łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki cukru pudru opcjonalnie szczypta zielonego barwnika dla kontrastu pomidorki koktajlowe do dekoracji Przygotowanie: spód: Masło rozpuszczamy, a następnie łączymy z pokruszonymi drobno krakersami. Ciastka wysypujemy na dno foremki wyłożonej folią i dociskamy do dna. masa serowa: Pomidory kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka. Gotujemy na małym ogniu,aż trochę odparują(...)pestek. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Twaróg miksujemy z przecierem z pomidorów, następnie łączymy z ubitą na sztywno śmietanką oraz ostudzoną żelatyną. Masę przelewamy na spód z ciastek i odstawiamy do lodówki do stężenia. śmietanka bazyliowa: Bazylię rozcieramy pomiędzy dłońmi na pył. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, łączymy z pyłem bazyliowym oraz barwnikiem (opcjonalnie). Śmietankę
Bon appetit mon amiePrzepis na najlepsze placki ziemniaczane podane z sosem bolońskim. Ziemniaki do placków zawszę ścieram na tarce o dużych oczkach, dzięki temu są wyjątkowo chrupiące. Do masy
Kuchnia MagdaLenyowoce, np. maliny, jagody. Tartę baaardzo polecam, bo jest banalnie prosta i szybka w przygotowaniu. Tarta kokosowa z truskawkami Składniki na formę do tarty ok.23 cm: Spód 260 g ciastek owsianych 70 g roztpuszczonego masła Przygotować formę do ciasta. Najlepiej użyć formy do tarty z wyjmowanym dnem lub tortownicy (wtedy brzegi formujemy niższe, niż wysokość naczynia). Dodatkowo dno można(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka zmiksować w malakserze lub bardzo drobno pokruszyć. Mieszając, stopniowo dodawać rozpuszczone masło. Masą wyłożyć dno i boki formy. Schłodzić w lodówce przez czas przygotowywania masy. Masa kokosowa - śmietanka i mascarpone powinny być wcześniej schłodzone. 200 ml gęstej śmietany kokosowej* 250 g mascarpone ½ szklanki wiórków kokosowych cukier puder według smaku Dodatkowo 300 g truskawek
Pełny talerzcukier 1 szklanka, olejek pomarańczowy 1 łyżeczka, jajka 5 sztuk, sól 1 szczypta, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 4 łyżki, morele suszone 200 gram, chałwa baton 200 gram, ciastka biskwit z orzechami 300 gram, cukier puder - ile potrzeba Forma 30x20 cm z papierem do pieczenia, na dnie formy rozsypać pokruszone biskwity, ja kroje nożykiem na kawałeczki. Żółtka wbić(...)ół, sernik piec około 55-60 minut, w formie dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sernik jest bardzo aksamitny, delikatny, wilgotny, po upieczeniu nie opadł, spód z ciastek biskwit jest bardzo chrupiący..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięScroll down for recipe in English. Składniki: (tortownica o średnicy 20 cm.) Spód: 150 g. kruchych jasnych ciastek 120 g. masła 1 jajko 150 g. mąki pszennej 50 g. cukru Masa serowa: 1 kg. twarogu sernikowego z mascarpone Président 400 g. malin 80 g. cukru 200 ml. śmietanki 30% 4 łyżeczki żelatyny 1 laska wanilii 230 g. cukru pudru(...)połóż papier do pieczenia, zamknij obręcz wypuszczając rogi papieru poza formę. Dno i boki tortownicy posmaruj masłem. Kruche ciasteczka zmiel na mąkę. Na stolnicy wymieszaj mąkę, cukier i zmielone ciastka. Dodaj zimne masło i siekaj nożem na malutkie kawałeczki. Wbij jajko, wyrób ciasto krótko rękami, tylko do połączenia się składników. Ciasto rozwałkuj podsypując w razie potrzeby dodatkową mąkę
