amerykańskie), czy na patyku (zamrożona masa lodowa utrzymuje się na patyku wbitym w jej środek). Występują w ogromnej liczbie odmian i z wieloma dodatkami, z których najpopularniejszymi są: bita śmietana, rurki waflowe, rodzynki, kruszone orzechy. Źródło LOVE Lody kochają wszyscy…tak dosłownie wszyscy!!! <-- dam sobie za to stwierdzenie normalnie rękę uciąć, a nawet dwie!!! Podaje się
ClauditteMissCookingserka mascarpone 150 ml śmietanki 30% 150 g podłużnych biszkoptów 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru ewentualnie 2-3 łyżki likieru truskawkowego lub innego alkoholu Do dekoracji: bita śmietana rozpuszczona czekolada perełki i posypka cukrowa Wykonanie: Truskawki rozmrozić i odsączyć na sicie. Odsączone truskawki zmiksować z łyżką cukru, na gładki mus. Serek mascarpone ubić z cukrem pudrem. Następnie ubić
kolorowotorcikowogdzie kończą się bzy, zakrętu strzeże stara jabłoń. To tu łąka opada i krętą ścieżka prowadzi nad strumień. Z kuzynkami spędzałam tu dzieciństwo, z W. wsłuchiwałam się w serca bicie, z moim synem kryjemy się tu przed piratami. To tu śpiew ptaków jest najpiękniejszą muzyką, to tu szum wody opowiada historie, których nie można gdzie indziej usłyszeć
KUCHARNIAWANILIOWYM SKŁADNIKI ( na 2 kawy mrożone) 2 duże filiżanki schłodzonej wcześniej kawy syrop waniliowy (ilość do smaku - ja dałam 3 łyżki na 1 kawę) 2-4 gałki lodów waniliowych bita śmietana (użyłam 30%) Wcześniej zaparzoną kawę schłodzić w lodówce. Do szklanki wlać syrop waniliowy (lub inny - smak do wyboru). Następnie dolać kawę - wlewać ostrożnie po ściance szklanki, dzięki czemu
KUCHARNIACHOCOLAT /na 8 porcji/ 170 ml śmietany kremówki 36 % 1/2 laski wanilii, przekrojonej wzdłuż 150 g dobrej ciemnej gorzkiej czekolady 80 ml mleka 2 żółtka 60 g cukru bita śmietana do udekorowania Małe foremki żaroodporne o pojemności 80 ml wysmarować cienko stopionym masłem i wstawić do głębokiego naczynia do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 140 stopni. W rondelku
KUCHARNIAmiałam wielką ochotę, by go spróbować. I w końcu nadarzyła się odpowiednia okazja. Wybrałam deser, który łączy w sobie wszystko to co tak bardzo lubię - jest beza, karmel, brandy, bita śmietana i oczywiście krem kasztanowy. Mont Blanc , bo tak się nazywa, zawdzięcza swą nazwę wyglądowi - na bezowym spodzie piętrzy się krem kasztanowy zwieńczony kleksem bitej śmietany. Wyglądem deser nawiązuje
KUCHARNIAzażyłości możecie zobaczyć w moim wrześniowym poście - klik ). Bawiąc się w swatkę dla gruszki znalazłam przepis (klik) , który od razu wydał mi się idealnym kandydatem. Błysk w oku, przyspieszone bicie serca... Jednym słowem miłość od pierwszego wejrzenia. Choć jak przystało na kobietę nie byłabym sobą, gdybym nie dokonała kilku zmian i poprawek:) Tak zrodził się cudowny związek pełen
KUCHARNIAznanej szerzej jako Buruuberii . Jej zaproszenie było dla mnie prawdziwym zaszczytem, od ho ho, a może i jeszcze dłużej podkochuję się bowiem w jej niezwykłym blogu , a wspólne bicie piany z Basią to dla mnie - wielkiej miłośniczki bez, absolutne ziszczenie marzeń:) Czas ten potrzeby był mi też, by zaprzyjaźnić się z samym przepisem. Propozycja Basi
KUCHARNIAkończy najszczęśliwszy moment schrupania bezy. Nie mam pojęcia skąd w środku pięknego i ciepłego czerwca przyplątało się przeziębienie, wiem jednak co z pewnością poprawi mi nastrój. Bezy, truskawki, bita śmietana - Pavlova to klasyka bezowej rozkoszy. Ale ja mam ochotę na zabawę z primabaleriną. Piekę zatem mniejsze bezy - będą służyły jako jednoosobowe torciki. Część zamieniam w cieniutkie bezowe kółka
KUCHARNIAostatnim zakrętem, trochę niespodziewanie, wpada wprost na malutki ryneczek. Otoczony urokliwymi kamieniczkami i spowity zapachami z usytuowanych na parterze boulangerie, charcuterie i fromagerie jest sercem miasteczka. Jego bicie odmierzają uderzenia srebrnych kul boule . I tak jak dobre wino, najlepsi gracze mają wiekową metrykę. Prym wiedzie dziarski staruszek. Zawsze w eleganckim ubraniu i kaszkiecie. Ma prawie 90 lat, porusza
KUCHARNIABISZKOPT BAZYLIOWY /na tortownicę o średnicy 20 cm/ 2 garści listków bazylii 150 g cukru 100 g masła w temperaturze pokojowej 100 g mąki 2 jajka szczypta soli bita śmietana świeże truskawki (zalecam macerowane wcześniej w syropie z dzikiego bzu) Liście bazylii utrzeć w malakserze z cukrem - powstanie masa przypominająca w konsystencji mokry piasek. Masło utrzeć na puch, dodawać
KUCHARNIAlaski wanilii ok 1/2 szk mleka Polskiego Mlekovita ja dodałam sporo syropu barmańskiego o smaku kokosowym wiec nie dawałam normalnego mleka. opakowanie mini murzynków bita śmietana i czekolada do dekoracji Wykonanie: Galaretkę plus łyżeczkę żelatyny zalać 3/4 szkl . zimnej przegotowanej wody i odstawić na chwilę. Truskawki podgrzać i potraktować blenderem. Galaretkę z żelatyną rozpuścić
Malinowe Pocałunkioraz spirytus. Dobrze zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do odpoczęcia. Po tym czasie następuje mój ulubiony etap, czyli bicie ciasta wałkiem (można się teraz wyżyć!). Powinniśmy robić to dość długo, aż w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza, bo tylko wtedy faworki będą cudownie chrupiące. Gotowe ciasto bardzo
Food Squareminut. Następnie wyłączyć piekarnik i suszyć przy leciutko uchylonych drzwiach piekarnika do momentu, aż zupełnie wystygnie. Beza jest z wierzchu chrupiąca, a w środku delikatnie ciągnąca. BITA ŚMIETANA SKŁADNIKI
w mojej kuchnifino a quando la pelle diventa dorata e croccante . Trascorso questo tempo ci rivolgiamo la pelle del seno per friggere fino 22-3 minuti di irrigazione vino . Cuocere i bit succosa nel vino fino a quando non evapora più della metà . Poi versate il brodo , aggiungere il miele e cuocere finché la salsa sarà evaporato e diventa marrone dorato . Nota
w mojej kuchni