Kolejna tłustoczwartkowa propozycja, która już jakiś czas temu podbiła internet. Ja zwróciłam na nią uwagę u Asi . Jej przygotowanie zajmuje tak niewiele czasu i jest tak
Kuchnia w czekoladzieFaworki zwane inaczej chrustami są nieodłącznym znakiem, że zbliża się Tłusty Czwartek. Dawno ich nie robiłam chociaż ich wykonanie nie wymaga zbyt dużo czasu. Po przepis
Bon appetit mon amiepozostawiamy na noc w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy na około 0,5cm i wycinamy szklanką lub foremkami ciasteczka. Układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, a następnie każde ciastko smarujemy rozmąconym białkiem oraz posypujemy cukrem. Pieczemy ok. 15 minut w temp. 180º C. Smacznego
Gotuj z AgnesSzybki deser z ciasta francuskiego z nadzieniem serowo-kokosowym. Parę miesięcy temu kupowałam podobne w Lidlu, ale od jakiegoś czasu nie widzę ich na półkach, więc
słodki bratekMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Babeczki z kremem budyniowym zobaczyłam po raz pierwszy kilka lat temu, na blogu Asi z Delicious Titbits . W Portugali … Przeczytaj
My Blueberry CornerNa zbliżający się weekend polecam do kawki i herbatki kruche babeczki z budyniem. Wprost rozpływają się w ustach. Pychotka Składniki: 300 g mąki pszennej 150 g
Cukiernia PychotkiPiekłam je pierwszy raz na Boże Narodzenie i stąd też są zdjęcia a teraz piekę je dość często bo są naprawdę pyszne. Delikatny posmak piernika i
Moje Małe CzarowanieMrowisko to takie regionalne ciasto, które jest typowe dla kuchni litewskiej i charakterystyczne dla Podlasia. Po prostu przypomina faworki oblane miodem, posypane makiem i
Di gotujeKarnawał ! Imprezy, hulanki i swawole ! Czas zabawy trwa w najlepsze ! Dlatego podrzucam Wam bardzo prosty przepis na fajną przekąskę: domowe krakersy z czarnuszką. Do tego
Kulinarne przygody GatityDziś zapraszam Was na pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasteczka o smaku pierniczków. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Wspaniałe również do zabrania ze sobą na
Słodkie okruszkiCiasteczka cynamonowe moje dzieci mogłyby jeść na okrągło. Jednak warto urozmaicić je czasami innymi dodatkami, np. otrębami pszennymi. W smaku nadal dominujący jest cynamon, aczkolwiek
WielopokoleniowoPączki , chrust , faworki , oponki i karnawałowe róże – genialne słodkości, które królują na naszych stolach w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Dziś mam dla Was
Ostra na SłodkoJedni mówią na nie weneckie, drudzy hiszpańskie. Spotkałam się też z nazwą „ciasteczka Świętego Józefa”. Ja zostanę przy tej drugiej nazwie głównie dla odróżnienia tych pączków
Wiem co jemIdealny pomysł na ekspresowe ciasteczka na Walentynki. Nawet na ostatnią chwilę ;) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego powidła śliwkowe żółtko do smarowania cukier puder do posypania Ciasto francuskie
Świat Ciastasypkich - mieszamy i dodajemy rodzynki wraz z rumem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i bierzemy kulkę masy - duża łyżka, układamy ją na blaszce i ręką lub łyżką formujemy ciastko. Nie musi być idealne :) Pieczemy 20 - 25 minut. Na koniec pieczenia możemy zwiększyć temperaturę do 210 stopni, ciasteczka będą chrupkie. Uwagi * Marchewkę możemy zetrzeć na małych oczkach na tarce, lub użyć
Apetyt na Zielone