Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. W misce krótko rozmiksowujemy jajka z cukrem (nie ubijamy). Stopniowo, cały czas miksując, cienkim strumieniem dolewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Dodajemy mąkę (najlepiej przesiać przez sito) i mieszamy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 12 minut, aż ciasto lekko
cool and mintyminor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: 4 średnie jajka ( osobno białka i żółtka) ¾ szklanki drobnego cukru 1½ szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie kisielu np. truskawkowego bez cukru 38g ¾ szklanki oleju Wykonanie: białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier, potem(...)żółtka , do masy jajecznej dodajemy pozostałe składniki czyli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kisielem oraz majonez całość miksujemy do połączenia składników ( masa będzie gęsta) ciasto przekładamy do foremki np. silikonowej z kominem i pieczemy około 45-50 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180ºC gotową babkę można polukrować, polać czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem
Słodkie zapomnieniewodnej oraz masło. Dodajemy 2 jajka i 2 łyżki gęstego mleka kokosowego – wszystko razem mieszamy. Dodajemy sypkie składniki i ponownie mieszamy. Ramekiny smarujemy masłem, wylewamy ½ ciasta na ich spód, na to dajemy 2-3 łyżki masła orzechowego, na które wylewamy pozostałą część ciasta. Pieczemy w 180 stopniach około 10-14 minut. Środek ciasta powinien mieć konsystencję galaretki. Deser czekoladowy(...)serwujemy gorący. Smacznego! Artykuł Deser czekoladowy z nadzieniem z masła orzechowego (paleo i bez glutenu) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifeinnej mąki oprócz pszennej, dzięki temu możemy nadać ciastu trochę nowego smaku – świetnie nadaje się do tego mąka owsiana lub migdałowa (zmielone płatki owsiane, zmielone migdały), dziś do kruszonki dodałam kokos i też sprawdził się świetnie :) Moje ciasto piekłam w foremce o średnicy 20 cm. Składniki: 150 g masła 3 jajka 150 g cukru 200 g mąki 1 łyżeczka
Ciastkozercynich zamrażamy. Dzięki temu możemy się nimi cieszyć przez dłuższy czas, a dodatkowo jeśli nie mamy czasu to jest to ekspresowe rozwiązanie na obiad. Idealne ciasto na pierogi Składniki: 300 g mąki pszennej 2 jajka 125 ml gorącej wody około 20 g masła sól Mąkę przesiewamy, dodajemy sól. Masło roztapiamy. Do mąki dodajemy jajka i masło. Powoli dolewamy wodę
PatiGotujepuszki Przygotowanie: Jajka ubijamy z oba rodzajami cukru na puszystą masę (ubijamy ok. 5 minut). Następnie dodajemy olej, przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz jogurt. Wszystko mieszamy dokładnie, dodajemy pokruszoną czekoladę. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzch układamy plasterki brzoskwini. Brzoskwinie ze słoika pokroiłam na cztery i powtykałam lekko w ciasto. Pieczemy(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut. Pieczemy bez termoobiegu, grzaniem góra-dół. Jeśli macie inny piekarnik to po około 40-45 minutach sprawdźcie ciasto metodą do suchego patyczka. Przepis znalazłam na blogu: I love life - zmodyfikowałam lekko ciasto dodając więcej jogurtu naturalnego i czekoladę. To dla Was:) Smacznego
Zasmakuj Kuchniugotowanej marchewki 125 g ricotty 1 jajko 8 płaskich łyżek mąki ryżowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego szczypta soli i 1 łyżeczka oleju do gotowania Przygotowanie: Ugotowaną marchewkę kroimy w plastry. Przekładamy do miski i dodajemy jajko i ricottę. Blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy mąkę ryżową i proszek do pieczenia. Wyrabiamy( ciasto jest dość luźne), najlepiej w rękawiczkach
