sernika na zimno, zrobiłam więc taki czekoladowy sernik na zimno z dodatkiem gorzkiej czekolady i nalewki z malin oraz świeżych malin. Wierzch posmarowałam kremem czekoladowym i udekorowałam ciastkami z nadzieniem malinowym i malinami. Wyszło pysznie!!! Spód: 180g biszkoptów, 100g masła, 3 łyżki likieru z malin. Biszkopty połamać na kawałki, zmielić w blenderze. Dodać stopione masło oraz likier
Z miłości do słodkościmasło oraz aromat cytrynowy. Zagnieść gładkie, kruche ciasto. Odrywać małe porcje i formować kuleczki wielkości moreli. Resztę mąki ziemniaczanej zmieszać z łyżką cukru pudru. W mieszance obtaczać ciastka, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gwint od czystej plastikowej butelki maczać w kakao. Na środku ciasteczek robić wgłębienie, tworząc nóżkę pieczarek. Piec ok. 15min w temp
Z miłości do słodkościjajko. Mąkę przesiać z sodą, solą i kakao. Dodawać do masła na przemian z mlekiem, utrzeć. Na koniec dodać nasiona wanilii. Na blachę wyłożoną papierem wykładać łyżką okrągłe ciastka. Piec ok. 12-14min w temp. 170st. Ostudzić. Nadzienie dyniowe: 150g serka mascarpone, 150g puree z dyni , 80g masła, 80 g cukru pudru
Z miłości do słodkościcukier, cukier waniliowy i jajko. Połączyć nożem. Dodać posiekane masło, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godz do lodówki. Następnie rozwałkować i wycinać foremką ciastka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 8-10minut w temp. 180st. Ostudzić na kratce. Polewa: 100g mlecznej czekolady, 3 łyżki śmietany 30%, posypki
Z miłości do słodkościUformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, szklanką wycinać kółka. Na środku każdego kółeczka układać zrolowaną karteczkę z wróżbą. Ciastka składać na pół jak pierogi i delikatnie zlepić brzegi, zawijając je lekko do środka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 minut w temp
Z miłości do słodkościkoniec ubijania dodając cukier. Zmiksowane puree z dyni wymieszać z przyprawami, dodać do ubitej śmietany. Dokładnie wymieszać. Połowę masy rozsmarować na biszkoptach. Przykryć kolejną warstwą umoczonych w kawie ciastek. Wyłożyć resztę masy dyniowej, przykryć ostatnią warstwą namoczonych biszkoptów. Śmietanka: 250g serka mascarpone, 1/2 szklanki śmietanki 30%, 1/4 szklanki cukru, starta czekolada. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier
Z miłości do słodkościDzieci uwielbiają podczas Świąt podjadać ciasteczka:) Dlatego powoli zaczynamy już wypieki świątecznych ciastek i szczelnie zamkniemy je w pudełeczkach. Pierniczki są zdecydowanie na miejscu pierwszym! Ale wymyślamy też inne fajne ciasteczka, jak na przykład te korzenne ciasteczka z arachidową posypką. Składniki: 200 g margaryny, 300 g mąki, 100 g cukru pudru, laska wanilii, żółtko, 1/2 łyżeczki cynamonu, 3 ziarna
Z miłości do słodkościprzełożyć nią blaty ciasta. Kremówki w tej wersji są naprawdę szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne;) Jednak już niebawem zdradzę Wam przepis na zupełnie inną wersję tych pysznych ciastek... Biszkopt: 4 jajka, budyń śmietankowy (40g), 3 czubate łyżki mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, 4 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Białka
Z miłości do słodkościbyło dobre. Kuba zdradził nam także kilka swoich tricków odnoście scenerii i naświetlenia zdjęcia. Następnie przeszliśmy do części teoretycznej...Kuba pokazywał nam jak dobrze sfotografować zupę, muffinki czy drożdżowe ciastka. Specjalnie przygotował nam ciekawe aranżacje i różne tła. Oto efekty mojej pracy
Z miłości do słodkościoraz płatki migdałowe. Całość dokładnie wymieszać. Na dnie blaszki o wym. 23x33cm ułożyć warstwę krakersów i rozsmarować połowę masy. Przykryć drugą warstwą krakersów oraz resztą masy. Rozłożyć ostatnią warstwę ciastek. Czekolady połamać na kawałki wraz ze śmietanką stopić na parze. Lekko przestudzić i polać wierzch ciasta. Posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto przechowywać w lodówce. Wiele słodkich propozycji znajdziecie na stronie
Z miłości do słodkościlatem zamroziłam, ale zrobiony ze świeżych owoców na pewno będzie jeszcze lepszy:) Spód: 150g kakaowych herbatników, 5 łyżek masła. Herbatniki zmielić w blenderze, masło stopić. Dodać do ciastek, krótko zmiksować blenderem. Wyłożyć na dno tortownicy o śr. 21cm. Schłodzić. Masa: szklanka mleka, 2 łyżki żelatyny, 2 szklanki śmietany 18%, 1/2 szklanki cukru pudru
Z miłości do słodkościobok drugiego. Mleko zagotować z masłem, cukrem i kremem czekoladowym. Stale mieszając, powoli wsypywać kaszę mannę. Mieszając, gotować około 3 minuty. Gorącą masę wylać na herbatniki, przykryć kolejną warstwą ciastek. Odstawić do ostygnięcia. Masa owocowa: 500g truskawek, 200g czerwonych porzeczek, 450ml wody, 100g cukru, 90g mąki ziemniaczanej, 3 łyżki konfitury różanej. Truskawki
Z miłości do słodkościDociskamy dokladnie brzegi np za pomoca wideca by sie nie rozeszly w czasie pieczenia. Gotowe ciasteczka smarujemy roztrzepanym zoltkiem z dodatkiem wody. Mozemy tez porobic nozem wzorki na kazdym ciastku. Przygotowanie do pieczenia ciasteczka pozostawiamy przez 10 minut w lodowce do wyschniecia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut. Podajemy gdy sa jeszcze cieple. Smacznego
Przysmaki Karolkizmielilam moje blenderem. Do brzoskwin dodajemy sok z cytryny. Biszkoty i amaretti kruszymy. Oddzielamy zoltka od bialek. Zoltka ubijamy z 80g cukru. Dodajemy do nich zmielone brzoskwinie i pokruszone ciastka oraz wanilie. Bialka ubijamy na piane i dodajemy do ciasta. Tortownice smarujemy maslem i posypujemy dno i boki pozostalym cukrem oraz odrobina zmielonych migdalow. Wykladamy ciasto. Wierzch posypujemy zmielonymi
Przysmaki Karolkidzisiejszy deser. Zapraszam. Mus czekoladowy z malinami składniki na 6 porcji: 300g gorzkiej czekolady 400ml śmietany kremówki 50g masła 2 opakowania malin (po 250g jedno) mogą być mrożone 175g ciastek owsianych wykonanie: Czekoladę łamiemy na kawałki i razem z masłem i 100ml śmietanki wkładamy do miski. Wszystko roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia. Resztę śmietany (300ml) ubijamy mikserem.Nast
Przysmaki Karolki