ciastka - 17601 przepisów (strona:435/1174)

Amerykanki 209

cudowne czekoladki w kształcie muszelek, które dostałam na Pierwszą Komunię. Amerykanki jadałam, gdy mieszkaliśmy jeszcze w Kościerzynie. Nie spotkałam ich nigdzie indziej. Po latach spróbowałam odtworzyć ten przepis. Ciastka są pyszne, ale musicie robić je przy otwartych oknach ze względu na zapach amoniaku podczas studzenia ;) AMERYKANKI Składniki: - 500 gram mąki - 120 gram masła - 200 gram cukru - 250 mililitrów mleka(...)mlekiem. Dodajemy do nich mąkę, cukier i amoniak. Następnie wlewamy przestudzone masło. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę po dwie łyżki na ciastko. Zachowujemy przy tym spore odstępy. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (aż zarumienią się brzegi). Studzimy na kratce. Pokrywamy lukrem od płaskiej strony. Voila!  Smacznego

Życie zamknięte w smaku
Kruche ciastka kokosowe z karmelową polewą 185

Kruche ciastka kokosowe z karmelową polewą Kruchy spód z pyszną "ciągutkową" polewą krówkową, czyli smak w którym można się zakochać! Spód: 3/4 szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki cukru 125 g roztopionego masła 1 szklanka mąki pszennej Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyłożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem (20x30 cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. C, piec

Słodka Kraina Wypieków
Bezowe gniazdka z różanym kremem 195

domu, bo bardzo je lubimy. Zrobiłam też blaszkę małych bezików. Niestety te zniknęły zaraz po upieczeniu.   Składniki: 200 g białka (mama miała w płynie zostało jej jak lukrowała ciastka), lub 5 białek 330 g drobnego cukru 1 łyżka cukru waniliowego (używamy swojego)  1 łyżka soku z cytryny Krem: 0,5 l śmietany kremówki

Lili w kuchni
Hand pies - ciasteczka z ciasta kruchego z sezonowymi owocami 279

ciasteczek - u nas o średnicy 8 cm - na jeden kawałek ciasta wyłożyć owoce, posypać brązowym cukrem, brzeg ciasta posmarować roztrzepanym jajkiema, a wierzch przykryć drugim kawałkiem ciasta. Brzegi ciastek docisnąć widelcem, ciasteczek posmarować roztrzepanym jajkiem, zrobić delikatnie dwa nacięcia nożykiem i posypać cukrem. Tak przygotowane ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10-15 minut, do zrumienia

Plate of Joy
Ciasteczka owsiano-kokosowe 176

Ostatnio królują u mnie różnego rodzaju ciasteczka, a te są naprawdę przeepyszne. Świetna przekąska w trakcie męczącego dnia :) Do ciastek użyłam żurawiny, rodzynek, pestek dyni i słonecznika, ale wy użyjcie swojej ulubionej mieszanki bakalii. Składniki (ok. 18 ciasteczek): - 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej - 3/4 szklanki płatków owsianych - 2 łyżki otrąb owsianych - 2 szklanki wiórków kokosowych - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)suche składniki z mokrymi. Dodaj żurawinę, rodzynki, słonecznik, dynię i ponownie wymieszaj. Piekarnik rozgrzej do 190-200 stopni. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, połóż po łyżce masy na każde ciastko i rozpłaszcz, tak aby powstał krążek ;). Piecz ok. 12-15 minut

Corner With Recipes
CIASTECZKA Z KLEIKU RYŻOWEGO 196

bardzo smaczne. Mięciutkie, o delikatnym maślano-kokosowym smaku z dodatkiem ulubionego dżemu (u mnie powideł) zadowolą nawet tych bardzo wymagających.  Z podanej porcji wyszły mi 2 duże blachy ciastek. Składniki: 1 paczka kleiku ryżowego (160 g) 3 jajka 220 g miękkiego masła  1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru  1 cukier wanilinowy

Walijskie Pichcenie
Róże z ciasta duńskiego. 218

grubość około 1 cm, tniemy na 2-2,5 cm paski i skręcamy je.  Koniec jednego paska przyklejamy do stolnicy, a resztę ciasta zwijamy dookoła tworząc różę. Gotowe ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odkładamy na 20-30 minut. Po tym czasie smarujemy jajkiem, wkładamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika i pieczemy

Rozpustne gotowanie
Ciasteczka z bezą, czyli słodkie aspirynki. 159

Białka ubijamy z solą na sztywna pianę, stopniowo dosypujemy cukier, gdy piana będzie sztywna i lśniąca, beza będzie gotowa. Bezę nakładamy na każdym ciastku (około 1 łyżeczki na ciastko) najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego. Aspirynki wkładamy do nagrzanego do 110 stopni C piekarnika i pieczemy przez 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 80 stopni i suszymy ciasteczka przez

Rozpustne gotowanie
Sernik na zimno z truskawkami na kukrydzianym spodzie czyli trochę latazimą 270

Jedną z rzeczy, które sprawiają mi ogromną frajdę jest robienie ciastek z myślą o moich bliskich, a już nic mnie tak nie cieszy gdy ciastko znika w tempie błyskawicznym. Tak się stało i tym razem z braku czasu postanowiłam popełnić coś prostego i szybkiego i się udało zrobić to w niecałe 30 minut. Jeśli trafią się Wam niespodziewani goście

Cynamonowe szczęście
MINI PALMIERY 258

lewy. Otrzymany rulonik tniemy na 1cm kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st. na ok 13-15 minut (w zależności od wielkości ciastek) do zrumienienia.  Z podanych składników otrzymałam 2 blachy mini ciasteczek

Walijskie Pichcenie
Ciastka z lentilkami 265

Ciastka w kropki, tego nie mogło u mnie zabraknąć

Ditecz
Ciasteczka z Musem Czekoladowym 201

minut do lodówki. Po tym czasie dzielimy ciasto na pół. Każdą z połówek rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Wycinamy ciasteczka np. większym kieliszkiem lub specjalną wycinarką do ciastek, około 5 cm średnicy. Ciasteczka, w odległościach od siebie wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy około 8-10 minut w 170 stopniach. Odstawiamy do ostygnięcia. Mus czekoladowy

Made By Mom And Son
Ciasteczka z Musem Czekoladowym 259

minut do lodówki. Po tym czasie dzielimy ciasto na pół. Każdą z połówek rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Wycinamy ciasteczka np. większym kieliszkiem lub specjalną wycinarką do ciastek, około 5 cm średnicy. Ciasteczka, w odległościach od siebie wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy około 8-10 minut w 170 stopniach. Odstawiamy do ostygnięcia. Mus czekoladowy

Made By Mom And Son
Ciasteczka leśny mech z kremem śmietankowo - budyniowym 195

mleka i ostudzić, a następnie zmiksować. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem a następnie dodać roztrzepany budyń i ubić tylko przez moment.   5. Na każdy krążek ciastka wyłożyć łyżkę kremu, posypać rozdrobnionym ciastem i włożyć truskawkę. Przed podaniem schłodzić w lodówce.   przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ”  pod patronatem serwisu

Jadło i czytadło
Markizy Tiramisu 227

sitka posypać cukrem pudrem i kakao. Przełożyć do puszki lub plastikowego, szczelnego pojemnika i schłodzić 2 h w lodówce. Nie trzeba przechowywać w lodówce, ale dobrze jest trzymać te ciastka w jakimś chłodnym miejscu w domu. Mówię Wam, pyszności! ;)   Przepis pochodzi z książeczki wydawnictwa  Happy Books z serii "Essen&Genießen - Plätzchen

Kuchnia Prezydentowej