słodkie i nie tylko historie kulinarnejagód ze słoika wraz z sokiem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jajko mieszamy na jednolitą masę z jogurtem za pomocą łyżki, dodajemy mąkę i całość dokładnie mieszamy, ciasto powinno być gęste. Dodajemy jagody wraz z sokiem i mieszamy. Sok z jagód spowoduje, że ciasto będzie rzadsze ale o to nam chodzi. Ciasto nie może mieć lejącej się konsystencji jak na zwykłe naleśniki(...)powinno być gęste, ale nie może być ono zbyt gęste. W przypadku gdy używamy owoców świeżych bez soku należy dodać do ciasta łyżkę mąki. Smażymy z obu stron na oleju kokosowym przez około 3 minuty z każdej strony
Delusional Trinedosypujemy łyżeczkę cukru i zalewamy szklanką ciepłej wody, a jak zaczyn urośnie, to dolewamy jeszcze jedna szklankę ciepłej wody i wyrabiamy ciasto... Jak ciasto sobie odpoczywa i rośnie, przygotowujemy farsz :) Mielimy/ blendujemy kiełbasę, cebulę, czosnek, dorzucamy jajko, trochę bułki... coś zielonego i mieszamy do połączenia się składników... Zagniatamy ciasto, dzielimy, wałkujemy i wycinamy kółka, nakładamy farsz i już :) Polepione
chleba naszegowanilii) 140 g cukru brązowego nierafinowanego 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (Bio bez fosforanów) szczypta soli 150 g truskawek + 2 garści innych owoców (wiśni, rabarbaru, malin, borówek - na wierzch babeczek) Przygotowanie: Jajka i jogurt ogrzewamy do temperatury pokojowej. Ubijamy mikserem jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę (około 5 minut). Dodajemy jogurt, olej, przesianą(...)mąkę, proszek do pieczenia, sól. Miksujemy na małych obrotach lub delikatnie mieszamy łyżką. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki truskawki i lekko mieszamy. Ciastem wypełniamy foremki na babeczki (około 12 szt.), wyłożone papilotkami. Górę babeczek dekorujemy pozostałymi owocami (np. wiśniami, rabarbarem borówkami). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 25 minut. Smacznego
Moja Mama Gotujepuszysta masa. Do utartej masy, cały czas ucierając, dodajemy kolejno jajka. Całość miksujemy, aż masa będzie jednolita i puszysta. Zmniejszamy obroty miksera. Do masy wsypujemy składniki suche z małej miski i całość ucieramy, do połączenia się składników. Dodajemy jogurt i ucieramy, do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na blaszkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je, aż osiągniemy efekt(...)suchego patyczka. W temperaturze 175 stopni trwa to 45 minut. Ja piekę na grzałkach: dół + góra, bez termoobiegu. Ciasto posypujemy cukrem pudrem
Smak mojego domurobi się z ciasta francuskiego, podobnego jakiego używa się przy produkcji croissantów, tyle że bez drożdży. Własnoręczne wykonanie ciasta francuskiego to żmudna praca, wymagająca wielokrotnego wałkowania ciasta z masłem oraz schładzania, a wszystko po to, żeby uzyskać tak bardzo pożądane liczne, niestabilne warstwy ciasta. Palmiery robi się bardzo szybko, możecie także użyć resztek masy makowej, z której przygotowujecie świąteczne(...)przysmaki, wystarczą dosłownie 3-4 łyżek. przepis na masę makową znajdziecie (tutaj). Składniki Czas przygotowania: 45 min 2 opakowania świeżego ciasta francuskiego 1 jajko 2 łyżeczki cynamonu 8 łyżek brązowego cukru 4 łyżki mielonego maku garść dowolnych orzechów Przygotowanie 1. Piekarniki nagrzewamy do 190 stopni, 2. Ciasto lekko rozwałkować, jedno z nich oprószyć cynamonem i 4 łyżkami cukru
