ciasto 3 bit - 6127 przepisów (strona:218/409)

Banana ice cream. 87

amerykańskie), czy na patyku (zamrożona masa lodowa utrzymuje się na patyku wbitym w jej środek). Występują w ogromnej liczbie odmian i z wieloma dodatkami, z których najpopularniejszymi są: bita śmietana, rurki waflowe, rodzynki, kruszone orzechy. Źródło   LOVE Lody kochają wszyscy…tak dosłownie wszyscy!!! <-- dam sobie za to stwierdzenie normalnie rękę uciąć, a nawet dwie!!! Podaje się

ClauditteMissCooking
Deser truskawkowy a'la tiramisu 442

serka mascarpone 150 ml śmietanki 30% 150 g podłużnych biszkoptów 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru ewentualnie 2-3 łyżki likieru truskawkowego lub innego alkoholu Do dekoracji: bita śmietana rozpuszczona czekolada perełki i posypka cukrowa Wykonanie: Truskawki rozmrozić i odsączyć na sicie. Odsączone truskawki zmiksować z łyżką cukru, na gładki mus. Serek mascarpone ubić z cukrem pudrem. Następnie ubić

kolorowotorcikowo
DOMOWE SPA - KTO MA OCHOTĘ? 121

gdzie kończą się bzy, zakrętu strzeże stara jabłoń. To tu łąka opada i krętą ścieżka prowadzi nad strumień. Z kuzynkami spędzałam tu dzieciństwo, z W. wsłuchiwałam się w serca bicie, z  moim synem kryjemy się tu przed piratami. To tu śpiew ptaków jest najpiękniejszą muzyką, to tu szum wody opowiada historie, których nie można gdzie indziej usłyszeć

KUCHARNIA
Jedna słomka, kilka łyków, pełnia szczęścia, czyli słomką do nieba : ) 106

WANILIOWYM SKŁADNIKI ( na 2 kawy mrożone) 2 duże filiżanki schłodzonej wcześniej kawy syrop waniliowy (ilość do smaku - ja dałam 3 łyżki na 1 kawę) 2-4 gałki lodów waniliowych bita śmietana (użyłam 30%)  Wcześniej zaparzoną kawę schłodzić w lodówce. Do szklanki wlać syrop waniliowy (lub inny - smak do wyboru). Następnie dolać kawę - wlewać ostrożnie po ściance szklanki, dzięki czemu

KUCHARNIA
Petit pots au chocolat. Deser ze słów. 143

CHOCOLAT /na 8 porcji/  170 ml śmietany kremówki 36 % 1/2 laski wanilii, przekrojonej wzdłuż 150 g dobrej ciemnej gorzkiej czekolady 80 ml mleka 2 żółtka 60 g cukru bita śmietana do udekorowania Małe foremki żaroodporne o pojemności 80 ml wysmarować cienko stopionym masłem i wstawić do głębokiego naczynia do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 140 stopni.  W rondelku

KUCHARNIA
TU I TAM po raz 6. Goście, goście... I jak zdobyć Mont Blanc, czyli rzecz o kasztanach 180

miałam wielką ochotę, by go spróbować. I w końcu nadarzyła się odpowiednia okazja. Wybrałam deser, który łączy w sobie wszystko to co tak bardzo lubię - jest beza, karmel, brandy, bita śmietana i oczywiście krem kasztanowy. Mont Blanc , bo tak się nazywa, zawdzięcza swą nazwę wyglądowi - na bezowym spodzie piętrzy się krem kasztanowy zwieńczony kleksem bitej śmietany. Wyglądem deser nawiązuje

KUCHARNIA
TU I TAM nr 7. Ser + gruszka + pralina = Terrina 146

zażyłości możecie zobaczyć w moim wrześniowym poście - klik ). Bawiąc się w swatkę dla gruszki znalazłam przepis (klik) , który od razu wydał mi się idealnym kandydatem. Błysk w oku, przyspieszone bicie serca... Jednym słowem miłość od pierwszego wejrzenia. Choć jak przystało na kobietę nie byłabym sobą, gdybym nie dokonała kilku zmian i poprawek:) Tak zrodził się  cudowny związek pełen

