ciastka - 17601 przepisów (strona:312/1174)

Muffinki nerkowcowe słodzone miodem 142

upieczenia muffinków. Są wilgotne, odrobinę "ciężkie" i przy tym dość syte, dzięki czemu wystarczą maksymalnie 2 sztuki, aby delikatny smak orzeszków nerkowca pozostał na dłużej... Poza tym te zdrowe ciastka świetnie zaspokajają apetyt, nie tylko na "coś" słodkiego.   Polecam! Ps. A tu możecie zerknąć na inne moje propozycje z mąką z orzechów nerkowca w roli głównej - klik . (około(...)połączyć z mokrymi.   (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)   Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, a następnie wypełnić ciastem do 4/5 ich wysokości. Wierzch ciastek posypać płatkami migdałowymi lub posiekanymi orzeszkami.  Muffinki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20-23 minuty (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni i ostudzić na kratce

Di gotuje
Migdałowe gwiazdki z glazurą (bez glutenu i laktozy) 145

też piekłam ciastka, które piecze się z glazurą, a nie ozdabia po upieczeniu - ciekawa sprawa! Dla kogo: dla uczulonych na gluten dla kochających migdały dla szukających przepisu na ciastka, które można długo przechowywać Składniki na ciasto: 500g migdałów mielonych + 150g w rezerwie 300g cukru pudru 2 białka 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki likieru amaretto lub olejku migdałowego Składniki

Mania Wypiekania
Jogurtowy deser z mango i kruchym ciasteczkiem 173

jogurtu, delikatnej, naturalnej słodyczy mango i chrupiących ciasteczek. Najlepiej smakuje schłodzony, idealny na gorące dni. Składniki: 350g miąższu z mango 1 łyżka soku z cytryny 350g jogurtu naturalnego 150g ciastek maszynkowych lub wielozbożowych Dodatkowo: listki mięty do dekoracji Wykonanie: 1. Ciastka przełożyć do blendera i zmiksować do postaci piasku. 2. Miąższ z mango zmiksować blenderem do postaci musu

Szalona Kuchnia Eweliny
ciasto kora orzechowa 858

puszki brzoskwiń 300 g masła 5 łyżek cukru 2 budynie waniliowe 1 łyżka mąki pszennej 1 i 3/4 szklanki wody 5 żółtek 2 paczki delicji pomarańczowych (24 ciastka) 2 łyżeczki kawy rozpuszczone w 1/4 szklanki wrzątku 1/4 szklanki spirytusu brzoskwinie z 1 puszki - osączone i pokrojone w kostkę 2 galaretki brzoskwiniowe - rozpuszczone w 3 szklankach wody wykonanie: Rodzynki przelewam(...)dodaję stopniowo przestudzony budyń.   Na placek bakaliowy wykładam połowę kremu. Na to układam delicje (czekoladą do dołu) nasączone kawą ze spirytusem, lekko wciskając je w krem. Na ciastka wykładam drugą część kremu, zostawiając kilka łyżek. Przykrywam plackiem i cieniutko smaruję pozostałym kremem.. Pokrojone w kostkę brzoskwinie mieszam z tężejącą galaretką i wykładam na ciasto. Całość wstawiam

babka w formie
NOWOROCZNY SERNIK Z GRANATEM 160

SKŁADNIKI 600 g twarogu, 200 ml śmietany 18%, 3 jajka, 1 tabliczka białej czekolady, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 budyń waniliowy Dodatkowo: kruche ciastka z nadzieniem chałwowym, 1 tabliczka białej czekolady, 3 łyżki śmietany 30% 1 owoc granatu WYKONANIE Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę(...)ubijamy, dodajemy cukier puder, następnie jajka i po trochu twarogu, dodajemy resztę składników, dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy czekoladę. Wylewamy na tortownicę o średnicy 24 cm, do środka wciskamy ciastka. Tortownicę szczelnie owijamy folią, układamy w większej blaszce, wlewamy do połowy wodę. Pieczemy ok. 1 godziny w 170 stopniach. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Przygotowujemy polewę: w kąpieli wodnej rozpuszczamy

słodki bratek
Pyszne babeczki karmelowe na palonym maśle z kaki i kruszonką 153

masy należy wmieszać kaki uprzednio obrane i pokrojone w kostkę.  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek). Każdą babeczkę obficie posypać kruszoną.  Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka(...)temperaturze 180 stopni. Gotowe wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.   (*) Cukier kokosowy nadaje babeczkom karmelowego i wyjątkowego posmaku. W ostateczności możecie użyć ksylitolu lub zwykłego, lecz wtedy ciastka stracą odrobinę na smaku i nie będą już karmelowe

Di gotuje
Sernik świąteczny ze śmietaną 178

moja propozycja na Nowy Rok lub Sylwestra. Składniki: na spód: 350 korzennych ciastek 50 g masła masa: 1,25 kg sera twarogowego z wiaderka (musi mieć zwartą kremową strukturę np. firmy Delfiko, a także Pilos dostępny w Lidlu) 4 duże jajka 4 łyżki skórki pomarańczowej- nie dałam 200 g cukru pudru 4 ziarna kardamonu utłuczone w moździerzu(...)pieczenia, tak żeby w trakcie pieczenia nic nie wyciekło.(Przy takiej ilości masy w formach z odłączaną obręczą warto zadbać o maksymalne uszczelnienie foremki) Piekarnik nagrzewamy do 175 *C. Ciastka kruszymy w malakserze. Dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Masę z herbatników wykładamy na dno formy i mocno dociskamy. Wkładamy do lodówki Ser, jajka i cukier miksujemy kilka minut