Słodki Kompromisminut. Odstawiamy na chwilkę do ostygnięcia. Przecedzamy przez sitko a później przez gazę. 2. Odciśnięty kalafior przekładamy do misko, dodajemy jajko i przyprawy. Mieszamy za pomocą łyżki. 3. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Blaszkę smarujemy oliwą. Nasze ciasto nakładamy na blaszkę. 4. Podpiekamy spód przez około 20 minut. Wyjmujemy, nakładamy pozostałe składniki, posypujemy serem i ponownie pieczemy przez około
Mama z miastasosem czosnkowym. Są też nieodłącznym dodatkiem do czystego pikantnego barszczyku. Najczęściej robię je z ciasta drożdżowego, jakoś tak wolę pracować z drożdżowym niż z kruchym. Takie paszteciki zabieramy też na piknik czy do pracy. Składniki: na ciasto: 500 g mąki 2 jajka 30 g drożdży 1/2 szklanki letniego mleka 1/2 szklanki letniej wody 50 g masła stopionego łyżeczka cukru
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadodajemy mąki, (zależy to od wielkości jajek). Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką pozostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 30 min. Ciasto rolujemy na wałek i dzielimy na równe części (ok. 12 szt.). Z każdego kawałka ciasta robimy kulę i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1 cm. Rada: ciasto na proziaki można rozwałkować i pokroić(...)prostokąty, każdy kształt jest dobry, mają po prostu smakować. Pieczemy z dwóch str. na średnio rozgrzanej patelni, bez tłuszczu do zrumienienia. Pozostawiamy do przestygnięcia. Rada: jeśli ciasto będziemy piec na mocno rozgrzanej patelni, szybko się przypiecze, a w środku będzie surowe. Proziaki można jeść same lub z dodatkami na słodko (dżemy, powidła, kremy czekoladowe) lub na słono (masło
Moniki Smakołykiodsłonach: z dowolnymi owocami, z dżemem, z kruszonką lub bez ... w zależności jak lubimy. Zazwyczaj staram się robić takie ciasto z sezonowymi owocami. Miało więc być z rabarbarem, a wyszło ze świeżym ... ananasem, bo rabarbaru nigdzie w pobliżu nie udało mi sie kupić. Ale nie ważne, ponieważ ciasto jest tak smaczne, że na pewno upiekę je jeszcze(...)także z rabarbarem :-) Składniki: (blaszka 31cmx21cm) 2.5 szkl. mąki 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże jajka 0.5 szkl. cukru 0.5 szkl. oleju 300g jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki dowolne owoce Kruszonka: 100 g mąki 50 g masła 50 g cukru szczypta cynamonu dla smaku Wszystkie składniki posiekać, wyrobić do uzyskania konsystencji "mokrego piasku". Wykonanie
Walijskie Pichcenieszukając ciekawego przepisu. No i znalazłam. Może znacie takie ciasto? Może piekliście? Smakowało? Jeśli nie znacie, to zachęcam. Wyszło całkiem smaczne, dietetyczne ciasto do kawy (Foremka 16x23 cm) Składniki: 1,5 szklanki ryżu 2 szklanki mleka 1 łyżka masła 300 g twarogu półtłustego 2 jajka 2 łyżki cukru Dodałam jeszcze 3 łyżki żurawiny (brak
Kuchnia u Krysitrzeba zmniejszyć ilość cukru, ja dałam niepełna szklankę i ciasto było słodkie, a jak bym dodała jeszcze startą czekoladę to już byłoby przesłodkie. Inspiracja: klik Składniki ciasto blaszka 24x34 cm: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka maślanki 1 szklanka cukru trzcinowego 0,5 szklanki oleju rzepakowego 3 jajka 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 laski wanilii jagody Kruszonka
