ciastka - 17601 przepisów (strona:436/1174)

Greckie rogaliki na winie z serem i jabłkami 200

/pieczenia 1 szklanka greckiego wina białego "retsina" 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 żółtko skórka otarta z połowy pomarańczy szczypta soli  cukier puder + cynamon do posypania gotowych ciastek Farsz: 2 starte jabłka (odcisnąć lekko sok z utartych jabłek!) 3 duże łyżki mielonego gęstego serka śmietankowego 3 łyżki rodzynek namoczonych w rumie 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Kuchnia Prezydentowej
Tygryski - kruche ciasteczka z migdałami 194

połowa pełnego pojemnika zniknęła z dnia na dzień. No cóż, zostawmy to bez odpowiedzi i nie doszukujmy się zbytnio przyczyny i winnego znikania. Ustalmy raz na zawsze, że ciastka znikają i już. Taką mają naturę. ;) A tygryskowe ciasteczka ukryłam bardzo głęboko, kiedy je zrobiłam. A to dlatego, że piekłam pierwszy raz i chciałam się przekonać, jak będą się przechowywać

Kuchnia Prezydentowej
Ciastka ponczowe 196

Niedawno przypomniałam sobie z dzieciństwa ciastka ponczowe, które dawniej można było kupić w cukierni. Dzisiaj już ich nie widzę. Pomyślałam, że spróbuję je odtworzyć, żeby moje dzieci też ich posmakowały. Udało się i to z dobrym skutkiem. Czytaj więcej

Wiem co jem
Ciastka truskawkowo-czekoladowe 169

kolejny przepis Dr. Oetkera z książki „Czekoladowe ciasta”, który postanowiłam wypróbować. I tym razem się nie zawiodłam. Ciastka są doskonałe. Wszystkie składniki doskonale ze sobą współgrają, począwszy od chrupiącego spodu z ciasteczek, poprzez wilgotne jogurtowe ciasto i śmietanową masę z dodatkiem truskawek, aż do czekoladowo-jogurtowej polewy. Całość dopełnia efektowna dekoracja Jeśli idzie o sam przepis to dokonałam

Wiem co jem
Bajaderka 150

Chociaż jako nastolatka często miałam na nią ochotę to nigdy nie odważyłam się jej spróbować. Krążyło o tych ciastkach tyle różnych opowieści, że skutecznie mnie to powstrzymywało przed konsumpcją, chociaż na wystawie w cukierni wyglądały bardzo smakowicie. Gdy więc zobaczyłam ten przepis pomyślałam, że wreszcie nadszedł czas na ralizację moich niespełnionych do tej pory cukierniczych pragnień. Zabrałam się

Wiem co jem
Biszkoptowe serduszka z kremem malinowym 213

także do dekoracji babeczek). Serduszka wyglądają cudownie, smakują jeszcze lepiej, a ich przygotowanie jest naprawdę łatwe, i co ważne, nie zabierze zbyt dużo czasu. Składniki (na 4 duże, podwójne ciastka): Biszkopt: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru 3 jajka Krem malinowy: 75 g masła (temp. pokojowa) pół szklanki suszonych malin (zamiast suszonych można użyć

Domowa Cookierenka Agi
drożdżowa gwiazda makowa 216

dwie pozostałe porcje ciasta (czwartej częsci nie smarujemy masą). Odciąć dookoła niepotrzebne części ciasta, które wychodzą poza spód formy (ja zagniotłam to ciasto i foremką na ciastka wycięłam "ciastko", które ułożyłam na wierzchu, ale nie jest to konieczne - możecie upiec to ciasto oddzielnie i zjeść lub po prostu wyrzucić, chociaż ja nie jestem zwolenniczką wyrzucania jakiegokolwiek pożywienia). Używając małej

chili & sugar
Serowe spiralki z jabłkami i gruszkami 211

Dzisiaj. Uśmiech :) Książka. Kawa. Ciacho. Połączenie idealne:) Jeśli ktoś szuka szybkiego pomysłu na podwieczorek lub czegoś co można wziąć ze sobą w podróż, to polecam te ciastka :) Mięciutkie. W sam raz na kilka kęsów. Z nadzieniem, które można dowolnie modyfikować dostosowując je do własnych upodobań. Z lukrem lub bez. Do wyboru, do koloru :P Zmodyfikowany przepis z gazety "Pyszne