Proste Potrawy
Świąteczne pierniczki 175

które umieszczamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciasteczka przez około 12 minut (jeśli zrobimy cieńsze pierniczki skróćmy czas pieczenia do 10 minut). Jeśli preferujemy słodsze ciastka, zwiększmy ilość cukru pudru do np. 100 g (3/5 szklanki); miód, który dodajemy do ciastek musi być płynny (do przygotowania pierniczków nie używajmy miodu sztucznego). Przepis na Świąteczne

KulinarneImpresje.pl
Muffiny piernikowe 200

75ml mleka 2 łyżki miodu 125ml oleju roślinnego 150 ml maślanki 2 jajka Na krem: 200 ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru opakowanie śmietanfixu szczypta cynamonu kilka pokruszonych ciastek kakaowych (u mnie Oreo bez kremu) Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę do muffinek wykładamy papilotkami.  Muffinki: mąkę mieszamy z cukrem, kakao, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem(...)minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.  Krem: kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier, śmietanfix i cynamon, miksujemy do połączenia składników. Kremem dekorujemy babeczki i obsypujemy pokruszonymi ciastkami.  SMACZNEGO! Do pieczenia muffinek używam papilotek renomowanej amerykańskiej firmy Wilton. Muffinki pozostawione w papilotkach nie wysychają tak szybko i dłużej zachowują świeżość.  Świąteczne wzory papilotek dostępne

Smak mojej kuchni
AMERYKANY 140

Robimy większe odstępy, ponieważ ciasto podczas pieczenia się rozleje. Nie spłaszczmy ciasta przed pieczeniem. Pieczemy ciastka ok 15-18 minut w 180°C (bez termoobiegu), do suchego patyczka. Ciastka lekko się zarumienią. Wyciągamy i studzimy na kratce do studzenia. Amerykany lukrujemy z płaskiej strony. Gdy lukier zastygnie dekorujemy je […] Artykuł AMERYKANY pochodzi z serwisu SŁODKI POMYSŁ

Słodki Pomysł
Sernik Z Musem Z Owoców Leśnych - Mrożonych 221

parze nabiera kremowej konsystencji i co ważne nie opada za wiele, a słodycz sera cudownie przełamuje lekka kwaskowatość owoców leśnych ;) Składniki na tortownicę 18 cm Spód: 100 g ciastek maślanych bądź pełnoziarnistych 45 g masła Masa serowa: 600 g serka kremowego twarogowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g cukru 3 jajka kl. M 2 łyżki oleju(...)mrożonych owoców 2-3 łyżki wody 3 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Spód 1. Ciastka kruszymy i łączymy z roztopionym masłem. Wykładamy na spód tortownicy, dobrze ugniatając i chowamy do lodówki. Masa serowa 2. Wszystkie składniki na masę serową, umieszczamy w misie i miksujemy tylko do połączenia się składników. Wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Mus 3. Owoce przekładamy

Gotowanie...to proste !
Pierniczki bezglutenowe 130

się na pierniczkach, których część wyląduje na choince, a część wylądowała już u mnie w brzuchu. No i część obowiązkowo pojedzie do moich ekipowych dzieci (głównie z powodu kształtu ciastek). A jeżeli chodzi o sam przepis, jest z bloga domowe-wypieki, z moimi niewielkimi zmianami.  Składniki: 500 g mąki gryczanej 150 g masła 125 g cukru(...)godziny do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, (jeżeli bardzo klei się do blatu, można podsypać je niewielką ilością mąki gryczanej) i wycinamy z niego ciastka o dowolnych kształtach. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce

Kardamonovy
Deser piernikowy z musem z pigwy 170

Słodko i aromatycznie.  DESER PIERNIKOWY z MUSEM Z PIGWY Składniki: (2 porcje) 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 100 g pierników lub ciastek korzennych 1/2 szkl musu z pigwy (przepis tu ) Przygotowanie: Śmietanę miksujemy na sztywno. Serek miksujemy z cukrem pudrem, a następnie łączymy delikatnie z ubitą śmietaną.  Pierniki lub ciastka korzenne kruszymy. Do szklanek lub miseczek nakładamy na przemian pierniki, masę z serka i mus z pigwy. Odstawiamy do lodówki na godzinę ,aby pierniki nabrały wilgoci z masy i zmiękły

Bon appetit mon amie
Ciasteczka cynamonowe 183

Ostatni tydzień przed Świętami rozpoczynamy na słodko. Choć tak naprawdę te ciasteczka cynamonowe to propozycja dla osób, które unikają lub ograniczają cukier W tym roku wyjątkowo ciastek u nas sporo. Być może dlatego, że to one najbardziej kojarzą mi się z Bożym Narodzeniem, być może wynika to również z tego, że uwielbiam je przygotowywać J Szczególnie teraz, gdy można

365 dni dookoła kuchni

Proponowane wyszukiwania