ciasto 3 bit - 6127 przepisów (strona:190/409)

Czekoladowe babeczki nadziane jagodami (na oleju rzepakowym) 121

szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru 4 pełne łyżeczki kakao (do wypieków) 1 jajko 1/4 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki mleka 10 łyżeczek jagód bita śmietana truskawkowa posypka Przygotowanie: Do jednej miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, 4 łyżeczki kakao (do wypieków, ciemne) oraz cukier. Całość dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy jajko, z mlekiem

Słodkie okruszki
torcik kiwi 161

kremówki i zmiksować. Na blat biszkoptowy wyłożyć połowę pianki, wstawić na kilka minut do lodówki, następnie wyłożyć warstwę dżemu i resztę pianki. Przykryć całość drugą częścią biszkopta, posmarować odłożoną bita śmietaną. Przed podaniem tortu kiwi obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu ciasta

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto Bezikowe 178

Sprawdźcie wykałaczką czy ciasto nie przywiera, wtedy będzie upieczone i nie będzie zakalca :) masa:     śmietanę ubijamy na sztywną pianę, powoli dodając cukier puder, aż powstanie idealna bita śmietana. Dodajemy pokruszoną bezę i mieszamy drewnianą łyżką, bardzo delikatnie.  Biszkopt przecinamy na pół, na dolny placek wykładamy połowę masy, układamy górny placek i wygładzamy drugą połową masy. Ciasto

Niezły Młynek
Pyszna marcepanowo czekoladowa kawa deserowa 180

marcepanowo czekoladową kawę deserową. Składniki: (na 1 pucharek) 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy marcepanowej Skworcu 100 ml wody 150 ml mleka 1 czubata łyżka startej na drobnych oczkach mlecznej czekolady bita śmietana czekoladowa posypka Przygotowanie: Zagotowujemy wodę. Do szklanki wsypujemy 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy marcepanowej i zalewamy ją 100 ml gorącej wody. Mieszamy do rozpuszczenia kawy. Następnie do naszej kawy dodajemy

Słodkie okruszki
Bita śmietana kokosowa 176

Bita śmietana jest banalnie prosta ale wersja bitej śmietany z mleka kokosowego nie tylko przypadnie do gustu wegetarianom czy weganom ale osobom, które nie tolerują laktozy. Takim przypadkiem jest mój brat, który przez 22 lata mógł jeść wszystko, a tu nagle wykryli u niego nietolerancję laktozy. Zaczynamy eksperymentować w kuchni, żeby nie był poszkodowany, szczególnie kiedy są pyszne mleczne desery

Niezły Młynek
Eklerki nadziewane bitą śmietaną 138

było to łatwe ;) Składniki: Na ok 20 sztuk (choć to ile ich będzie zależy tylko od nas) Ciasto ptysiowe: 200g mąki 250ml wody szczypta soli 100g masła 5 jajek Bita śmietana: 1/2l śmietany słodkiej 30% (u mnie łaciata) 5 łyżek cukru pudru 1 serek mascarpone (250g) Dodatkowo: cukier puder do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Wodę gotujemy wraz

Kuchnia w czekoladzie
Jabłka w cieście wg Martyny, Katowice 185

glass regular flour oil for frying (I mix a few tbs with batter) Mix all batter ingredients, it has to be quite thick (if it’s not, add a bit more flour, if it’s too thick, add more milk). Peel apples, remove cores and slice. Dip slices into batter and fry on both sides until golden

Qlinarnie i Qlinarnie
Fit Valentine's Pancake 127

coś wyjątkowego :) Naleśnik jest Wam zapewne znany z poprzednich przepisów, ale dotąd nie przyjmować tak wyrazistych kolorów :) Dekorację wykonałam z twarożku z dodatkiem jogurtu i wanilii - wygląda jak prawdziwa bita śmietana prawda? :) Składniki: 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego w żelu 1 jajko 1 banan Krem: 3 łyżki twarożku 2 łyżki jogurtu naturalnego kropelka aromatu waniliowego

Chocolate Muffin Blog
Poldal, Pretzels (Seinfeld) 158

Polish way with vegetables by E. Kowalewska (the author of a Polish vegetarian cookbook). It’s a warming and satiating soup (I changed the recipe a bit). You can eat it solo, with rice, potatoes or potato dumplings. Ingredients: mirepoix (1-2 carrots, 1 parsley, 1 small piece of celeriac, 1 piece of leek, 3-4 savoy cabbage leaves

Qlinarnie i Qlinarnie
Walentynkowe serduszka 119

Walentynkowe serduszka. Chociaż przepis jest bardzo prosty, to ciasteczka sprawią bliskim ogromną radość.   Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego  1 jajko cukier bita śmietana truskawki  Rozmrażamy ciasto francuskie. Foremką w kształcie serca wykrawamy ciasteczka. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 220 stopni ok. 5 minut. Ostudzone serduszka przekładamy bitą śmietaną i truskawkami

Pyszności Słodkości
Tofu i sos słodko-kwaśny, jedzenie w Kronikach Seinfelda 177

fine, too), ready-made sweet & sour sauce and smoked tofu (you need to cut it into strips and fry on both sides in oil until it’s a bit crunchy). Place on a plate: buckwheat + sauce + tofu. Your dinner’s ready :).  PS Got the idea from a Polish vegetarian cookbook by Elżbieta Kowalewska. I've been thinking about

Qlinarnie i Qlinarnie
Ciasto Kubanka 1717

Bardzo zaciekawiło mnie to ciasto, jak tylko je zobaczyłam. Masa z nutellą, bita śmietana i delikatny, kwaśny akcent w postaci warstwy dżemu truskawkowego. Pyszne po prostu. Idealne na uroczyste okazje, święta, imieniny, urodziny czy też Walentynki. Przepis znaleziony w internecie i nieco dostosowany do naszych potrzeb :). Polecam!!! Biszkopt czekoladowy  (przepis  TUTAJ ) Krem czekoladowy: 2 żółtka 2 szklanki mleka

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Deser truskawkowo – malinowy. 187

mrożone około 200 g Maliny rozmrażamy w mikrofalówce ,rozgniatamy łyżeczką na gładki sos,jeśli ma za mało płynu można dodać kilka łyżek czerwonego wina. W pucharkach układamy warstwami: truskawki bita śmietana malinowy sos pokruszona beza i całość powtarzamy jeszcze

Ladylaura.
Babeczki waniliowe 171

około 22szt) 120 g masła 110 g cukru pudru 2 duże jajka laska wanilii 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki likieru Baileys do dekoracji: bita śmietana kolorowa posypka Sposób przygotowania: Masło utrzeć z cukrem do uzyskania białej, puszystej masy a następnie dodawać stopniowo po jednym jajku oraz miąższ laski wanilii. Przesiać proszek do pieczenia

Pyry na Gaz
Deser na Walentynki 117

Dostałam skan przepisu od mamy i od razu przypadł mi do gustu. A dlaczego? A dlatego, że ma składniki, które uwielbiam, czyli lody, bita śmietana i mascarpone. Coś pysznego. Deser rozpływający się w ustach. Dla mnie idealny. I do tego jeszcze łatwy do zrobienia.  Ostatnio w Polsce poszalałam z foremkami i wpadła mi w ręce też forma półokrągła

NA MOIM TALERZU