ciastka - 17601 przepisów (strona:425/1174)

Mini ptysie z truskawkami 308

pysznego deseru, czyli mini ptysi z truskawkami. Wypełnione są lekkim kremem budyniowym, który zdecydowanie lepiej zda egzamin przy panujących upałach, niż bita śmietana. Jeśli Wasze dzieci lubią bardzo słodkie ciastka dodajcie nieco więcej cukru do kremu, niż jest w przepisie. Na pewno żadnej pani domu nie trzeba przekonywać do tego, jak ważnym składnikiem każdego ciasta jest dobra mąka

Kulinarne przygody Gatity
Kokosanki 289

razu wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 15-20 minut do lekkiego zrumienienia - kokosanki po upieczeniu zostawić na blasze do wystygnięcia, gdyż ciepłe są miękkie i delikatne - ciastka po ostygnięciu są chrupiące z zewnątrz i lekko miękkie w środku - przechowywać je w szczelnym pojemniku

Smakołyki Bereniki
Domowe delicje 222

papieru. Czekoladę razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Na każdy ostudzony biszkopt położyć kółeczko wycięte z galaretki lub pianki, np. za pomocą kieliszka lub korka. Ciastka oblać ostudzoną czekoladą, a następnie odstawić do lodówki  do zastygnięcia czekolady. Smacznego Anulla

Fabryka pomysłów
Ciasteczka z amarantusem 221

Rozdrabniamy widelcem banany i dodajemy.Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Formujemy kulki, układamy na papierze do pieczenia i lekko spłaszczamy. Pieczemy ok. 20 min w temp. 170-180 stopni. Ciastka są miękkie, lekko gumowate.Mogą delikatnie przyczepić się do papieru. Należy je ostrożnie podważyć i zdjąć. Smacznego

WYSPA SZCZĘSLIWA
Ciasteczka zbożowe z konfiturą 182

śniadanie. Ciasteczka nie są za słodkie , dzięki odrobinie cukru, zawierają natomiast płatki owsiane, płatki jaglane oraz ulubioną konfiturę (u nas domowa śliwkowa)  Polecam!!! Potrzebujemy na 22-25 sztuk ciastek 1,5 szklanki płatków owsianych 1,5 szklanki płatków jaglanych 1 szklankę mąki 1 masło (200g) 10 dag cukru  1 żółtko  2 łyżki śmietany sok wyciśnięty

WYSPA SZCZĘSLIWA
Ciasteczka z czerowoną porzeczką i czekoladą 158

Bardzo lubię piec ciastka. Kilka dobrze dobranych składników i błyskawicznie można mieć coś pysznego do schrupania Do tej pory moim numer jeden były te ciasteczka pistacjowo-limonkowe . Ciasteczka z czerwoną porzeczką i czekoladą stanowią dla nich dużą konkurencję. Słodycz kruchego ciasta i gorzkiej czekolady przełamana jest kwaskowatą, orzeźwiającą porzeczką. Polecam te letnie ciacha <3 POTRZEBUJEMY (na około

WYSPA SZCZĘSLIWA
Trójkąty z serem i owocami 157

temp. pokojowej) 1 żółtko 1 łyżka skrobii ziemniaczanej 2-3 łyżki cukru kilka łyżek ulubionych owoców, u mnie czarna porzeczka z syropu ze słoika 1 roztrzepane jajko do posmarowania ciastek , przed wstawieniem do piekarnika Na lukier: 2 łyżki soku z cytryny+kilka łyżek cukru pudru  Przygotowanie Ser, masło,żółtko skrobię i cukier mieszamy. Ciasto kroimy na trójkąty, które

WYSPA SZCZĘSLIWA
SEROWE CIASTECZKA Z RABARBAREM 277

dżemu z owoców leśnych lub truskawkowego Rabarbar obieramy i kroimy na plasterki. Dodajemy dżem, mieszamy i odstawiamy.  Ciasto rozawałkowujemy i wycinamy koła, które smarujemy roztrzepanym jajkiem. Na każdym ciastku kładziemy łyżkę rabarbaru. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15-20 minut w temp. 180 stopni (u mnie termoobieg). Wyjmujemy , studzimy i polewamy lukrem przygotowanym z kilku łyżeczek