kruche babeczkiUszka z grzybami to u mnie pozycja klasyczna, nie obejdzie się bez nich żadna Wigilia! Ponieważ farsz zrobiony wyłącznie z suszonych leśnych grzybów :). Uszka z grzybami Uszka z grzybami są tradycyjnym daniem wigilijnym podawanym w Polsce, często wraz z czerwonym barszczem (zob. wigilijny barszcz(...)uszkami). W kuchni Żydów polskich uszka zwane kreplech podawane z czerwonym zakwaszanym barszczem są tradycyjną potrawą podczas święta Sukkot, przypadającym między wrześniem a październikiem. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko 0,5 szklanki gorącej wody 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta soli Składanki na farsz: 50 g suszonych grzybów 1 cebula 1 łyżka masła majeranek sól pieprz Przepis
Gotowanie-ukmleka + 200 ml wody) szczypta soli łyżka cukru z wanilią 2 duże jajka 2-3 łyżki wiórków kokosowych Składniki zmiksowałam - ciasto powinno być raczej luźne. Patelnię do naleśników rozgrzewam, chochlą nabieram ciasto i rozprowadzam po powierzchni patelni. Co dla mnie istotne ciasto nie rwie się przy przewracaniu na drugą stronę. Smak jest obłędny - na pewno dla amatorów kokosowych smaków(...)będzie idealne :) Z podanych składników powinno wyjść około 10 naleśników. Można je podawać np. z sosem malinowym, ale ja wolę bez niczego, bo same w sobie są pyyyszne
apetytnapieczenieMożna ją dodatkowo przybrać oliwkami i pomidorami. Kalafior zmiksowany na drobne kawałeczki wielkości ryżu "Ciasto" ułożone na blaszce Składniki (12-14 kawałków jak na zdjęciu): 1 średni kalafior 1 mała marchewka 125 g mozzarelli (ja użyłam light) 80 g wege parmezanu 1 jajko 1 ząbek czosnki 1/2 łyżeczki cząbru 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki chilli 2 szczypty(...)soli świeży cząber do posypania ozdobienia Dip jogurtowy : kilka łyżek jogurtu greckiego tymianek, chilli i świeży cząber do posypania Przygotowanie (25 minut bez pieczenia) : - od kalafiora odkrawamy twarde części pozostawiając tylko różyczki. Różyczki wkładamy do robota kuchennego (ważne żeby robot nie zrobił z kalafiora papki, tylko drobinki wielkości ryżu jak na jednym ze zdjęć powyżej) - przygotowany uprzednio kalafior
Pora na pora i pomidoraosuszyć. Na patelni rozgrzać olej. W misce widelcem roztrzepać jajko z zimną wodą. Dosypać mąkę. Trzy razy roztrzepać widelcem. Zostawić grudki mąki i nie do końca wymieszaną mąkę. Wtedy ciasto będzie bardziej chrupiące. Obtaczać kwiaty w cieście i wkładać do rozgrzanego oleju. Jeśli kwiaty nam odpadną, zebrać je z ciastem i wyłożyć na którąś gałązkę na patelni. Smażyć kwiaty(...)stron na blady kolor. Wykładać na ręcznik papierowy dla odsączenia z tłuszczu. Zjadamy tylko kwiaty, bez gałązki . ------------- Podobne: Chipsy szałwiowe Seler naciowy w tempurze
Weekendy w domu i ogrodziejajka proszę również wsypać 1 łyżkę mąki, a przy dodawaniu 5. proszę dodać 2 łyżki mąki (to będzie mąka z punktu 1.) Do ciasta dodać resztę mąki i wlać likier, wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać krówki i wymieszać łyżką.[ ja nie mieszałam krówek z ciastem ]. Ciasto przełożyć do formy [ u mnie część ciasta, krówki(...)reszta ciasta ] z kominem o średnicy 22cm [ u mnie tortownica bez kominka] posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika babkę odstawić do przestygnięcia, ale jeszcze ciepłą ostrożnie wyjąć z formy
Moje domowe kucharzeniewyśmienite! Przepis Nigelli nieco zmodyfikowałam, ale nie żałuję;) Składniki 3 jajka 1 łyżka cukru 200 g serka waniliowego 4 łyżki mąki Przygotowanie Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy serek waniliowy i mąkę – wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Na patelnię kładziemy po łyżce masy i smażymy na średnim ogniu ok. minutę(...)każdej strony – trzeba pilnować, bo szybko się przypalają. Placuszki najlepiej smażyć na teflonowej patelni bez użycia tłuszczu. Polewa truskawkowa 10 truskawek ( ja użyłam mrożonych) 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka sok z cytryny 2-3 łyżki cukru Przygotowanie Truskawki wkładami do rondelka, lekko rozgniatamy i zasypujemy cukrem. Całość należy zagotować. Następnie dodajemy ocet balsamiczny o sok z cytryny – polewa
