ciastka - 17601 przepisów (strona:292/1174)

KRĄŻKI CEBULOWE Z MOZZARELLĄ 153

Krążki przygotowane z cebuli, nadziane mozzarellą, panierowane w mące, jajku oraz bułce tartej i smażone na głębokim oleju. Przekąska popularna w Stanach Zjednoczonych - bardzo smaczna i

Kuchnia MagdaLeny
ROLADKI Z TORTILLI Z GOTOWANYM KURCZAKIEM 157

Roladki z tortilli nadziewane pastą z serka śmietanowego z dodatkiem gotowanej piersi z kurczaka, suszonych pomidorów, cebuli, natki pietruszki oraz ziaren słonecznika. Świetne przekąski imprezowe, które

Kuchnia MagdaLeny
ODRYWANA PIZZA BALLS 136

Pizza w innej wersji... przygotowana z połączonych, okrągłych bułeczek, nadzianych dodatkami - serem żółtym, szynką i tartą mozzarellą, na wierzchu z masełkiem czosnkowym, zapieczonych w piekarniku. Dzięki

Kuchnia MagdaLeny
ODRYWANY CHLEBEK BĄBELKOWY 191

Pyszny, odrywany chlebek przygotowany z małych, okrągłych bułeczek, które przypominają bąbelki - stąd wzięła się jego nazwa. Bułeczki przygotowujemy z ciasta drożdżowego, smarujemy masełkiem czosnkowym i posypujemy

Kuchnia MagdaLeny
JOGURTOWE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 181

Pierogi z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami to tradycyjne, polskie danie wigilijne. Jednak oprócz tradycyjnych, gotowanych pierogów, gdy gotowy mamy już farsz, proponuję zrobić pierogi z

Kuchnia MagdaLeny
Świąteczne czekoladowe salami. Deser bez pieczenia! 119

Więc oto on - świąteczne czekoladowe salami na bazie daktyli, ze sporym dodatkiem orzechów i bakalii! Smakuje po prostu cudownie, naprawdę świątecznie i wzbudza tylko najlepsze, świąteczne emocje. Mocno pachnie ciastkami korzennymi i to tak, że czuć ten smak i zapach z każdym kęsem. Ciasto nie wymaga pieczenia, więc to duży plus. W każdym kawałeczku odnajdziecie żurawinę, lekko chrupki pierniczek(...)Daktyle zalewamy gorącą wodą, wlewamy brandy i odstawiamy pod przykryciem na ok. 2 godziny, aby napęczniały.  W międzyczasie, łamiemy ciasteczka na mniejsze, średniej wielkości kawałeczki (kawałeczki pokruszonych ciastek mają być wielkości rodzynka). Orzechy siekamy. Morele kroimy w mniejsze kawałeczki. Napęczniałe daktyle odsączamy i mielimy w malakserze na jednolitą masę. Do tak przygotowanej masy dodajemy roztopione masło, kakao

Kuchnia Łukasza
Torcik piernikowy bez pieczenia 154

łyżeczka cynamonu 2-4 łyżki cukru pudru (mi wystarczają dwie, warto spróbować masy, zawsze można dodać więcej) masło do posmarowania boków formy 100 – 150 g herbatników lub kruchych ciastek / pierników na dno Pierniki dzielimy na trzy kupki równej wielkości. Jedną rozdrabniamy na bardzo drobne okruszki (najlepiej w malakserze, ale można też za pomocą palców), a pierniczki z dwóch(...)tylko stanie się sztywna, przestajemy miksować). Dodajemy rozdrobnione na okruszki pierniki i mieszamy łyżką (już nie mikserem) do połączenia. Dno tortownicy o śr. 24-26 cm wykładamy herbatnikami lub ciastkami, a boki smarujemy miękkim masłem. Na herbatniki wykładamy ⅓ objętości masy śmietanowej. Na wierzchu układamy porcję połamanych pierników. Dokładamy kolejną ⅓ porcję śmietany i układamy ostatnią porcję połamanych pierników. Przykrywamy pozostałą

Poezja smaku
Ciasteczka owsiane z żurawiną i słonecznikiem 116

dorzucić również garść pestek dyni. Jeżeli jesteście (a nawet jeżeli nie jesteście) fanami ciastek owsianych to te na pewno Wam posmakują. To bomba zdrowotna! Składniki na 1 blaszkę ciastek: 1 kopiasta szkl. płatków owsianych 1/2 szkl. słonecznika 1/2 szkl. żurawiny 1/3 szkl. ksylitolu / erytrolu /cukru 3 łyżki mąki owsianej lub pszennej pełnoziarnistej 1 jajko 1/4 szkl. oleju rzepakowego

Czarnawisienka
Kokosowe ciasteczka z czekoladą 127

mieć grubość ok. 3 mm. Przy pomocy foremki wykrawamy parzystą ilość kółek. Następnie w połowie kółek  przy pomocy mniejszego foremki wycinamy kółka, które nam stworzą wierzchnią część ciastka. Wszystkie kółka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Ciasteczka powinny się delikatnie zezłocić. Po upieczeniu studzimy

Kulinarne przygody Gatity
KULEBIAK Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 127

Kulebiak to potrawa wywodząca się z kuchni rosyjskiej. Na wigilijnym stole najczęściej pojawia się u nas kulebiak z kapustą i grzybami, czyli strucla z ciasta drożdżowego

Kuchnia MagdaLeny
KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 204

Krokiety to faszerowane naleśniki w panierce z bułki tartej, smażone na patelni. Farsz do krokietów można wykonać w wielu wersjach, jednak na święta Bożego Narodzenia najczęściej

Kuchnia MagdaLeny
Keto pierniczki lukrowane (Paleo, LowCarb) 220

oprzeć i nie zjeść zanim choinka pojawi się w Waszym domu. 😀 Chodzi oczywiście o świąteczne keto pierniczki lukrowane! Dania Deser , Przekąska Kuchnia Amerykańska , Europejska , Wege Keyword ciastka , ciastka kruche , finger food , lukier , pierniczki Porcje 30 pierniczków Czas przygotowania 45 minut Czas gotowania 30 minut Czas oczekiwania 20 minut Składniki Pierniczki 2 jajka 1/2 szklanki mąki kokosowej 1/4 szklanki

Modern Cave Girl
FANTAZJA CZEKOLADOWO-MAKOWA 179

Ciasta z makiem to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia, dlatego przygotowałam kolejną propozycję... Ciasto Fantazja to połączenie kakaowego biszkoptu z maślaną masą makową z dodatkiem powideł

Kuchnia MagdaLeny
SCHAB PIECZONY W MAŚLANCE Z CEBULĄ 189

Domowa wędlina - schab pieczony w maślance z dodatkiem cebuli oraz czosnku. Tak przygotowany schab jest delikatny i soczysty, a przede wszystkim naturalny - bez konserwantów i zbędnych

Kuchnia MagdaLeny
BISZKOPTOWA ROLADA MAKOWA 199

Rolada makowa w wersji uproszczonej... z ciasta biszkoptowego zamiast drożdżowego. Przygotowanie takiej rolady jest dużo prostsze i szybsze od tradycyjnej drożdżowej strucli, gdyż omija nas wyrabianie

Kuchnia MagdaLeny