ciastka - 17601 przepisów (strona:704/1174)

Piernikowa tarta z musem z białej czekolady 286

tłuszczem i oprószoną bułką tartą blachę do tarty ( średnica około 26 cm). Ciasto nakłuć widelcem. Z pozostałego po obcięciu rantów ciasta, wykroić ciasteczka - gwiazdki. Piec tartę 25-30 minut, ciastka około 12 minut, w temperaturze 170 stopni C. Lekko ostudzone ciasto wyjąc ostrożnie z blachy. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno. Do rozpuszczonej, lekko już przestudzonej

kolorowotorcikowo
Podwójnie waniliowe ciasto biszkoptowe 326

sekund i dodawać koleją porcję budyniu. Na biszkopt wyłożyć 2/3 waniliowego kremu budyniowego. Na kremie ułożyć krakersy. Posmarować krakersy kajmakiem waniliowym i przykryć kolejną warstwą krakersów. Na ciastka wyłożyć resztę kremu budyniowego, rozsmarować, posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto najlepiej odstawić na kilka godzin, żeby krakersy zmiękły. Smacznego

kolorowotorcikowo
Sernik bazyliowy z truskawkami i czekoladą 241

mąki ziemniaczanej 1 szklanka liści bazylii Ponadto: 150 g kuwetury czekoladowej 1 łyżka oleju arachidowego lub innego 300 g truskawek cukier puder WYKONANIE: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Ciastka pokruszyć w robocie lub pognieść, np przy pomocy wałka do ciasta. Okruszki połączyć z kakao. Masło rozpuścić. Rozpuszczone masło dodać do okruszków - dokładnie połączyć. Powstała masa ma być zwarta

kolorowotorcikowo
Mleczna pianka z truskawkami 486

Gostyń z kartonika ) 4 łyżki cukru 20 g żelatyny 1,5 szklanki wody 250 - 300 g truskawek Wykonanie: Tortownicę średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka pokruszyć w malakserze. Masło rozpuścić - lekko ostudzić. Płynne masło wlać do okruchów - połączyć składniki. Całość przełożyć na dno tortownicy, dokładnie ugnieść. Wstawić do lodówki. Mleko zagęszczone dobrze schłodzić. Żelatynę zalać zimną

kolorowotorcikowo
Czekoladowe ciasteczka owsiane z migdałami 274

spłaszczając układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie otwieramy piekarnik, by pozwolić ciastkom ostygnąć i stwardnieć

Pasja Smaku
Pychotka 2428

Pychotka - jedno z moich ulubionych ciastek. Wszystkiego jest w niej w sam raz ;) Bardzo dobre ciasto na święta i większe okazje. Ciasto Składniki: 20 dag margaryny 40 dag mąki 10 dag cukru pudru 4 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka amoniaku powidła śliwkowe orzechy  Wykonanie: 1. Margarynę, mąkę z proszkiem

Pasja Smaku
Prezentacja produktów regionalnych - Sułów 183

wybierać... I jeszcze więcej dobroci... Panie ze Stowarzyszenia Promocji i Rozwoju Gminy Sułów. Rajdówka i kolejne faszerowane ziemniaczki Pyszna nalewka i tradycyjny chleb ze smalcem i ogórkiem. A te ciastka zabraliśmy do domu: makowiec, wuzetka, amoniaczek, sernik z jagodami i pewex :) Niestety nie zdążyłam spróbować sernika z brzoskwiniami - za szybko zniknął z tacy. Fajny pomysł i wykonanie. a przyszłość

Pasja Smaku
Festiwal kaszy Gryczaki 2012 w Janowie Lubelskim 180

było. Trochę się zawiodłam, ale mam nadzieje, że po prostu skończyło się wcześniej, a nie jak to bywa, nie odbyło się wcale. Cenowo zupełnie inaczej niż w Sułowie: ciastka, plastry pierogu biłgorajskiego, gryczaki czy kieliszki nalewki kosztowały w większości zagród 3 zł. Ceny chleba ze smalcem od 4 zł w górę. Bardzo fajnym pomysłem była sprzedaż chleba domowej roboty

Pasja Smaku
Ciasto ze śliwkami i kruszonką 209

Ciasto urodzinowe mojej mamy, bo śliwek mamy bardzo dużo, a ciasto ze śliwkami wszyscy zawsze lubią. No i kruszonka. Zawsze wolałam takie ciastka na urodziny niż te ciężkie i pełne masy torty. Upieczone przez siostrę - domowego cukiernika, ale ja też dołożyłam swoją cegiełkę. Kwaśne i pyszne.  ["Życie na gorąco", nr 34/2012, s. 24] Składniki: Ciasto: 300 g mąki

Pasja Smaku
Domowe pieguski 366

kącika domowego cukiernika: Tak, moja siostra znów się wzięła za pieczenie. Oto efekty. Ciastka kruche, dobre, to że robiła je już dwa razy w ciągu tygodnia mówi samo za siebie ;) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

Pasja Smaku
Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką 1238

Weekend upłyną pod znakiem gotowania: spodziewaliśmy się gości z okazji rocznicy ślubu Rodziców. Wiadomo, kilka godzin spędzonych przy stole, a więc trzeba dania ciepłe i ziemne, główne i przekąski, ciastka i desery. Dziś podrzucam przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego na słono.  Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 1,5 opakowania szynki w plasterkach opakowanie serka do smarowania (u mnie

Pasja Smaku
Migdałowiec 327

jedno z ciastek, które wzbudza samo zainteresowanie tym, że nie trzeba go piec. Dodatkowo raczej nie można się nim objadać, że względu na to, że jest mocno słodkie. Coś w stylu "jeden kawałek i wystarczy". W sam raz na rodzinną uroczystość czy niedzielne spotkanie przy kawie.  źródło: "100 nowych ciast: przepisy siostry Anastazji", Kraków 2007, s. 104. Składniki

Pasja Smaku
Czas na śniadanie! #6 - Angielskie bułeczki scones 199

ciasta uformować placek o grubości 2,5 cm. Wycinać z niego krążki o średnicy ok 7 cm i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Resztki ciastka ponownie zagnieść, rozwałkować i wyciąć kolejne krążki. Smarować je pozostałym mlekiem i posypywać cukrem. Piec przez 12-15 minut lub do chwili, gdy ładnie wyrosną, zrumienią się i będą

Pasja Smaku
Kresowy Jarmark Sitarski w Biłgoraju - relacja 203

burze i deszcz. Na szczęście po południu się trochę przejaśniło i mogłam pojechać do Biłgoraja. Niestety deszcz dał o sobie znać i tylko kilka stoisk było zastawionych. Sprzedawano: oscypki, ciastka oraz na szczęście regionalny piróg biłgorajski, racuchy, kiszoną kapustę czy chleb ze smalcem i ogórkiem. Nie było cen, smakosze mogli za to płacić ile uważali. Z tego co zauważyłam

Pasja Smaku
Tartaletki z jabłkami i brzoskwiniową glazurą 165

Wypieków u mnie na blogu nie znajdziecie zbyt wiele. Z prostego powodu - od dziecka wierzę, że nie potrafię piec, a jedyne co mi wychodzi z ciastek idealnie to babki z piasku. Na przekór swoim myślom, w dniu "epoki lodowcowej" postanowiłam upiec tartaletki z jabłkami. W sam raz do rozgrzewającej herbaty z miodem. Składniki: 300 g mąki 75 g cukru

Pasja Smaku