ciastka - 17601 przepisów (strona:434/1174)

Rurki francuskie z kremem kajmakowym 166

Trochę leniwie podeszłam do tych ciastek , użyłam gotowego ciasta i gotowego kajmaku.. Ale wyszły szybko i znikły równie szybko jak się pojawiły :) 2 op ciasta francuskiego 1 kostka masła 1 mała puszka kajmaku kakaowego cukier puder Ciasto francuskie pociąć na paseczki, nawinąć na rurki, upiec w 200 st przez ok 15 min.. (obserwować) Rurki zdjąć z metalowych

Gotowanie jest łatwe
"UŚMIECHNIĘTE" CIASTECZKA Z JABŁKAMI 138

przy pomocy szklanki wyciąć koła. Każde koło osypać cynamonem i ułożyć na nim kawałek jabłka. Złożyć ciastko na pół, przykrywając jabłko i pozostawiając widoczną jego grubszą część. Ciastka ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i piec około 20 minut w temperaturze 210 stopni (termoobieg). Po przestudzeniu, obficie posypać je cukrem pudrem

Kuchnia w opałach
eklery z Master Chef 141

dokładnie studzimy. Dodajemy po jednym jajku, bardzo dokładnie miksując po dodaniu każdego. Mieszamy, aż masa stanie się gładka. Wkładamy  ciasto do rękawa  i wyciskamy  podłużne ciastka, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor. Po upieczeniu wyjmujemy eklery z piekarnika, lekko studzimy i przy pomocy noża do chleba przekrawamy eklery wzdłuż na pół... tutaj

w mojej kuchni
Rogaliki dyniowe 327

Rogaliki dyniowe to pyszne, kruche ciastka z nadzieniem. Purée z dyni i soda oczyszczona nadają im wyjątkową miękkość, a dzięki dodatkowi cynamonu są bardzo aromatyczne. Jeśli tak jak ja, rozwałkujecie cienko ciasto przed formowaniem rogalików, będą też bardzo kruche. Jako nadzienie wykorzystałam czekośliwkę , która idealnie pasuje do smaku dyni i cynamonu, ale sprawdzą się także klasyczne powidła śliwkowe

Smakołyki Bereniki
Cytrynowe muffiny na kefirze z grzybka tybetańskiego 204

wykorzystanie kefiru z grzybka tybetańskiego. Skorzystałam z przepisu intma43 na stronie Garnek.pl. Prostota wykonania, minimalizm użytych składników, sprzętów i naczyń są na pewno ich dodatkowym atutem. Muffiny to ciastka, które nigdy się nie znudzą. Ile gospodyń tyle przepisów, ile przepisów – tyle pomysłów na ich podanie. Polecam i życzę smacznego.   Wraz ze mną autorki n/w blogów uczestniczyły w akcji

mojewypiekiinietylko
Migdałowe ciasteczka amaretti 242

Pyszne włoskie migdałowe ciasteczka amaretti. Bardzo proste w wykonaniu i tylko cztery składniki! Świetne do kawy czy herbaty - słodkie i chrupiące :)  Bez mąki, więc doskonałe

Moje Kuchenne Rewelacje
Blogowy Dzień Dziecka i Największe w Historii Wspólne Śniadanie//Dziecięco. Maślane naleśniki na dzień dziecka poproszę 177

mną zrobiłaś zamiast po szwabsku ja po francuskiemu:( -Poczty Polskiej (sorry nie podlinkuje Was wybaczcie) -Cierpliwej  Milenki   (-Teee F. to jest pyszne!-Wiem!-Kto piekł te ciastka!-Milena!-Trzeba ją porwać...albo nie...zaadoptować...będzie legalniej!-Nooo) -wszystkich wariatek&wariata biorących udział w naszym śniadaniu(...)próbę utrzymania nastroju TEGO nastroju z tamtych lat :* Mogłam dziś wstać z łóżka szybciej niż  ustawa  budzik przewidywał. Dobrać się do prezentu. Poczuć się jak dziecko jedząc ciastko jeszcze przed śniadaniem (o maaaatkoooo i`m in heaven jakie one dobreee! nigdy takich dobrych mi się upiec nie udało!)  i na dodatek polecieć na łeb na szyję wypróbować