My simple kitchen
Pierniczki na choinkę - Grudniowe Wyzwanie Blogerek 201

Ania www.razadobrze.blogspot.co m   Judyta www.escapeintokitchen.blox .pl Ja postanowiłam nie szukać zbyt daleko i upiekłam najzwyklejsze pierniczki, które później przyozdobiłam wedle uznania :) Przepis na nie zaczerpnęłam z książki "Ciastka, ciasteczka i babeczki" autorstwa Hilaire Walden. Porcja na 2 blachy pierniczków Składniki: 18 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka

My simple kitchen
Makaroniki rabarbarowe 219

Zróbcie sobie koniecznie, oczy same jedzą a ślinka cieknie do pasa. Może jest z nimi trochę "zachodu" czyli trochę paprania ale są tego warte, zapewniam. Makaroniki to ciastka bezowo - migdałowe z chrupiącą skórką i mięciutkim wnętrzem przygotowane na bazie bezy włoskiej. No to zaczynamy. Makaroniki rabarbarowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ciastka owsiane z suszonymi śliwkami i cynamonem 155

płynnej postaci) miksujemy dodajemy płatki owsiane, żytnie, sodę, suszone śliwki, mieszamy odkładamy na około 5 minut z ciasta formujemy w rękach kulki i rozpłaszczamy na kształt ciasteczek układamy ciastka na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 10 - 12 minut do lekkiego zbrązowienia studzimy na kratce na kratce SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kruche ciasteczka z bezą 208

sztywno ze szczyptą soli. Powoli stopniowo dosypujemy cukier puder. Miksujemy jeszcze dwie minuty. Wyjmujemy blachę z gorącymi ciasteczkami i nakładamy na każde ciastko łyżeczkę piany z białek. Wszystkie ciastka posypujemy po wierzchu kolorową posypką cukrową. Zmniejszamy temperaturę do 140°C i pieczemy jeszcze około 10 min. Wyłączamy i zostawiamy kruche ciasteczka z bezą w zamkniętym piekarniku na około

Poezja smaku
CZEKOLADOWE CAKE POPS Z NUTELLĄ 378

nutellą z całą pewnością zachwycą … a taka dawka słodkości od czasu do czasu na pewno nie zaszkodzi. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok.13 sztuk ) * pokruszone suche ciasto ( babka , biszkopt, kruche ciastka ) – 200 g * mascarpone – 60 g * nutella – 50 g * czekolada mleczna – 100 g * olej – 1 łyżeczka * kolorowa posypka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Nutellę ucieramy z mascarpone na gładki

Ostra na Słodko
Tarta z batoników i ciasteczek 436

śmietany (np. Łaciata 30%) 100 g solonych orzeszków ziemnych, drobno posiekanych SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Spód tarty: Ciasteczka Oreo i herbatniki wkładamy do kielicha blendera i miksujemy na okruchy. Przekładamy rozdrobnione ciastka do miski, dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Przekładamy “ciasto” na foremkę do tarty i palcami rozprowadzamy je na dnie i bokach foremki dobrze dociskając

W kuchni Katie
KRUCHE CIASTO – jak zrobić idealne? 449

tajne” sekrety idealnego kruchego ciasta? Jakie są proporcje ? I czy kruche ciasto można mrozić? Poczytajcie! Ciasto kruche jest tym ciastem, które najczęściej wykorzystujemy do przygotowania tart, babeczek, ciastek i ciasteczek oraz kruchych placków z kremem, owocami czy też innymi dodatkami. Taka żelazna proporcja kruchego ciasta to 3:2:1 , co oznacza , że używamy do jego przygotowania 3 części

Ostra na Słodko