Babeczki z żurawiną na mleku skondensowanym. Bardzo łatwe do zrobienia, smaczne i puszyste. Z podanej porcji wyszło mi około 20 babeczek. Idealnie smakują podane z
O kuchni z uczuciemZnowu beza za mną chodziła i po tygodniu się złamałam. Miałam jeszcze w lodówce trochę kremu cytrynowego, który wykorzystywałam do pysznych, waniliowych ciasteczek i wiedziałam, że
Smaczna PyzaDziś dzielę się z Wami przepisem na orzechowo-chałwowe ciasteczka . Pyszne, szybkie w przygotowaniu, idealne do kawy lub herbaty, idealne dla każdego, bo… przygotowane na
Słodkie okruszkiOstatnio był przepis na wersję cytrynową, dzisiaj natomiast pod postacią rumową :D Tylko nie pytajcie, które lepsze bo zarówno jedne i drugie skradły moje serce
Malinowo w kuchniSkładniki: 1.5 szklanki wiórek kokosowych ½ szklanki (100g)nasion słonecznika pół szklanki serwatki w proszku(lub innego białka w proszku) 1cukier waniliowy 1 łyżka kakao w
w mojej kuchniKruche różyczki, tym razem dwukolorowe. Są przepyszne i świetnie prezentują się na stole. Poprzednio robiłam jednokolorowe, na które znajdziecie przepis TU . SKŁADNIKI
słodki bratekByły już serniki o strukturze lekkiego sufletu i w zasadzie pomyślałam czemu by nie spróbować z jabłecznikiem... I wiecie co to ciasto, które dzisiaj wam zaprezentuję
vaniliowoczekoladowawodę i oliwę. Wyrobić ciasto – powinno być lekko klejące. Oprószyć delikatnie mąką i przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić na ok. 1-2 godzin w ciepłe miejsce. Ciastko powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto przełożyć do formy w jakiej będziemy piec chleb lub na stolnice i uformować je na kształt bochenka – wtedy pieczemy na blasze
rozgotowanaNadziewane rogaliki twarogowe były pierwszymi rogalikami jakie zrobiłam będąc dzieckiem. Przepis jest tak banalnie prosty, że swoją naukę z pieczeniem można zacząć właśnie od niego 😉
Słodko-Słony Świat Ilonyroku z Wielkanocą było... Przepis podaję więc teraz - może ktoś skusi się na tartaletki...? (Zachwyca mnie fakt, że zmieniając jedno słowo można zupełnie zmienić charakter dania.) Zadaniem było suche ciastko - czy jednoporcjowy deser, który poza lodówką może stać kilka dni, nic ze swoich walorów smakowych i estetycznych nie tracąc. Nie chcąc prezentować czegoś oklepanego, jak malinowa krajanka czy ciasteczka Kaja
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTen przepis na czekoladowe trufle jest niemal tak stary jak świat. W liceum dostałam książkę „Demon jednego danka”, z serii Filipinki. Bo kiedyś, kiedy
Mieszam w GarnkuTego mazurka jadłam kilka lat temu i baaardzo zapadł mi w pamięć. W tym roku udało mi się zdobyć na niego przepis. Jest bardzo słodki i
Kulinarne InspiracjeDziś przepis na babeczki wielkanocne. Same w sobie są proste i smaczne, ale całą robotę robi dekoracja! Niestety nie jest to deser lekki. Maślany krem-lukier
Kulinarne InspiracjePyszne słodkie mazurki w wersji mini. Wypełnione czekoladowym nadzieniem i jak zwykle udekorowane bakaliami. Prezentują się cudnie aż szkoda jeść. Kto nie ma małych foremek może
Monia miesza i gotujeTradycyjny, wielkanocny deser z twarogu, z dodatkiem mnóstwa bakalii. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, przełożyć do śmietany i zagotować. Odstawić do ostygnięcia. Wanilię wyjąć, a do śmietany
Bullio