Lubię zapach ciast bananowych. Ale że na prawdziwe ciasto szkoda to są muffinki. Pamiętam jak siostra robiła takie z wgniecionym bananem do ciasta, ja zrobiłam z
W kuchni bez szafekobiad lub kolację dla dzieci. Można je przygotować z ulubionymi owocami lub bez dodatków, polane syropem owocowym. składniki na 15-18 racuchów 3 duże banany 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki letniego mleka 4 dag drożdży 3 jajka 1 łyżka oleju + olej do smażenia cukier puder do posypania racuchów przepis Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokruszone drożdże(...)oddzielone od białek żółtka, wlewamy olej oraz letnie mleko. Wszystko starannie mieszamy łyżką tak żeby nie było grudek. Tak przygotowane ciasto na racuchy przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Do drugiej miski przekładamy białka i ubijamy je na sztywną pianę. Obrane ze skórki banany kroimy na 5-6 części. Wyrośnięte ciasto łączymy z ubitą pianą z białek
Smakowite Daniamoment, żeby i Ciebie rozpieścić. Z tej porcji wyjdzie ci 8 porcji, które zaspokoją cię na długo ;) Składniki: na ciasto czekoladowe 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1/3 szklanki dobrego kakao 1 łyżeczka sody 1 jajko 1/4 łyżeczki sol 1/2 szklanki maślanki 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki gorącej wody
Wielki apetytposiekać nożem. W przypadku nieposiekania będziemy pewnie za długo całość ugniatać co się kończy napowietrzeniem ciasta i miejscami strukturą ciasta francuskiego (chociaż w smaku nadal są dobre). Skład: kostka masła (200g) pól szklanki cukru łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 1 jajko 2 szklanki mąki (250g) Wykonanie: Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Masło tniemy na drobne
Lubczyk i WaniliaBardzo lubię serniki, szczególnie takie, które mają wyłącznie masę serową, bez ciasta. Wyjątek stanowi sernik królewski. Może z czasem pojawi się na tym blogu. Dziś jednak przepis na sernik, który piekłam na Wielkanoc, czyli sernik z dużą ilością bakalii. Podstawą jest oczywiście dobry ser - tłusty i wilgotny. Jeśli po zmieleniu okaże się zbyt suchy, można dodać kilka łyżek mleka(...)Wymieszać i odstawić na jakieś pół godziny, a potem przystąpić do wyrabiania ciasta. Składniki : 1 kg sera 6-8 jajek (liczba zależna od wielkości jaj) 1/4 kostki masła 3/4 szklanki cukru pudru cukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej szczypta soli skórka starta z limonki skórka starta z pomarańczy (ok. pół łyżeczki) bakalie (rodzynki, suszone śliwki, żurawina itp.) Ser przepuścić przez
Weekendy w domu i ogrodziewypróbowania! Składniki : 1 szklanka pasty tahini ( domowej lub kupnej) 1 szklanka cukru pudru 200 g masła w temperaturze pokojowej 2 jajka 3 szklanki maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto mikserem. Zagnieść do otrzymania gładkiego ciasta. Łyżką nabierać porcje wielkości orzecha włoskiego. Formować kulki, spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem
Chocolate Muffin Blograzem ciasto na połowę podzieliłam i jedną część z miksowaną rukolą wyrobiłam, a drugą bez dodatków pozostawiłam. Do farszu z kaszy, mięsa, świeże oregano dodałam, w ciasto białe i zielone farsz schowałam, pierogi ugotowałam i w tych zielonych się rozsmakowałam. Składniki: ciasto: 300 g mąki pszennej - typ 500, 20 ml oleju rzepakowego, 150 g letniej wody, 1 łyżeczka soli(...)garść rukoli, farsz: 250 g ugotowanego lub upieczonego mięsa z kurczaka, 1 duża cebula, 2 łyżki oleju rzepakowego, 100 g kaszy gryczanej, 1 jajko, garść listków świeżego oregano, sól do smaku, pieprz czarny do smaku, ponadto: mąka do podsypania ciasta, masło do polania pierogów, świeże oregano. Przygotowanie: Ciasto na pierogi : Rukolę miksujemy blenderem. Mąkę, olej, sól, wodę łączymy
Moniki Smakołykitygodniu. Zalewamy wodą i stawiamy na ogniu. Nie ma obawy, żeby się nie udały ! Składniki: 500 g twarogu 2 jajka 100 g mąki 1/2 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Twaróg zmielić. Do sera dodać jajka, mąkę i sól, zagnieść ciasto. Nie podsypywać dużą ilością mąki, gdyż pierogi będą twarde. Uformować wałeczki. Spłaszczyć je delikatnie i pokroić na skos na romby