Fiolka w kuchni
Świąteczne ciasteczka cz. III - Ciasteczka z przygodami 192

jeszcze posmarowanie gwiazdeczek lukrem, ja się jeszcze zastanawiam :} Dla chętnych do zrobienia lukru potrzebujemy 1 białko + 175g cukru pudru. Można lukrem posmarować przed pieczeniem, wtedy zostawiamy lukier razem z ciastkami na całą noc do wysuszenia.   Milanais 250 g miękkiego masła 225g cukru szczypta soli 3 jajka otarta skórka z 1 pomarańczy (otarłam 2) otarta skórka z 1 cytryny

Przepysznik - BLW i nie tylko
Wesołe ciasteczka 180

sodę. 2. Masło utrzeć z cukrem.  3. Zmniejszyć obroty miksera, dodać jajko i aromat. 4. Dodać mąkę i ugnieść ręcznie. 5. Formować kulki i lekko spłaszczyć, w ciastka wcisnąć 6-7 M&M'sów. 6. Piec w 170°C  przez 14 minut

Pelusiowa Kuchnia
Cygaretki z marmoladą 232

wałkujemy (np przez folię spożywczą) na grubość ok 3 mm i kroimy na prostokąty ok. 7x3 cm. Na dłuższą krawędź nakładamy marmoladę i zwijamy w rulonik.   3. Wierzch ciastek smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem kryształem. Pieczemy na rumiany kolor w temp. 200st.  Efekt końcowy

Kuchnia w czekoladzie
Deser Zakochańców 210

pucharek. Skusicie się? Składniki: Na dwie porcje: 9 dużych truskawek 1 bita śmietana Śnieżka 350ml schłodzonego mleka 2 gałki lodów bakaliowych 1 tabliczka czekolady deserowej lub mlecznej 10 pokruszonych ciastek- herbatników 4 serduszka czekoladowe do dekoracji Sposób przygotowania: Do wysokich kieliszków, np do wina, wkładamy pokrojone w plasterki 2 truskawki, przykrywamy je warstwą pokruszonych herbatników. Czekoladę topimy w rondelku

Kuchnia w czekoladzie
Domowa pizza z pieczoną dynią, rozmarynem, fetą oraz świeżą rukolą. 207

wszelakie sposoby wykorzystuję dynie. Dynia z czasów dzieciństwa kojarzy mi się tylko pod postacią dyni na ostro. Babcia gotowała ją z goździkami, octem...pyszności. Ja dodaję ją do ciastek, pesto, zup, a tym razem swoje miejsce znalazła na pizzy :) Pizza nam się utarła tylko z sosem pomidorowym a tu taka pyszność z pieczoną dynią. Dynię wcześniej piekę z rozmarynem(...)minut. Gdy ciasto nam ładnie wyrasta, możemy zająć się naszą dynią. Upieczona obieramy ze skóry, do miąższu dodajemy 2-3 łyżki oleju,blendujemy  doprawiamy do smaku przyprawami. Wyrośnięte ciastko, dzielimy na 3 części, każdą po kolei rozwałkujemy, na ciasto nakładamy naszą dynię, plastry salami, pokruszoną fetę, posypujemy świeżym rozmarynem. Nagrzewamy piekarnik wraz z blachą do 200 stopni. Ja moją

Basia w kuchni
Beza. Wszystko co najważniejsze 304

dosłownie kilkoma kroplami barwnika opartego składem na alkoholu lub kwasie, w momencie kiedy już skończymy dodawać cały cukier, dalej miksując aż do rozpuszczenia i rozprowadzenia barwnika. Takie pastelowe ciastka też są śliczne.   Upieczone bezy możecie przechowywać do 3 miesięcy, w szczelnych pojemnikach – szybko chłoną wilgoć z powietrza. Jeśli pieczecie małe bezy – nie róbcie ich z więcej niż

Karo in the Kitchen
MOCNO MAŚLANE CIASTECZKA DANUSI 193

długo przechowywać ... czy po kilku dniach są wciąż kruche czy bardziej miękkie ...  Może następnym razem się uda uzupełnić wpis o te informacje, bo tym razem 3 blachy ciastek przetrwały jedynie 2 dni.  Smakowały i domownikom i koleżankom w pracy :))  Składniki: (na 3 blaszki) 3 00 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Walijskie Pichcenie
Ciastka czekoladowe z różowym pieprzem… 180

Irlandzka pogoda zdecydowanie pobudza spontaniczność – gdy tylko wyjrzy słońce, w ogródkach rozpalane są grille, na drogach pojawiają się setki … Czytaj dalej →

brunetkawkuchni