczanej, 1 jajko, garść listków świeżego oregano, sól do smaku, pieprz czarny do smaku, ponadto: mąka do podsypania ciasta, masło do polania pierogów, świeże oregano.   Przygotowanie: Ciasto na pierogi : Rukolę miksujemy blenderem. Mąkę, olej, sól, wodę łączymy

Moniki Smakołyki
NA WESOŁO PIEROGI LENIWE 105

tygodniu. Zalewamy wodą i stawiamy na ogniu. Nie ma obawy, żeby się nie udały ! Składniki: 500 g twarogu 2 jajka 100 g mąki 1/2 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Twaróg zmielić. Do sera dodać jajka, mąkę i sól, zagnieść ciasto. Nie podsypywać dużą ilością mąki, gdyż pierogi będą twarde. Uformować wałeczki. Spłaszczyć je delikatnie i pokroić na skos na romby

w mojej kuchni
WEGANIZM - Spróbujesz? Nie pożałujesz! :) ŚNIADANIA 168

nawet zwykłe konfitury - to naprawdę proste do zrobienia a przy tym smaczne i zdrowe towarzystwo dla chleba czy bagietki. Oczywiście wybieramy pieczywo wegańskie czyli bez mleka, serwatki w proszku, jajek w proszku czy innego nabiału w proszku - etykiety teraz są prawie wszędzie i nie jest trudno znaleźć coś dla siebie.My kupujemy chleb mieszany na zakwasie, bagietki, ciabatty, bułki wieloziarniste(...)pozorom, znajdzie się jakieś bezmleczne pieczywo. gorące wiatraczki francuskie z konfiturami Kanapki to nie wszystko, mamy jeszcze nasze ukochane naleśniki , z mąk różnych, z dodatkami różnymi; mamy wegańskie  ciasto francuskie ze słodkim nadzieniem; mamy jaglankę (czyli kasza jaglana ugotowana na słodko z orzechami i owocami suszonymi, napiszę o tym wreszcie kiedyś); płatki zbożowe z bananami, szejki bananowe na mleku

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Bułki pszenne. Bułeczki na śniadanie. 180

mleka, 1 łyżka cukru i drożdże- rozcieramy. Jajko roztrzepujemy. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy rozczyn, jajko, letnie mleko, pozostały cukier i masło. Zagniatamy składniki na ciasto, leciutko możemy podsypać mąką. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ponownie zagniatamy ciasto i formujemy bułeczki- mi wyszło 9 bułeczek. Na blaszce podsypanej mąkę układamy bułeczki w odstępach- powinny(...)podwoić swoją objętość. Ponownie przykrywamy i dostawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy 15 minut bez termoobiegu.Bułeczki zaraz po ostudzeniu robią się bardzo mięciutkie, smakuje idealnie zaraz po upieczeniu jak i na drugi dzień

Aga w kuchni
Ciasto francuskie z pieczarkami 447

 Gdy trzeba wyczarować coś pysznego w krótkim czasie zawsze sięgam po ciasto francuskie. Jeszcze nie odważyłam się sama go przygotować i póki co sięgam po

UgotujmyTo.pl
Szarlotka z karmelem 171

Czym byłaby jesień bez jabłek i szarlotki? Pozostawię  to pytanie bez odpowiedzi. Już od jakiegoś czasu szukałam ciekawego pomysłu na  ciasto z

ciastkarnia na kruchym spodzie
PYCHOTKA 143

pieczenia, cukier, kakao, sól) a w drugiej wszystkie mokre (masło, jajka, mleko, coca-colę). Następnie do suchych składników wlewamy mokre i dokładnie mieszamy całość rózgą. Przelewamy do małej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180*C około 35-40 minut. Po przestudzeniu kroimy ciasto na 2 placki.Składniki na krem: 3 opakowania budyniu śmietankowego 2 galaretki agrestowe(...)kostka margaryny (u mnie Kasia) Wykonanie:Budynie rozrabiamy w 1 szklance wody. Jeśli korzystamy z budyni bez cukru dodajemy cukier wg przepisu na opakowaniu, jeśli budynie są z cukrem - cukru już nie dodajemy. Następnie zagotowujemy 1 litr wody i na wrzątek wlewamy rozrobiony proszek budyniowy. Zagotowujemy. Do gorącego budyniu wsypujemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy. W misce ucieramy

Walijskie Pichcenie
ciasto kokosowe ze śliwkami i błonnikiem... 154

minutę utrzeć na dużych obrotach na dość gęste ciasto - tortownica 24 cm wysmarowana masłem i posypana tartą bułką - do blaszki rozsmarować z połowę ciastana cieście poukładać małe śliwki bez pestek, na śliwkach rozsmarować resztę ciasta i poukładać śliwkizamiast kruszonki posypać śliwki błonnikiem i piec w 200C około 40-45 minutciasto jest po prostu smaczne............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Torcik z pancakes [ z olejem rzepakowym] 162

nawet powstał taki mini torcik..przełożony bitą śmietaną z dodatkiem nutelli..Do ciasta na pancakes dodałam olej rzepakowy który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest często używany w mojej kuchni.. 1,5 szkl.mąki 1,5 szkl.mleka 3 łyżki oleju rzepakowego 3 jajka 1-2 łyżki cukru 2  łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczka soli(...)Wszystkie składniki dokładnie ale delikatnie wymieszać.Odstawić na 5-10 minut.Po tym czasie piec placuszki na rozgrzanej patelni lub naleśnikarce bez dodatku tłuszczu.Podawać polane np.syropem klonowym..lub tak jak u mnie ..przekładane bitą śmietaną z dodatkiem nutelli..lub miodelku

Moje domowe kucharzenie
Faworki (chrusty) 158

robimy zagłębienie, wbijamy jajko i żółtka, dodajemy sól i spirytus. Zagniatamy ciasto aż uzyskamy jednolitą masę.2. Jak to cudownie ujęli autorzy książki "ciasto ma mieć konsystencję ciasta kluskowego" ;D3. Najpierw całe ciasto wałkujemy w prostokąt, który składamy w kopertę (lub w cokolwiek) i porządnie ubijamy wałkiem. Robimy tak przynajmniej dwa, trzy razy. Następnie wałkujemy ciasto partiami, staramy się uformować(...)prostokąt, podsypujemy przy tym jak najmniejszą ilością mąki. Powinno być raczej cienkie, ale bez przesady (niestety to już kwestia wyczucia).4. Ostrym nożem lub innym narzędziem spełniającym podobne funkcje wykrawamy prostokąty - krótszy bok ok. 2-3 cm, a dłuższy 10-15 cm. Następnie każdy prostokąt nacinamy wzdłuż na środku i przewijamy jeden koniec prostokąta przez powstałą dziurkę.5. Smażymy

Kraina Tysiąca Smaków