Kulinarne Inspiracjebardzo ładnie wyglądają polane polewą czekoladowa:) U mnie bez polewy, a i tak bardzo smaczne . Polecam!!! Składniki: 3 jajka 2 łyżeczki cukru wanilinowego 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki roztopionego masła 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Jajka, cukier wanilinowy i cukier puder ucieram do białości, dodaję make wymieszana(...)proszkiem do pieczenia, rozpuszczone i przestudzone masło oraz sok z cytryny. Foremkę do magdalenek napełniam ciastem i piekę 15-20 min, w piekarniku nagrzanym do 190°C-200°C, aż się lekko zrumienią. Wyjmuję i studzę
Ciasteczkowy Potwórłyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę (4 szklanki) przesiać do miski, dodać sól, jajko, masło, mleko i rozczyn. Wyrobić elastyczne ciasto, które będzie odchodzić od ręki. W razie konieczności podsypywać mąką. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką. Rozwałkować na grubość ok 10-13mm*. Za pomocą szklanki wyciąć krążki(...)ilość krążków zależy od średnicy szklanki). Patelnię porządnie rozgrzać, nie natłuszczać. Opcjonalnie posypać delikatnie mąką kukurydzianą - chociaż nie jest to konieczne, bo bez mąki kukurydzianej, również wychodzą. Muffiny smażyć po 4-5 minut z każdej strony, uważając, aby ich nie przypalić. Nie musicie się martwić, że muffiny w środku będą surowe. W takim przypadku możemy umieścić je w piekarniku
CookYourselfserem mile zaskoczy gości swoim słodko - ostrym smakiem. Prosta i szybka w przygotowaniu będzie świetną propozycją na sylwestra składniki na 15 śliwek 15 suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek 2 jajka 2 czubate łyżki mąki pszennej szczypta startej gałki muszkatołowej szczypta proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia 10 dag ostrego żółtego sera przepis Śliwki układamy(...)wykałaczkę . Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy żółtka, mąkę, gałkę muszkatołową , proszek do pieczenia oraz sól. Całość delikatnie mieszamy. Śliwki maczamy w cieście i od razu smażymy na głębokim tłuszczu ( tak jak pączki ) na rumiano . Usmażone śliwki wyjmujemy łyżką cedzakową, odsączamy z nadmiaru tłuszczu, układamy na półmisku i posypujemy startym na tarce
Smakowite Daniaproszkiem do pieczenia. W drugiej misce ucieramy masło dodając po jednym jajku. Jak masa będzie gładka i zbieleje - dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Jak wszystkie składniki się połączą dodajemy mak i mleko. Ucieramy wszystko do całkowitego połczenia się składników, po czym przelewamy ciasto do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze(...)topni przez 50 minut. Po upieczeniu można posypać babką lub polać lukrem. Ja zostawiłam babkę bez niczego i też była pyszna :) Smacznego :) Przepis pochodzi z kwietniowego numeru magazynu Kuchnia (04/2014
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Brownie chyba najlepsze jakie do tej pory próbowałam, do tego bez grama tłuszczu i z dodatkiem cukinii. Ciasto jest mocno czekoladowe, wilgotne i z dużymi kawałkami czekolady w środku. W takie wietrzne poniedziałki potrzeba coś dobrego na poprawę humoru. A wiecie co najlepiej wpływa na jego zmianę ;) Bazowałam na przepisie z blogu Cake Time . Składniki 200 g mąki(...)pszennej 100 g kakao 120 g cukru pudru 1 i 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 2 jajka szczypta soli 1 jabłko drobno starte 1 i 1/2 szklanki drobno startej cukinii 1 tabliczka gorzkiej czekolady Sposób przygotowania Przesiać razem mąkę i kakao, dodać sodę, cynamon i wymieszać. W oddzielnej misce jajka wymieszać z solą, cukrem i startym jabłkiem. Przelać powoli