WYSPA SZCZĘSLIWA
Meethi Tikkiyan - pakistańskie ciasteczka smażone 188

wyrobieniu ciasto przykryć folią i odstawić na 30 minut. (Schłodziłam w lodówce.) Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykrawać z niego okrągłe ciasteczka. Ciastka smażyć (na złoty kolor) na rozgrzanym oleju przez około 5-6 minut - z obu stron. (Olej nie może być zbyt gorący, ponieważ ciasteczka będą spieczone na zewnątrz, a surowe

Di gotuje
CIASTECZKA O SMAKU ORZECHOWYM 167

Zainspirowana przepisem z blogu  Di gotuje , zrobiłam dziś ciasteczka orzechowe. W oryginalnym przepisie są o smaku krówkowym, jednak ja wykorzystałam do ciastek masło orzechowe i dodałam rodzynki. Ciasteczka są przepyszne, w czasie pieczenia w całym domu było czuć orzechy. Są tak pyszne, aż obawiam się że do powrotu męża zostanie pusta miseczka ;) Polecam :) Składniki

Zrób to smacznie
Ciasteczka krówkowe z czekoladą (z masy krówkowej, bez jajek) 202

Każdą kuleczkę spłaszczyć (*) i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 12-15 minut w 190 stopniach. (Powinny być zapieczone.) Ciasteczka ostudzić na kratce. (*) Piekłam ciastka lekko i mocniej spłaszczone. Obie wersje są rewelacyjne. Te bardziej grubsze mają miększe wnętrze. Należy pamiętać, że ciasteczka podczas pieczenia dużo nie rosną (nie zawierają proszku do pieczenia). Miseczka

Di gotuje
"Oczka" - ciasteczka z kremem nutella 213

przekładamy na stolnicę, siekamy, a następnie wyrabiamy. Wałkujemy na grubość ok 3mm podsypując mąką. Literatką wycinamy kółeczka, ponadto w połowie wyciętych krążków wycinamy mniejsze otwory foremką lub malutką zakrętką. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na ok 15 minut (do zrumienienia).  2. Krem: Miękkie masło ucieramy na puch

Kuchnia w czekoladzie
Rożki półfrancuskie z jabłkiem 179

Chyba najprostsze ciastka na świecie. A do tego przepyszne więc znikają w oka mgnieniu. Spróbujcie koniecznie. Składniki:  25dag sera białego  25 dag mąki pszennej  25 dag margaryny szczypta soli  cukier waniliowy 3-4 jabłka Sposób przygotowania: Ser zmielić posiekać z mąką i tłuszczem, dodać cukier waniliowy, zagnieść ciasto.  Wstawić ciasto na 15-20 minut

Cukiernia Pychotki
Muffinki pełnoziarniste z rabarbarem, truskawkami 221

spróbować również wersji z rabarbarem. Ja strasznie lubię piec muffinki. Nie brudzimy przy ich robieniu rąk jak i potem przy jedzeniu. Kilka ruchów łyżką i składniki połączone. Wystarczy przełożyć ciastka do papilotek, upiec i cieszyć się pysznym smakiem muffinek. Istnieje naprawdę dużo sposobów, aby uczynić słodycze mniej kalorycznymi poprzez zmniejszenie ilości dodawanego tłuszczu czy cukru lub wprowadzając zamienniki części

Mieszam w Garnku
CIASTKO CZEKOLADOWE ala BROWNIE – czekoladowy deser w słoiczku 201

kolejny deser w słoiczku! Tym razem będzie czekoladowo ( tak, tak, wiem, że wielu z Was na to czekało! ). Mam dla Was przepis na Ciastko czekoladowe ala Brownie! Ale nie takie zwykłe brownie, bo takie już jest na blogu ( a nawet 2! ), ale błyskawiczne Brownie, do zrobienia w 3 minuty! Można je przygotowywać w kubeczku, albo(...)szybką, słodką przekąskę, albo słodki poczęstunek dla nieproszonych gości! Możemy polać czekoladą , posypać cukrem pudrem , albo oblać sosem karmelowym i podać z waniliowymi lodami – każda wersja smakuje idealnie! Ciastko czekoladowe jest puszyste w środku i wilgotne … takie idealne! Polecam! SKŁADNIKI: * mąka – 2 łyżki * cukier – 1 łyżka * kakao – 1 łyżka * proszek do pieczenia – 1 szczypta

Ostra na Słodko