Przepyszne, mięciutkie i tak naprawdę proste do przygotowania pierniczki nadziewane marmoladą, które po oblaniu rozpuszczoną czekoladą (lub polewą kakaową) smakują niemal identycznie jak alpejskie pierniczki, które
Kolorowy PrzepisownikUwielbiam wszelkie ciasteczka, ale zrobić je na chwilę obecną graniczy u mnie z cudem. Oluś jeszcze za mały żeby pomóc, a i z Adasiem na rękach
Kuchnia w czekoladzieCzęsto oprócz kulinarnych pytań dostaję od Was te bardziej osobiste : co robię na co dzień, czym się zajmuję, skąd tyle energii i …. ( chyba najczęściej zadawane
Ostra na Słodko225 g masła 3/4 szkl cukru pudru 350 g mąki Warmińskiej Młynomag 2 żółtka szczypta soli wanilia (kilka kropel) aromat cytrynowy (kilka kropel) aromat migdałowy (kilka
Gotowanie jest łatweKruche babeczki słodko-kwaskowe. W smaku przypominają trochę ciastko warszawskie – Bezę Zygmuntówkę . Zamiast bezy użyłam jednak piany z białek zaparzonej gorącym syropem z przepisu mojej Mamy. Uzupełnieniem słodkiego smaku jest dodatek żurawiny i czekolady. Takie babeczki z pianą zaparzaną były u mnie w domu rodzinnym na każdą Wielkanoc. Ja swoje
To co kochammąką mikserem. • Czekolady drobno posiekać w kostkę i wymieszać ręcznie z gotową masą. • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. • Nakładać masę łyżką stołową oddzielając jedno ciastko od drugiego na odległość 8 cm. • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 10-15 minut, do zrumienienia. Wtedy są już dobre, mimo
To co kochamWszyscy chętnie jemy muffinki, a gdy są czekoladowe to smakują tym bardziej. To ciastko o idealnej porcji i wyglądzie małych torcików, na każdą możliwą okazję i na zwykłe łasuchowanie również. Podnosi poziom cukru i endorfin! Przepis na nie pochodzi ze Złotej Księgi Czekolady. Składniki na 20 sztuk: Muffinki
To co kochamWiosną tego roku napisał do mnie pewien Pan, który trafił do mnie za pośrednictwem G + i miał do mnie prośbę. Otóż po odwiedzinach dzieci, zostaje
Dieta moja pasjaPyszne, ekspresowe ciasteczka idealne gdy macie ochotę na coś słodkiego, a nie chcecie spędzić wieczności w kuchni. Sprawdzą się również w roli słodkiej przekąski na imprezowy
Czekoladowa muffinkaPrzepyszne rogaliki, mam ten przepis od kucharek z przedszkola. Dzieci testują za każdym razem jak są robione i się nimi zajadają. To chyba jest najlepsza recenzja
Kuchnia PokoleńCo prawda do Świąt jeszcze trochę czasu ale u mnie już dziś pyszny wpis na słodkie i pyszne babeczki. Do ciasta dodałam chałwę waniliową a babeczki
Ewa w kuchniTen przepis to klasyk, ale warto go przypomnieć. Słone kruche paluchy z serem to idealny dodatek do rozgrzewającego czerwonego barszczu. Można je przygotować nawet kilka dni
Trzeci talerzbardzo dobrze wyrobić, na gładka masę. Ciasto zawinąć w folie spożywczą i schłodzić w lodówce 1-2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na 2-3 mm i wycinać ciasteczka. Każde ciastko z jednej strony obtoczyć w cukrze trzcinowym i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-16 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni
Kuchnia w opałach To mój faworyt wśród serników. Szybkość przygotowania i łatwość wykonania sprawia, że często do niego wracam. Nie trzeba wałkować, nie trzeba mrozić i ścierać na
Jadło i czytadłoU nas przygotowania do Świąt trwają już na całego do zrobienia mamy z mamą całą górę pierniczków. W sklepach brak jest idealnej przyprawy, do tych gotowych
Lili w kuchni