pink envelopestopni. Wyciągamy* i zmniejszamy temperaturę piekarnika do 170 stopni. Ciasto odstawiamy do schłodzenia na 10-15 minut. *Ciasto powinno być LEKKO niedopieczone, ponieważ będziemy je jeszcze wkładać do piekarnika wraz z nadzieniem. Nadzienie Łączymy (trzepaczką do jajek lub mikserem) jajka, miód, skórkę cytrynową, mąkę, sól i serek. Polewamy nasz spód i pieczemy ok. 20-25 minut. Odstawiamy do ostygnięcia(...)delikatnie wyjmujemy z formy. Babeczki są oczywiście zdrową wersją sklepowych wypieków jednak niosą ze sobą pewną ilość kalorii, wiec nie objadajmy się nimi bez ograniczeń. 1 sztuka zawiera
Powiedz dietom nieKochane baby, ach! te baby, człek by je łyżkami jadł… Baby, ach! te baby, czym by bez nich był ten świat… „ Oczywiście o innych babach śpiewał Andrzej Zaucha, ale do ciasta ten tekst też pasuje idealnie. Babki to temat baaaaardzo szeroki. Ich niezliczona ilość fascynuje łasuchów, a ja ciągle szukam tych najlepszych. Moje poszukiwania doprowadziły mnie(...)Lucy . Proporcje poniższe podaję za autorką, ja swoje zwiększyłam o połowę (na tortownicę 26cm z wkładką babkową z kominkiem). Babka piaskowa waniliowa. Składniki: - 6 jajek ( rozm. L ) - 1 szklanka drobnego cukru do wypieków - 250g miękkiego masła - 1 szklanka mąki ziemniaczanej - ½ szklanki mąki tortowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - 1 laska wanilii - szczypta
mojewypiekiinietylkobabski tort. Ale jemu dało się wytłumaczyć, że kolor to tylko efekt dodania jego ulubionego nequika truskawkowego. Połączenie naprawdę fajne. Bez jakichkolwiek dodatków, ot tort robiony na szybko. Na szybko, ale bardzo smaczny! Składniki: 5 jajek 1/2 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 800 ml śmietany 30% woda, sok z cytryny, cukier nesquik truskawkowy(...)odrobina czerwonego barwnika. 3 łyżeczki żelatyny Wykonanie:Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy partiami cukier stale ubijając i żółtka. Wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (samo dno) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 40 min. Wyjmujemy z piekarnika i kiedy przestygnie odkrawamy boki biszkoptu i wyjmujemy
Malinowe Pocałunkizmiksować na puree. Masło utrzeć z cukrem i dodawać po jednym jajka, miksować. Następnie dodawać po jednej łyżce mąkę z proszkiem, miksować. Dodać puree z batatów, aromat i dokładnie wymieszać. Do lekko natłuszczonej tortownicy,24 cm, nałożyć połowę masy, przykryć jagodami amerykańskimi, a te resztą ciasta. Piec(...)temp.170 stop. 45 minut Jeszcze ciepły polałem lukrem utartym z białka, cukru i soku z cytryny. Następnie posypałem jagodami goji i płatkami czekolady. Polecam, ciasto jest naprawdę warte grzechu, bez pokuty
Kulinarny karnet Christopherapomarańczowy i jajka zmiksowałam na jednolite, acz rzadkie ciasto. Podzieliłam je na 2 równe części- jedną wylałam delikatnie na przygotowane owoce (tak aby ciasto przykryło owoce), drugą do pustej foremki. Obie formy wstawiłam do piekarnika 170st. na 30 min. (lub do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu formy wyjęłam, z piekarnika, odczekałam 5-10 min. i delikatnie wyjęłam ciasto, pozostawiając do wystudzenia(...)Następnie wszystko zebrałam w mini torcik- pierwszy spód bez owoców, który posmarowałam dżemem, bitą śmietaną, a następnie odwrócone ciasto z owocami (tak aby owoce były na wierzchu). ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Upside Down Orange Mini Cake 250 g soft butter180 g of sugar1 orange100 ml of orange juicegrapes300 g of flour2 teaspoons of baking powder2 eggsjam (the best flavour