KUCHARNIA
Recipe Redux: Grapefruit Fluff, 2011; czyli jak tą pannę ułożyć? 166

znanej szerzej jako Buruuberii . Jej zaproszenie było dla mnie prawdziwym zaszczytem, od ho ho, a może i jeszcze dłużej  podkochuję się bowiem w jej niezwykłym blogu , a wspólne bicie piany  z Basią to dla mnie - wielkiej miłośniczki bez,  absolutne ziszczenie marzeń:) Czas ten potrzeby był mi też, by zaprzyjaźnić się z samym przepisem. Propozycja Basi

KUCHARNIA
Na pociechę coś pysznego. Zabawa z primabaleriną. Z truskawkami i bazylią. 150

kończy najszczęśliwszy moment schrupania bezy.  Nie mam pojęcia skąd w środku pięknego i ciepłego czerwca przyplątało się przeziębienie, wiem jednak co z pewnością poprawi mi nastrój. Bezy, truskawki, bita śmietana - Pavlova to klasyka bezowej rozkoszy. Ale ja mam ochotę na zabawę z primabaleriną. Piekę zatem mniejsze bezy - będą służyły jako jednoosobowe torciki. Część zamieniam w cieniutkie bezowe kółka

KUCHARNIA
Podróż ze słów. Morele i lawendowa panna. 141

ostatnim zakrętem, trochę niespodziewanie, wpada wprost na malutki ryneczek. Otoczony urokliwymi kamieniczkami i spowity zapachami z usytuowanych na parterze boulangerie, charcuterie i fromagerie jest sercem miasteczka. Jego bicie odmierzają uderzenia srebrnych kul boule .  I tak jak dobre wino, najlepsi gracze mają wiekową metrykę. Prym wiedzie dziarski staruszek. Zawsze w eleganckim ubraniu i kaszkiecie. Ma prawie 90 lat, porusza

KUCHARNIA
Niedziela o smaku bizcocho de albahaca. Biszkopt bazyliowy z truskawkami. 142

BISZKOPT BAZYLIOWY /na tortownicę o średnicy 20 cm/  2 garści listków bazylii 150 g cukru 100 g masła w temperaturze pokojowej 100 g mąki 2 jajka szczypta soli bita śmietana świeże truskawki (zalecam macerowane wcześniej w syropie z dzikiego bzu) Liście bazylii utrzeć w malakserze z cukrem - powstanie masa przypominająca w konsystencji mokry piasek. Masło utrzeć na puch, dodawać

KUCHARNIA
Lady Laura 473

laski wanilii ok 1/2 szk mleka Polskiego Mlekovita  ja dodałam sporo syropu barmańskiego o smaku  kokosowym wiec nie dawałam normalnego mleka.  opakowanie mini murzynków  bita śmietana i czekolada do dekoracji   Wykonanie: Galaretkę plus łyżeczkę żelatyny zalać 3/4 szkl . zimnej przegotowanej wody i odstawić na chwilę. Truskawki podgrzać i potraktować blenderem. Galaretkę z żelatyną rozpuścić

Malinowe Pocałunki
Faworki 151

oraz spirytus. Dobrze zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do odpoczęcia. Po tym czasie następuje mój ulubiony etap, czyli bicie ciasta wałkiem (można się teraz wyżyć!). Powinniśmy robić to dość długo, aż w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza, bo tylko wtedy faworki będą cudownie chrupiące.  Gotowe ciasto bardzo

Food Square
Malinowy raj 115

minut. Następnie wyłączyć piekarnik i suszyć przy leciutko uchylonych drzwiach piekarnika do momentu, aż zupełnie wystygnie. Beza jest  z wierzchu chrupiąca, a w środku delikatnie ciągnąca. BITA ŚMIETANA              SKŁADNIKI

w mojej kuchni
Piers na rauszu----Petto in rauszu 113

fino a quando la pelle diventa dorata e croccante . Trascorso questo tempo ci rivolgiamo la pelle del seno per friggere fino 22-3 minuti di irrigazione vino . Cuocere i bit succosa nel vino fino a quando non evapora più della metà . Poi versate il brodo , aggiungere il miele e cuocere finché la salsa sarà evaporato e diventa marrone dorato . Nota

w mojej kuchni