Delicious Placejaki do tej pory przygotowałam :) Zachwyca nie tylko wyglądem ale i delikatnym smakiem nadzienia i wielością tekstur; od kremowego wnętrza, poprzez strzelające sokiem, jędrne borówki, aż po chrupiące kawałeczki ciastek. Takie doniczki możecie wypełnić także nadzieniami według własnych upodobań, ważne, aby były na zimno...krem budyniowy i maliny? Wanilia z truskawkami? A może biała czekolada z jagodami leśnymi(...)każdej nałóż po 2 łyżki kremu. 6. Ułóż na kremie łyżkę borówek i rozdziel równomiernie pozostały krem. 7. Wstaw do lodówki na min. 30min. Wykończenie: 1. Pokrusz drobno ciastka Oreo i posyp nimi wierzch doniczek, tworząc niby-ziemię. 2. Wbij w środek każdej doniczki gałązkę mięty i ozdób świeżymi borówkami. Smacznego! Chocolate pots with blueberries for 9 flower pots
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDomowe lody mleczne o smaku Milky Waya. Bez jajek! Tylko 4 składniki! Dzięki połączeniu mleka, śmietanki kremówki i serka mascarpone lody wychodzą delikatne i kremowe w
Kuchnia MagdaLenyAronia jest owocem, który niewątpliwie należy do superfoods. W Polsce niestety nie jest jeszcze doceniana, choć łatwo dostępna, gdyż uprawiana jest u nas na szeroką skalę
Kuchnia MagdaLenyTradycyjny przepis na bitki w sosie własnym, czyli klasykę kuchni polskiej. Mogą być one wołowe lub wieprzowe. Jednak najlepiej zrobić wersję mieszaną, czyli zarówno z mięsa
Kuchnia MagdaLenyMięso w słoiku to taka domowa konserwa, tylko że bez konserwantów i sztucznych e-dodatków. Tylko mięso, czosnek i przyprawy. Taka domowa konserwa to doskonała alternatywa
Kuchnia MagdaLenyCzekoladowe doniczki to deser, który podbije serca największych łasuchów. Składniki (10 doniczek) : 5 czekolad mlecznych lub gorzkich śmietana tortowa 36% cukier puder ciastka Oreo listki mięty owoce: maliny, borówki... Czekolady rozpuszczamy w wodnej kąpieli. Równomiernie rozlewamy je po bokach kubeczków (ok. 3 łyżek). Schładzamy w lodówce ok. 2-3 godzin. Następnie rozcinamy kilka(...)razy górną część kubeczków i wyjmujemy czekoladowe doniczki. Uważamy, aby czekolada nie pokruszyła się. Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Nakładamy ją do doniczek. Na wierzchu sypiemy pokruszone ciastka Oreo. Ozdabiamy owocami i listkami mięty. Przechowujemy w lodówce. Smacznego
Pyszności SłodkościKuchnia włoska jest jedną z najsmaczniejszych kuchni - uwielbiam ją! Dlatego postanowiłam przygotować danie w iście włoskim stylu... Domowy makaron tagliatelle z carpaccio z czarnej trufli oraz
Kuchnia MagdaLenyfrancuskie - idealny deser, bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Uwielbiam w chłodne, zimowe popołudnie zanurzyć się pod kocem z książką, kubkiem herbaty z imbirem i ciastkiem francuskim z jabłkami. Czas wtedy na chwilę się zatrzymuje, nie muszę się spieszyć i pędzić. Lubię te chwile oderwane od rzeczywistości. Składniki: c iasto francuskie(...)rodzynki, dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie pokroić w kwadraty, na środek każdego kwadratu nałożyć farsz jabłkowy, rogi ciasta zwinąć do środka i skleić razem. Ciastka posmarować rozmąconym jajkiem, wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec około 20 minut. Po wystudzeniu można polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego
Moja kraina smakówpapierem do pieczenia, ciasto nakładać łyżką w sporych odstępach. Nie przejmujcie się niezbyt perfekcyjnym kształtem, ciastka pod wpływem temperatury uformują się same. Piec 10 minut. Tuż po upieczeniu ciastka są bardzo miękkie, po wystygnięciu (około 15-20 minut) nadają się do jedzenia. Z podanego przepisu wychodzi około 20 ciasteczek. Smacznego
Moja kraina smakówzostawiamy do posypania na wierzchu. Masę dokładnie mieszamy. Blaszkę 25-30 cm, wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy 1 część ciastek i wylewamy na nią masę. Układamy 2 część ciastek i lekko je dociskamy. Ciasto chłodzimy a w między czasie rozpuszczamy mleczną czekoladę z odrobiną mleka i studzimy. Na zimne ciasto wylewamy czekoladę, rozsmarowujemy i posypujemy pozostałymi płatkami
Kulinarne Fantazje Marioli