bastalenaupiekł..zajrzę na pewno do wszystkich uczestniczek akcji. 12 dag masła ½ szkl. cukru 1 jajko 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ponadto: 1 żółtko 1 łyżka mleka Z podanych składników wyrobić ciasto i odstawić je do lodówki na co najmniej godzinę.Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wycinać
Moje domowe kucharzeniePolecam pyszne pierożki z serem i kwiatami szczypiorku oraz samym szczypiorkiem. Można zajadać zaraz po ugotowaniu polane masełkiem lub odsmażyć na oleju rzepakowym.składniki:ciasto700 g
Monia miesza i gotujedomowym cieście . Oczywistym wyborem było tu moje ulubione ciasto jogurtowe . Mam do niego ogromny sentyment ze względu na prostotę wykonania i odmierzania składników . Miska, kubek i łyżka - oto cały sekret jego przygotowania! Bez miksera i góry "garów" do mycia po fakcie - kto by pomyślał że kubeczek po jogurcie może grać rolę główna przy pieczeniu ciasta? Wychodzi wilgotne, długo(...)moich poprzednich wariacji w temacie ciasta jogurtowego : Proste ciasto jogurtowe z truskawkami Kubeczkowe ciasto jogurtowe z czerwoną porzeczką Ciasto jogurtowe z owocami letnimi Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką Ciasto jogurtowo-gruszkowe z kubeczka Składniki na dużą blachę o wymiarach LxW 28x34cm, przy użyciu kubeczka jogurtu wielkości 400g : 1 kubeczek jogurtu brzoskwiniowego (400g) - gęsty 4 jajka - średnie 1 kubeczek oleju
Grunt to przepis!wyrośnięcia (by podwoiło objętość). W czasie, gdy ciasto rośnie, przygotowujemy farsz. Kapustę przepłukujemy na sicie i dobrze odciskamy, po czym szatkujemy. Grzyby, jeśli używamy suszonych, zalewamy szklanką wody i moczymy, najlepiej przez kilka godzin. Po tym czasie kroimy je w małą kostkę. Jeśli używamy świeżych, robimy to samo bez moczenia i podsmażamy na łyżce masła. Na patelni z drugą(...)minut. Farsz gotowy. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około pół centymetra (uniwersalnie), po czym wykrawamy kształty i wielkość odpowiednie do naszej wizji wyglądu pasztecików. Ja robię po dwa takie same prostokąty ciasta; na jednym układam duuuużo farszu, drugim go przykrywam. Całość "zamykam" posługując się widelcem, spłaszczając nim brzegi gotowych pasztecików. Na koniec po wierzchu smarujemy każdy rozmąconym jajkiem i pieczemy
Kuchenna KontrrewolucyaPopularny amerykański wypiek, bardziej przypomina słodkie ciasto z bananami niż chlebek. Jest wyśmienity i wiedziałam, że dobrze robię przygotowując go na wspólny babski dzień. Szybki, bez miksera, jak ja to nazywam z tych słodkich wypieków, kiedy dziecko za ścianą śpi Istnieje wiele różnych wersji (jak z większością wypieków) chleba bananowego, często wykorzystywanymi dodatkami są orzechy, rodzynki, płatki czekoladowe, cynamon(...)sody oczyszczonej 1 jajko 50 g masła, roztopionego 100 g bakalii, u mnie rodzynki uprzednio obtoczone w mące PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewam do temp. 175 C (środkowa półka, grzanie góra plus dół). W misce rozgniatam widelcem dojrzałe banany, wsypuję cukier, mieszam. Dodaję jajko, roztopione i ostudzone masło, przesianą mąkę z sodą oraz bakalie. Mieszam łyżką. Gotowe ciasto bananowe wkładam do keksówki
Zasmakuj Kuchni