w mojej kuchninawet zwykłe konfitury - to naprawdę proste do zrobienia a przy tym smaczne i zdrowe towarzystwo dla chleba czy bagietki. Oczywiście wybieramy pieczywo wegańskie czyli bez mleka, serwatki w proszku, jajek w proszku czy innego nabiału w proszku - etykiety teraz są prawie wszędzie i nie jest trudno znaleźć coś dla siebie.My kupujemy chleb mieszany na zakwasie, bagietki, ciabatty, bułki wieloziarniste(...)pozorom, znajdzie się jakieś bezmleczne pieczywo. gorące wiatraczki francuskie z konfiturami Kanapki to nie wszystko, mamy jeszcze nasze ukochane naleśniki , z mąk różnych, z dodatkami różnymi; mamy wegańskie ciasto francuskie ze słodkim nadzieniem; mamy jaglankę (czyli kasza jaglana ugotowana na słodko z orzechami i owocami suszonymi, napiszę o tym wreszcie kiedyś); płatki zbożowe z bananami, szejki bananowe na mleku
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEmleka, 1 łyżka cukru i drożdże- rozcieramy. Jajko roztrzepujemy. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy rozczyn, jajko, letnie mleko, pozostały cukier i masło. Zagniatamy składniki na ciasto, leciutko możemy podsypać mąką. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ponownie zagniatamy ciasto i formujemy bułeczki- mi wyszło 9 bułeczek. Na blaszce podsypanej mąkę układamy bułeczki w odstępach- powinny(...)podwoić swoją objętość. Ponownie przykrywamy i dostawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy 15 minut bez termoobiegu.Bułeczki zaraz po ostudzeniu robią się bardzo mięciutkie, smakuje idealnie zaraz po upieczeniu jak i na drugi dzień
Aga w kuchniGdy trzeba wyczarować coś pysznego w krótkim czasie zawsze sięgam po ciasto francuskie. Jeszcze nie odważyłam się sama go przygotować i póki co sięgam po
UgotujmyTo.plCzym byłaby jesień bez jabłek i szarlotki? Pozostawię to pytanie bez odpowiedzi. Już od jakiegoś czasu szukałam ciekawego pomysłu na ciasto z
ciastkarnia na kruchym spodziepieczenia, cukier, kakao, sól) a w drugiej wszystkie mokre (masło, jajka, mleko, coca-colę). Następnie do suchych składników wlewamy mokre i dokładnie mieszamy całość rózgą. Przelewamy do małej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180*C około 35-40 minut. Po przestudzeniu kroimy ciasto na 2 placki.Składniki na krem: 3 opakowania budyniu śmietankowego 2 galaretki agrestowe(...)kostka margaryny (u mnie Kasia) Wykonanie:Budynie rozrabiamy w 1 szklance wody. Jeśli korzystamy z budyni bez cukru dodajemy cukier wg przepisu na opakowaniu, jeśli budynie są z cukrem - cukru już nie dodajemy. Następnie zagotowujemy 1 litr wody i na wrzątek wlewamy rozrobiony proszek budyniowy. Zagotowujemy. Do gorącego budyniu wsypujemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy. W misce ucieramy
Walijskie Pichcenieminutę utrzeć na dużych obrotach na dość gęste ciasto - tortownica 24 cm wysmarowana masłem i posypana tartą bułką - do blaszki rozsmarować z połowę ciastana cieście poukładać małe śliwki bez pestek, na śliwkach rozsmarować resztę ciasta i poukładać śliwkizamiast kruszonki posypać śliwki błonnikiem i piec w 200C około 40-45 minutciasto jest po prostu smaczne............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięnawet powstał taki mini torcik..przełożony bitą śmietaną z dodatkiem nutelli..Do ciasta na pancakes dodałam olej rzepakowy który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest często używany w mojej kuchni.. 1,5 szkl.mąki 1,5 szkl.mleka 3 łyżki oleju rzepakowego 3 jajka 1-2 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczka soli(...)Wszystkie składniki dokładnie ale delikatnie wymieszać.Odstawić na 5-10 minut.Po tym czasie piec placuszki na rozgrzanej patelni lub naleśnikarce bez dodatku tłuszczu.Podawać polane np.syropem klonowym..lub tak jak u mnie ..przekładane bitą śmietaną z dodatkiem nutelli..lub miodelku
Moje domowe kucharzenie